Stabæk ga 7-åringer karakterer: – For brutalt

Etter at lederne på akadamiet reagerte, bestemte Stabæk seg for å avslutte praksisen med å gi barn mellom 7 og 10 år tilbakemeldinger i form av karakterkort.

Eliteserien fotball 2017: Stabæk - Strømsgodset

NADDERUD: Stabæk har på sitt anlegg på Nadderud drevet karaktervurdering av fotballspillere mellom 7 og 10 år.

Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

– Vi ser at det ble for brutalt å vurdere disse spillerne med karakterer. Vi legger oss flate, og beklager dette, sier daglig leder Jon Tunold til Budstikka.

Til NRK sier Stabæk-lederen at dette dreier seg om et «scorekort» hvor det ble gitt tilbakemeldinger på spillernes utvikling, og ikke nødvendigvis ferdigheter, til foreldrene.

– Problemet er at vi i løpet av sommeren observerte at dette kunne misforstås. Da kunne vi ikke fortsette med det, forteller Tunold.

Til Budstikka sier lederen at det var spillernes foreldre som tok initiativ til denne formen for spillerevalueringer. For de såkalte utviklingsgruppene på Stabæks SFO-tilbud ble denne praksisen benyttet også for barn mellom 7 og 10 år.

1 til 6

Ifølge Budstikka var holdninger, fysiske egenskaper, spilleforståelse og teknikk blant de unge fotballspillernes egenskaper som ble vurdert.

Én gang i halvåret ble det delt ut et karakterkort der ungene endte opp med tall mellom 1 og 6 satt av Stabæk-trenere.

Jon Tunold forteller nå at foreldrene til barna på Stabæk-akademiet i august fikk beskjed om at denne praksisen avvikles.

Daglig leder i Stabæk Fotball, Jon Tunold

DAGLIG LEDER: Jan Tunold.

Foto: NRK

– Det var ledere i akademiet som varslet oss om at dette ikke var en god måte å gjøre det på. Vi ønsker å utvikle oss, utvikle fotballspillere, men noen ganger trår vi feil, sier Tunold til Budstikka.

– Vi fikk en del veldig positive tilbakemeldinger mens andre var veldig kritiske. Da må vi finne andre måter å løse dette på, forteller den daglige lederen til NRK.

Får kritikk

Selv om SFO ikke er underlagt Norges Idrettsforbund, reagerer NIFs rådgiver for barneidrett sterkt på den nye avsluttede Stabæk-praksisen.

– Dette synes jeg ingen ting om, og det er ikke innenfor hva hverken fotballen eller idretten ønsker. Det er ekstremt vanskelig å vurdere barn i denne alderen. En 8-åring kan være på nivå med en 12-åring, og en 8-åring kan være på nivå med en 6-åring. Dette gjør de heller ikke på barneskolen. I de helt ekstreme tilfellene kan det være så mye som seks års forskjell i utviklingen av barn, sier Mari Bjone til Budstikka.

Siste nytt

 • Nordtveit-tap i Fulham-debuten

  Håvard Nordtveit debuterte for Fulham mot gamleklubben West Ham, men tapte til slutt 3-1. Ryan Babel gav Fulham leiinga, men Chicharito, Issa Diop og Michail Antonio snudde kampen.

  Nordtveit spela heile kampen, og fekk kneet på ballen som gav West Ham utlikning, men klarte ikkje å hindre scoring.

  I den andre kampen fredag scora Gerard Deloufeu tre og Troy Deeney to då Watford banka Cardiff 5-1.

  Håvard Nordtveit
  Foto: DAVID KLEIN / Reuters
 • Semenya-høring avsluttet

  Idrettens voldgiftsrett (CAS) avsluttet fredag en ukelang høring i saken Caster Semenya har anlagt mot Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF). En avgjørelse vil bli fattet senest 26. mars. Spørsmålet til behandling er om kvinnelige utøvere som i likhet med Semenya har naturlig høyt testosteronnivå skal være nødt til å bruke hormonnedsettende medisin for å få lov til å konkurrere som kvinne i eliteidrett.

  Caster Semenya i CAS
  Foto: Laurent Gillieron / AP
 • Arboine klar for Sarpsborg 08

  Pablo Arboine er klar for Sarpsborg 08, melder klubben på sine hjemmesider. Den 20 år gamle midtstopperen, som også kan spille som back, debuterte nylig for Costa Ricas landslag. Han ankom Sarpsborgs treningsleir i spanske Marbella fredag.

  Pablo Arboine
  Foto: Ezequiel Becerra / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal