Hopp til innhold

Slike VM-bilder blir sensurert i Kina

Innbyggere i Kina får ikke se de samme VM-bildene som vi for eksempel får se i Norge.

FIFA World Cup Qatar 2022 - Group D - Tunisia v Australia

BLIR SENSURERT: Supporterbilder fra kampen mellom Australia og Tunisia fikk ikke kinesiske TV-seere se.

Foto: HANNAH MCKAY / Reuters

For Kina har fortsatt strenge smittevernregler knyttet til koronaviruset i landet, en såkalt nulltoleranse smittepolitikk, som er i stor kontrast til store deler av resten av verden.

I Kina blir flere storbyer nedstengt etter enkle smittetilfeller, for at smitten ikke skal spre seg i videre i landet. Mer enn en kvart del av landet er blitt stengt ned av myndighetene, skriver nyhetsbyrået AFP.

På VM-tribunene i Qatar er det imidlertid få som bruker munnbind eller tar andre smitteverntiltak.

Hans Jørgen Gåsemyr, seniorforsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt

KINA-EKSPERT: Hans Jørgen Gåsemyr er seniorforsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt, og er ekspert på kinesisk politikk og samfunn.

Foto: Christopher Olssøn / Christopher Olssøn

– For Kina er ikke pandemien over. Det er en genuin frykt fra politikere i landet at de skal få stygge dødstall som de har unngått lenge, fordi en vesentlig del av den eldre befolkning ikke er vaksinert eller ikke er godt nok vaksinert, sier Kina-ekspert Hans Jørgen Gåsemyr til NRK.

Og mens store deler av befolkningen følger de strenge smittevernreglene og sitter «innelåst» i egne hjem, har de fått se supportere fra fotball-VM på TV i store folkemasser, uten munnbind.

– De blir sintere og sintere

Det har skapt stor misnøye i Kina. Et åpent brev som spurte «om Kina var på en annen planet enn Qatar» spredte seg raskt i landet, før det senere ble fjernet, skriver AFP.

Som følge av dette har kinesiske myndigheter tatt grep, og VM-bildene med supportere uten munnbind som Kina mottar fra Fifa blir nøye kontrollert.

– Etter den store misnøyen fra kinesiske supportere, har kinesisk TV nå byttet ut bilder av supportere med nærbilder av spillere og trenere, skriver Kina-kjenner og forfatter av boken «Sportslig supermakt», Mark Dreyer, på Twitter og deler en videosnutt fra den kinesiske TV-sendingen.

De siste dagene har mange tusen tatt til gatene i Kina for å protestere mot koronarestriksjonene. Mye tyder på at de er misfornøyd med hvordan landet blir styrt.

ABCs Øst-Asia-korrespondent Bill Birtless har også sammenlignet bildene fra kinesisk TV med vanlige sendinger, og skriver på Twitter at det er «veldig tydelig» at kineserne forsøker å redigere bort supporterne.

Australia

UTEN MUNNBIND: Supportere i store grupper fra kampen mellom Australia og Tunisia fikk ikke kinesiske TV-seere se.

Foto: JEWEL SAMAD / AFP

– Det er et forsøk på å holde informasjon fra andre land borte fra kinesere, noe som neppe vil lykkes uansett. Befolkningen er veldig frustrerte over den strenge nedstengningen, og er klar over at Kina har en annen politikk enn de fleste andre steder i verden.

Det sier professor i Kina-studier ved UiO, Mette Halskov Hansen, til NRK. Både hun og Gåsemyr forteller om stadig større misnøye i landet.

– Det er veldig store grupper i Kina som følger med internasjonalt og har god utdanning. De blir rett og slett sintere og sintere på situasjonen med så strengt smittevern i landet. Det er nok også bakgrunnen til sensuren, forklarer Kina-ekspert Gåsemyr til NRK.

Den kinesiske ambassaden avviser til NRK at Kina sensurerer tilskuerbilder under VM.

– Situasjonen du nevner eksisterer ikke. NRK, som en nasjonal kringkaster, bør dekke historier basert på fakta, fremfor å stole på rykter på sosiale medier, skriver ambassaden i en e-post til NRK.

Les også: Koronaprotester sprer seg i Kina – krever at Xi går av

Shanghai
Shanghai

– Det er sånn Kina opererer

Kina er det eneste landet blant ledende verdensøkonomier som fortsatt har stengt ned hele byer og gjennomfører obligatoriske tester.

29.157 smittetilfeller hadde landet onsdag. Det er lavt sammenlignet med de fleste andre land, men nærmer seg rekorden i Kina som ble satt tidligere i år, skriver AFP.

Medieekspert Nils Petter Strømmen i Kantar er ikke overrasket over at de kinesiske myndighetene har valgt å sensurere TV-bildene fra Qatar.

– Det er rett og slett slik de bruker mediene i land som Kina, når de ikke har frie medier. Dette er noe de er kjent for, og som på en måte er en del av regimets politikk. Du kan ikke skille medier og politikk i landet, sier Strømmen til NRK.

Kina-ekspert Gåsemyr er godt kjent med den strenge mediesensuren i Kina, og forteller at dette har pågått i veldig lang tid.

– Alltid når det dukker opp betente politiske spørsmål blir det ekstra strenge regler for hva som er mulig å sende og skrive. Det å vise bilder fra verden som så tydelig viser at andre er ferdig med korona har kommet inn i en mediekontekst hvor man skal være ekstra forsiktig, sier eksperten.

Siste nytt

 • Riiber på annenplass etter hopprennet

  Jarl Magnus Riiber ligger godt an etter hoppingen i det første rennet i Seefeld-trippelen i kombinert. Han må hente fire sekunder på Ryota Yamamoto i skisporet.

  Riiber var lengst i bakken med sine 109 meter, men en dårlig landing ødela muligheten for ledelse. Han fikk 138,0 poeng. Japanske Ryota Yamamoto hadde 107 meter og 139 poeng med gode stilkarakterer.

  Yoshito Watabe landet på 107,5 meter og er 32 sekunder bak på tredjeplass.

  Jens Lurås Oftebro holder sjuendeplassen med 102 meter og 127,1 poeng. Han er 48 sekunder bak og går ut sammen med østerrikeren Johannes Lamparter. Østerrikeren har vunnet de to siste verdenscuprennene.

  De øvrige norske plasseringene: 17) Simen Tiller (1.18 min. bak), 20) Espen Bjørnstad (1.28), 22) Espen Andersen (1.32), 28) Andreas Skoglund (1.44).

  Forrige sesongs vinner av Seefeld-trippelen, Jørgen Graabak, deltar ikke denne gangen etter å ha vært ute med korona.

  Seefeld-trippen består av tre renn: Hopp og 7,5 km fredag, hopp og 10 km lørdag og avslutning med hopp og 12,5 km søndag.

  Austria Nordic Combined World Cup
  Foto: Andreas Schaad / AP
 • Svensk jubel da Østberg imponerte – mener VM-plass er i «lomma»

  Ebba Andersson var i en klasse for seg selv i løypene i franske Les Rousses. Svensken passerte til grønne mellomtider under hel 10-kilometeren, og økte hele veien avstanden til konkurrentene.

  Delphine Claudel imponerte på hjemmebane, og ble nummer to – syv sekunder bak Andersson som vant.

  Ingvild Flugstad Østberg ble beste norske på en fjerdeplass, og var 24 sekunder bak Andersson.

  – Hun har VM-plassen på distansen langt ned i lomma nå, kommenterer Post midtveis i løpet.

  Silje Theodorsen gjorde også et godt løp, og ble til slutt nummer seks.

  – Dette er et veldig viktig renn for 10 fri. Jeg føler jeg leverer en god søknad i dag og jeg har absolutt lyst til å kjempe om de plassene, sier Theodorsen til NRK.

  VM i Planica starter 21.februar.

  – Hun gjør det uhyre interessant før et VM-uttak, kommenterte Torgeir Bjørn om innsatsen.

  Ragnhild Haga endte på tiendeplass.

  NM på ski
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • Novak Djokovic til Australian Open finale

  Novak Djokovic er klar for sin tiende finale i Australian Open etter å ha slått amerikanske Tommy Paul i strake sett i semifinalen.

  Djokovic, som er fjerdeseedet i turneringen, vant 7-5, 6-1 og 6-2.

  I finalen møter han greske Stefanos Tsitsipas. Serberen har aldri tapt en finale i Australian Open og jakter sin 10. seier. Han har avgitt kun ett sett på sin vei til finalen.

  Djokovic fikk ikke forsvare seieren sin fra 2021 i fjor etter å ha blitt kastet ut av Australia på grunn av at han nektet å la seg vaksinere for korona.

  Den 35 år gamle serberen har vunnet 21 Grand Slam-titler (9 Australian Open, 2 Roland Garros, 7 Wimbledon og 3 US Open).

  Australian Open Tennis
  Foto: Mark Baker / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Slik husker vi Pelé 01:30
Neste