Hopp til innhold

Sundby opplevde tidtakingskaos etter prologen: – Hva er det som skjer?

DOBBIACO/OSLO (NRK) Martin Johnsrud Sundby (34) stod og forberedte seg til å velge heat før sprintkvartfinalene på Tour de Skis første etappe. Så kom kontrabeskjeden: Han var ute av konkurransen.

Tour de ski 2018/19

STUDERTE LISTENE: Sprinttrener Arild Monsen og Martin Johnsrud Sundby forstod lite da resultatlista ble endret rett før heatvelgingen.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

For på resultatlistene kort tid etter prologen stod Sundby på 24. plass, litt over fem sekunder bak bestetiden til Johannes Høsflot Klæbo. Han var videre til kvartfinalene.

«Hva er det som skjer»

Sundby tok deretter plass i målområdet for å velge heat. Så gjorde NRKs team landslagsledelsen oppmerksom på at han plutselig stod oppført som nummer 43, 6,78 sekunder bak Klæbo.

Sundby

VAR VIDERE - FIKK KONTRABESKJED: Martin Johnsrud Sundby, her etter prologen i italienske Dobbiaco.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Etter å ha konferert med arrangøren var det klart at Sundby var ute. Da tok 34-åringen fra Røa seg en solid runde rundt stadion før han møtte allroundtrener Eirik Myhr Nossum i løypa.

– Hva er det som skjer da? spurte Sundby treneren.

Til NRK sier Sundby følgende:

– Det er kjedelig. Jeg trodde jeg var videre, og så var jeg ikke det likevel. Så da får jeg bare forberede meg på morgendagen, sier Martin Johnsrud Sundby – om kontrabeskjeden han fikk.

Les også: Krisestart for Weng: – Jeg er bare ikke god nok

Regnet ut etter prologen

Det var hektisk i målområdet før den norske ledelsen fant ut at stjerneløperen var ute. Det viste seg etter hvert, ifølge sprinttrener Arild Monsen, at Sundbys offisielle starttid, som er den han står oppført med i startlistene, først ble brukt for å måle prologtiden hans.

Først i ettertid hadde arrangøren regnet på den virkelige tiden til Sundby, som er fra når han faktisk «bryter startpinnen». Det var det som gjorde utslag for Sundby i dagens konkurranse.

Saken fortsetter under bildet.

Sundby 2

OPPGITT: Martin Johnsrud Sundy, her sammen med Eirik Myhr Nossum, etter at han fikk beskjeden om at han var utslått.

Foto: Mikal Aaserud / NRK

– Det er kjipt

FIS (Det internasjonale skiforbundet), ved renndirektør Pierre Mignerrey, forstår godt at enkelte utøvere kan bli skuffet over det endelige utfallet.

– Vi prøvde å sende videre informasjon fra juryrommet og ut til trenerne. Det gikk kanskje ikke ut til alle, men vi skjønner at folk kan bli skuffet når de trodde de var kvalifisert, sier han til NRK.

Trener Nossum forteller at han nå regner med at den nåværende listen er korrekt og slår fast at «da har ikke Sundby gått fort nok».

Nossum

ALLROUNDTRENER: Eirik Myhr Nossum, her fra verdenscupen på Beitostølen i desember.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Det er kjipt selvfølgelig. Jeg tror ikke vi skal tillegge dette veldig stor dramatikk. Vi var klar over at det er større muligheter for distanseløpere røk ut enn at en del av dem gikk videre, på en løype som tar to minutter og 15 sekunder, sier han.

– Det er sånn som skjer. Det er selvfølgelig kjipt for dem som tror de er inne og forbereder seg på det, legger Nossum til.

«Veldig uheldig»

Sprinttrener Arild Monsen var også overrasket, men sa som Nossum, at de regner med at arrangøren nå har fått alt rett.

NRK-ekspert Fredrik Aukland kaller hendelsen veldig uheldig for Sundby.

– Det så jo ut som han hadde et veldig godt utgangspunkt, men det er først og fremst viktigst at tidene blir riktig til slutt, sier han.

Fem videre - fem ute

Klæbo

STERKEST: Johannes Høsflot Klæbo går over målstreken til bestetid under herreprologen i Dobbiaco.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Det ble for øvrig en sprintprolog uten de store overraskelsene. Klæbo var som kjent raskest, litt over et sekund bedre enn italienske Federico Pellegrino.

Emil Iversen tok seg videre med en fjerdeplass.

Sindre Bjørnestad Skar, Eirik Brandsdal og Finn Hågen Krogh tok seg også videre, mens Sundby, Sjur Røthe, Didrik Tønseth, Hans Christer Holund og Simen Hegstad Krüger røk ut.

Siste nytt

  • Moyes ferdig i West Ham etter sesongen

    West Ham bekrefter at David Moyes er ferdig som manager i klubben etter sesongen.

    I en pressemelding mandag kveld skriver Premier League-klubben at Moyes og klubben er enige om å avslutte samarbeidet etter fire og et halvt år.

    – Jeg har virkelig likt å jobbe med alle i West Ham, og vil takke styret for å gi meg sjansen til å lede denne fantastiske klubben, sier Moyes.

    I løpet av sin periode i London-klubben, ledet 61-åringen dem blant annet til seier i Serieligaen forrige sesong. Det var West Hams første store trofé siden de vant FA-cupen i 1980.

    – David har vært ansvarlig for en periode i vår historie med stor fremgang og suksess, og vi er ekstremt takknemlige for hans harde arbeid, engasjement og dedikasjon til rollen, sier styreleder David Sullivan.

    Med to kamper igjen av sesongen ligger West Ham på niendeplass i Premier League.

    Lørdag spiller de sesongens siste hjemmekamp mot Luton. Klubben skriver at Moyes vil få den hyllesten han fortjener fra supporterne ved at avskjeden allerede har blitt opplyst om.

    Samtidig som Moyes bekreftes ferdig i klubben, skriver både BBC og The Athletic at spanske Julen Lopetegui blir ny manager i West Ham.

    57-åringen skal være enig om betingelsene, men har så langt ikke signert papirene. Spanjolen har vært uten jobb siden han ble sparket i Wolverhampton i august i fjor. (NTB/NRK)

    David Moyes
    Foto: Maja Smiejkowska / Reuters
  • Merlier spurtet til seier i Giroen etter sylfrekk Pogacar-manøver

    Tadej Pogacar var nær ved å snyte spurterne for konfekten, men til slutt var Tim Merlier sterkest på den 3. etappen av sykkelrittet Giro d'Italia mandag.

    De fleste ekspertene var på forhånd sikre på at den 166 kilometer lange etappen fra Novara til Fossano skulle ende med en massespurt. Det gjorde den også, men det var på hengende håret at ikke superstjernen Tadej Pogacar lurte alle.

    I den siste stigningen med noen få kilometer til mål satte sloveneren fart og fikk følge av sammenlagtrival Geraint Thomas. De to kom sammen inn på den siste kilometeren og hadde luke til det jaktende feltet.

    – Kan dette gå, da? Det hadde vært helt sykt. Alle snakket om spurterne før start, sa Discovery-ekspert August Jensen i innspurten.

    Med noen få hundre meter igjen var Pogacar-manøveren nøytralisert, og på streken var belgiske Tim Merlier først. Soudal Quick-Step-rytteren tok sesongens niende seier.

    – Dette var min hardeste seier noen gang. Det ble en tøff finale. Lagkameratene mine gjorde en fantastisk jobb, sa Merlier i seiersintervjuet.

    Verken Tobias Foss, Vegard Stake Laengen eller Torstein Træen fikk med utfallet av etappen å gjøre. Det var heller ikke ventet.

    Tadej Pogacar leder fortsatt rittet sammenlagt. Han har 45 sekunder tilgode på Thomas. (NTB)

    Tim Merlier vinner 3. etappe av Giro d'Italia
    Foto: LUCA BETTINI / AFP
  • Advokat bistår Skiforbundet i varslet Stöckl-søksmål

    Landslagstrener Alexander Stöckl skal ha varslet et søksmål mot sin arbeidsgiver Norges Skiforbund. Sistnevnte får bistand i saken fra Elden Advokatfirma.

    VG skrev tidligere mandag at Stöckl i et brev varsler søksmål mot Skiforbundet etter hoppbråket mellom de mannlige landslagshopperne og deres trener.

    Stöckl er uønsket som landslagstrener av hopperne, og VG skriver at østerrikeren i praksis oppfatter seg som oppsagt av Skiforbundet – selv om han fremdeles mottar lønn.

    NRK har vært i kontakt med både Stöckl og hans advokat, men ingen av de ønsker å kommentere saken.

    Advokat Per Ragnar Bronken i Elden Advokatfirma bekrefter imidlertid at han bistår Norges Skiforbund med det varslede søksmålet fra Stöckl.

    – Jeg kan bekrefte at jeg bistår Norges Skiforbund, men utover det har jeg ingen kommentar på nåværende tidspunkt, skriver advokat Bronken til NRK.

    Alexander Stöckl
    Foto: Geir Olsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal