Hovland tidenes beste amatør i U.S. Open: – Utenomjordisk

Viktor Hovland (21) gikk fire slag under par på den siste runden i U.S. Open og endte turneringen fire under par. Ingen amatør har noen gang brukt færre slag på 72 hull i turneringen.

Hovland

IMPONERTE STORT: Viktor Hovland har all grunn til å smile etter at han slettet en 59 år gammel rekord.

Foto: Andrew Redington / AFP

– Akkurat nå er det nesten utenomjordisk, sier Marius Thorp om spillet til Viktor Hovland.

Når NRK snakker med den tidligere golfproffen ligger Hovland fire under par på den siste runden i U.S. Open etter fire birdier på de første ni hullene på Pebble Beach.

Hovland endte som nummer tolv i den prestisjetunge turneringen.

Amerikanske Gary Woodland vant U.S. Open foran verdensener Brooks Koepka. Woodland var ni slag bedre enn Hovland.

– Ganske kult

Etter en birdie på det 18. hullet endte Hovland runden fire slag under par. Nordmannen fra Oklahoma State University endte dermed også fire slag under par i sammendraget.

Det gjør ham historisk. Ingen amatør har noen gang brukt færre slag på 72 hull siden U.S. Open gikk over til det nåværende formatet i 1898.

Den forrige rekorden på 282 slag på fire runder, mot Hovlands nye på 280, ble satt i 1960 av Jack Nicklaus, tidenes mestvinnende golfspiller i majorsammenheng.

Jack Nicklaus

VANT 18 MAJORTURNERINGER: Ingen golfspiller har vunnet flere majorturneringer enn Jack Nicklaus. Frem til søndag hadde han rekorden for færrest slag en amatør har brukt i U.S. Open. Nå tilhører rekorden Viktor Hovland.

Foto: Matt Slocum / AP

Hovland selv var ikke klar over at han slettet den 59 år gamle rekorden.

– Jeg visste ikke det, men det er ganske kult, sier Hovland til Norsk Golf.

Marius Thorp er mektig imponert over det norske golftalentet.

– Han får ut sitt potensial, og det er nok veldig deilig for ham. Nå har han prestert godt i tre dager fra torsdag til lørdag uten å kanskje kjenne at han har fått ut alt, så da er det veldig deilig å få det ut ordentlig på den siste runden, sier han.

– Et enormt slag

Rundens beste prestasjon vartet Hovland opp med på det 8. hullet.

Innspillet til greenen var tilnærmet perfekt. Ballen landet en knapp meter fra hullet, og nordmannen hadde ingen problemer med å senke sin fjerde birdie for dagen.

Norway's Marius Thorp waves to the gallery on the 18th green during the fourth round of the British Open Championship in Hoylake

HYLLER HOVLAND: Tidligere golfproff Marius Thorp, her avbildet under British Open Championship i 2006, hyller Viktor Hovlands spill på den siste runden i U.S. Open.

Foto: Alessia Pierdomenico / Reuters

– Det er et helt enormt godt slag, sier Thorp om innspillet til hullet som han beskriver som et av de tøffeste å spille på Pebble Beach.

– Rekken med hull åtte, ni og ti er tre hull du er svært glad hvis du kan komme unna fra med tre par, og han gjør birdie på åtte og har to gode birdiemuligheter på ni og ti også, så det viser at han er i sonen, sier han.

På hull tolv måtte Hovland notere dagens første bogey på kortet sitt.

Han slo raskt tilbake med en birdie på hull 15. Nordmannen lot seg heller ikke affisere av at hull 17 resulterte i dagens andre bogey, og slo tilbake med birdie på sitt aller siste hull som amatør.

Klatrer 324 plasser på verdensrankingen

Før U. S. Open lå Hovland på 680.-plass på verdensrankingen. Etter storspillet klatret 21-åringen opp til en 356.-plass. I midten av april var Hovland rangert som nummer 911.

Mandag er amatørtilværelsen over for Hovland. Da blir 21-åringen proff.

Det betyr at han kan motta premiepenger og står fritt til å signere sponsorkontrakter.

– Nå blir det levebrødet hans. Jobben hans. Det er litt som å være ferdigutdannet, sier Thorp.

– Bortsett fra det er det akkurat det samme spillet han skal spille. Han skal spille 72 hull i hver turnering mot spillere han har spilt mot flere ganger nå, så sånn sett er det ikke så annerledes, sier den tidligere proffen.

De neste fire ukene skal Hovland spille turneringer på PGA-touren.

Siste nytt

 • Hovland avslutta forrykande

  Viktor Hovland avslutta med birdie og leiar nå PGA-turneringa i golf i Puerto Rico før søndagens avslutningsrunde. Hovland låg på delt leiarplass før laurdagens tredjerunde, men med godt spel la han alle konkurrentane bak seg. Han varta opp med heile åtte birdiar og kan nå ta sin aller fyrste siger på PGA-touren. Åtte slag under par på runda og totalt 18 slag under par i turneringa er fasiten etter endt spel laurdag.

  Viktor Hovland i Puerto Rico
  Foto: Kevin C. Cox / AFP
 • Real Madrid gjekk på smell

  Real Madrid rauk på eit surt 0-1 tap heime mot Levante laurdag kveld. 11 minutt før full tid blei Jose Luis Morales matchvinnar da han traff perfekt på volley frå spiss vinkel. Barcelona vann derimot 5-0 mot Eibar og har dermed tatt over serieleiinga og har to poeng ned til hovudstadslaget.

  Real Madrid tapte mot Levante
  Foto: Alberto Saiz / AP
 • Kristoff krasja med gutt etter mål

  Alexander Kristoff var uheldig og krasja med ein liten gut etter å ha passert målstreken i sykkelrittet Algarve rundt. Både Kristoff og guten blei lettare skada i uhellet som skjedde på veg ned etter målgang frå fjelletappen i Tavira. – Eg køyrde normalt, og plutseleg kom ein gut springande ut rett framfor meg, og da var det umogleg å unngå og krasje, seier Kristoff til TV 2.

  Alexander Kristoff
  Foto: Fredrik Hagen / NTB Scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal