NRK Meny
Normal

Svenskene handler aldri på utenlandske apotek

Den svenske langrennsløperen Maria Rydquist mener dopingsaken til Therese Johaug er «utrolig klønete».

Maria Rydquist

REDD: – Man blir livredd for hva man kan få i seg når selv en leppesalve er farlig, sier den svenske langrennsløperen Maria Rydqist.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Selv hadde hun trolig aldri havnet i en lignende sak - rett og slett fordi det svenske langrennslandslaget aldri handler medikamenter på utenlandske apotek.

– Når man er utenlands og ikke har samme oversikt som hjemme bør man være forsiktig. De rutinene har vi selv når vi er på reise, vi handler ikke på utenlandske apotek, sier Maria Rydquist til Sveriges Radio.

I likhet med resten av det svenske laget ble hun tatt på sengen da det torsdag formiddag ble kjent at Therese Johaug har testet positivt på det forbudte stoffet clostebol. Det er et svakt anabolt steroid som Johaug sier hun fikk i seg gjennom en krem hun brukte mot solforbrent leppe.

Skistjernen kjempet mot tårene på pressekonferansen om dopingavsløringen.

PREGET: Therese Johaug brast i gråt flere ganger mens hun forklarte seg da hun møtte pressen på Ullevaal stadion.

– Veldig merkelig

Kremen var angivelig sjekket og godkjent av landslagets lege, som i ettertid har tatt på seg all skyld og trukket seg.

– Om dette er sant så synes jeg det er veldig merkelig, sier Rydquist.

Med astmasaken til Martin Johnsrud Sundby friskt i minne rister svensken på hodet av det hun mener ser ut som svært dårlige rutiner i det norske laget.

– Dette er utrolig klønete av de norske legene. Jeg skjønner ikke hva de holder på med.

Fredrik S. Bendiksen trekker seg fra stillingen som landslagslege. Han ga Therese Johaug kremen som inneholdt et anabolt steroid, men forklarer at han ikke koblet at dette var et ulovlig middel. Middelet brukes blant annet av kroppsbyggere i Brasil, forklarer Bendiksen.

TABBE: Landslagslege Fredrik Bendiksen innrømmer at han har gjort en tabbe.

Skiskyting tester alt

NRK har snakket med mangeårig landslagslege i skiskyting, Baard I. Freberg, som forteller at de aldri gir utøvere preparater som ikke er testet på forhånd.

– Jeg sier til mine utøvere at de aldri må bruke noe som helst stoff som ikke er klarert på forhånbd. Det betyr at vi i skiskytterforbundet forholder oss til preparater som er gjennomprøvd. Salver og kremer man kjøper på norske apotek må kunne sies å være sikre, sier Freberg.

Langrennslege Bendiksen har fortalt at dette også var hans intensjon denne skjebnesvangre dagen i Italia, men da han sjekket var han tom for den vanlige sårsalven utøverne får ved solforbrenthet.

Derfor gikk han på det lokale apoteket og kjøpte en annen. Det ble kremen Trofodermin som kun selges i Italia og Brasil. På torsdagens pressekonferanse kom det frem at Bendiksen ikke leste pakningsvedlegget på kremen før han sa til Johaug at den ikke inneholdt noe forbudt stoff.

– Blir stemplet som juksemaker

Svenske Maria Rydquist kjøper Johaugs forklaring på hva som har skjedd.

– Jeg har vanskelig for å tro at det er noe annet enn et uhell, men man vet jo aldri.

Den svenske konkurrenten mener uansett dette kommer til å henge ved Johaug i lang tid.

– Hun får naturligvis et stempel uansett om det er lite eller mye hun har fått i seg. Hun blir stemplet som en juksemaker og det er det vanskelig å vaske bort.

Siste nytt

 • Russisk OL-komité støttar deltaking

  Russlands OL-komite vil støtte utøvarar som deltar i OL i Korea under nøytralt flagg, melder nyheitsbyrået RIA.

  IOC har utestengt Russland frå OL på grunn av dopingjukset i Sotsji i 2014, men vil tillate at inviterte russiske utøvarar får delta under nøytralt flagg.

  Alexander Zhukov
  Foto: Ivan Sekretarev / AP
 • – Flaut, sa Zucca

  Mats Zuccarello scora på straffe, men New York Rangers tapte likevel 1-2 etter straffer for Dallas. – Det er pinleg å spele to periodar utan å vinne ein einaste nærkamp, seier Zuccarello til NTB.

  Rangers fekk si utlikning fire minutt før full tid. – Vi fekk det poenget vi fortente minst sidan eg kom hit, seier Zucca.

  Mats Zuccarello
  Foto: Bill Kostroun / AP
 • Ingen Stina Nilsson i Toblach

  En forkjølet Stina Nilsson deltar ikke i de to verdenscuprennene i langrenn i Toblach til helgen.

  Nilsson vant sprinten i Davos sist lørdag. I søndagens 10 kilometer i fri teknikk endte hun på 31.-plass.

  Verdenscup ski nordiske grener.
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal