Hopp til innhold

Trenerens mentaljobb fjernet presset for Solberg

KUMAMOTO (NRK): Flere måneder før VM-start begynte landslagsledelsen jobben for at keeper Silje Solberg (29) skulle slippe å føle på forventningspresset. Det var en god taktikk.

Silje Solberg

KAN VÆRE GULL VERDT: Silje Solberg har reddet 46 av 118 skudd så langt i VM.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Vi har alltid vært bortskjemte med ekstremt gode keepere, sier kaptein Stine Bredal Oftedal.

Og det er en kjent sak at en god målvakt kan utgjøre forskjellen som gir VM-suksess. Med det følger også forventningspresset, og derfor startet Norges keepertrener med tett oppfølging av Silje Solberg tidlig.

Silje Solberg

BEST: Silje Solberg ble kåret til EMs beste målvakt i 2014.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

For det er fem år siden Solberg sist var et førstevalg i mål for Norge, og reddet Norge til gull, da Kari Aalvik Grimsbø ble skadet i første EM-kamp. Men siden 2014 har hun enten vært reservekeeper, eller blitt vraket – som i OL 2016 og VM året etter.

Men med Katrine Lunde korsbåndskadd, var det igjen duket for Siófok-spilleren i hovedrollen.

– Vi har vært veldig klare på det mentale og forsøkt å ta vekk presset. Før har hun hatt press på seg for å slå seg inn på laget, så nå har vi forsøkt å gi henne selvtillit uten å gi henne press, forklarer Mats Olsson, som selv reiste to ganger til Ungarn for å jobbe med Solberg før VM.

 • Følg og hør gruppefinalen mellom Norge og Nederland på NRK Sport fredag kl. 12.30.

Gulloppskriften

Og 29-åringen har startet VM strålende. Etter Norges fjerde strake seier, ble hun igjen kåret til banens beste av TV-seerne.

– Jeg prøver ikke å tenke så mye på presset, og har fokus på arbeidsoppgavene, og synes egentlig det går bra så langt, sier Solberg selv.

Hun er klar på at keepertreneren har bidratt med mye.

– Mats er utrolig flink. Han jobber sikkert mer enn det jeg vet om, med ting han sier bak linjene. Han er utrolig fin å ha både håndballmessig og mentalt.

Keeper VM

FØLGER OPP: Mats Olsson sammen med VM-keeperne Silje Solberg (t.h.) og Andrea Austmo Pedersen.

Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix

Olsson har en klar formening om hva Solberg gjør som er så riktig.

– Hun kan gjøre en halvdårlig kamp, men kommer tilbake. Hun er veldig fokusert, og dyktig til å ta til seg tilbakemeldinger og analyse, for så å gjøre det. Både før og under kamp. Så fokus på oppgaver, trening og gjennomføring er en gulloppskrift, mener han.

– Trivdes ikke som reserve

Å få henne til å rose egen prestasjon er ingen enkel sak, men lagvenninnene hyller derimot mer enn gjerne målvakten sin.

j2egrE7Iz1c

SOM TO DRÅPER: Silje Solberg og tvillingsøsteren Sanna Solberg-Isaksen.

Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix

– Hun har jo vært reserve i noen år, og trives ikke i den rollen. Hun står som en dronning, sier tvillingsøster Sanna Solberg-Isaksen.

– Hun har hatt store roller i mesterskap før, og virker veldig selvsikker. Silje er veldig voksen og tar det med ro, mener Oftedal.

– Hun er ekstremt eksplosiv, men flink til å vente og lese skuddene så hun går riktig, påpeker Silje Waade.

Waade delte rom med Solberg under håndballjentenes treningsleir før VM.

– Hun er alltid i godt humør, med på en vits og veldig omtenksom og omgjengelig mot alle. Også er hun dritgod i mål. Så hun er ikke noe annet enn et veldig bra menneske, forteller lagvenninnen.

Siste nytt

 • Graham Hansen og Hegerberg topp ti i verden

  Den amerikanske sportskanalen ESPN har lagt ut en kåring over de 50 beste kvinnelige fotballspillerne i verden. Der er Norge representert to ganger med Caroline Graham Hansen (27) og Ada Hegerberg (26).

  Ada Hegerberg ligger rangert som nummer 10, mens Caroline Graham Hansen så vidt falt utenfor pallen med en 4. plass på rankingen.

  Året før ble Graham Hansen rangert som nummer 9 i samme liste. Hegerberg som ble satt ut av en korsbåndsskade i januar 2020 var i fjor ikke med på listen over de best rangerte spillerne.

  Barcelonas Alexia Putellas (28) vant kåringen.

  Fra treningen tirsdag under EM fotball kvinner.
  Foto: Berit Roald / NTB
 • Djokovic med Wimbledon-seier nummer 80

  Novak Djokovic ble mandag den første til å vinne 80 kamper i hver av de fire Grand Slam-turneringene med seieren over sørkoreanske Kwon Soo-woo.

  Serberen er i gang med å forsvare tittelen for tredje gang på rad og vant kampen 6-3, 3-6, 6-3, 6-4. Med det kunne han juble for sin 80. triumf på gresset i London. Han er alene til å nå den milepælen.

  – Nå har vi 80 seirer, la oss gå for 100, sa Djokovic etter kampen.

  Han har også 80 triumfer i Roland-Garros, US Open og Australian Open.

  APTOPIX Britain Wimbledon Tennis
  Foto: Kirsty Wigglesworth / AP
 • Kristoff og Bystrøm klar for Tour de France

  Alexander Kristoff og Sven Erik Bystrøm blir begge en del av Intermarchés lag i sykkelrittet Tour de France kommende måned.

  Det opplyser laget på sine nettsider mandag kveld.

  Det har vært ventet at Kristoff skulle være en del av laget, mens det har vært litt mer tvil rundt Bystrøms deltakelse. Årets utgave av det prestisjetunge rittet er Kristoffs niende.

  Fra før er Andreas Leknessund (DSM), Amund Grøndahl Jansen (BikeExchange-Jayco) og Vegard Stake Laengen (UAE Emirates) tatt ut til rittet.

  Tour de France starter 1. juli med en individuell tempoetappe i København. Deretter skal det sykles ytterligere to etapper i Danmark før sykkeleliten forflytter seg til Frankrike. (NTB)

  Tour of Norway 2022
  Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 43 klipp
Sport
Spiller nå
Ski-VM er endelig tilbake på NRK! 01:00
Neste