Hopp til innhold

Slik lammer koronaviruset idrettsverden: Dette møter skøytestjernene på Hamar

I forbindelse med VM på skøyter i Vikingskipet på Hamar, testes utøvere og støtteapparat for koronavirus. Samtidig påvirker spredningen av viruset en rekke norske idrettsutøvere.

Varmesjekk av alle som skal delta i VM på Hamar.

TESTES: Her blir sportssjef i Norges Skøyteforbund, Lasse Sætre, testet for koronavirus i Vikingskipet på Hamar.

Foto: Mats Sparby / NRK

– Vi har fått retningslinjer fra Det internasjonale skøyteforbundet (ISU) om å gjennomføre en enkel helsesjekk på utøvere og støtteapparat når de kommer, forteller generalsekretær i Norges Skøyteforbund, Håkon Dahl, til NRK.

Generalsekretær Norges skøyteforbund, Håkon Dahl

HELSESJEKK: Generalsekretær i Norges Skøyteforbund, Håkon Dahl, forteller til NRK at alle utøvere og støtteapparat under VM til helgen må gjennomføre en helsesjekk.

Foto: MATS SPARBY / NRK

Til helgen arrangeres VM i sprint og allround skøyter på Hamar, men før utøverne får konkurrere, må de sjekkes.

– På grunn av utbruddet av koronaviruset, er dette et tiltak vi gjør for å være sikre på at ikke utøveren har med seg smitte når de kommer til Vikingskipet, forteller pressesjefen for VM på Hamar, Jane Meyer til NRK.

Slipper ikke inn uten helsesjekk

Dermed må alle som enten skal delta, eller som er en del av støtteapparatet rundt utøverne, innom et rom på utøverhotellet.

– Da fyller du ut et spørreskjema med noen enkle spørsmål om de har vært syke i det siste, om de har vært i områder hvor koronaviruset er utbredd og så gjennomfører vi en temperatursjekk på alle sammen, forteller Dahl.

 • Se liste over hvilke idretter og arrangementer som er påvirket av koronaviruset, nederst i saken.
Fyller ut spørreskjema.

SPØRRESKJEMA: Alle utøverne og støtteapparat må også fylle ut et spørreskjema for at arrangørene skal være sikre på at ingen tar med seg koronaviruset til VM på Hamar.

Foto: Mats Sparby / NRK

Står alt bra til, vil du få utdelt en lapp som forteller at den medisinske testen er gjennomført og godkjent. Uten den vil man ikke få utdelt sin akkreditering, og dermed ikke få tilgang til Vikingskipet.

Godkjent helsesjekk for Lasse Sætre.

GODKJENT: Lasse Sætre fikk helsesjekken godkjent og kan ta med seg dette beviset for å hente ut akkreditering til verdensmesterskapet på skøyter.

Foto: Mats Sparby / NRK

En av dem som måtte testes ved ankomst Hamar, var tidligere skøyteløper og nå sportssjef i Skøyteforbundet, Lasse Sætre.

Han hadde ikke blitt testet da NRK snakket med ham, men han var positiv til ISUs tiltak.

– Jeg synes det er veldig bra. Det er det alle tenker på, det å unngå spredning. Det er mange nasjoner som stiller her, så jeg tror det er et godt tiltak, sa Sætre til NRK.

– Det er klart det er alvorlig

Og samtidig som Hamar gjennomfører testing, har Italia gjort en rekke tiltak som følge av at antallet virussmittede i landet har økt.

Alle idrettsarrangementer i Lombardia-og Vento-region ble søndag avlyst. I Serie A diskuteres det om kamper skal avlyses eller spilles for tomme tribuner, skriver NTB.

Nå frykter Leif Kristian Nestvold-Haugen at verdenscupavslutningen i italienske Cortina, som også er prøve-VM, skal ryke.

VM alpint 2019 Åre storslalåm

ALVORLIG: Alpinist Leif Kristian Nestvold-Haugen mener det sier mye om situajsonen når man allerede nå varsler at prøve-VM i Cortina kan bli avlyst.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

– De avlyste prøve-OL, og det er signaler nå som tyder på at kanskje kan gå den veien at prøve-VM og verdenscupfinalen også kan bli avlyst. Det er klart det er alvorlig, sier Haugen til NRK.

– Hva tenker du om at Cortina kan bli avlyst?

– Jeg vil ikke mene for mye, men det er klart at når de sender signaler allerede nå, tre uker i forveien på at det kan bli avlyst. Så er det sannsynligvis litt mer alvorlig enn det vi har fått med oss.

– Veldig ubeleilig

Koronaviruset som nå har spredd seg til Europa, men som startet i Kina, har også slått ut tre asiatiske fotballigaer.

– Direktøren kom på treningen i dag og fortalte at det ikke blir noen kamp i morgen. Ligaen er innstilt inntil videre, sier Tarik Elyounoussi til NRK.

Pressetreff med fotballandslaget

INNSTILT: Den japanske J-ligaen er innstilt inntil videre. Det rammer blant annet landslagsprofilen Tarik Elyounoussi i tiden frem mot Nations League-kampene i mars.

Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Nordmannen som spiller i den japanske J-ligaen, må sammen med Ola Selnæs i den kinesiske Superligaen og Bjørn Maars Johnsen i den Sørkoreanske K-ligaen, belage seg på lite spilletid fremover.

Og for Elyounoussi som gjennom vinteren har slitt med en rekke småskader, passet det dårlig med fravær av kamper.

– Jeg hadde akkurat begynt å bli bra i kroppen, så kom dette og man må stoppe opp. Det er ganske kjipt og kom veldig ubeleilig, sier han.

Kan true fotball-EM

Tirsdag kveld bekrefter visepresident i Det eurpeiske fotballforbundet (Uefa), Michele Uva, at koronaviruset også kan true sommerens fotball-EM. Åpningskampen av mesterskapet spilles i den italienske hovedstaden, Roma.

– Akkurat nå er vi i en ventefase. Vi vurderer land for land, og fotballen må følge de retningslinjene som kommer fra de individuelle nasjonene, sier Uva i et intervju gjengitt av det svenske nyhetsbyrået TT.

– Gjennomføringen av konkurransene vil bare stoppes dersom situasjonen utarter, fortsetter fotballtoppen.

Sportsnyheter

Danske Axel Vang Christiansen hektet i et hinder og falt stygt på 3000 meter hinder i EM. Andorras Nahuel Carabana ofret egne finalemuligheter for å hjelpe dansken av banen.

Her ofrer konkurrenten egne sjanser for å hjelpe supertalentet

Axel Vang Christensen hektet i et hinder og falt stygt på 3000 meter hinder i EM. Da ofret Andorras Nahuel Carabana egne finalemuligheter for å hjelpe dansken av banen.

Siste nytt

 • Christiansen nummer sju på 1500 meter fri

  Henrik Christiansen greide ikke å finne toppfarten og havnet på 7.-plass i finalen på 1500 meter fri under langbane-EM i svømming i Roma.

  Christiansen ble i sommer norgesmester på distansen, men internasjonalt henger han bak de beste. Tiden 15.07,98 holdt til en 7.-plass blant de åtte som deltok i finalen.

  Han havnet tidlig bakpå og lå et stykke bak medaljeplassene etter 400 meter. Ukrainske Mikhailo Romantsjuk vant på tiden 14.36,10 og tok med det sitt tredje strake gull på distansen i langbane-EM. Italieneren Gregorio Paltrinieri tok sølv på hjemmebane, mens Damien Joly fra Frankrike tok bronsen.

  Norges Henrik Christiansen svømmer 1500 meter fri under VM i svømming i Abu Dhabi,
  Foto: Jonas Ekströmer/TT / NTB
 • Ekspert bekymret tross seier: – Ser svimmel ut

  Det ble til slutt seier for Mol/Sørum mot isrealerne Elazar/Ohana, men den kan ha kostet litt for duoen.

  For før kampen var det kjent at Anders Mol har slitt med sykdom, og fortsatt har trøbbel med vond hals og slimhoste.

  – Det er tydelig at Anders sliter. Han ser svimmel ut, kommenterte NRKs ekspert Vegard Høidalen underveis.

  Også Mols far og trener, Kåre Mol, var bekymret etter første sett.

  – Jeg ser han sliter og prøver å spare krefter. Jeg er bekymret, for de ser ikke bra ut. Jeg håper inderlig vi bare får to sett her, sa han før andre sett.

  Mol innrømmer etter kampen at det har blitt lite mat den siste tiden.

  – Batteriet er ganske lavt. Det har vært stor mobilisering, men jeg er glad for at vi landet seieren. Israelerne spilte bra, og det er også litt frustrerende, sier Mol til NRK.

  Neste runde møter Mol/Sørum den svenske duoen David Åhman og Jonathan Hellvig.

  2022 European Championships - Beach Volleyball
  Foto: MICHAELA REHLE / Reuters
 • Tap for Berntsen/Mol

  Mathias Berntsen og Hendrik Mol tapte åpningskampen i EM-turneringen i sandvolleyball i strake sett for svenskene David Åhman og Jonathan Hellvig.

  Det ble tap med sifrene 18-21 og 19-21.

  Det norske 2. laget var tidlig føringen i første settet mot de to svenske 20-åringene, men klarte ikke å ta igjen forspranget svenskene fikk da de gikk fra 12-12 til 15-13. Den svenske duoen tok førstesettet 21-18.

  Åhmann/Hellvig fortsatte også å dominere det andre settet selv om Berntsen/Mol var litt bedre med.

  Berntsen/Mol skal i neste kamp i gruppe A møte taperen av møtet mellom Anders Mol/Christian Sørum og israelerne Eylon Elazar/Amiram Ohana. Svenskene møtter vinneren av den samme kampen i onsdagens 2. runde.

  Austria Beachvolleyball Nations Cup
  Foto: Florian Schroetter / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 52 klipp
Sport
Spiller nå
Her stagediver Vetle Sjåstad Christiansen etter den fjerde Blink-seieren 00:55
Neste