Hopp til innhold
Kommentar

Sportsvaskernes stjerner

I årevis har vi lest om hvordan arabiske oljestater bruker fotball til å lede oppmerksomheten bort fra brudd på menneskerettigheter. Hvorfor er det ingen av toppspillerne som sier noe?

Sportsvaskernes stjerner

STILLE: – De som skuffer aller mest, er de største stjernene, skriver Thore Haugstad.

Foto: Illustrasjon: Mark Tonkin/NRK NTB

Da Erling Braut Haaland ble klar for Manchester City tirsdag, var det stort sett to ulike reaksjoner blant norske lesere.

Noen var spente på hvordan Norges gullgutt ville gjøre det i City.

Andre slaktet valget av en klubb som brukes til sportsvasking.

City eies av kongefamilien i Abu Dhabi, som har brukt den som et PR-verktøy for De forente arabiske emirater siden oppkjøpet i 2008. Emiratene diskriminerer mot homofile, fengsler aktivister, mishandler migrantarbeidere og støtter Saudi-Arabias krig i Jemen.

Noen vil si at nesten alle eiere i fotballen er umoralske på sine vis. Men få av dem er totalitære stater med flere tusen menneskeliv på samvittigheten.

At Norges største stjerne skal fronte dette City-prosjektet, er skuffende.

Men det enda mer deprimerende er at dette har blitt normalen blant verdens beste spillere.

Stille fra stjernene

Allerede er City fullt av profiler som tilsynelatende kun spiller fotball, men som samtidig bidrar til Emiratenes prosjekt. De spiller i drakter som viser Etihad Airways, et av Emiratenes to statlige flyselskap og en nøkkel til å øke turisme i landet.

De spiller på Etihad Stadium. De drar på treningsleirer til Emiratene.

Citys spillere virker stort sett som fornuftige mennesker. Men det er aldri noen som sier noe. Vi venter fortsatt på den dagen da en internasjonal toppspiller forteller oss at han forlater en klubb, eller sier nei til en klubb, på grunn av eierskapet.

Britain Soccer Premier League

RIKE PÅ OLJEPENGER FRA GULFEN: Newcastle og Manchester City er noen av klubbene som profitterer på penger fra land med menneskerettighetsbrudd på samvittigheten.

Foto: Jon Super / AP

Da Saudi-Arabia, et regime med lignende gjerninger som Emiratene, kjøpte Newcastle i fjor, manglet det ikke på spillere som ville dit. Eddie Howe, en tilsynelatende jovial fyr som alltid har snakket godt for seg, hoppet på sjansen til å bli trener.

Ser han ikke problemet? Bryr han seg ikke?

Les også Advarer Haaland – mener City-eierne skjuler sin egentlige plan

Haaland

Vil snakke om Qatar

All ære til de som faktisk bryr seg, og enda mer til de ytterst få som sier noe.

I september i fjor publiserte den daværende finske landslagskapteinen Tim Sparv en sak på nettsiden The Players’ Tribune med tittelen «Vi må snakke om Qatar».

Tim Sparv

MØTER FINSK MOTSTAND: Tim Sparv.

Foto: HANDOUT / AFP

Lenge var Sparv som spillere flest. Qatar, hvor minst 15 000 migrantarbeidere har dødd siden 2010, ble tildelt VM det året, men Sparv tenkte ikke stort på det.

Det var ikke hans avgjørelse å gi dem VM. Han kunne ikke gjøre noe selv.

Men i 2019 nektet en av lagkameratene, Riku Riski, å bli med laget på treningsleir til Qatar. Da begynte Sparv å lese mer om Qatar. Han studerte lover og snakket med organisasjoner. Han ble stadig mer ukomfortabel med at Finland kanskje skulle spille VM der.

Siden det har Sparv pratet med migrantarbeidere selv. I sin sak oppfordret han andre spillere til å legge press på Qatar.

– Jeg skulle ønske flere spillere snakket om dette, sa Sparv.

Noen tør å si noe

Hva har skjedd siden det? Nederlands landslagstrener Louis van Gaal har sagt at det er «latterlig» med VM i Qatar. Et par danske spillere har sagt noe lignende.

Før Sparvs sak kom ut, hadde Norge, Danmark, Nederland og Tyskland rettet fokus mot Qatars brudd på menneskerettigheter.

Men uttalelser fra stjerner som Lionel Messi og Cristiano Ronaldo har uteblitt.

Det finnes utøvere som tør å si noe. I USA har superstjerner som Megan Rapinoe og basketballspilleren LeBron James spilt aktive roller i nasjonale debatter om rasisme og kjønnsdiskriminering.

Formel 1-stjernen Lewis Hamilton rettet fokus mot menneskerettigheter før de tre siste løpene av sesongen i fjor – i Qatar, Saudi-Arabia og Emiratene.

I Qatar og Saudi-Arabia kjørte Hamilton med en hjelm med regnbuefarger på grunn av landets behandling av LHBT-personer. Ifølge Amnesty kan homofili i Qatar straffes med syv år i fengsel.

Les også NRK avslører: VM-hoteller nekter homofile adgang

Qatar, hotell

– Skulle jeg ønske at flere idrettsutøvere snakket offentlig om disse tingene? Ja, sa Hamilton.

Saudi Arabia F1 GP Auto Racing

POLITISK AKTIV: Formel 1-stjernen Lewis Hamilton.

Foto: Hassan Ammar / AP

Pengene strømmer inn

Noen vil si at slike bidrag er for mye å forvente av fotballspillere. Menneskerettighetsorganisasjoner sier at det ikke er spillernes jobb å fjerne sportsvasking. Det ansvaret tilhører ligaene og forbundene – og det er helt sant.

Mino Raiola, som var Haalands agent før han døde for to uker siden, sa at spillerne ikke burde presses til å si noe om Qatar.

Kanskje kan dette forklare hvorfor Haaland har sett ut til å ta avstand fra Norges Qatar-markeringer ved å stille seg lenger bak banneret enn sine medspillere.

Videre er fotballen så preget av interesser fra disse statene, at spillere kan bli straffet for å kritisere dem.

FIFA forsvarer fortsatt at VM skal være i Qatar. UEFA har hoppet til sengs med Nasser al-Khelaifi, den qatarske presidenten i PSG, som i praksis eies av Qatar, og som ble en viktig alliert i UEFAs kamp mot Superligaen i fjor.

I løpet av EM i 2021 var en av sponsorene Qatar Airways.

Den andre mektige organisasjonen i Europa er ECA, som representerer mer enn 240 klubber. Presidenten der? Nasser al-Khelaifi.

Turkey Soccer Champions League Draw

PSG-PRESIDENT: Nasser al-Khelaifi.

Foto: Emrah Gurel / AP

Penger fra Persiabukta har strømmet inn i flere ligaer. Premier League? De har ønsket Emiratene og Saudi-Arabia velkommen. Det engelske fotballforbundet? I dag spilles finalen av FA-cupen, som offisielt heter «The Emirates FA Cup».

Det spanske fotballforbundet? De har flyttet den spanske supercupen til Saudi-Arabia.

Diverse selskaper fra arabiske oljestater er mulige sponsorer for klubbene. Om en spiller sier noe, kan han eller hun fort få telefoner fra sine sjefer. Sparv sa at han kjente flere spillere som var redde for å si noe av slike årsaker.

Så man kan forstå at det er lettere å være stille. Men det er fortsatt mulig å si nei til å bidra til sportsvasking, slik Haaland kunne gjort. Mange har kanskje gjort det i det stille.

Lave forventninger

Sannheten er imidlertid at for mange bare ignorerer de humanitære faktorene. I mars kappet Saudi-Arabias stat hodene av 81 personer de anså som kriminelle.

En journalist spurte Newcastle-trener Eddie Howe om dette.

– Jeg kommer kun til å holde meg til fotballen, sa Howe.

De som skuffer aller mest, er de største stjernene. Flere av dem spiller ikke bare for klubber som brukes til sportsvasking; de drar også ned på eget initiativ til disse statene og spiller passive roller i PR-kampanjene.

Ta de 10 spillerne som fikk flest stemmer i kåringen av Gullballen i fjor. Åtte av dem har latt seg bruke til ulike former for sportsvasking.

Det er her lista ligger. Sportsvasking har blitt så normalt blant stjernene, at det dessverre ville overrasket langt mer om Haaland hadde sagt nei til City på grunn av eierne.

FILE PHOTO: The Ballon d'Or awards

FRONTFIGUR: Lionel Messi spiller for Qatar-eide PSG og reklamerer for Saudi-Arabia.

Foto: BENOIT TESSIER / Reuters

La det ikke være tvil om at sportsvasking fungerer. Spillerne har ikke ansvaret – de spiller kun fotball. Ligaene og forbundene bryr seg ikke. Selv for pressen er det vanskelig å skrive om sportsvasking hele tiden.

Kanskje vil Haaland få et par vanskelige spørsmål om Citys eiere. Så vil en ny sesong snart stå for døren, og fotballen vil fortsette som før.

Sportsnyheter

Tar æren for gedigen Selnæs-tabbe: – Den er jeg veldig fornøyd med

Det gikk fullstendig galt for Rosenborg-veteran Ole Selnæs foran et fullsatt Lerkendal. Etter Selnæs-tabben gikk det fra vondt til verre for Rosenborg mot ustoppelige Bodø/Glimt.

Siste nytt

  • VAR-drama da Aston Villa snublet mot Chelsea

    Det ble 2-2 mellom Aston Villa og Chelsea på Villa Park lørdag kveld, etter en opphenting fra bortelaget. VAR sørget for at Chelsea ikke stakk av med seieren.

    Dermed tapte Villa viktige poeng i kampen om Mesterliga-plass. De ligger foreløpig som nummer fire, med tre kamper mer spilt, og syv poeng foran Tottenham på 5. plass.

    Aston Villa tok ledelsen allerede etter fire minutter. Marc Cucurella var uheldig og scoret selvmål.

    Et kvarter ut i kampen scoret Chelsea-spiss Nicolas Jackson, men etter en VAR-sjekk ble scoringen annullert for offside. Senere i omgangen var Jackson nære på med en heading, men denne gangen var det stolpen som hindret utligningen for Chelsea.

    I stedet var det Aston Villa som doblet ledelsen med et langskudd fra Morgan Rogers.

    Det tok 62 minutter før bortelaget fikk sin uttelling. Chelsea vant ballen etter høyt press og Noni Madueke curlet ballen i lengste hjørne og reduserte for gjestene.

    Og Chelsea var ikke ferdig. Ti minutter før slutt vartet Conor Gallagher opp med en nydelig utligning for gjestene.

    Cole Palmer var centimeter unna å sende Chelsea i ledelsen på overtid, men Robin Olsen reddet ut til hjørnespark.

    Hjørnesparket endte opp hos Axel Disasi, som trodde han sluttførte snuoperasjonen da han scoret 3-2 med en heading via Olsen. VAR ville dog ha et ord med i laget, og annullerte scoringen for en dytt i forkant.

    Chelsea blir med det værende på niendeplass, 19 poeng bak Villa.

    Gallagher
    Foto: Reuters
  • Ruud enkelt videre i Madrid

    Casper Ruud lå under 0-2 i første sett, men deretter dominerte kan kampen mot Miomir Kecmanovic i 2. runde av ATP 1000-turneringen i Madrid.

    Dette er en av de mest prestisjetunge turneringene utenom de fire Grand Slam-turneringene.

    Ruud vant kampen 6-4, 6-1.

    I neste runde venter britiske Cameron Norrie, som slo brasilianske Joao Fonseca 6-1, 6-4.

    – Jeg nyter virkelig å være på grusen, det er min favorittid av sesongen. Nå er vi tilbake på grusen i Europa og det liker jeg godt. Det var ikke lett i dag. Det var en litt trøblete start og det tok tid å bli vant til det. Jeg er fornøyd med prestasjonen, sa Ruud etter seieren.

    (NTB/NRK)

    Casper Ruud Madrid
    Foto: Ana Beltran / Reuters
  • Leverkusen unngikk sesongens første tap – utlignet på overtid

    Nok en gang kunne Leverkusen puste lettet ut etter et utligningsmål på overtid. Den ubeseirede rekken strekker seg til 46 kamper med 2-2 mot Stuttgart.

    Leverkusen har hatt som vane å redde seg fra tap med flere overtidsscoringer denne sesongen, men det så ikke ut til at det skulle gjenta seg mot Stuttgart. Gjestene ledet 2-1 da Leverkusen fikk frispark over tilleggstiden.

    I feltet dukket Robert Andrich opp og banket ballen i mål til ellevill jubel.

    Leverkusen sikret seriegullet tidligere i april. Det er klubbens aller første Bundesliga-tittel.

    Chris Führich og Deniz Undav sørget for at Stuttgart ledet 2-0 etter en snau times spill før Amine Adli reduserte like etterpå.

    Leverkusen kan fortsatt vinne både europaligaen og den tyske cupen i tillegg til Bundesliga. Det gjenstår maksimalt sju kamper for laget. De møter Roma i semifinalen i europaligaen og Kaiserslautern i cupfinalen.

    Alonso var tidligere i sesongen ønsket både som ny manager i både Liverpool og Bayern München, men han har valgt å bli i Leverkusen også neste sesong. (NTB)

    Bayer Leverkusen
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal