NRK Meny
Normal

Stabæk ga 7-åringer karakterer: – For brutalt

Etter at lederne på akadamiet reagerte, bestemte Stabæk seg for å avslutte praksisen med å gi barn mellom 7 og 10 år tilbakemeldinger i form av karakterkort.

Eliteserien fotball 2017: Stabæk - Strømsgodset

NADDERUD: Stabæk har på sitt anlegg på Nadderud drevet karaktervurdering av fotballspillere mellom 7 og 10 år.

Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

– Vi ser at det ble for brutalt å vurdere disse spillerne med karakterer. Vi legger oss flate, og beklager dette, sier daglig leder Jon Tunold til Budstikka.

Til NRK sier Stabæk-lederen at dette dreier seg om et «scorekort» hvor det ble gitt tilbakemeldinger på spillernes utvikling, og ikke nødvendigvis ferdigheter, til foreldrene.

– Problemet er at vi i løpet av sommeren observerte at dette kunne misforstås. Da kunne vi ikke fortsette med det, forteller Tunold.

Til Budstikka sier lederen at det var spillernes foreldre som tok initiativ til denne formen for spillerevalueringer. For de såkalte utviklingsgruppene på Stabæks SFO-tilbud ble denne praksisen benyttet også for barn mellom 7 og 10 år.

1 til 6

Ifølge Budstikka var holdninger, fysiske egenskaper, spilleforståelse og teknikk blant de unge fotballspillernes egenskaper som ble vurdert.

Én gang i halvåret ble det delt ut et karakterkort der ungene endte opp med tall mellom 1 og 6 satt av Stabæk-trenere.

Jon Tunold forteller nå at foreldrene til barna på Stabæk-akademiet i august fikk beskjed om at denne praksisen avvikles.

Daglig leder i Stabæk Fotball, Jon Tunold

DAGLIG LEDER: Jan Tunold.

Foto: NRK

– Det var ledere i akademiet som varslet oss om at dette ikke var en god måte å gjøre det på. Vi ønsker å utvikle oss, utvikle fotballspillere, men noen ganger trår vi feil, sier Tunold til Budstikka.

– Vi fikk en del veldig positive tilbakemeldinger mens andre var veldig kritiske. Da må vi finne andre måter å løse dette på, forteller den daglige lederen til NRK.

Får kritikk

Selv om SFO ikke er underlagt Norges Idrettsforbund, reagerer NIFs rådgiver for barneidrett sterkt på den nye avsluttede Stabæk-praksisen.

– Dette synes jeg ingen ting om, og det er ikke innenfor hva hverken fotballen eller idretten ønsker. Det er ekstremt vanskelig å vurdere barn i denne alderen. En 8-åring kan være på nivå med en 12-åring, og en 8-åring kan være på nivå med en 6-åring. Dette gjør de heller ikke på barneskolen. I de helt ekstreme tilfellene kan det være så mye som seks års forskjell i utviklingen av barn, sier Mari Bjone til Budstikka.

Siste nytt

 • Endelig VM-nei fra Zlatan

  Zlatan Ibrahimovic kommer ikke til å spille for Sverige under sommerens VM. Det bekrefter forbundet i en pressemelding. – Jeg snakket med Zlatan tirsdag. Han har ikke endret seg med tanke på landslagsspill, sier landslagssjef Lars Richt.

  Zlatan Ibrahimovic
  Foto: Jonas Ekströmer/TT / NTB scanpix
 • Son må i militære

  Tottenham må trolig unnvære sin sørkoreanske kantspiller Son Heung-min (25) i starten av Premier League i slutten av august. Årsaken er verneplikt-innkalling. Alle mannlige sørkoreanere er pålagt en 21 måneders tjeneste før man fyller 27 år.

   Son Heung-Min
  Foto: Nigel French / AP
 • Kommunen sa nei til Lørenskog

  Formannskapet i Lørenskog sa i går kveld samrøystes nei til å støtte Lørenskog Ishockeyklubb.

  Klubben hadde bedt om 916.000 kr, som dei må ha innan 3. mai for å unngå konkurs.

  Lørenskog Ishockey
  Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport i dag
Sport i dag