Hopp til innhold

Frykter at klassisk langrenn kan forsvinne

SOTSJI (NRK.no): Vegard Ulvang frykter at ekstreme stakeferdigheter og mye «smugskøyting» kan bety slutten for klassisk langrenn. Nå varsler han tiltak.

Vegard Ulvang i Sotsji

Vegard Ulvang vil stoppe trenden med ulovlig skøyting i klassisk for å redde den tradisjonelle langrennsstilarten.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

  • Følg, hør og chat med NRKs eksperter under 15 kilometer klassisk for menn fra kl 11.00 her!

– Det er kommet over tid, det er blitt et alvorlig problem – og er det som bekymrer meg mest på langrennssportens vegne akkurat nå, sier Vegard Ulvang til NRK.no.

Les også: Rønning deler ikke Ulvangs frykt

OL-kongen fra Albertville i 1992 – som nå er leder i langrennskomiteen i Det internasjonale skiforbundet (FIS) – snakker om utviklingen i klassisk langrenn, stilarten han selv var en ener i på den tiden motbakke var ensbetydende med tradisjonell diagonalgang.

Mer spesifikt snakker han om fenomenet «smugskøyting» – eller hyppige sporskifter, som det heter i regelboka. Problemet har bredt om seg etter at verdens beste langrennsløpere har utviklet så ekstreme stakeferdigheter at de velger å gå klassiske skirenn uten festesmurning under skiene.

I verdenscupsammenheng ser man det stort sett bare i sprint. Utfordringen er også i stor grad til stede i langløp, som har vokst voldsomt i popularitet i de siste årene.

Vegard Ulvang

Vegard Ulvang langer ut i klassisk stil.

Foto: Greve, Jan / NTB scanpix

– Tør ikke spå

– Men vi har også sett eksempler på at løpere har staket en 15-kilometer. Johan Kjølstad staket den ekstremt tøffe løypa på Beitostølen og ble nummer 20 under nasjonal åpning denne sesongen. Det gjør meg bekymret. Hva skjer om fem og ti år, spør Ulvang.

Han følger også det som skjer i yngre årsklasser nøye, og med bekymring. Han mener det for eksempel i juniornorgescup og andre renn på aldersbestemt nivå forekommer mye ulovlig skøyting i klassisk.

– Jeg har selv sett renn der det er helt tydelig at mange skøyter. De jukser! Det er et problem, sier en engasjert Vegard Ulvang

Ulvang mener OL allerede har vist at staking er tatt til enda et nytt nivå.

– På tremila så vi at mange kjørte dobbeltak med fraspark opp bakken ut fra stadion. Det er en tøff bakke. Jeg er overbevist om at for bare tre år siden ville ingen vurdert noe annet enn diagonalgang i den bakken, sier han.

VIDEO: Se nøye på dette klippet - utøverne bruker ørsmå skøyetak i klassisk

Se finalen i klassisk sprint for herrer her.

VIDEO: Herrefinalen på sprinten i Asiago viser tydelig problemet som Ulvang påpeker: samtlige av finalistene staker hele veien - og bruker flere små skøytetak ved sporskifter og i svinger for å skape fremdrift.

Sterke løpere, stive staver

– Hvis man ender opp med staking på en 15-kilometer i verdenscupen, vil det være slutten for klassisk langrenn?

– Vi kommer i hvert fall nærmere en sånn vurdering. Det er ingen som vurderer å gå uten feste i løypene her i Sotsji, men jeg skal ikke spå om ti år. Det er løperne som styrer utviklinga, påpeker Ulvang.

– Hvorfor har vi fått denne utviklinga?

– Det er mange faktorer. Løperne er blitt sterkere. Stavene er blitt stivere og trinsene lettere, noe som gjør at pendelen blir mye bedre. Vi har fått nye smøreprodukter som gjør at gliden er bedre. Alt dette henger sammen, forklarer Ulvang.

Les videre under bildet.

Martin Johnsrud Sundby

Martin Johnsrud Sundby (t.h.) og resten av feltet kjører dobbeltak i bakker der alle ville valgt diagonalgang for få år siden.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Må bli tøffere

Han er helt tydelig på at FIS må iverksette tiltak for å bremse utviklingen. Det kan gjøres ved å lage løypene slik at det blir nesten umulig å stake. Men ikke minst kan det gjøres ved å stramme inn regeltolkningen.

– Juryene må bli tøffere. Det er lov å bytte spor, men når vi – som i sprinten i Asiago før jul – ser at en løper bytter spor tre ganger i samme bakke, da må vi begynne å diskutere. Bytter du spor så mange ganger i en motbakke uten smurning, så er det skøyting. Det må skjerpes inn, understreker Ulvang.

Han viser til at FIS ved flere anledninger har gjort konkrete grep som har reddet klassiskstilen.

– Under VM i Lahti i 2001 var det så mye skøyting i klassisk at det var helt uholdbart. Vi hadde ikke klare nok regler. Etterpå laget vi regelen jeg vil hevde berget klassisk langrenn. Den er slik at der det er satt spor, har du ikke lov til å ta retningsendrende tak, sier Ulvang.

Senere stoppet FIS – eller nærmere bestemt Vegard Ulvang personlig – en ny trend ved å diskvalifisere Tor Arne Hetland i en sprint i Stockholm.

– Det var ikke mange som så det, men Norge hadde utviklet en helt egen teknikk. Jeg så på trening at de gjorde det, så jeg var klar over det. Da de tok dobbeltak i motbakke, gikk begge beina litt ut. Jeg disket ham for skøyting, og dermed stoppet vi en teknikkutvikling som hadde gjort det verre, sier Ulvang.

– Ingen katastrofe

Så er spørsmålet om det bør være et skipolitisk mål å beholde to stilarter i langrenn. Der er ikke Vegard Ulvang like kategorisk som han var for noen år siden.

– Jeg vil si at det ikke er like viktig i dag som det en gang var. Det er ingen katastrofe for den profesjonelle delen av langrennssporten om det bare blir skøyting. Det vil være adskillig verre i mosjonsidretten, påpeker Ulvang.

Han legger derfor ikke skjul på at han er spesielt betenkt over utviklingen i mosjonsløp som Vasaloppet, Marcialonga og Birkebeinerrennet.

– At vi ønsker å ha klassisk langrenn, henger jo sammen med tradisjon, kultur og historie. Men ikke minst er det jo det som er den mest naturlige bevegelsesformen for de fleste av oss når vi skal gå på ski. Derfor får man det store krasjet mellom elite og bredde i mosjonsløpene, sier Vegard Ulvang.

Siste nytt

  • Eskås ikke blant hoveddommerne i fotball-EM

    Fotballdommer Espen Eskås og hans team er ikke blant de 18 utvalgte som skal fordele de 51 kampene i sommerens fotball-EM mellom seg.

    Eskås og hans kollega Jan Erik Engan er likevel tatt ut til å være fjerdedommer og assistentdommer-reserve, kommer det fram av listen til Det europeiske fotballforbundet (Uefa).

    Eskås er Norges høyest rangerte dommer. Han har det siste året fått flere oppdrag i mesterligaen og europaligaen, og i fjor sommer dømte han finalen i U21-EM. I sommer skal han dømme i OL.

    Disse dommerne er tatt ut til EM i Tyskland:

    Artur Soares Dias (Portugal), Jesús Gil Manzano (Spania), Marco Guida (Italia), Istvan Kovacs (Romania), Ivan Kruzliak (Slovakia), François Letexier (Frankrike), Danny Makkelie (Nederland), Szymon Marciniak (Polen), Halil Umut Meler (Tyrkia), Glenn Nyberg (Sverige), Michael Oliver (England), Daniele Orsato (Italia), Sandro Schärer (Sveits), Daniel Siebert (Tyskland), Anthony Taylor (England), Clément Turpin (Frankrike), Slavko Vinčić (Slovenia), Felix Zwayer (Tyskland).

    Også Facundo Tello fra Argentina skal dømme i EM. Det er en del av et samarbeid mellom Uefa og det søramerikanske fotballforbundet (Conmebol). (NTB)

    Espen Eskås dømmer Lyn mot Vålerenga på Ullevaal
    Foto: Terje Pedersen / NTB
  • Forskere frykter hetebølge i Paris-OL

    Studier viser at det kan bli krevende temperaturer for utendørsutøverne i sommerens OL. Den norske troppen tar alle forholdsregler.

    Hanne Staff opplyser at det er tall og analyser som tilsier at det kan det bli varmere enn i Tokyo-OL for tre år siden.

    – Vi må virkelig ta det på alvor i forberedelsene, men jeg opplever at vi har lært mye fra Tokyo. Vi har lagt gode planer, sier Staff til NTB.

    Hun er leder for prestasjon og utvikling på Olympiatoppen.

    Tidligere i år ble det publisert en studie av tidsskriftet Npj Climate and Atmospheric Science, som undersøkte risikoen for at temperaturen i Paris kan overgå rekorden som ble satt i fjor. Den konkluderte med at det er en «ikke ubetydelig risiko». Franske helsemyndigheter har opplyst at hetebølgen i 2023 forårsaket 5000 dødsfall.

    Også det europeiske værbyrået ECMWF sine prognoser peker mot en varm sommer – muligens den varmeste siden 2017, ifølge instituttets april-prognose. Bakteppet er at 2023 var blant de varmeste årene noen gang registrert.

    En talsperson fra OL-arrangøren i Frankrike har tidligere uttalt til AFP at hetebølger og ekstremvær er faktorer de tar med i betrakningen og som de forbedereder seg så mye som mulig på for å iverksette nødvendige tiltak.

    Blant tiltakene er enten tidlig eller sent tidspunkt for konkurranser for å unngå den verste varmen. Det gjelder idretter som friidrett, sandvolleyball og tennis. (NTB)

    Hanne Staff på mediemøte 100 dager til OL
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Medaljesjanse glipper trolig for Norge i OL

    En medalje ville vært innen rekkevidde for Norge med Casper Ruud og Ulrikke Eikeri i mixed double i tennis i Paris-OL, men det ligger dårlig an.

    Utfordringen er at om man skal delta i mixed double, må man fra før være kvalifisert til enten single- eller doubleturneringen.

    – Det er en liten sjanse, men den er der, sier Fredrik Lovén til NTB.

    Han er landslagsansvarlig i Norges tennis- og padelforbund.

    For at Ruud/Eikeri skal bli en realitet i Paris, bør Eikeri spille seg til en plass innenfor topp ti på doublerankingen. Da vil hun umiddelbart være kvalifisert, men hun trenger da en landsvenninne innenfor topp 300 på en av rankingene.

    Malene Helgø er for øyeblikket på 388.-plass på singlerankingen. Etter det vil OL-plassene fordeles etter den kombinerte rangeringen til de to double-spillerne.

    31 år gamle Eikeri er for øyeblikket på 26.-plass på doublerankingen etter et knepent finaletap i Stuttgart søndag.

    I Tyskland pådro dessuten Eikeri seg en skade som gjør at hun blir på sidelinjen i en kort periode.

    Det er kun 16 lag som stiller i mixed double-turneringen i OL.

    – Ruud/Eikeri ville utgjort en stor medaljemulighet?

    – Ja. Det viste de i United Cup i desember (slo Kroatia). Casper spiller egentlig ikke double eller mixed spesielt ofte, men er man god i tennis, pleier det å fungere i double òg, sier Lovén.

    Eikeri har blant annet spilt finalen i Roland-Garros i mixed double. På WTA-touren har hun tre doubletitler.

    Verdensrankingen 10. juni bestemmer hvilke utøvere som kvalifiserer seg til sommerens leker.

    (NTB)

    Casper Ruud
    Foto: Erlend Havsgård Martinsen / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal