Trenerens mentaljobb fjernet presset for Solberg

KUMAMOTO (NRK): Flere måneder før VM-start begynte landslagsledelsen jobben for at keeper Silje Solberg (29) skulle slippe å føle på forventningspresset. Det var en god taktikk.

Silje Solberg

KAN VÆRE GULL VERDT: Silje Solberg har reddet 46 av 118 skudd så langt i VM.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Vi har alltid vært bortskjemte med ekstremt gode keepere, sier kaptein Stine Bredal Oftedal.

Og det er en kjent sak at en god målvakt kan utgjøre forskjellen som gir VM-suksess. Med det følger også forventningspresset, og derfor startet Norges keepertrener med tett oppfølging av Silje Solberg tidlig.

Silje Solberg

BEST: Silje Solberg ble kåret til EMs beste målvakt i 2014.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

For det er fem år siden Solberg sist var et førstevalg i mål for Norge, og reddet Norge til gull, da Kari Aalvik Grimsbø ble skadet i første EM-kamp. Men siden 2014 har hun enten vært reservekeeper, eller blitt vraket – som i OL 2016 og VM året etter.

Men med Katrine Lunde korsbåndskadd, var det igjen duket for Siófok-spilleren i hovedrollen.

– Vi har vært veldig klare på det mentale og forsøkt å ta vekk presset. Før har hun hatt press på seg for å slå seg inn på laget, så nå har vi forsøkt å gi henne selvtillit uten å gi henne press, forklarer Mats Olsson, som selv reiste to ganger til Ungarn for å jobbe med Solberg før VM.

 • Følg og hør gruppefinalen mellom Norge og Nederland på NRK Sport fredag kl. 12.30.

Gulloppskriften

Og 29-åringen har startet VM strålende. Etter Norges fjerde strake seier, ble hun igjen kåret til banens beste av TV-seerne.

– Jeg prøver ikke å tenke så mye på presset, og har fokus på arbeidsoppgavene, og synes egentlig det går bra så langt, sier Solberg selv.

Hun er klar på at keepertreneren har bidratt med mye.

– Mats er utrolig flink. Han jobber sikkert mer enn det jeg vet om, med ting han sier bak linjene. Han er utrolig fin å ha både håndballmessig og mentalt.

Keeper VM

FØLGER OPP: Mats Olsson sammen med VM-keeperne Silje Solberg (t.h.) og Andrea Austmo Pedersen.

Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix

Olsson har en klar formening om hva Solberg gjør som er så riktig.

– Hun kan gjøre en halvdårlig kamp, men kommer tilbake. Hun er veldig fokusert, og dyktig til å ta til seg tilbakemeldinger og analyse, for så å gjøre det. Både før og under kamp. Så fokus på oppgaver, trening og gjennomføring er en gulloppskrift, mener han.

– Trivdes ikke som reserve

Å få henne til å rose egen prestasjon er ingen enkel sak, men lagvenninnene hyller derimot mer enn gjerne målvakten sin.

j2egrE7Iz1c

SOM TO DRÅPER: Silje Solberg og tvillingsøsteren Sanna Solberg-Isaksen.

Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix

– Hun har jo vært reserve i noen år, og trives ikke i den rollen. Hun står som en dronning, sier tvillingsøster Sanna Solberg-Isaksen.

– Hun har hatt store roller i mesterskap før, og virker veldig selvsikker. Silje er veldig voksen og tar det med ro, mener Oftedal.

– Hun er ekstremt eksplosiv, men flink til å vente og lese skuddene så hun går riktig, påpeker Silje Waade.

Waade delte rom med Solberg under håndballjentenes treningsleir før VM.

– Hun er alltid i godt humør, med på en vits og veldig omtenksom og omgjengelig mot alle. Også er hun dritgod i mål. Så hun er ikke noe annet enn et veldig bra menneske, forteller lagvenninnen.

Siste nytt

 • Guardiola er imot lukket superliga

  Manchester City-manager Pep Guardiola sier at han personlig er imot en lukket superliga der ingen kan rykke ned.

  – Det er ikke sport hvis suksessen er garantert. Det er ikke sport hvis det ikke gjør noe om man taper, sa han under en digital pressekonferanse tirsdag.

  Guardiola uttalte videre at han ikke vet mer enn det som sto i pressemeldingen fra klubbene.

  – Noen timer i forkant fikk jeg beskjed om at det skulle komme en pressemelding. Og den er der, men ingen snakker om detaljene, hva de tenker å gjøre og skape. Det er situasjonen vi har nå, sa City-sjefen.

  Han la ikke skjul på at han ikke likte tanken på en eksklusiv liga der 15 faste klubber er med hvert år og ikke står i fare for å ryke ut.

  – Det er ikke riktig at suksessen er garantert for noen, utvalgte klubber. Og det er det inntrykket jeg får av denne pressemeldingen, kommenterte han.

  Spanjolen understreket samtidig at superligaen fortsatt ikke er en realitet, men «bare en pressemelding».

  – Vi må alle jobbe de neste dagene for å få dem til å fortelle oss mest mulig. Hvorfor er disse lagene blitt valgt? Hvorfor er ikke Ajax, med fire europeiske titler, med der? Hvorfor må de kvalifisere seg. De må fortelle oss dette, fortsatte Guardiola.

  City-manageren mener også det er urettferdig å kritisere ham og andre ansatte i klubben som ikke har vært en del av superliga-planleggingen.

  – Det er urettferdig mot alle som jobber i klubben, i denne tøffe situasjonen (pandemien). De må komme med en klar uttalelse om hvorfor dette skjer, sa Guardiola.

  Pep Guardiola
  Foto: Tibor Illyes / AP
 • Vil ha statue av legende fjernet

  Barnebarnet til Liverpools managerlegende Bill Shankly raser mot klubbens superligaplaner og ber om at statuen av bestefaren fjernes fra Anfield.

  Det uttaler Chris Carline (39) til lokalavisen Liverpool Echo. Hans bestefar Bill Shankly er en av tidenes mest suksessrike Liverpool-managere og en evig helt i klubben.

  – Jeg vet at bestefaren min blir sitert mer enn noen gang nå, og det er helt riktig, for det som skjer nå, kunne ikke vært lenger unna det han ønsket for denne klubben, sier Carline, som til daglig er direktør i Shankly Hotel og også driver veldedighetsstiftelsen i Shanklys navn.

  Premier League - Liverpool fans celebrate winning the Premier League
  Foto: Carl Recine / Reuters
 • KBK låner ut målvakt

  Keeperen Serigne Mor Mbaye skal spele for Sogndal på lån frå Kristiansund komande fotballsesong. Det går fram av nettsida til KBK. Senegalesaren kom til KBK i 2015, men har og vore på andre utlån. Han har 14 eliteserie- og fire cupkampar for Kristiansund, der Sean McDermott har vore førstevalet.

  Serigne Mor Mbaye
  Foto: Kristiansund BK

Sendeplan

Kl. Program Kanal