Hopp til innhold

Spiller om 133 millioner, men vil helst slippe oppmerksomhet: – Kan være litt pes

Viktor Hovland (22) har blitt superstjerne på rekordtid, men golfkometen skulle gjerne vært noe av alt oppstyret foruten.

SEIERSRUS: Viktor Hovland og caddien Shay Knight jubler etter triumfen i Puerto Rico i februar.

ETTERTRAKTET: Viktor Hovlands gode prestasjoner og enda bedre humør har gjort ham til en svært populær mann. Her jubler han etter seieren i februar.

Foto: Kevin C. Cox / AFP

Det sier pappa Harald Hovland til NRK.

– Han er ikke overbegeistret for all oppmerksomheten, men han skjønner at det er en del av gamet.

– Han har jo sagt det selv at han er introvert som type, legger han til.

GOD KOK: Under normale omstendigheter er både publikum og kameraene tett på til enhver tid. Her er han i aksjon i mars, den siste dagen før koronaavbrekket.

GOD KOK: Under normale omstendigheter er både publikum og kameraene tett på til enhver tid. Her er han i aksjon i mars, den siste dagen før koronaavbrekket.

Foto: Matt SULLIVAN / AFP

Sønnen Viktor er blitt allemannseie etter å ha tatt PGA-touren med storm det siste året. I februar vant han sin første turnering, og siden har det gått slag i slag med topplasseringer, overskrifter og rekorder. Samtidig har interessen for golf på TV økt voldsomt i USA, noe som igjen fører til økt popularitet for spillerne som gjør det bra.

– Hvordan løser han det at alle vil ha en bit av ham?

– Han har blitt veldig flink til å være restriktiv og heller bruke tiden på seg selv. Jeg synes Viktor håndterer det godt, forklarer pappa Hovland.

– Heftig interesse

Det kan virke som at faren vet hva han snakker om. For et drøyt år siden avsluttet det norske stortalentet amatørkarrieren og entret profflivet. Omtrent samtidig gikk han fra å være temmelig ukjent til å bli en verdensstjerne, og fredag er han klar for sesongfinalen Tour Championship. Det er avslutningen av et tre uker langt sluttspill, og en turnering der bare PGA-tourens 30 beste spillere det siste året får delta.

Vinneren får absurde 133 millioner kroner. Taperen må nøye seg med snaut fire. Stjerner som Tiger Woods, Bubba Watson og Gary Woodland klarte ikke å gjøre som den norske unggutten, og må derfor se helgens prestisjeturnering på TV.

ROLIG: Viktor Hovland virker rolig og komfortabel på den store scenen.

INTROVERT: Hovland synes det kan bli litt mye mas med all oppmerksomheten.

Foto: Maddie Meyer / AFP

– Det er utrolig stort, sier Harald, nærmest lattermildt.

Også han har lagt merke til «Hovland-effekten».

– Til og med folk som ikke brydde seg før, har begynt å følge med. Så det er heftig interesse.

– Blir du nervøs av å følge med hjemmefra?

– Nei, det er jo ikke mye jeg får gjort uansett, svarer han med den samme roen sønnen gjerne utstråler - stort sett helt uavhengig av anledning.

– Jeg er ikke «superflashy»

Hovedpersonen selv ler litt når NTB videreformidler farens uttalelser, og han beskriver det som annerledes at alle vil ha en bit av ham:

– Jeg er ikke superflashy. Jeg liker å gjøre ting for meg selv, og jeg har ikke behov for at alle vet hva jeg driver med hele tiden. Jeg merker at det blir veldig mye meldinger å svare på og alt det der, som kan være litt pes innimellom, erkjenner 22-åringen, som heller ikke er særlig aktiv på sosiale medier.

Hovland understreker likevel at nesten alt bare er positivt, og at han setter pris på de hyggelige kommentarene og meldingene.

– Hvordan er det å være introvert i et sånt sirkus hvor man må gi så mye av seg selv?

– Jeg har ingen problemer med å prate med folk, men merker etter en lang dag på golfbanen at man blir sliten av å prate. Da er det deilig å ha det utfluktsstedet der man kan ta det med ro et par timer, enten det er på hotellrom, på gymmen, hjemme i Oklahoma. Bare ta på headsettet og chille litt, svarer han videre på NRKs spørsmål formidlet av NTB.

– Det hjelper med det smilet

HOVLAND-SMILET: Hovland har fått kallenavnet The smiling assassin

HOVLAND-SMILET: Hovland har fått kallenavnet «The smiling assassin».

Foto: Maddie Meyer / AFP

Eurosports golfekspert Marius Thorp har også skjønt at Hovland er mer glad i selve golfen enn sirkuset rundt.

– Det tar tid å bli vant til å takle all oppmerksomheten. Husk at han er på sitt første år der ute, men det virker som han har funnet sin måte å gjøre det på, sier Thorp.

Han påpeker at ikke alle får like mye oppmerksomhet som Hovland.

– Er det hovedsakelig prestasjonene, eller er det hele Hovland-pakka som gjør ham så populær blant media og golfinteresserte?

– Det startet med prestasjoner som var umulig å overse, men det hjelper med det smilet også, sier han ivrig.

Smilet han snakker om har nesten blitt et varemerke. Hovland har nemlig fått kallenavnet «The smiling assassin» i amerikanske medier, og uansett hvilken ende av skalaen han leverer på, er smilet aldri langt unna.

– Her til lands har vi aldri hatt en slik profil på herresiden før, avslutter golfeksperten.

– Lange dager med bilder og autografer

Thorps Eurosport-kollega Per Haugsrud kommenterer Hovlands storspill nesten hver helg. Han har sett et uredd stortalent entre den ypperste verdenseliten på rekordtid, og han forstår godt at stjernestatusen som fulgte med var umulig å se for seg.

– All oppmerksomheten kom nok brått på ham. Det skjedde jo nesten over natta, og det er vanskelig å være forberedt, forklarer Haugsrud, og fortsetter:

– Han er jo ikke gamle gutten.

FOLKETOMT: Hovland kan ha hatt flaks med at turneringene nå spilles uten publikum.

FOLKETOMT: Etter koronapausen har hverdagen for elitegolferne blitt betydelig roligere.

Foto: Harry How / AFP

Haugsrud tror Hovland kan ha hatt nytte av at alle turneringene etter koronapausen er blitt spilt uten publikum, og med minimalt med presse til stede.

– Store stjerner som Tiger Woods og Rory McIlroy må jo nesten legges på lading når de spiller uten publikum. De går rundt der og ser ut som de mistrives, for de er jo vant til å spille foran titusenvis av fans og få energi av det. Hovland trives nok mye bedre. Han kan bare gå rundt og smile og spille golf, sier Haugsrud.

Etter avbrekket har Hovland spilt ti turneringer, og han har ikke misset en eneste cut. I samme periode har han klatret voldsomt på verdensrankingen og altså sikret seg én av de totalt 30 billettene til helgens sesongfinale.

– Han er blitt skjermet. Sjokket kan komme når ting blir åpnet igjen, spår kommentatoren.

Selv mener Hovland at publikums tilstedeværelse ikke har så mye å si for selve prestasjonene, men at det gir ekstra lange dager ute på golfbanen:

– Spiller jeg golf, så er jeg komfortabel, samme om det er folk eller ikke. Det kan motivere mye med tilskuere, men det kan være litt mas også. Det blir lange dager med bilder og autografer, så det går litt begge veier, sier han til NTB.

Hovland slår ut 18.10 fredag kveld. Turneringen sendes på Eurosport-plattformene og avsluttes mandag.

PS: Under helgens sesongavslutning er det ikke bare penger og prestisje i potten. Hovland nevnes hyppig som én av to mulige vinnere av den årlige Arnold Palmer Award, en pris som deles ut til sesongens beste nykommer. Hovland har knallhard konkurranse i Scottie Scheffler. Trolig vil helgens resultater være helt avgjørende for hvem som får nok stemmer til å vinne den gjeve prisen.

ALENE: Hovland kan ha hatt flaks med at turneringene nå spilles uten publikum.

ALENE: Hovland kan ha hatt flaks med at turneringene nå spilles uten publikum.

Foto: Carlos Osorio / Carlos Osorio

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal