Hopp til innhold

Tandrevold etter kollapsen: – Toppidrett føles ikke alltid rettferdig

Ingrid Landmark Tandrevold kjempet om bronsemedalje på jaktstarten, men gikk på en skikkelig smell på sisterunden. Nå beskriver hun episoden som et bunnpunkt i karrieren.

Tandrevold kollapset i målområdet.

Det var dramatiske scener som utspant seg på OL-jaktstarten da Ingrid Landmark Tandrevold kjempet om medalje på sisterunden.

Hun stivnet fullstendig og klarte så vidt å komme seg til mål før hun falt om og måtte ha legehjelp.

Skiskytteren kom seg heldigvis på beina like etterpå, og noen timer senere har hun delt et innlegg på sin Instagram-profil:

Tandrevold på Instagram
Foto: Instagram/@ingridtand

«Tok dette bildet i desember da jeg trodde jeg hadde nådd skiskytter-bånn. Og tenkte jeg skulle forevige øyeblikket og ta det fram når det hadde snudd for å sette ekstra pris på oppturene. Men i dag nådde jeg et nytt bunnpunkt. Toppidrett føles ikke alltid rettferdig, synes jeg», skriver hun.

Deretter takker hun for all støtte og meldinger, og avslutter innlegget med:

«Jeg kjemper videre».

– Fælt å se

Det så ut som Tandrevold skulle sikre sin første OL-medalje da hun gikk ut som tredje beste løper etter siste skyting. Problemet var bare at løperen foran henne, svenske Elvira Öberg, satte opp et tempo hun ikke maktet å følge.

Tandrevold ga alt hun hadde – og litt til.

– Hun prøvde alt hun kunne å ta igjen Elvira og gikk rett og slett tom. Det er høyde i tillegg. Hun tok seg helt ut, rett og slett, sier landslagslege Lars Kolsrud til NRK.

– Det er noen av de verste bildene jeg har sett. Det svartnet helt. Dette er bilder som gjør veldig inntrykk. Det var grusomt å se på, mente NRKs kommentator Andreas Stabrun Smith.

Vinter-OL i Beijing 2022: Skiskyting 10 km jaktstart kvinner
Vinter-OL i Beijing 2022: Skiskyting 10 km jaktstart kvinner
Biathlon - Women's 10km Pursuit
Biathlon - Women's 10km Pursuit
Beijing Olympics Biathlon

Det var så vidt skiene gikk framover da det gjenstod noen hundre meter, og én etter én gikk konkurrentene forbi henne. Først av dem var lagvenninne Tiril Eckhoff, som dermed tok bronsen.

– Sisterunden var tøff. Jeg skjønte at her kan folk gå på smellen. Da tenkte jeg at «nå har jeg en mulighet». Samtidig er det skikkelig fælt å se en venninne kollapse så til de grader, sier Eckhoff.

– Hun var veldig glad for at Tiril tok medaljen, slik at den ble i Fossum, sier Kolsrud.

Tandrevold ramlet over målstreken til en 14. plass.

I Oberhof i fjor kollapset Tandrevold under renn og fortalte at hjerteflimmer var årsaken. Legen avkrefter at det var det som skjedde under jaktstarten i Zhangjiakou.

– Nei. Vi måler litt på det og vi kunne måle puls. Hun var bevisst hele veien.

Skår i gullgleden

I målområdet, kun centimeter forbi målstreken, kom først franske Julia Simon for å hjelpe. Så kom gullvinner Marte Olsbu Røiseland hastende til, tydelig bekymret for Tandrevolds tilstand. Flere fra Norges støtteapparat flokket seg rundt og fikk henne til slutt bort fra målområdet.

Les også: Røiseland hylles: – Den mest komplette skiskytteren i verden

Helt utslitt ble Tandrevold båret ut av målområdet av to personer fra støtteapparatet. Hun fikk legehjelp i varmeteltet i en god stund etter målgang.

– Hun var oppe på beina, fikk i seg sukker og drikke og har pratet med de andre. Hun tok seg ut litt over snittet. Det var kjedelig, jeg hadde unt henne denne bronsen, sier landslagssjef Per Arne Botnan.

Kollapsen til Tandrevold preget gullfeiringen til Marte Olsbu Røiseland.

– Det er ikke noe gøy. Hun fikk god hjelp, jeg pratet med henne i sta. Hun er på beina igjen og jeg håper at hun kommer seg rask. Det ser ut som alt går bra, og det er tross alt det aller viktigste, forteller Røiseland til NRK.

NRKs skiskytterekspert Liv Grete Skjelbreid forklarer at det er lavtrykk i OL-byen, noe som gjør at det føles hundre meter høyere, og lufta blir enda tynnere.

– Det er helt forferdelig, det er vanskelig å beskrive, hun har gått forferdelig tom, sier Skjelbreid om Tandrevold.

Det er ikke første gang dette mesterskapet at Tandrevold går tom for krefter:

Les også: Tandrevold måtte ha hjelp: – Husker ikke så mye

Vinter-OL i Beijing 2022: Skiskyting, Sprint 7,5 km for kvinner
Vinter-OL i Beijing 2022: Skiskyting, Sprint 7,5 km for kvinner

Problemer i høyden

Kollapsen kommer kun to dager etter at Tandrevold gikk på en smell på sprinten. Der gikk løperen inn til en sterk plassering, men i etterkant sa hun at hun ikke husket den siste skytingen.

– Jeg gikk på en klassisk høydesmell i dag, og ville gjerne være med fra start og være en del av løpet. Jeg åpnet bra, men får svi for det allerede halvveis i løpet og utover, sa Tandrevold til NRK etter sprinten.

Biathlon - Women's 10km Pursuit

Tandrevold gikk for bronsemedalje, så stoppet det helt opp.

Foto: ATHIT PERAWONGMETHA / Reuters

Med dette i bakhodet, og med viten om hvor sterk Elvira Öberg har vært i sporet denne sesongen, stilte kommentatorene spørsmålet om Tandrevold ble sekundert for hardt på sisterunden.

De norske sekundantene jaget Tandrevold framover i løypa og ga beskjed om å følge Öberg. Det klarte Tandrevold en stund.

Ble hun sekundert for hardt?

– Hun gjør valget selv, hun jakter sølvet og tenker ikke så mye på å sikre en bronse. Jeg tror ikke det er en annen måte å gjøre det på. Det er lett å være etterpåklok, sier landslagssjef Botnan.

Tandrevolds evne til å grave dypt har ført til dramatiske scener også tidligere.

Under VM i Anterselva i 2019 mistet hun synet underveis på den siste skytingen. Som nevnt kollapset hun også i Oberhof for et år siden og fortalte om hjertetrøbbel, men Tandrevold fikk aldri diagnosen hjerteflimmer, ifølge landslagslegen.

Siste nytt

 • Casper Ruud videre i Beijing

  Casper Ruud gikk seirende ut av en tennisduell mot Jan-Lennard Struff. Han vant 1.-rundekampen i ATP 500-turneringen i Beijing.

  Nordmannen gikk videre med sifrene 7-6 (7-5), 6-3. Det siste settet gikk langt raskere unna enn det første.

  Ruud er 7.-seedet i hardcourtturneringen i den kinesiske hovedstaden. Han ligger for øyeblikket på 9.-plass på ATP-rankingen, mens Struff er nummer 23.

  (NTB)

  Casper Ruud gliser etter Europas første seier i årets Laver cup.
  Foto: DARRYL DYCK / AP
 • Kristoffer Vatshaug blir ny Niso-leder

  Kristoffer Vatshaug går fra jobb i Norges Fotballforbund til å bli leder for Norske Idrettsutøveres Sentralorganisasjon.

  Vatshaug erstatter Erlend Hanstveit, som nylig ble statssekretær i Kultur- og likestillingsdepartementet.

  – Jeg kjenner organisasjonen godt fra tidligere, og jeg liker utfordringer. Jeg tror dette kommer til å utfordre meg masse og kan utvikle meg videre, så det kjennes veldig riktig nå. Jeg gleder meg, sier Vatshaug i en uttalelse.

  Han har tidligere vært tillitsvalgt, styremedlem og medlem av forhandlingsutvalget til Niso.

  Niso har 1700 medlemmer fordelt på fotball, håndball, ishockey og individuelle idretter. Vatshaug kommer fra jobben som fagansvarlig for klubbutvikling i NFF.

  (NTB)

  IHsHUfcBvOQ
  Foto: NTB
 • Hardt slag for Manchester United – skadeavbrekk for forsvarsstjerne

  Manchester Uniteds Lisandro Martínez er satt ut av spill med en fotskade for en lengre periode.

  Midtstopperen pådro seg skaden allerede i april, men klubben melder i egne kanaler at den blomstret opp igjen i kampen mot Arsenal tidligere denne måneden.

  Martinez spilte de to påfølgende kampene mot Brighton i Premier League og mot Bayern München i mesterligaen, men nå er det bestemt at han trenger en lengre periode på sidelinjen for å kunne rehabilitere seg.

  Det er ikke bestemt hvilken behandling han trenger for å bli bra igjen. Klubben håper at han er tilbake i spill så snart som mulig.

  Martinez-skaden er et hardt slag for United. Argentineren er en svært viktig brikke for klubben.

  Lisandro martinez
  Foto: Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Hovland med hole-in-one - bilder med tillatelse fra Viaplay 01:16
Neste