Hopp til innhold

Slike VM-bilder blir sensurert i Kina

Innbyggere i Kina får ikke se de samme VM-bildene som vi for eksempel får se i Norge.

FIFA World Cup Qatar 2022 - Group D - Tunisia v Australia

BLIR SENSURERT: Supporterbilder fra kampen mellom Australia og Tunisia fikk ikke kinesiske TV-seere se.

Foto: HANNAH MCKAY / Reuters

For Kina har fortsatt strenge smittevernregler knyttet til koronaviruset i landet, en såkalt nulltoleranse smittepolitikk, som er i stor kontrast til store deler av resten av verden.

I Kina blir flere storbyer nedstengt etter enkle smittetilfeller, for at smitten ikke skal spre seg i videre i landet. Mer enn en kvart del av landet er blitt stengt ned av myndighetene, skriver nyhetsbyrået AFP.

På VM-tribunene i Qatar er det imidlertid få som bruker munnbind eller tar andre smitteverntiltak.

Hans Jørgen Gåsemyr, seniorforsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt

KINA-EKSPERT: Hans Jørgen Gåsemyr er seniorforsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt, og er ekspert på kinesisk politikk og samfunn.

Foto: Christopher Olssøn

– For Kina er ikke pandemien over. Det er en genuin frykt fra politikere i landet at de skal få stygge dødstall som de har unngått lenge, fordi en vesentlig del av den eldre befolkning ikke er vaksinert eller ikke er godt nok vaksinert, sier Kina-ekspert Hans Jørgen Gåsemyr til NRK.

Og mens store deler av befolkningen følger de strenge smittevernreglene og sitter «innelåst» i egne hjem, har de fått se supportere fra fotball-VM på TV i store folkemasser, uten munnbind.

– De blir sintere og sintere

Det har skapt stor misnøye i Kina. Et åpent brev som spurte «om Kina var på en annen planet enn Qatar» spredte seg raskt i landet, før det senere ble fjernet, skriver AFP.

Som følge av dette har kinesiske myndigheter tatt grep, og VM-bildene med supportere uten munnbind som Kina mottar fra Fifa blir nøye kontrollert.

– Etter den store misnøyen fra kinesiske supportere, har kinesisk TV nå byttet ut bilder av supportere med nærbilder av spillere og trenere, skriver Kina-kjenner og forfatter av boken «Sportslig supermakt», Mark Dreyer, på Twitter og deler en videosnutt fra den kinesiske TV-sendingen.

De siste dagene har mange tusen tatt til gatene i Kina for å protestere mot koronarestriksjonene. Mye tyder på at de er misfornøyd med hvordan landet blir styrt.

ABCs Øst-Asia-korrespondent Bill Birtless har også sammenlignet bildene fra kinesisk TV med vanlige sendinger, og skriver på Twitter at det er «veldig tydelig» at kineserne forsøker å redigere bort supporterne.

Australia

UTEN MUNNBIND: Supportere i store grupper fra kampen mellom Australia og Tunisia fikk ikke kinesiske TV-seere se.

Foto: JEWEL SAMAD / AFP

– Det er et forsøk på å holde informasjon fra andre land borte fra kinesere, noe som neppe vil lykkes uansett. Befolkningen er veldig frustrerte over den strenge nedstengningen, og er klar over at Kina har en annen politikk enn de fleste andre steder i verden.

Det sier professor i Kina-studier ved UiO, Mette Halskov Hansen, til NRK. Både hun og Gåsemyr forteller om stadig større misnøye i landet.

– Det er veldig store grupper i Kina som følger med internasjonalt og har god utdanning. De blir rett og slett sintere og sintere på situasjonen med så strengt smittevern i landet. Det er nok også bakgrunnen til sensuren, forklarer Kina-ekspert Gåsemyr til NRK.

Den kinesiske ambassaden avviser til NRK at Kina sensurerer tilskuerbilder under VM.

– Situasjonen du nevner eksisterer ikke. NRK, som en nasjonal kringkaster, bør dekke historier basert på fakta, fremfor å stole på rykter på sosiale medier, skriver ambassaden i en e-post til NRK.

Les også Koronaprotester sprer seg i Kina – krever at Xi går av

Shanghai

– Det er sånn Kina opererer

Kina er det eneste landet blant ledende verdensøkonomier som fortsatt har stengt ned hele byer og gjennomfører obligatoriske tester.

29.157 smittetilfeller hadde landet onsdag. Det er lavt sammenlignet med de fleste andre land, men nærmer seg rekorden i Kina som ble satt tidligere i år, skriver AFP.

Medieekspert Nils Petter Strømmen i Kantar er ikke overrasket over at de kinesiske myndighetene har valgt å sensurere TV-bildene fra Qatar.

– Det er rett og slett slik de bruker mediene i land som Kina, når de ikke har frie medier. Dette er noe de er kjent for, og som på en måte er en del av regimets politikk. Du kan ikke skille medier og politikk i landet, sier Strømmen til NRK.

Kina-ekspert Gåsemyr er godt kjent med den strenge mediesensuren i Kina, og forteller at dette har pågått i veldig lang tid.

– Alltid når det dukker opp betente politiske spørsmål blir det ekstra strenge regler for hva som er mulig å sende og skrive. Det å vise bilder fra verden som så tydelig viser at andre er ferdig med korona har kommet inn i en mediekontekst hvor man skal være ekstra forsiktig, sier eksperten.

Siste nytt

 • Bellingham senket Barcelona i El Clásico på overtid

  Barcelona tok ledelsen to ganger i El Clásico, men det gikk mot 2-2 og status quo i gullkampen i La Liga inntil Jude Bellingham ga Real Madrid seieren.

  Det skjedde på overtid og på pasning fra Lucas Vázquez, som var involvert i alle de tre hjemmemålene på en dag da seriegullet i praksis ble sikret.

  Lucas Vázquez og Vinicius Junior samarbeidet om to utligningsmål tidligere i kampen, og Real Madrid økte med seieren sitt forsprang til serietoer Barcelona til hele elleve poeng når seks serierunder gjenstår. (NTB)

  Champions League - Quarter Final - Second Leg - Manchester City v Real Madrid
  Foto: Molly Darlington / Reuters
 • Storhamar med råsterk borteseier mot Vålerenga

  Storhamar tok et langt stek mot NM-gull i ishockey da Vålerenga ble slått 4-2 i Oslo søndag kveld.

  De gulkledde leder nå 3-1 i kamper og kan sikre NM-gullet med hjemmeseier på Hamar tirsdag.

  NM-sluttspillet ishockey menn, 4. finalekamp: Vålerenga - Storhamar
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
 • Glimt gikk på sesongens første poengtap

  Glimt fikk en drømmestart i toppkampen mot Molde da Nino Zugelj stanget inn 1–0 etter kun syv minutter.

  Men Molde kjempet seg tilbake i oppgjøret. Ti minutter ut i andre omgang rev Kristoffer Haugen seg fri på bakerste stang, og pirket et innlegg fra Kristian Eriksen over målstreken.

  Dermed gikk Bodø/Glimt på sitt første poengtap for sesongen, mens Molde unngikk å gå på sitt andre strake tap.

  De to deler tabelltoppen med Brann, alle på ti poeng. Men Glimt har en kamp mindre spilt enn rivalene.

  Bodø/Glimt-spillere feirer etter målskåring på Aspmyra 21. april
  Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal