Harvey om at russerne får gå verdenscup: – Det ser rart ut

RUKA/OSLO (NRK): FIS har bestemt at de OL-utestengte russiske langrennsløperne får gå når verdenscupen starter i Finland fredag. Langrennsløperen Alex Harvey er noe kritisk.

Harvey

SKEPTISK: Alex Harvey er blant de som er skeptiske til at de russiske langrennsløperne nå får gå verdenscup.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

De seks russiske langrennsløperne som er utestengt fra OL på livstid fra Den internasjonale olympiske komité (IOC), fikk torsdag beskjed fra FIS at de inntil videre får gå verdenscup.

Kanadiske Alex Harvey er blant dem som har uttalt seg kritisk mot at de russiske utøverne får stille til start. Spesielt siden Idrettens voldgiftsrett (CAS) nylig avgjorde at utøverne kan konkurrere, etter å ha vært utestengt av FIS forrige sesong.

– Det ser rart ut. Det er klart. Men det er opp til FIS. Hvis de ikke kan utestenge dem, må de forklare tydelig hvorfor. Vi vil vite det om et par uker, tipper jeg, sier Harvey til NRK om at noen løpere er utestengt fra OL, men får gå verdenscup.

– Før hevdet man at jorda var flat

På spørsmål fra NRK på hva han sier til at Russland hevder at McLaren-rapporten er en konspirasjon, sier han følgende:

Før hevdet man at jorda var flat. De navigerte ikke etter havet fordi jorda var flat, og de hadde tippet utfor kanten. Og de drepte faktisk folk som sa at jorda var rund. Så du kan tro på fakta eller ikke, men dette er fakta. Det er som å si at global oppvarming ikke foregår, noe mange gjør, men det er fortsatt ikke sant, sier Harvey.

– Hva tenker du om å konkurrere mot russerne denne helgen?

– Som jeg sa, du må velge dine kamper, denne sesongen handler om OL, å gå mot dem i verdenscupen er ingen big deal for meg, sier Harvey til NRK.

At flere russiske profiler har uttalt at McLaren-rapporten bare en konspirasjon, synes Harvey er ganske utrolig.

–Trenger ikke å ha positiv test for å bli tatt

Harvey poengterer til NRK at man ikke nødvendigvis trenger å ha positiv test for å blit tatt i doping i dag. Det finnes flere verktøy.

– Mclaren –rapporten er ingen positiv test, det er ikke noe biologisk pass. Det er en etterforskning, på samme måte som Lance Armstrong ble tatt, det er verktøy de har, men de brukte det aldri før, sier Harvey

Han selv ble testet for doping 15 ganger i sommer, og ca. 30 – 35 ganger gjennom sesongen. I går kom FIS på hotellet hans for å ta blodprøver av han med en gang han skulle ut å gå på ski.

– IOC og FIS samarbeider ikke

Beskjeden om fra FIS ble gitt i en grundig orientering på sine egne nettsider. FIS opplyser ikke om når de eventuelt kan komme til å endre avgjørelsen, men understreker at de også selv har bidratt til tester av russiske utøvere de siste fem månedene.

Markus Cramer, russisk langrennstrener

RUSSISK TRENER: Markus Cramer.

Foto: Arild Samsvik / NRK

– Det er en historie som aldri ender. Jeg håper det kommer en rask beslutning. Det her er ikke bra for laget vårt eller for skisporten generelt, sier Russlands tyske langrennstrener, Markus Cramer til NRK torsdag.

Det var før han fikk vite om den nyeste orienteringen fra FIS.

– IOC og FIS samarbeider ikke bra for øyeblikket. De tar hver sine avgjørelser, mener Cramer.

– Jeg har fått mange positive tilbakemeldinger fra andre nasjoner, som ikke skjønner at de kan ta en avgjørelse når de ikke har noen beviser. Det er mange trenere som kommer til meg og snakker om dette, forteller han videre på langrennsstadion i finske Ruka.

 • De seks russiske langrennsløperne som er utestengt av IOC er: Aleksandr Legkov, Jevgenij Belov, Julija Ivanova, Jevgenija Sjapovalova, Alexej Petukhov og Maxim Vylegzjanin.
 • PS! Legkov har meldt at han ikke starter i Ruka.

Siste nytt

 • Kings Bournemouth nær nedrykk

  Joshua King og hans Bournemouth tapte 2-1 borte mot Manchester City i Premier League onsdag.

  Dermed nærmer nordmannens lag seg nedrykk. De har nå tre poeng opp til sikker plass, men har en kamp mer spilt. Bournemouth har to kamper igjen.

  Premier League - Manchester City v AFC Bournemouth
  Foto: Peter Powell / Reuters
 • Vålerenga med sliteseier

  Benjamin Stokkes sene scoring var forskjellen på lagene da Vålerenga slo Haugesund 1-0 på hjemmebane onsdag kveld. – Vi ligger der oppe og er med og kjemper om de gjeve plassene, sier matchvinneren til NRK etter kampen.

  Vålerengas Benjamin Stokke (t.v) og Christian Dahle Borchgrevink jubler for scoring under eliteseriekampen i fotball mellom Vålerenga og Haugesund på Intility Arena i Oslo onsdag.
  Foto: Fredrik Hagen / NTB Scanpix
 • Krisestarten fortsetter for AAfk

  Aalesund tapte onsdag mot Sandefjord i eliteserien. Klubben er fortsatt uten seier på de første åtte serierundene, og ligger dermed sist på tabellen med sine tre poeng.

  Sander Moen Foss scoret for Sandefjord i 1-0-seieren.

  Eliteserien i fotball 2020: Sandefjord - Aalesund
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal