Stabæk ga 7-åringer karakterer: – For brutalt

Etter at lederne på akadamiet reagerte, bestemte Stabæk seg for å avslutte praksisen med å gi barn mellom 7 og 10 år tilbakemeldinger i form av karakterkort.

Eliteserien fotball 2017: Stabæk - Strømsgodset

NADDERUD: Stabæk har på sitt anlegg på Nadderud drevet karaktervurdering av fotballspillere mellom 7 og 10 år.

Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

– Vi ser at det ble for brutalt å vurdere disse spillerne med karakterer. Vi legger oss flate, og beklager dette, sier daglig leder Jon Tunold til Budstikka.

Til NRK sier Stabæk-lederen at dette dreier seg om et «scorekort» hvor det ble gitt tilbakemeldinger på spillernes utvikling, og ikke nødvendigvis ferdigheter, til foreldrene.

– Problemet er at vi i løpet av sommeren observerte at dette kunne misforstås. Da kunne vi ikke fortsette med det, forteller Tunold.

Til Budstikka sier lederen at det var spillernes foreldre som tok initiativ til denne formen for spillerevalueringer. For de såkalte utviklingsgruppene på Stabæks SFO-tilbud ble denne praksisen benyttet også for barn mellom 7 og 10 år.

1 til 6

Ifølge Budstikka var holdninger, fysiske egenskaper, spilleforståelse og teknikk blant de unge fotballspillernes egenskaper som ble vurdert.

Én gang i halvåret ble det delt ut et karakterkort der ungene endte opp med tall mellom 1 og 6 satt av Stabæk-trenere.

Jon Tunold forteller nå at foreldrene til barna på Stabæk-akademiet i august fikk beskjed om at denne praksisen avvikles.

Daglig leder i Stabæk Fotball, Jon Tunold

DAGLIG LEDER: Jan Tunold.

Foto: NRK

– Det var ledere i akademiet som varslet oss om at dette ikke var en god måte å gjøre det på. Vi ønsker å utvikle oss, utvikle fotballspillere, men noen ganger trår vi feil, sier Tunold til Budstikka.

– Vi fikk en del veldig positive tilbakemeldinger mens andre var veldig kritiske. Da må vi finne andre måter å løse dette på, forteller den daglige lederen til NRK.

Får kritikk

Selv om SFO ikke er underlagt Norges Idrettsforbund, reagerer NIFs rådgiver for barneidrett sterkt på den nye avsluttede Stabæk-praksisen.

– Dette synes jeg ingen ting om, og det er ikke innenfor hva hverken fotballen eller idretten ønsker. Det er ekstremt vanskelig å vurdere barn i denne alderen. En 8-åring kan være på nivå med en 12-åring, og en 8-åring kan være på nivå med en 6-åring. Dette gjør de heller ikke på barneskolen. I de helt ekstreme tilfellene kan det være så mye som seks års forskjell i utviklingen av barn, sier Mari Bjone til Budstikka.

Sportsnyheter

Siste nytt

 • Hopperne intensiverer koronatestingen etter to smittetilfeller

  Ifølge landslagssjef Clas Brede Bråthen vil de OL-uttatte hopperne testes mer enn tilfellet har vært tidligere. Nye tilfeller skal oppdages tidligst mulig.

  – Testingen er blitt intensivert etter hvert som smitten har økt. Det har vært hyppig testing fram til nå, og det blir ikke mindre. Det kan hende vi tester mer enn vi har gjort. Vi ønsker å gjøre de beste grepene vi kan for å komme gjennom dette, sa Bråthen til NTB etter NM i Holmenkollen tirsdag.

  OL-uttatte Daniel-André Tande testet i likhet med Fredrik Villumstad positivt for korona, og helgens verdenscupvinner Marius Lindvik valgte å stå over NM for å være på den sikre siden. (NTB)

 • NHL slutter å teste spillere uten symptomer

  Ishockeyligaen NHL kommer etter allstarpausen tidlig i februar til å slutte å koronateste vaksinerte spillere og ansatte som ikke har symptomer på covid.

  Unntaket er om test kreves ved kryssing av grensen mellom USA og Canada.

  Ligaen og spillerforeningen offentliggjorde endringene i koronaprotokollen tirsdag.

  Man kommer til å fortsette med isolasjonsreglene som sier at smittede spillere kan teste seg ut etter fem dager. Før 29. desember innebar positiv koronaprøve isolasjon i minst ti dager, men ifølge NHL ser den kortere perioden ut til å fungere, og smitten er på vei ned.

  NHL: Minnesota Wild at Boston Bruins
  Foto: Brian Fluharty / Reuters
 • Stöckl fortsatt i kontraktsforhandlinger

  Landslagstrener Alexander Stöckl er ønsket i fire nye år som trener for de norske hopperne, men fortsatt er ingenting spikret.

  – Vi er i dialog om ny kontakt, men vi har ikke kommet helt i mål ennå, sa Stöckl til NTB tirsdag kveld.

  Stöckls kontrakt går ut i mai. Etter hoppbråket i fjor høst ymtet han frampå om at han ikke ville fornye kontrakten hvis ikke Clas Brede Bråthen ble med videre. (NTB)

  Hoppuka 2021-2022
  Foto: Geir Olsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal