Hopp til innhold

USAs landslag redigerte Irans flagg: – Regimet kommer ikke til å like det

USAs fotballandslag både hylles og fordømmes etter at de redigerte vekk de muslimske symbolene fra Irans flagg. Nå er amerikanernes innlegg slettet.

Regimevennlige iranere feirer seier etter VM-kampe. Innfelt er flagget USA publiserte.

FLAGGDRAMA: Regimevennlige iranere feirer seier etter VM-kamp. Innfelt er flagget USA publiserte.

Foto: NTB

Kommentarfeltene på USAs sosiale medier ble fylt opp av både sinte og takknemlige iranere. Årsaken er at det amerikanske landslaget brukte en versjon av det iranske flagget uten deres nasjonale emblem.

I midten av Irans grønne, hvite og røde flagg, finner man et symbol bestående av fire kurver og et sverd. Det er en stilisert versjon av ordet «Allah», og har vært en del av flagget siden revolusjonen i 1979. Ordene Allahu Akbar – som betyr «Allah er størst» – er skrevet elleve ganger i de røde og grønne delene av flagget.

Ingen av disse detaljene ble brukt av USAs fotballandslag, som møter Iran til VM-kamp på tirsdag.

– Dette er et engangstilfelle for å vise solidaritet med Irans kvinner, skriver kommunikasjonssjef i Det amerikanske fotballforbundet, Neil Buethe, i en e-post til NRK.

Det amerikanske fotballforbundet la ut denne tweeten etter åpningskampen i VM. Da var Irans flagg riktig.

Det amerikanske fotballforbundet la ut denne tweeten etter åpningskampen i VM. Da var Irans flagg uredigert.

Det amerikanske fotballforbundet la ut denne tweeten etter to kamper i gruppespillet. Da er Irans flagg redigert.

Det amerikanske fotballforbundet la ut denne tweeten etter to kamper i gruppespillet. Da er Irans flagg redigert.

Dagbladet omtalte redigeringen først i Norge.

– For mange er det vel og bra at USA gjør dette. For det kan ikke bli verre enn det allerede er, sier den norsk-iranske mediesosiologen Sharam Alghasi til NRK.

Men noen timer etter valgte det amerikanske landslaget å fjerne den nevnte posten.

– Beslutningen ble gjort for å støtte kvinner i Iran. Det står vi på. Dette er vår beslutning, og ingen andres. Det er ikke press fra noen andre, sier en talsmann for landslaget til nettstedet The Athletic.

Vedkommende legger til at Fifa har heller ikke bedt dem om å fjerne innlegget.

NRKs norsk-iranske journalist Lokman Ghorbani tror ikke grepet falt i god jord hos iranske myndigheter.

– Regimet og deres lojale tilhengere vil ikke like det. Men folket som demonstrerer på gatene mot det iranske regimet og vil ha et skifte, liker det godt. Opposisjonen kommer til å se på det som et godt tegn at USA støtter demonstranter og opposisjonen, sier han.

Flagget hadde en sentral rolle da militæret og regimelojale feiret Irans seier mot Wales:

Irans flagg

DRAKAMP: Både regimet og opposisjonen prøver å «eie» landslaget. Militæret og regimevennlige feiret i gatene etter seieren over Wales.

Foto: ATTA KENARE / AFP

Vil ha USA kastet ut av VM

Bakgrunnen for flaggendringen er de månedslange protestene mot iranske myndigheter. De startet da den 22 år gamle kvinnen Mahsa Amini døde etter at hun ble anholdt av landets moralpoliti.

Årsaken til at hun ble straffet: Hun brukte hijaben på feil måte.

Flagg-grepet vekker blandede reaksjoner, først de rasende:

– Ved å legge ut et forvridd bilde av Den islamske republikken Irans flagg, har USAs lag brutt Fifas regler. Ti kampers utestengelse er en passende straff, og USA bør kastes ut av VM, skriver Irans statlige nyhetsbyrå Tasnim på Twitter.

De skriver videre at Irans fotballforbund vil levere en klage til Fifas etiske komité. Ghorbani tror iranske myndigheter kommer til å bruke situasjonen til å fyre opp under motstanden som finnes mot USA i deler av Irans befolkning.

Lokman Ghorbani

NRK-JOURNALIST: Lokman Ghorbani.

Foto: NRK

– De kommer til å reagere sterkt og bruke dette som propaganda. Samtidig vil de vise det til de lojale tilhengere, at «vi hadde rett og vestlige etterretning står bak demonstrasjonene og kvinnekampen».

– Iranske myndigheter ser på USA som deres erkefiende og selveste satan, legger han til.

Spenningen er til å ta og føle på før tirsdagens møte mellom nasjonene.

– Det blir helt ekstremt, sier Alghasi.

– Det er så mye press på dette landslaget, både fra regimet og opposisjonen. Og nå kommer dette på toppen, fortsetter han.

Fifa har foreløpig ikke besvart NRKs spørsmål om de planlegger å straffe det amerikanske forbundet. Vi har heller ikke fått kontakt med det iranske fotballforbundet.

USAs flaggrep hylles

I kommentarfeltene var det imidlertid også mange som uttrykte takknemlighet overfor det amerikanske laget.

– Takk for at dere ikke bruker flagget til den islamske republikken, skrev en bruker under USAs innlegg på Instagram.

USAs landslag

USA: Det amerikanske landslagets sosiale medier har tatt et klart standpunkt i konflikten som pågår i Iran.

Foto: PATRICK T. FALLON / AFP

En iransk kvinne som kaller seg «Moj» og har over 100 000 følgere på Instagram, takket USA for at de har fjernet Allah-symbolet i flagget.

– Dette religiøse symbolet representerer Irans teokratiske undertrykkelse, kjønnsapartheid og hat, som flesteparten av iranere avviser og vil ha fjernet. Allah ble lagt til flagget etter den islamske revolusjonen av regimet i 1979. Takk, «Team USA», skrev hun.

Det iranske landslaget har vært i søkelyset under hele fotball-VM. Under åpningskampen mot England buet Irans tilhengere da nasjonalsangen ble spilt på stadion. Spillerne nektet å synge med til teksten.

Det har vært delte følelser rundt det iranske landslaget, som fikk mange mot seg da de møtte den iranske presidenten før VM. Før kampen mot Wales sang plutselig spillerne igjen, men veldig svakt.

– Jeg tror de har blitt presset til å synge. Det var noen som prøvde å bevege på leppene så vidt, sa Alghasi til NRK på fredag.

Les også Nektet stjernespiller å snakke om VM-skandalen: – Hoderystende

Serbias pressekontakt ga klar beskjed om at Marko Grujic ikke skulle svare på journalistens flaggspørsmål.

Sportsnyheter

Jan Jönsson

Treneren stormet banen, ble utvist og prøvde å klemme dommer: – Ikke akseptabel oppførsel

I kampen mellom Vålerenga og Stabæk ble det baluba på overtid. I sentrum: Stabæk-trener Jan Jönsson.

Siste nytt

  • Grøvdal vraker 10.000 meter i EM – går for ny distanse

    Karoline Bjerkeli Grøvdal (33) endrer konkurranseplanen for sommerens europamesterskap i Roma.

    Hun dropper 10.000 meter og planlegger for å løpe halvmaraton.

    Det bekrefter hun overfor NRK.

    Nå satser hun på å løpe 5000 meter fredag 7. juni og halvmaraton 9. juni – og regnes som en sterk medaljekandidat på begge distansene.

    – Det kan være en morsom kombo det, sier Grøvdal, som presiserer at hun vil ta en endelig avgjørelse etter det første løpet.

    Hun vant nylig New York halvmaraton på tiden 1.09.09 minutter. Hun er rangert som den femte beste europeeren i kategoriene 5000 meter og gateløp.

    Grøvdal har vel å merke ikke tatt EM-kravet på 32 minutter på 10.000 meter, men det ville vært for en formalitet å regne. Hun har løpt minuttet raskere to ganger på asfalt, men måtte tatt på seg piggsko for å kvalifisere seg til europamesterskapet. Det ønsker hun ikke å prioritere i en viktig treningsperiode inn mot EM- og OL-sesongen.

    Den erfarne langdistanseprofilen har bronse på 10.000 meter og 3000 meter hinder fra tidligere europamesterskap, samt at hun har vunnet EM i terrengløp tre år på rad.

    Halvmaraton er ikke en tradisjonell mesterskapsøvelse, men arrangeres i EM i år som sammenfaller med OL.

    PS! EM i Roma og OL i Paris ser du på NRK.

    Friidretts-VM 2023: Pressetreff
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  • Storhamar sikret gullet etter «sliteseier»: – Ekstrem lettelse

    Storhamar vant den femte NM-finalen med 4-3 over Vålerenga i forlengning. Med 4-1 i kamper kunne vertene juble for tittelen.

    Eirik Salsten ble helten med scoring 50 sekunder ut i spilleforlengelsen. Da eksploderte det på Hamar – som hadde «mætt fjøs» med over 7100 tilskuere.

    For veteran Patrick Thoresen ble det ekstra spesielt å vinne foran familien på tribunen.

    – Det er helt magisk. Jeg har jo vært med på veldig mange finaler, dessverre tapt veldig mange de siste par åra, så det var en ekstrem lettelse å få være med å vinne. Jeg har drømt om dette. Dette har vært et stort, stort mål de siste åra mine, sier Thoresen til NRK.

    – Det er helt sykt at det er 7000 mennesker her som har fulgt oss i tykt og tynt mer eller mindre i hele år.

    Med tirsdagens triumf er Storhamars åttende kongepokal i boks. Vålerenga er fortsatt ledende i Norge med sine 26 «bøtter».

    Tross tapet, lar Storhamar-trener Petter Thoresen seg imponere av motstanden og kaller tirsdagens kamp for en «sliteseier».

    – Imponert av Vålerenga. De har mistet flere sentrale spillere og kriget mot Oilers i syv kamper. Jeg er faktisk imponert over det de leverer, skal jeg være helt ærlig, sier Thoresen til NRK.

    Og det var gjestene fra hovedstaden som kom best i gang i den femte kampen i NM-sluttspillet. Lagets storscorer Thomas Olsen satte 1-0 etter tre og ett halvt minutt. Da Storhamar fikk muligheten i overtall i midtperioden satte Peter Quenneville inn utligningen. Storhamar gikk så opp til 2-1, før Magnus Brekke Henriksen utlignet for Vålerenga.

    55 minutter og 25 sekunder ut i kampen sendte Jakob Berglund Storhamar nok en gang opp i ledelsen, men 12 sekunder før slutt sikret Vålerenga spilleforlengelse da Christopher Bengtson satte 3-3. I spilleforlengelsen sørget Saltsten for seier til Storhamar. (NRK/NTB)

    NM finale Ishockey Storhamar IL - Vålerenga IF i CC Amfi. SIL - VIF
    Foto: Cornelius Poppe / NTB
  • Sævik med ny scoring da Vålerenga beholdt tabelltoppen

    Både Karina Sævik og Iris Omarsdottir scoret sitt fjerde mål for sesongen da Vålerenga slo Stabæk 3-2 på hjemmebane i Toppserien tirsdag.

    Kampen skulle opprinnelig spilles i september, men ble framskyndet for å legge til rette for Vålerengas deltakelse i mesterligakvalifiseringen. Med tirsdagens seier ligger Vålerenga og Rosenborg på topp med tolv poeng, men VIF har bedre målforskjell. Deretter følger Røa med ni.

    Vålerengas hjemmeseier tirsdag kom etter scoringer av Olaug Tvedten, Ylinn Tennebø og Sævik, som scoret sitt fjerde mål for sesongen. For gjestene sto spisstalentet Omarsdottir for begge nettkjenningene – den siste fem minutter før slutt. 20-åringen har i likhet med Sævik scoret fire ganger denne sesongen.

    Stabæk står med seks poeng etter to seirer og tre tap hittil. Vålerenga har byderby mot Lyn til helgen, mens Stabæk får besøk av Brann. (NTB)

    Toppserien fotball 2023: Vålerenga - LSK Kvinner
    Foto: Lise Åserud / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal