Hopp til innhold

Tandrevold etter kollapsen: – Toppidrett føles ikke alltid rettferdig

Ingrid Landmark Tandrevold kjempet om bronsemedalje på jaktstarten, men gikk på en skikkelig smell på sisterunden. Nå beskriver hun episoden som et bunnpunkt i karrieren.

Tandrevold kollapset i målområdet.

Det var dramatiske scener som utspant seg på OL-jaktstarten da Ingrid Landmark Tandrevold kjempet om medalje på sisterunden.

Hun stivnet fullstendig og klarte så vidt å komme seg til mål før hun falt om og måtte ha legehjelp.

Skiskytteren kom seg heldigvis på beina like etterpå, og noen timer senere har hun delt et innlegg på sin Instagram-profil:

Tandrevold på Instagram
Foto: Instagram/@ingridtand

«Tok dette bildet i desember da jeg trodde jeg hadde nådd skiskytter-bånn. Og tenkte jeg skulle forevige øyeblikket og ta det fram når det hadde snudd for å sette ekstra pris på oppturene. Men i dag nådde jeg et nytt bunnpunkt. Toppidrett føles ikke alltid rettferdig, synes jeg», skriver hun.

Deretter takker hun for all støtte og meldinger, og avslutter innlegget med:

«Jeg kjemper videre».

– Fælt å se

Det så ut som Tandrevold skulle sikre sin første OL-medalje da hun gikk ut som tredje beste løper etter siste skyting. Problemet var bare at løperen foran henne, svenske Elvira Öberg, satte opp et tempo hun ikke maktet å følge.

Tandrevold ga alt hun hadde – og litt til.

– Hun prøvde alt hun kunne å ta igjen Elvira og gikk rett og slett tom. Det er høyde i tillegg. Hun tok seg helt ut, rett og slett, sier landslagslege Lars Kolsrud til NRK.

– Det er noen av de verste bildene jeg har sett. Det svartnet helt. Dette er bilder som gjør veldig inntrykk. Det var grusomt å se på, mente NRKs kommentator Andreas Stabrun Smith.

Vinter-OL i Beijing 2022: Skiskyting 10 km jaktstart kvinner
Vinter-OL i Beijing 2022: Skiskyting 10 km jaktstart kvinner
Biathlon - Women's 10km Pursuit
Biathlon - Women's 10km Pursuit
Beijing Olympics Biathlon

Det var så vidt skiene gikk framover da det gjenstod noen hundre meter, og én etter én gikk konkurrentene forbi henne. Først av dem var lagvenninne Tiril Eckhoff, som dermed tok bronsen.

– Sisterunden var tøff. Jeg skjønte at her kan folk gå på smellen. Da tenkte jeg at «nå har jeg en mulighet». Samtidig er det skikkelig fælt å se en venninne kollapse så til de grader, sier Eckhoff.

– Hun var veldig glad for at Tiril tok medaljen, slik at den ble i Fossum, sier Kolsrud.

Tandrevold ramlet over målstreken til en 14. plass.

I Oberhof i fjor kollapset Tandrevold under renn og fortalte at hjerteflimmer var årsaken. Legen avkrefter at det var det som skjedde under jaktstarten i Zhangjiakou.

– Nei. Vi måler litt på det og vi kunne måle puls. Hun var bevisst hele veien.

Skår i gullgleden

I målområdet, kun centimeter forbi målstreken, kom først franske Julia Simon for å hjelpe. Så kom gullvinner Marte Olsbu Røiseland hastende til, tydelig bekymret for Tandrevolds tilstand. Flere fra Norges støtteapparat flokket seg rundt og fikk henne til slutt bort fra målområdet.

Les også: Røiseland hylles: – Den mest komplette skiskytteren i verden

Helt utslitt ble Tandrevold båret ut av målområdet av to personer fra støtteapparatet. Hun fikk legehjelp i varmeteltet i en god stund etter målgang.

– Hun var oppe på beina, fikk i seg sukker og drikke og har pratet med de andre. Hun tok seg ut litt over snittet. Det var kjedelig, jeg hadde unt henne denne bronsen, sier landslagssjef Per Arne Botnan.

Kollapsen til Tandrevold preget gullfeiringen til Marte Olsbu Røiseland.

– Det er ikke noe gøy. Hun fikk god hjelp, jeg pratet med henne i sta. Hun er på beina igjen og jeg håper at hun kommer seg rask. Det ser ut som alt går bra, og det er tross alt det aller viktigste, forteller Røiseland til NRK.

NRKs skiskytterekspert Liv Grete Skjelbreid forklarer at det er lavtrykk i OL-byen, noe som gjør at det føles hundre meter høyere, og lufta blir enda tynnere.

– Det er helt forferdelig, det er vanskelig å beskrive, hun har gått forferdelig tom, sier Skjelbreid om Tandrevold.

Det er ikke første gang dette mesterskapet at Tandrevold går tom for krefter:

Les også: Tandrevold måtte ha hjelp: – Husker ikke så mye

Vinter-OL i Beijing 2022: Skiskyting, Sprint 7,5 km for kvinner
Vinter-OL i Beijing 2022: Skiskyting, Sprint 7,5 km for kvinner

Problemer i høyden

Kollapsen kommer kun to dager etter at Tandrevold gikk på en smell på sprinten. Der gikk løperen inn til en sterk plassering, men i etterkant sa hun at hun ikke husket den siste skytingen.

– Jeg gikk på en klassisk høydesmell i dag, og ville gjerne være med fra start og være en del av løpet. Jeg åpnet bra, men får svi for det allerede halvveis i løpet og utover, sa Tandrevold til NRK etter sprinten.

Biathlon - Women's 10km Pursuit

Tandrevold gikk for bronsemedalje, så stoppet det helt opp.

Foto: ATHIT PERAWONGMETHA / Reuters

Med dette i bakhodet, og med viten om hvor sterk Elvira Öberg har vært i sporet denne sesongen, stilte kommentatorene spørsmålet om Tandrevold ble sekundert for hardt på sisterunden.

De norske sekundantene jaget Tandrevold framover i løypa og ga beskjed om å følge Öberg. Det klarte Tandrevold en stund.

Ble hun sekundert for hardt?

– Hun gjør valget selv, hun jakter sølvet og tenker ikke så mye på å sikre en bronse. Jeg tror ikke det er en annen måte å gjøre det på. Det er lett å være etterpåklok, sier landslagssjef Botnan.

Tandrevolds evne til å grave dypt har ført til dramatiske scener også tidligere.

Under VM i Anterselva i 2019 mistet hun synet underveis på den siste skytingen. Som nevnt kollapset hun også i Oberhof for et år siden og fortalte om hjertetrøbbel, men Tandrevold fikk aldri diagnosen hjerteflimmer, ifølge landslagslegen.

Siste nytt

 • Tennisstjerna skjelte ut dommeren: – Er du dum?

  Nick Kyrgios kunne juble etter å ha vunnet en jevn kamp mot Stefanos Tsitsipas, men underveis fyrte australieren på alle plugger.

  For da Tsitsipas slo en ball mot nedre delen av tribunen, stormet Kyrgios mot dommeren. Han mente at motstanderen burde blitt disket, men ble ikke hørt.

  – Kan du slå en ball inn blant publikum og treffe noen og ikke tape kampen? Er du dum? tordnet han.

  Dommeren valgte å gi en advarsel til Tsitsipas og spurte Kyrgios om ballen traff noen.

  – Ja, den gjorde det. Så nå må du bli skadet? Du er en skam. Du endrer reglene akkurat som du vil, sa den frittalende tennisprofilen.

  Wimbledon
  Foto: HANNAH MCKAY / Reuters
 • Nadal enkelt videre i Wimbledon

  Tennisikonet Rafael Nadal (36) fikk en lett reise til fjerde runde i Wimbledon-turneringen. Han lekte med Lorenzo Sonego i tre strake sett.

  Spanjolen vant kveldskampen på centercourten med sifrene 6-1, 6-2, 6-4. For tiende gang er han klar for Wimbledons åttedelsfinaler.

  Gress er ikke Nadals favorittunderlag. Kun to av hans 22 Grand Slam-titler har kommet i Wimbledon (2008 og 2010). Går han til topps i London, vil veteranen vært ett steg nærmere å vinne samtlige fire GS-turneringer i ett og samme kalenderår. (NTB)

  Britain Wimbledon Tennis
  Foto: Alastair Grant / AP
 • Kofstad med superspill i Irland – kjemper i teten

  Golfspiller Espen Kofstad gikk tredje runde av europatourturneringen Irish Open sju slag under par. Han er på delt 5.-plass og for fullt med i seierskampen.

  Nordmannen er tolv slag under par etter en serie på 67-72-65. En stund toppet han resultatlistene lørdag, men ble senere jekket noen hakk ned.

  Før siste dag er han kun to slag bak den polske lederen Adrian Meronk. (NTB)

  Sommer-OL i Rio 2016.
  Foto: Erik Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 43 klipp
Sport
Spiller nå
Ski-VM er endelig tilbake på NRK! 01:00
Neste