NRK Meny
Normal

Ulvang: – Det er jo ikke bra det som skjer nå

Vegard Ulvang, leder av langrennskomiteen i FIS, ser behovet for et felles domsorgan i kjølvannet av utestengelsen av de russiske langrennsløperne.

Vegard Ulvang

SAVNER SAMKJØRING: Leder av langrennskomiteen i FIS, Vegard Ulvang.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Det kunne avsagt en dom som gjaldt både for OL- og for FIS-løp. Det er jo ikke bra det som skjer nå, jeg synes ikke det, sier Ulvang til NRK.

Torsdag kom nyheten om at de seks OL-utestengte russerne får delta i verdenscupen i Ruka.

FIS' dopingpanel vil avvente bevismateriale fra Den internasjonale olympiske komité (IOC) før det eventuelt ønsker å utestenge utøverne.

Nyheten har fått blandet mottagelse blant de andre løperne. Kanadiske Alex Harvey er en av dem som er kritisk til at de russiske utøverne får stille til start, men mener likevel det er riktig å bruke tid på avgjørelsen.

Legkov

Aleksandr Legkov er en av de russiske løperne som ble utestengt fra OL.

Foto: Gjermund Midtbøe

– Er litt forvirret

Vegard Ulvang sier at han ønsker at idretten var mer samkjørt på dette området.

Nå er situasjonen slik at Aleksandr Legkov, Jevgenij Belov, Julija Ivanova, Jevgenija Sjapovalova, Alexej Petukhov og Maxim Vylegzjanin er utestengt av IOC fra OL på livstid, men de kan likevel delta i verdenscuprenn i regi av FIS.

– Jeg tenker at vi må forholde oss til de domsorganene som vi har. Og så kan jeg jo si at jeg av og til er litt forvirret, som mange andre også er. Da tenker jeg på det at IOC dømmer på en måte og at FIS nå venter på informasjon.

– Jeg synes at sporten kunne vært mer samkjørt, kommenterer den rutinerte FIS-profilen.

Markus Cramer, russisk langrennstrener

Russlands trener Markus Cramer.

Foto: Arild Samsvik / NRK

Mener prøver har vært manipulert

De seks russiske løperne ble funnet skyldige i brudd på antidopingreglementet i forbindelse med Sotsji-lekene i 2014, på bakgrunn av funn i den mye omtalte McLaren-rapporten.

IOC har ikke lagt fram noen positive dopingprøver, men mener at prøver av russiske utøvere har vært manipulert.

– Jeg vet ikke på hvilket grunnlag IOC har dømt på, så det venter også FIS på å få høre, sier Ulvang.

– Når noen tester positivt må vedkommende utestenges, men når det ikke er noen positiv test, stiller det seg annerledes. Og det er situasjonen i dag, sa Russlands trener Markus Cramer til norske medier torsdag.

Denne helgen vil uansett flere av de disse løperne stå på startstreken i Nord-Finland under verdenscupen i langrenn. Jevgenija Sjapovalova, Jevgenij Belov og Maxim Vylegzjanin står på startlistene under åpningen fredag.

Siste nytt

 • Sterk slutt sikret seier

  Spanske Omar Fraile sikret sin første etappeseier i Tour de France da han gikk til topps på den 14. etappen i årets utgave. På Belgias nasjonaldag så det lenge ut til at det skulle bli belgisk etappeseier, men Fraile ble for sterk opp monsterbakken.

  Tour de France
  Foto: Benoit Tessier / Reuters
 • Norges J19-lag til semifinale

  Norges J19-lag tok seg til semifinale i EM-sluttspillet med å ta sin annen seier i gruppespillet. Lørdag ble Frankrike slått 1-0. Sophie Haug scoret Norges eneste mål.

  UEFA European kvinner U-19
  Foto: Urs Flueeler/keystone / NTB scanpix
 • Semifinale for sandvolleyballgutta

  Anders Mol og Christian Sørum er klare for semifinale i EM etter 2-1 seieren mot den nederlandske duoen Varenhorst/Bouter. Det var deres femte strake seier i mesterskapet. Semifinalen spilles søndag, etterfulgt av en eventuell finale samme dag.

  Foto: Peter Schneider / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
X Games Minneapolis
X Games Minneapolis -- Menn BMX Dirt Finale | Menn Motorcross Best Whip Finale | Menn Motocross Best Trick Finale | Menn Skateboard Big Air Finale