Hopp til innhold

Tandrevold etter kollapsen: – Toppidrett føles ikke alltid rettferdig

Ingrid Landmark Tandrevold kjempet om bronsemedalje på jaktstarten, men gikk på en skikkelig smell på sisterunden. Nå beskriver hun episoden som et bunnpunkt i karrieren.

Tandrevold kollapset i målområdet.

Det var dramatiske scener som utspant seg på OL-jaktstarten da Ingrid Landmark Tandrevold kjempet om medalje på sisterunden.

Hun stivnet fullstendig og klarte så vidt å komme seg til mål før hun falt om og måtte ha legehjelp.

Skiskytteren kom seg heldigvis på beina like etterpå, og noen timer senere har hun delt et innlegg på sin Instagram-profil:

Tandrevold på Instagram
Foto: Instagram/@ingridtand

«Tok dette bildet i desember da jeg trodde jeg hadde nådd skiskytter-bånn. Og tenkte jeg skulle forevige øyeblikket og ta det fram når det hadde snudd for å sette ekstra pris på oppturene. Men i dag nådde jeg et nytt bunnpunkt. Toppidrett føles ikke alltid rettferdig, synes jeg», skriver hun.

Deretter takker hun for all støtte og meldinger, og avslutter innlegget med:

«Jeg kjemper videre».

– Fælt å se

Det så ut som Tandrevold skulle sikre sin første OL-medalje da hun gikk ut som tredje beste løper etter siste skyting. Problemet var bare at løperen foran henne, svenske Elvira Öberg, satte opp et tempo hun ikke maktet å følge.

Tandrevold ga alt hun hadde – og litt til.

– Hun prøvde alt hun kunne å ta igjen Elvira og gikk rett og slett tom. Det er høyde i tillegg. Hun tok seg helt ut, rett og slett, sier landslagslege Lars Kolsrud til NRK.

– Det er noen av de verste bildene jeg har sett. Det svartnet helt. Dette er bilder som gjør veldig inntrykk. Det var grusomt å se på, mente NRKs kommentator Andreas Stabrun Smith.

Vinter-OL i Beijing 2022: Skiskyting 10 km jaktstart kvinner
Vinter-OL i Beijing 2022: Skiskyting 10 km jaktstart kvinner
Biathlon - Women's 10km Pursuit
Biathlon - Women's 10km Pursuit
Beijing Olympics Biathlon

Det var så vidt skiene gikk framover da det gjenstod noen hundre meter, og én etter én gikk konkurrentene forbi henne. Først av dem var lagvenninne Tiril Eckhoff, som dermed tok bronsen.

– Sisterunden var tøff. Jeg skjønte at her kan folk gå på smellen. Da tenkte jeg at «nå har jeg en mulighet». Samtidig er det skikkelig fælt å se en venninne kollapse så til de grader, sier Eckhoff.

– Hun var veldig glad for at Tiril tok medaljen, slik at den ble i Fossum, sier Kolsrud.

Tandrevold ramlet over målstreken til en 14. plass.

I Oberhof i fjor kollapset Tandrevold under renn og fortalte at hjerteflimmer var årsaken. Legen avkrefter at det var det som skjedde under jaktstarten i Zhangjiakou.

– Nei. Vi måler litt på det og vi kunne måle puls. Hun var bevisst hele veien.

Skår i gullgleden

I målområdet, kun centimeter forbi målstreken, kom først franske Julia Simon for å hjelpe. Så kom gullvinner Marte Olsbu Røiseland hastende til, tydelig bekymret for Tandrevolds tilstand. Flere fra Norges støtteapparat flokket seg rundt og fikk henne til slutt bort fra målområdet.

Les også Røiseland hylles: – Den mest komplette skiskytteren i verden

Helt utslitt ble Tandrevold båret ut av målområdet av to personer fra støtteapparatet. Hun fikk legehjelp i varmeteltet i en god stund etter målgang.

– Hun var oppe på beina, fikk i seg sukker og drikke og har pratet med de andre. Hun tok seg ut litt over snittet. Det var kjedelig, jeg hadde unt henne denne bronsen, sier landslagssjef Per Arne Botnan.

Kollapsen til Tandrevold preget gullfeiringen til Marte Olsbu Røiseland.

– Det er ikke noe gøy. Hun fikk god hjelp, jeg pratet med henne i sta. Hun er på beina igjen og jeg håper at hun kommer seg rask. Det ser ut som alt går bra, og det er tross alt det aller viktigste, forteller Røiseland til NRK.

NRKs skiskytterekspert Liv Grete Skjelbreid forklarer at det er lavtrykk i OL-byen, noe som gjør at det føles hundre meter høyere, og lufta blir enda tynnere.

– Det er helt forferdelig, det er vanskelig å beskrive, hun har gått forferdelig tom, sier Skjelbreid om Tandrevold.

Det er ikke første gang dette mesterskapet at Tandrevold går tom for krefter:

Les også Tandrevold måtte ha hjelp: – Husker ikke så mye

Vinter-OL i Beijing 2022: Skiskyting, Sprint 7,5 km for kvinner

Problemer i høyden

Kollapsen kommer kun to dager etter at Tandrevold gikk på en smell på sprinten. Der gikk løperen inn til en sterk plassering, men i etterkant sa hun at hun ikke husket den siste skytingen.

– Jeg gikk på en klassisk høydesmell i dag, og ville gjerne være med fra start og være en del av løpet. Jeg åpnet bra, men får svi for det allerede halvveis i løpet og utover, sa Tandrevold til NRK etter sprinten.

Biathlon - Women's 10km Pursuit

Tandrevold gikk for bronsemedalje, så stoppet det helt opp.

Foto: ATHIT PERAWONGMETHA / Reuters

Med dette i bakhodet, og med viten om hvor sterk Elvira Öberg har vært i sporet denne sesongen, stilte kommentatorene spørsmålet om Tandrevold ble sekundert for hardt på sisterunden.

De norske sekundantene jaget Tandrevold framover i løypa og ga beskjed om å følge Öberg. Det klarte Tandrevold en stund.

Ble hun sekundert for hardt?

– Hun gjør valget selv, hun jakter sølvet og tenker ikke så mye på å sikre en bronse. Jeg tror ikke det er en annen måte å gjøre det på. Det er lett å være etterpåklok, sier landslagssjef Botnan.

Tandrevolds evne til å grave dypt har ført til dramatiske scener også tidligere.

Under VM i Anterselva i 2019 mistet hun synet underveis på den siste skytingen. Som nevnt kollapset hun også i Oberhof for et år siden og fortalte om hjertetrøbbel, men Tandrevold fikk aldri diagnosen hjerteflimmer, ifølge landslagslegen.

Siste nytt

  • Arsenal og Ødegaard slått ut av Mesterligaen

    Arsenal skapte knapt sjanser og tapte 0–1 borte mot Bayern München. Dermed ble Martin Ødegaard og co. slått ut i kvartfinalen i Mesterligaen etter 2–3-tap sammenlagt.

    Bayern München skapte heller ikke all verden, men Joshua Kimmich scoret onsdagens eneste mål og sendte den tyske storklubben til semifinale.

    Raphaël Guerreiro svingte ballen inn i Arsenal-feltet. Der kom Kimmich stormende, og headet ballen kontant inn i det lengste hjørnet.

    Ødegaard var stort sett involvert i det lille Arsenal skapte, men verken langskudd, gode pasninger eller forsøk fra skrått hold var i nærheten av å overliste Bayern-keeper Manuel Neuer.

    Arsenal var denne sesongen med i Mesterligaen for første gang siden 2016/17-sesongen, men ble også da slått ut av Bayern München. Den gang endte det 10–2 til Bayern i åttedelsfinalen.

    Champions League - Quarter Final - Second Leg - Bayern Munich v Arsenal
    Foto: Leonhard Simon / Reuters
  • Vålerenga utlignet NM-finalen mot Storhamar – hat trick fra Karterud

    Jørgen Karterud ble nøkkelmann med tre mål da Vålerenga snudde til 5-2-seier over Storhamar i den andre finalekampen i NM-sluttspillet i ishockey.

    – Det er helt magisk. Man går rundt med frysninger hele matchen egentlig. Nei, det er helt magisk, spesielt som Vålerenga-gutt, sier Karterud til TV 2.

    Onsdagens resultat på et fullsatt Jordal betyr at det står 1-1 sammenlagt i en serie som spilles i best av sju oppgjør.

    Storhamar tok ledelsen ved Marcus Bryhnisveen etter drøyt ti minutter, men 70 sekunder senere var lagene like langt etter Karteruds første scoring for kvelden.

    Karteruds andre mål sendte Vålerenga i føringen etter halvspilt midtperiode, og Alex Dostie økte til 3-1 kun 38 sekunder senere.

    På benken tok Storhamar-trener Petter Thoresen grep umiddelbart. I timeouten skjelte han ut spillerne sine, og i pausen avslørte kaptein Patrick Thoresen at faren med rette hadde stemplet dem som «jævlig diva» og «ræva».

    – Dette var dårlig, enkelt og greit. Det ser ut som vi er veldig høye på oss selv og er ekstremt fornøyde med kampen vi gjorde sist, sa Storhamar-veteranen til TV 2 før sluttperioden.

    Dostie la på til 4-1 kort tid etter den siste pausen, mens Tommy Hjelm tente et lite Storhamar-håp med en kjapp redusering.

    Nærmere kom ikke gjestene, og i stedet fullførte Karterud hat tricket i sluttsekundene.

    Den første finalekampen vant Storhamar 5-1. Lagene møtes igjen på Hamar fredag.

    Storhamar tok sist NM-pokalen i 2018, mens Vålerenga tok klubbens siste av 26 i 2009. (NTB)

    Jørgen Karterud jubler for mål i 2. NM-finale mot Storhamar
    Foto: Lise Åserud / NTB
  • Heggebø reddet Brann mot HamKam

    Brann var på vei mot nok en frustrerende hjemmekamp, men ti minutter før slutt dukket Aune Heggebø opp og sørget for 1–0-seier over HamKam.

    Etter at sesongens første hjemmekamp for Brann endte med 0–2-tap for Fredrikstad, var bergenserne på vei mot nok en målløs kamp på Brann Stadion.

    Det ville i så fall vært første gang siden høsten 2019 at Brann ikke scoret på to strake hjemmekamper i Eliteserien.

    Da tok angrepsduoen til Bergens Stolthet ansvar, og sørget omsider for jubel blant de drøyt 14.000 på tribunen.

    Bård Finne klarte på mesterlig vis å tråkle seg gjennom på venstresiden i HamKam-feltet, før han fant Heggebø foran mål. 22-åringen bredsidet kontant inn matchvinnermålet.

    Etter fire kamper av eliteseriesesongen har Brann syv poeng, mens HamKam har ett.

    Aune Heggebø jubler for 1-0-scoring mot HamKam i Eliteserien.
    Foto: Paul S. Amundsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal