Hopp til innhold

Svenskene handler aldri på utenlandske apotek

Den svenske langrennsløperen Maria Rydquist mener dopingsaken til Therese Johaug er «utrolig klønete».

Maria Rydquist

REDD: – Man blir livredd for hva man kan få i seg når selv en leppesalve er farlig, sier den svenske langrennsløperen Maria Rydqist.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Selv hadde hun trolig aldri havnet i en lignende sak - rett og slett fordi det svenske langrennslandslaget aldri handler medikamenter på utenlandske apotek.

– Når man er utenlands og ikke har samme oversikt som hjemme bør man være forsiktig. De rutinene har vi selv når vi er på reise, vi handler ikke på utenlandske apotek, sier Maria Rydquist til Sveriges Radio.

I likhet med resten av det svenske laget ble hun tatt på sengen da det torsdag formiddag ble kjent at Therese Johaug har testet positivt på det forbudte stoffet clostebol. Det er et svakt anabolt steroid som Johaug sier hun fikk i seg gjennom en krem hun brukte mot solforbrent leppe.

Skistjernen kjempet mot tårene på pressekonferansen om dopingavsløringen.

PREGET: Therese Johaug brast i gråt flere ganger mens hun forklarte seg da hun møtte pressen på Ullevaal stadion.

– Veldig merkelig

Kremen var angivelig sjekket og godkjent av landslagets lege, som i ettertid har tatt på seg all skyld og trukket seg.

– Om dette er sant så synes jeg det er veldig merkelig, sier Rydquist.

Med astmasaken til Martin Johnsrud Sundby friskt i minne rister svensken på hodet av det hun mener ser ut som svært dårlige rutiner i det norske laget.

– Dette er utrolig klønete av de norske legene. Jeg skjønner ikke hva de holder på med.

Fredrik S. Bendiksen trekker seg fra stillingen som landslagslege. Han ga Therese Johaug kremen som inneholdt et anabolt steroid, men forklarer at han ikke koblet at dette var et ulovlig middel. Middelet brukes blant annet av kroppsbyggere i Brasil, forklarer Bendiksen.

TABBE: Landslagslege Fredrik Bendiksen innrømmer at han har gjort en tabbe.

Skiskyting tester alt

NRK har snakket med mangeårig landslagslege i skiskyting, Baard I. Freberg, som forteller at de aldri gir utøvere preparater som ikke er testet på forhånd.

– Jeg sier til mine utøvere at de aldri må bruke noe som helst stoff som ikke er klarert på forhånbd. Det betyr at vi i skiskytterforbundet forholder oss til preparater som er gjennomprøvd. Salver og kremer man kjøper på norske apotek må kunne sies å være sikre, sier Freberg.

Langrennslege Bendiksen har fortalt at dette også var hans intensjon denne skjebnesvangre dagen i Italia, men da han sjekket var han tom for den vanlige sårsalven utøverne får ved solforbrenthet.

Derfor gikk han på det lokale apoteket og kjøpte en annen. Det ble kremen Trofodermin som kun selges i Italia og Brasil. På torsdagens pressekonferanse kom det frem at Bendiksen ikke leste pakningsvedlegget på kremen før han sa til Johaug at den ikke inneholdt noe forbudt stoff.

– Blir stemplet som juksemaker

Svenske Maria Rydquist kjøper Johaugs forklaring på hva som har skjedd.

– Jeg har vanskelig for å tro at det er noe annet enn et uhell, men man vet jo aldri.

Den svenske konkurrenten mener uansett dette kommer til å henge ved Johaug i lang tid.

– Hun får naturligvis et stempel uansett om det er lite eller mye hun har fått i seg. Hun blir stemplet som en juksemaker og det er det vanskelig å vaske bort.

Sportsnyheter

Siste nytt

  • De Ligt, Musiala og Dier tilbake i trening før returkampen i Madrid

    Bayern München-trioen Matthijs de Ligt, Jamal Musiala og Eric Dier var alle med på tirsdagens trening før onsdagens Champions League-semifinale mot Real Madrid.

    De Ligt gikk glipp av den første kampen grunnet kneproblemer, og erstatteren Kim Min-jae har fått skylden for begge målene Bayern München slapp inn i 2-2-kampen.

    Bayern-trener Thomas Tuchel sa på tirsdagens pressekonferanse at Dier og De Ligt ligger an til å starte returkampen i Spania.

    – De fortjener å fortsette å spille sammen. Matthijs har fått grønt lys, sa Tuchel.

    Musiala
    Foto: CHRISTOF STACHE / AFP
  • McDavid, MacKinnon eller Kutsjerov blir årets spiller i NHL

    Connor McDavid, Nathan MacKinnon og Nikita Kutsjerov er årets finalister i kampen om å vinne Hart-trofeet som årets spiller i NHL.

    Hart-trofeet gis årlig til spilleren som i en avstemning blant medlemmene i ishockeyjournalistenes forening utpekes som den mest verdifulle for sitt lag.

    McDavid vant Hart-trofeet for tredje gang i fjor og kan slutte seg til Wayne Gretzky (9), Gordie Howe (6) og Eddie Shore (4) som en av spillerne med minst fire. Edmonton Oilers-kapteinen kan også bli den første som vinner to år på rad siden Alex Ovetsjkin i 2008 og 2009.

    6bI-ZE7PPAY
    Foto: AP
  • Nominert til årets manager – fikk sparken

    Liam Rosenior var en av tre nominerte til prisen for årets manager i engelsk mesterskapsserie. Tirsdag fikk han sparken i Hull.

    39-åringen ble i november 2022 hentet til trenerjobben i klubben han hadde spilt for i fem år av sin aktive karriere. Han berget laget fra nedrykk, og sist sesong gjorde Hull det så bra at han i desember fikk en ny og forbedret kontrakt med gyldighet til 2026.

    Han ble også nominert til prisen som sesongens manager sammen med Kieran McKenna (Ipswich, som vant) og Daniel Farke (Leeds), men Hull gikk så vidt glipp av opprykkssluttspill. Med bare en seier på de fire siste kampene endte laget på 7.-plass, tre poeng bak Norwich på den viktige 6.-plassen.

    – Dette er den vanskeligste avgjørelsen jeg har truffet som styreleder i denne klubben. Jeg må se bort fra personlige følelser og treffe avgjørelser med klubbens langsiktige visjoner i sentrum, sier klubbens tyrkiske eier Acun Ilicali til Hulls nettsted.

    – Det er ingen tvil om at vi har hatt framgang under Liam, og han vil alltid være en del av denne familien. Likevel er det blitt tydelig at vi har ulike visjoner for klubbens framtid, og jeg føler at tiden er inne for å gjøre en endring.

    (©NTB)

    dfClLXF5MRI
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal