Hopp til innhold

Sundby byttet ut Northug med russere på nattbordet 

Martin Johnsrud Sundby (33) motiverer seg til treningsdagen på en helt spesiell måte fra han står opp om morgenen. Allerede i sengen får han øye på sine aller argeste rivaler.

Blink-festivalen. Lysebotn opp

FORNØYD: Martin Johnsrud Sundby, her fra motbakkeløpet Lysebotn Opp, denne sommeren.

Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix

Både Sundby og kona Marieke Heggeland har holdt foredrag om motivasjon i faget livsstilsendring og folkehelse på Høyskolen Kristiania.

For å være sikker på at han «holder fokus på målet», avslørte 33-åringen at han hadde bilder av sine argeste konkurrenter – og gjerne artikler med overskrifter om for eksempel Dario Cologna og Petter Northug – på nattbordet.

Nå er imidlertid de to byttet ut med løpere fra én skummel nasjon.

– Man må ha noen triks og noen russere på nattbordet innimellom for å «peppe opp» energien om morgenen, sier Sundby med et lurt smil til NRK.

Sundby

LAGKOMPISER: Martin Johnsrud Sundby (foran) og Simen Hegstad Krüger (bak), her fra Kirkebakken Grand Prix i sommer.

Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

– Gjør underverker

Han har nemlig ikke glemt hvordan kometene Aleksandr Bolsjunov og Denis Spitsov satte sitt preg på verdenseliten i både OL og i verdenscup.

At Sergej Ustjugov nesten ikke gikk konkurranser etter at han av IOC ble nektet OL-deltakelse, gjør ham ikke mindre farlig inn i VM-sesongen.

– De har vist seg å være fryktinngytende. Det kommer flere og flere også. Vi ble herjet med sånn delvis på tampen av sesongen. Og da var ikke Sergej Ustjugov med en gang. Vi skal få mer enn nok å henge fingrene i. Det å se inn i et vakkert russisk ansikt om morgenen, det gjør underverker, sier han, og gliser godt igjen.

Preges av alderen

Sundby møter NRK på Olympiatoppen for å snakke om det aller meste i norsk langrenn.

Blant temaene er hvordan han – i en spesiell posisjon blant de 24 eliteløperne på landslagene som eldst og småbarnsfar – motiverer seg selv og hvilke mål han har satt seg i år.

33-åringen sier han ikke har lyst til å flagge sine egne målsettinger veldig høyt noen måneder før VM-sesongen braker løs.

Han mener han har mer enn nok med å kjempe blant de beste.

Saken fortsetter.

Sundby

FIKK KLEM AV KONA: En utslitt Martin Johnsrud Sundby får en klem av kona Marieke Heggeland på toppen av slalåmbakken i Alpe Cermis, den siste etappen av Tour de Ski i 2016. Sammen har de barna Max og Markus.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Jeg blir eldre, dessverre. Det kjenner jeg. Kroppen tåler ikke det en ung kropp tålte en gang i tiden. Det er kjipt å erkjenne det. Men jeg må gjøre de justeringene for å kjempe med de beste i verden på ski. Jeg følte i fjor at jeg var lenger unna enn jeg håpet, men så var jeg der at jeg fikk en god sesong. Men målet mitt er å kjempe helt i toppen hele veien.

– At du ikke tåler så mye, hvordan er det?

– Det er en frustrerende greie. Det er kanskje også sunt? Jeg har trent mye over mange år. Jeg kan gå tilbake i treningsdagboka, se at «dette trente jeg før den sesongen, den sesongen var sinnssykt bra» og «den må jeg prøve å kopiere». Det går ikke, sier Sundby, som etter en «seig» periode, endelig kjenner at det i disse dager begynner å løsne på trening.

Siste nytt

  • Team Braathen avviser Hirscher-rykter: – Blir ikke noe samarbeid

    Michael Pircher er Lucas Braathens nye trener og var sjef for Marcel Hirscher i seks år. Han er likevel klar på at det ikke vil bli noe samarbeid dem imellom.

    I mars ble det klart at Braathen gjør comeback som alpinist etter en sesong på sidelinjen, men for Brasil. Hokksund-gutten har derfor måttet sette sammen sitt helt eget team, hvor Pircher er ansatt som trener.

    48-åringen ble hentet fra Det østerrikske skiforbundet, hvor han blant annet hadde treneransvaret for skilegenden Hirscher fra 2013 til han la opp i 2019.

    Østerrikeren sjokkerte hele alpinverden da han annonserte comeback for Nederland tidligere i uken. Det har også skapt spekulasjoner om han og Braathen ville danne et samarbeid.

    – Det er ikke en sak for oss. Vi kommer garantert til å være i de samme skistedene, og noe vil dukke opp, men det blir ikke noe samarbeid, sa Pircher til Tiroler Zeitung, ifølge Blick.

    Trenerveteranen er tydelig på at fokuset hans nå ligger på Braathen, som skal jakte VM-gull i Saalbach til vinteren.

    – Om dagen planlegger vi opplegget, alt er fortsatt i de tidlige stadiene. Vi har nettopp funnet hverandre, sa Pircher. (NTB)

    Lucas Braathen
    Foto: BARBARA GINDL / AFP
  • Formel 1-stjerne ferdig i Haas etter sesongen

    Den tyske Formel 1-stjernen Nico Hülkenberg kjører sin siste sesong for Haas. Det bekreftet laget fredag formiddag.

    «Haas og Nico Hülkenberg vil skille lag ved avslutningen av 2024-sesongen» heter det i meldingen på X.

    Tyskeren er inne i sin andre sesong for Haas. Tidligere har han kjørt for lag som Williams, Sauber, Renault og Aston Martin.

    36-åringen har tatt en pole position, men har fortsatt til gode å vinne et Formel 1-løp. Totalt har han tatt 534 poeng på 211 løp i karrieren.

    Så langt denne sesongen står han imidlertid bare med fire poeng på fem løpshelger. Hans beste resultat i år er en 9.-plass fra Australias Grand Prix. (NTB)

    Japan F1 GP Auto Racing
    Foto: Hiro Komae / AP
  • Rashford ut mot netthetsen: – Nok er nok

    Manchester United-angriperen Marcus Rashford (26) har sett seg lei av behandlingen han får i sosiale medier.

    I et svar på en støttemelding på X skriver Rashford at «mobbingen har pågått i månedsvis».

    – Nok er nok, avslutter han med.

    Responsen kom etter at en X-bruker med United-sympatier gikk ut mot hetsen av Rashford og omtalte den som motbydelig og ondsinnet.

    26-åringen scoret hele 30 mål forrige sesong, men siden har det gått trått. Rashford står denne sesongen med kun åtte scoringer på 40 klubbkamper. (NTB)

    Rashford jubel united
    Foto: Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal