Svenskene handler aldri på utenlandske apotek

Den svenske langrennsløperen Maria Rydquist mener dopingsaken til Therese Johaug er «utrolig klønete».

Maria Rydquist

REDD: – Man blir livredd for hva man kan få i seg når selv en leppesalve er farlig, sier den svenske langrennsløperen Maria Rydqist.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Selv hadde hun trolig aldri havnet i en lignende sak - rett og slett fordi det svenske langrennslandslaget aldri handler medikamenter på utenlandske apotek.

– Når man er utenlands og ikke har samme oversikt som hjemme bør man være forsiktig. De rutinene har vi selv når vi er på reise, vi handler ikke på utenlandske apotek, sier Maria Rydquist til Sveriges Radio.

I likhet med resten av det svenske laget ble hun tatt på sengen da det torsdag formiddag ble kjent at Therese Johaug har testet positivt på det forbudte stoffet clostebol. Det er et svakt anabolt steroid som Johaug sier hun fikk i seg gjennom en krem hun brukte mot solforbrent leppe.

Skistjernen kjempet mot tårene på pressekonferansen om dopingavsløringen.

PREGET: Therese Johaug brast i gråt flere ganger mens hun forklarte seg da hun møtte pressen på Ullevaal stadion.

– Veldig merkelig

Kremen var angivelig sjekket og godkjent av landslagets lege, som i ettertid har tatt på seg all skyld og trukket seg.

– Om dette er sant så synes jeg det er veldig merkelig, sier Rydquist.

Med astmasaken til Martin Johnsrud Sundby friskt i minne rister svensken på hodet av det hun mener ser ut som svært dårlige rutiner i det norske laget.

– Dette er utrolig klønete av de norske legene. Jeg skjønner ikke hva de holder på med.

Fredrik S. Bendiksen trekker seg fra stillingen som landslagslege. Han ga Therese Johaug kremen som inneholdt et anabolt steroid, men forklarer at han ikke koblet at dette var et ulovlig middel. Middelet brukes blant annet av kroppsbyggere i Brasil, forklarer Bendiksen.

TABBE: Landslagslege Fredrik Bendiksen innrømmer at han har gjort en tabbe.

Skiskyting tester alt

NRK har snakket med mangeårig landslagslege i skiskyting, Baard I. Freberg, som forteller at de aldri gir utøvere preparater som ikke er testet på forhånd.

– Jeg sier til mine utøvere at de aldri må bruke noe som helst stoff som ikke er klarert på forhånbd. Det betyr at vi i skiskytterforbundet forholder oss til preparater som er gjennomprøvd. Salver og kremer man kjøper på norske apotek må kunne sies å være sikre, sier Freberg.

Langrennslege Bendiksen har fortalt at dette også var hans intensjon denne skjebnesvangre dagen i Italia, men da han sjekket var han tom for den vanlige sårsalven utøverne får ved solforbrenthet.

Derfor gikk han på det lokale apoteket og kjøpte en annen. Det ble kremen Trofodermin som kun selges i Italia og Brasil. På torsdagens pressekonferanse kom det frem at Bendiksen ikke leste pakningsvedlegget på kremen før han sa til Johaug at den ikke inneholdt noe forbudt stoff.

– Blir stemplet som juksemaker

Svenske Maria Rydquist kjøper Johaugs forklaring på hva som har skjedd.

– Jeg har vanskelig for å tro at det er noe annet enn et uhell, men man vet jo aldri.

Den svenske konkurrenten mener uansett dette kommer til å henge ved Johaug i lang tid.

– Hun får naturligvis et stempel uansett om det er lite eller mye hun har fått i seg. Hun blir stemplet som en juksemaker og det er det vanskelig å vaske bort.

Sportsnyheter

Annemiek Van Vleuten

Jublet for OL-gull – et halvt minutt senere innser hun tabben

Østerrikske Anna Kiesenhofer tok et overlegent og sensasjonelt OL-gull. Men nederlandske Annemiek van Vleuten var av en annen oppfatning.

Herrem

Hergeirsson ba Herrem gjøre det enkelt etter trickskudd-bom: – To på rad er litt for mye

TOKYO/OSLO (NRK): Camilla Herrem åpnet OL-scoringskontoen i Norges målfest mot Sør-Korea med et vakkert trickskudd, men bommet like etterpå med samme teknikk. Etter kampen avslørte hun at OL-ballen ruller annerledes enn hun er vant med.

Siste nytt

 • Erichsen fikk det tøft i skranke

  Julie Erichsen fikk 11,566 for sin OL-innsats i skranke. Det ga henne 75.-plass i den tøffe konkurransen. Superstjernen Simone Biles dominerte kvalifiseringen.

  Erichsen har kjempet seg tilbake etter en akillesskade i mars som krevde operasjon, og hun ble tatt ut til OL-deltakelse i Tokyo. Hun konsentrerte seg om skranke og hadde det som sitt eneste apparat i lekene.

  Den norske 19-åringen endte som nummer 75 av de 88 utøverne i skranke. Best var belgiske Nina Derwael, som med 15,366 tar med seg selvtillit inn i apparatfinalen.

  Den amerikanske turndronningen Simone Biles knep den siste plassen i apparatfinalen i skranke selv om hun bare hadde 10. beste poengsum. Hver nasjon får med bare to utøvere i finaler, og alle de fire ROC-utøverne var i topp seks.

  Biles var best i kvalifiseringen for sprang med 15,183, nest best i frittstående med 14,133 (italienske Vanessa Ferrari var best med 14,166) og sjuende best i bom (der kinesiske Guan Chenchen var best med 14,933).

  Sammenlagt fikk Biles beste poengsum med 57,731, og hun går til mangekampfinalen torsdag som favoritt. Før det blir det lagfinale tirsdag.

  Der hadde ROC beste kvalifiseringssum med 171,629, tett fulgt av USA (170,562) og med Kina på tredjeplass.

  Julie Erichsen
  Foto: Martin Bureau / AFP
 • Haaland treer i spiller-kåring

  Erling Braut Haaland endte på tredjeplassen i fotballmagasinet Kickers kåring av årets spiller i tysk fotball. Spissrivalen Robert Lewandowski vant.

  Det var annet år på rad at Bayern München-spissen stakk av med prisen. Polakken satte tysk scoringsrekord i én og samme sesong da han banket inn 41 mål i 2020/21. Han gikk dermed forbi Gerd Müllers rekord fra 1972.

  Avstemningen ble gjort av tyske sportsjournalister.

  32-åringen fikk 356 stemmer av de 563 som avga stemme. Han vant foran lagkameraten i Bayern München, Thomas Müller, som fikk 41 stemmer.

  Erling Braut Haaland, som scoret 27 mål og 28 kamper for Dortmund, fikk 38 stemmer på tredjeplassen.

  Erling Braut Haaland i Borussia Dortmund
  Foto: Alexandre Simoes / Borussia Dortmund Mediathek
 • Ruud med ny turneringsseier

  Casper Ruud fortsetter å imponere. Søndag vant han finalen 6-3, 6-2 mot Hugo Caston i ATP-turneringen i sveitiske Gstaad. Dermed tok han sin andre turneringsseier på rad.

  Han gikk også til topps i Båstad-turneringen sist helg. Dette er Ruuds fjerde seniortittel på ATP-touren og den tredje i år.

  – Jeg forsøkte å spille ordentlig for hvert poeng, og det ble nok nøkkelen her i dag. Jeg ville gi alt i finalen, og heldigvis gikk det min vei, sa Ruud i seiersintervjuet som ble vist på Eurosport.

  Han var storfavoritt foran finalen mot 155.-rangerte Gaston.

  – Dette var en tøff kamp for meg, kanskje den tøffeste kampen i løpet av disse to ukene, sa likevel en ydmyk Ruud.

  – Hugo spiller veldig raskt og lar deg ikke få så mye rytme. Han kan spille variert, og selv om det ble 6-3, 6-2, hadde han mange sjanser.

  Per nå er Ruud ranket som verdens 14. beste spiller. Den plasseringen beholder han når listen oppdateres mandag, men han er nærmere spillerne foran seg etter seieren i Gstaad.

  I neste uke skal Ruud spille en ny grusturnering i østerrikske Kitzbühel. Der nådde han semifinalen i 2019, som var forrige utgave av turneringen.

  Casper Ruud
  Foto: Valentin Flauraud / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal