NRK Meny
Normal

Stabæk ga 7-åringer karakterer: – For brutalt

Etter at lederne på akadamiet reagerte, bestemte Stabæk seg for å avslutte praksisen med å gi barn mellom 7 og 10 år tilbakemeldinger i form av karakterkort.

Eliteserien fotball 2017: Stabæk - Strømsgodset

NADDERUD: Stabæk har på sitt anlegg på Nadderud drevet karaktervurdering av fotballspillere mellom 7 og 10 år.

Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

– Vi ser at det ble for brutalt å vurdere disse spillerne med karakterer. Vi legger oss flate, og beklager dette, sier daglig leder Jon Tunold til Budstikka.

Til NRK sier Stabæk-lederen at dette dreier seg om et «scorekort» hvor det ble gitt tilbakemeldinger på spillernes utvikling, og ikke nødvendigvis ferdigheter, til foreldrene.

– Problemet er at vi i løpet av sommeren observerte at dette kunne misforstås. Da kunne vi ikke fortsette med det, forteller Tunold.

Til Budstikka sier lederen at det var spillernes foreldre som tok initiativ til denne formen for spillerevalueringer. For de såkalte utviklingsgruppene på Stabæks SFO-tilbud ble denne praksisen benyttet også for barn mellom 7 og 10 år.

1 til 6

Ifølge Budstikka var holdninger, fysiske egenskaper, spilleforståelse og teknikk blant de unge fotballspillernes egenskaper som ble vurdert.

Én gang i halvåret ble det delt ut et karakterkort der ungene endte opp med tall mellom 1 og 6 satt av Stabæk-trenere.

Jon Tunold forteller nå at foreldrene til barna på Stabæk-akademiet i august fikk beskjed om at denne praksisen avvikles.

Daglig leder i Stabæk Fotball, Jon Tunold

DAGLIG LEDER: Jan Tunold.

Foto: NRK

– Det var ledere i akademiet som varslet oss om at dette ikke var en god måte å gjøre det på. Vi ønsker å utvikle oss, utvikle fotballspillere, men noen ganger trår vi feil, sier Tunold til Budstikka.

– Vi fikk en del veldig positive tilbakemeldinger mens andre var veldig kritiske. Da må vi finne andre måter å løse dette på, forteller den daglige lederen til NRK.

Får kritikk

Selv om SFO ikke er underlagt Norges Idrettsforbund, reagerer NIFs rådgiver for barneidrett sterkt på den nye avsluttede Stabæk-praksisen.

– Dette synes jeg ingen ting om, og det er ikke innenfor hva hverken fotballen eller idretten ønsker. Det er ekstremt vanskelig å vurdere barn i denne alderen. En 8-åring kan være på nivå med en 12-åring, og en 8-åring kan være på nivå med en 6-åring. Dette gjør de heller ikke på barneskolen. I de helt ekstreme tilfellene kan det være så mye som seks års forskjell i utviklingen av barn, sier Mari Bjone til Budstikka.

Siste nytt

 • AC Milan vant anken i CAS

  Den italienske storklubben ble utestengt fra Europaligaen av UEFA, for å ha brutt reglene for økonomisk fair play (FFP). AC Milan anket til CAS, som nå ber UEFA finne en annen straff. De anser det som for strengt å nekte «Rossoneri» spill i Europa.

  Italy Soccer Serie A
  Foto: Antonio Calanni / AP
 • Times: Conte saksøker Chelsea

  Antonio Conte har bestemt seg for å gå rettens vei etter at han fikk sparken som Chelsea-manager, melder den britiske avisen The Times.

  Conte krever å få kompensasjon for skaden han mener klubben har påført hans karriere. 48-åringen mener den sene sparkingen har fratatt ham sjansen til å bli ansatt i andre storklubber.

  Antonio Conte
  Foto: David Klein / Reuters
 • Uavgjort for United

  Manchester United spela 1-1 mot meksikanske Club America i Arizona i natt. Det var Uniteds første oppkøyringskamp før sesongstart om tre veker.

  Juan Mata scora Uniteds utlikningsmål 12 minutt før slutt, etter at Club America hadde teke leiinga.

  Juan Mata
  Foto: Christian Petersen / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Tour de France: 13. etappe
Tour de France: 13. etappe
X Games Minneapolis
Sport i dag
Friidrett: Diamond League fra Monaco
Friidrett: Diamond League, Monaco
Friidrett: Diamond League fra Monaco
X Games: Skateboard, street
X Games Minneapolis -- Menn BMX Street Finale | Dave Mirra's BMX Park beste triks
X Games Minneapolis -- Menn Motorcross Quaterpipe High Air Finale | Menn BMX Big Air Finale | Menn Motorcross Freestyle Finale