NRK Meny
Normal

Ulvang: – Det er jo ikke bra det som skjer nå

Vegard Ulvang, leder av langrennskomiteen i FIS, ser behovet for et felles domsorgan i kjølvannet av utestengelsen av de russiske langrennsløperne.

Vegard Ulvang

SAVNER SAMKJØRING: Leder av langrennskomiteen i FIS, Vegard Ulvang.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Det kunne avsagt en dom som gjaldt både for OL- og for FIS-løp. Det er jo ikke bra det som skjer nå, jeg synes ikke det, sier Ulvang til NRK.

Torsdag kom nyheten om at de seks OL-utestengte russerne får delta i verdenscupen i Ruka.

FIS' dopingpanel vil avvente bevismateriale fra Den internasjonale olympiske komité (IOC) før det eventuelt ønsker å utestenge utøverne.

Nyheten har fått blandet mottagelse blant de andre løperne. Kanadiske Alex Harvey er en av dem som er kritisk til at de russiske utøverne får stille til start, men mener likevel det er riktig å bruke tid på avgjørelsen.

Legkov

Aleksandr Legkov er en av de russiske løperne som ble utestengt fra OL.

Foto: Gjermund Midtbøe

– Er litt forvirret

Vegard Ulvang sier at han ønsker at idretten var mer samkjørt på dette området.

Nå er situasjonen slik at Aleksandr Legkov, Jevgenij Belov, Julija Ivanova, Jevgenija Sjapovalova, Alexej Petukhov og Maxim Vylegzjanin er utestengt av IOC fra OL på livstid, men de kan likevel delta i verdenscuprenn i regi av FIS.

– Jeg tenker at vi må forholde oss til de domsorganene som vi har. Og så kan jeg jo si at jeg av og til er litt forvirret, som mange andre også er. Da tenker jeg på det at IOC dømmer på en måte og at FIS nå venter på informasjon.

– Jeg synes at sporten kunne vært mer samkjørt, kommenterer den rutinerte FIS-profilen.

Markus Cramer, russisk langrennstrener

Russlands trener Markus Cramer.

Foto: Arild Samsvik / NRK

Mener prøver har vært manipulert

De seks russiske løperne ble funnet skyldige i brudd på antidopingreglementet i forbindelse med Sotsji-lekene i 2014, på bakgrunn av funn i den mye omtalte McLaren-rapporten.

IOC har ikke lagt fram noen positive dopingprøver, men mener at prøver av russiske utøvere har vært manipulert.

– Jeg vet ikke på hvilket grunnlag IOC har dømt på, så det venter også FIS på å få høre, sier Ulvang.

– Når noen tester positivt må vedkommende utestenges, men når det ikke er noen positiv test, stiller det seg annerledes. Og det er situasjonen i dag, sa Russlands trener Markus Cramer til norske medier torsdag.

Denne helgen vil uansett flere av de disse løperne stå på startstreken i Nord-Finland under verdenscupen i langrenn. Jevgenija Sjapovalova, Jevgenij Belov og Maxim Vylegzjanin står på startlistene under åpningen fredag.

Siste nytt

 • Ronaldo nærmer seg 300-klubben

  Cristiano Ronaldo har for alvor funnet målformen i La Liga. Real Madrid-stjernen gjorde sitt åttende seriemål på under en måned i 5-3-seieren borte mot Betis. Ronaldo er nå tre mål unna å ha scoret 300. ganger i den spanske toppdivisjonen.

  Ronaldo
  Foto: Paul White / AP
 • Svendsen får gå mixed-stafett

  Laget som får gå mixed-stafetten i skiskyting ble klart søndag kveld norsk tid. Det er følger (i alfabetisk rekkefølge): Johannes Thingnes Bø, Tiril Kampenhaug Eckhoff, Marte Olsbu, Emil Hegle Svendsen.

  Morten og broren
  Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix
 • Ny seier for Team Ulsrud

  I natt slo de Danmark før Team Ulsrud i ettermiddag knuste USA i den niende omgangen, med 8-5. Den muligheten fikk de etter en amerikansk kjempeblemme i 5. omgang. Med tre seiere er nå Norge på en delt fjerdeplass. Det er de fire beste som når en semifinale.

  OLYMPICS-2018-CURL-M-RR-USA-NOR/
  Foto: CATHAL MCNAUGHTON / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
OL i Pyeongchang: Curling innledende runder
OL i Pyeongchang
OL i Pyeongchang: Skøyter 500 m menn
OL i Pyeongchang: Hopp, lagkonkurranse menn
OL-magasin
Høydepunkter fra dagen
OL-magasin
Henrik Kristoffersen - fra Marikollen til Pyeongchang