Hopp til innhold

Slike VM-bilder blir sensurert i Kina

Innbyggere i Kina får ikke se de samme VM-bildene som vi for eksempel får se i Norge.

FIFA World Cup Qatar 2022 - Group D - Tunisia v Australia

BLIR SENSURERT: Supporterbilder fra kampen mellom Australia og Tunisia fikk ikke kinesiske TV-seere se.

Foto: HANNAH MCKAY / Reuters

For Kina har fortsatt strenge smittevernregler knyttet til koronaviruset i landet, en såkalt nulltoleranse smittepolitikk, som er i stor kontrast til store deler av resten av verden.

I Kina blir flere storbyer nedstengt etter enkle smittetilfeller, for at smitten ikke skal spre seg i videre i landet. Mer enn en kvart del av landet er blitt stengt ned av myndighetene, skriver nyhetsbyrået AFP.

På VM-tribunene i Qatar er det imidlertid få som bruker munnbind eller tar andre smitteverntiltak.

Hans Jørgen Gåsemyr, seniorforsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt

KINA-EKSPERT: Hans Jørgen Gåsemyr er seniorforsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt, og er ekspert på kinesisk politikk og samfunn.

Foto: Christopher Olssøn

– For Kina er ikke pandemien over. Det er en genuin frykt fra politikere i landet at de skal få stygge dødstall som de har unngått lenge, fordi en vesentlig del av den eldre befolkning ikke er vaksinert eller ikke er godt nok vaksinert, sier Kina-ekspert Hans Jørgen Gåsemyr til NRK.

Og mens store deler av befolkningen følger de strenge smittevernreglene og sitter «innelåst» i egne hjem, har de fått se supportere fra fotball-VM på TV i store folkemasser, uten munnbind.

– De blir sintere og sintere

Det har skapt stor misnøye i Kina. Et åpent brev som spurte «om Kina var på en annen planet enn Qatar» spredte seg raskt i landet, før det senere ble fjernet, skriver AFP.

Som følge av dette har kinesiske myndigheter tatt grep, og VM-bildene med supportere uten munnbind som Kina mottar fra Fifa blir nøye kontrollert.

– Etter den store misnøyen fra kinesiske supportere, har kinesisk TV nå byttet ut bilder av supportere med nærbilder av spillere og trenere, skriver Kina-kjenner og forfatter av boken «Sportslig supermakt», Mark Dreyer, på Twitter og deler en videosnutt fra den kinesiske TV-sendingen.

De siste dagene har mange tusen tatt til gatene i Kina for å protestere mot koronarestriksjonene. Mye tyder på at de er misfornøyd med hvordan landet blir styrt.

ABCs Øst-Asia-korrespondent Bill Birtless har også sammenlignet bildene fra kinesisk TV med vanlige sendinger, og skriver på Twitter at det er «veldig tydelig» at kineserne forsøker å redigere bort supporterne.

Australia

UTEN MUNNBIND: Supportere i store grupper fra kampen mellom Australia og Tunisia fikk ikke kinesiske TV-seere se.

Foto: JEWEL SAMAD / AFP

– Det er et forsøk på å holde informasjon fra andre land borte fra kinesere, noe som neppe vil lykkes uansett. Befolkningen er veldig frustrerte over den strenge nedstengningen, og er klar over at Kina har en annen politikk enn de fleste andre steder i verden.

Det sier professor i Kina-studier ved UiO, Mette Halskov Hansen, til NRK. Både hun og Gåsemyr forteller om stadig større misnøye i landet.

– Det er veldig store grupper i Kina som følger med internasjonalt og har god utdanning. De blir rett og slett sintere og sintere på situasjonen med så strengt smittevern i landet. Det er nok også bakgrunnen til sensuren, forklarer Kina-ekspert Gåsemyr til NRK.

Den kinesiske ambassaden avviser til NRK at Kina sensurerer tilskuerbilder under VM.

– Situasjonen du nevner eksisterer ikke. NRK, som en nasjonal kringkaster, bør dekke historier basert på fakta, fremfor å stole på rykter på sosiale medier, skriver ambassaden i en e-post til NRK.

Les også Koronaprotester sprer seg i Kina – krever at Xi går av

Shanghai

– Det er sånn Kina opererer

Kina er det eneste landet blant ledende verdensøkonomier som fortsatt har stengt ned hele byer og gjennomfører obligatoriske tester.

29.157 smittetilfeller hadde landet onsdag. Det er lavt sammenlignet med de fleste andre land, men nærmer seg rekorden i Kina som ble satt tidligere i år, skriver AFP.

Medieekspert Nils Petter Strømmen i Kantar er ikke overrasket over at de kinesiske myndighetene har valgt å sensurere TV-bildene fra Qatar.

– Det er rett og slett slik de bruker mediene i land som Kina, når de ikke har frie medier. Dette er noe de er kjent for, og som på en måte er en del av regimets politikk. Du kan ikke skille medier og politikk i landet, sier Strømmen til NRK.

Kina-ekspert Gåsemyr er godt kjent med den strenge mediesensuren i Kina, og forteller at dette har pågått i veldig lang tid.

– Alltid når det dukker opp betente politiske spørsmål blir det ekstra strenge regler for hva som er mulig å sende og skrive. Det å vise bilder fra verden som så tydelig viser at andre er ferdig med korona har kommet inn i en mediekontekst hvor man skal være ekstra forsiktig, sier eksperten.

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal