Hopp til innhold

Slik lammer koronaviruset idrettsverden: Dette møter skøytestjernene på Hamar

I forbindelse med VM på skøyter i Vikingskipet på Hamar, testes utøvere og støtteapparat for koronavirus. Samtidig påvirker spredningen av viruset en rekke norske idrettsutøvere.

Varmesjekk av alle som skal delta i VM på Hamar.

TESTES: Her blir sportssjef i Norges Skøyteforbund, Lasse Sætre, testet for koronavirus i Vikingskipet på Hamar.

Foto: Mats Sparby / NRK

– Vi har fått retningslinjer fra Det internasjonale skøyteforbundet (ISU) om å gjennomføre en enkel helsesjekk på utøvere og støtteapparat når de kommer, forteller generalsekretær i Norges Skøyteforbund, Håkon Dahl, til NRK.

Generalsekretær Norges skøyteforbund, Håkon Dahl

HELSESJEKK: Generalsekretær i Norges Skøyteforbund, Håkon Dahl, forteller til NRK at alle utøvere og støtteapparat under VM til helgen må gjennomføre en helsesjekk.

Foto: MATS SPARBY / NRK

Til helgen arrangeres VM i sprint og allround skøyter på Hamar, men før utøverne får konkurrere, må de sjekkes.

– På grunn av utbruddet av koronaviruset, er dette et tiltak vi gjør for å være sikre på at ikke utøveren har med seg smitte når de kommer til Vikingskipet, forteller pressesjefen for VM på Hamar, Jane Meyer til NRK.

Slipper ikke inn uten helsesjekk

Dermed må alle som enten skal delta, eller som er en del av støtteapparatet rundt utøverne, innom et rom på utøverhotellet.

– Da fyller du ut et spørreskjema med noen enkle spørsmål om de har vært syke i det siste, om de har vært i områder hvor koronaviruset er utbredd og så gjennomfører vi en temperatursjekk på alle sammen, forteller Dahl.

  • Se liste over hvilke idretter og arrangementer som er påvirket av koronaviruset, nederst i saken.
Fyller ut spørreskjema.

SPØRRESKJEMA: Alle utøverne og støtteapparat må også fylle ut et spørreskjema for at arrangørene skal være sikre på at ingen tar med seg koronaviruset til VM på Hamar.

Foto: Mats Sparby / NRK

Står alt bra til, vil du få utdelt en lapp som forteller at den medisinske testen er gjennomført og godkjent. Uten den vil man ikke få utdelt sin akkreditering, og dermed ikke få tilgang til Vikingskipet.

Godkjent helsesjekk for Lasse Sætre.

GODKJENT: Lasse Sætre fikk helsesjekken godkjent og kan ta med seg dette beviset for å hente ut akkreditering til verdensmesterskapet på skøyter.

Foto: Mats Sparby / NRK

En av dem som måtte testes ved ankomst Hamar, var tidligere skøyteløper og nå sportssjef i Skøyteforbundet, Lasse Sætre.

Han hadde ikke blitt testet da NRK snakket med ham, men han var positiv til ISUs tiltak.

– Jeg synes det er veldig bra. Det er det alle tenker på, det å unngå spredning. Det er mange nasjoner som stiller her, så jeg tror det er et godt tiltak, sa Sætre til NRK.

– Det er klart det er alvorlig

Og samtidig som Hamar gjennomfører testing, har Italia gjort en rekke tiltak som følge av at antallet virussmittede i landet har økt.

Alle idrettsarrangementer i Lombardia-og Vento-region ble søndag avlyst. I Serie A diskuteres det om kamper skal avlyses eller spilles for tomme tribuner, skriver NTB.

Nå frykter Leif Kristian Nestvold-Haugen at verdenscupavslutningen i italienske Cortina, som også er prøve-VM, skal ryke.

VM alpint 2019 Åre storslalåm

ALVORLIG: Alpinist Leif Kristian Nestvold-Haugen mener det sier mye om situajsonen når man allerede nå varsler at prøve-VM i Cortina kan bli avlyst.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

– De avlyste prøve-OL, og det er signaler nå som tyder på at kanskje kan gå den veien at prøve-VM og verdenscupfinalen også kan bli avlyst. Det er klart det er alvorlig, sier Haugen til NRK.

– Hva tenker du om at Cortina kan bli avlyst?

– Jeg vil ikke mene for mye, men det er klart at når de sender signaler allerede nå, tre uker i forveien på at det kan bli avlyst. Så er det sannsynligvis litt mer alvorlig enn det vi har fått med oss.

– Veldig ubeleilig

Koronaviruset som nå har spredd seg til Europa, men som startet i Kina, har også slått ut tre asiatiske fotballigaer.

– Direktøren kom på treningen i dag og fortalte at det ikke blir noen kamp i morgen. Ligaen er innstilt inntil videre, sier Tarik Elyounoussi til NRK.

Pressetreff med fotballandslaget

INNSTILT: Den japanske J-ligaen er innstilt inntil videre. Det rammer blant annet landslagsprofilen Tarik Elyounoussi i tiden frem mot Nations League-kampene i mars.

Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Nordmannen som spiller i den japanske J-ligaen, må sammen med Ola Selnæs i den kinesiske Superligaen og Bjørn Maars Johnsen i den Sørkoreanske K-ligaen, belage seg på lite spilletid fremover.

Og for Elyounoussi som gjennom vinteren har slitt med en rekke småskader, passet det dårlig med fravær av kamper.

– Jeg hadde akkurat begynt å bli bra i kroppen, så kom dette og man må stoppe opp. Det er ganske kjipt og kom veldig ubeleilig, sier han.

Kan true fotball-EM

Tirsdag kveld bekrefter visepresident i Det eurpeiske fotballforbundet (Uefa), Michele Uva, at koronaviruset også kan true sommerens fotball-EM. Åpningskampen av mesterskapet spilles i den italienske hovedstaden, Roma.

– Akkurat nå er vi i en ventefase. Vi vurderer land for land, og fotballen må følge de retningslinjene som kommer fra de individuelle nasjonene, sier Uva i et intervju gjengitt av det svenske nyhetsbyrået TT.

– Gjennomføringen av konkurransene vil bare stoppes dersom situasjonen utarter, fortsetter fotballtoppen.

Siste nytt

  • 47 kamper på rad uten tap - Ny triumf i Roma

    Bayer Leverkusen har vært en av sesongens store overraskelser i europeisk fotball. De har gått ubeseiret gjennom sesongen hjemme i tysk Bundesliga.

    Og med seieren mot Roma i den første semifinalen i Europa League har Xabi Alonsons mannskap nå den utrolige rekken med 47 kamper uten tap denne sesongen. Seriegullet i Tyskland er allerede sikret og nå er den tyske klubben på vei mot finale i Europaligaen også.

    Roma hjemme skal være et tøft oppgjør, men den tyske klubben rystet hjemmelaget på Olympiastadion i den italienske hovedstaden.

    Xabi Alonsos mannskap viste igjen klasse og tok ledelsen mot den italienske storklubben ved Florian Wirtz etter 28 minutter. Etter pause doblet Robert Andrich ledelsen for det tyske laget. 2–0 ble også sluttresultatet i det første av to semifinaleoppgjør.

    I Marseille ble det utkjempet et jevnt oppgjør i den andre semifinalen mellom Olympique Marseille og Atalanta. Kampen endte 1–1 etter at Atalanta tok ledelsen ved Scamacca, før hjemmelagets Mbemba sikret uavgjort.

    Returkampene spilles neste uke.

    Bayer Leverkusen scoring.
    Foto: Alberto Lingria / Reuters
  • Fiorentina senket Vetlesen og Club Brugge

    Antonio Nusa og Hugo Vetlesen var benket fra start for Club Brugge i semifinalen i Serieligaen mot Fiorentina. På bortebane fikk den belgiske klubben det tidvis tøft, selv om det bare endte med ettmålstap mot den italienske klubben.

    Den første kalddusjen kom etter allerede fire minutter. Hjemmelagets Riccardo Sottil dro seg nydelig fri på hjørnet av 16-meteren og fikk stjernetreff. Skuddet var utagbart for Brügge-keeper Nordin Jackers.

    16 minutter ut i kampen svarte imidlertid bortelaget på straffe ved Hans Vanaken.

    Men Andrea Belotti sendte igjen Fiorentina i føringen snaut ti minutter før pause.

    I 2. omgang fikk Brugge det enda tøffere da Raphael Onyedika ble sendt av banen. Etter to gule kort i løpet av tre minutter kom det røde kortet for klubbens nigerianske spiller.

    Men med ti mann på banen ordnet Igor Thigao nesten på egenhånd 2-2 bare minutter senere.

    – En uhyre sterk prestasjon, utbrøt Viaplay-kommentator Jørgen Klem.

    Etter 78 minutter kom Hugo Vetlesen inn på banen, mens Antonio Nusa var ubenyttet reserve for det belgiske laget.

    Vetlesen ble tilskuer til at M´bala Nzola ble matchvinner på overtid etter et solid italiensk press mot slutten av kampen. Sluttresultatet ble 3-2.

    I den andre semifinalen fikk Aston Villa det særdeles tøft i 1. omgang mot Olympiakos foran blant annet Prins William på tribunen. Før halvtimen var spilt hadde det greske bortelaget gått opp i 2-0 mot det eneste laget fra Premier League, som har tatt seg til semifinale i noen av Europacupene.

    Watkins reduserte for hjemmelaget rett før pause. Og da Diaby scoret etter 51 minutter spill stod det likt mellom lagene. Men det skulle ikke vare. Først satte Ayoub El Kaabi inn 3-2 på straffe før Hezze la på til 4-2. Kampen er straks ferdigspilt.

    Returkampene spilles neste uke.

    Europa Conference League - Semi Final - First Leg - Fiorentina v Club Brugge
    Foto: Jennifer Lorenzini / Reuters
  • Tottenham-smell i jakten på Mesterliga-spill

    Tottenham jakter noen etterlengtede poeng for å være enda et steg nærmere Mesterliga-spill for neste sesong. Hindringen var Chelsea i London-derbyet.

    Jakten skulle fort ende i en fiasko. For etter 24 minutter ruvet Trevoh Chalobah høyest i feltet etter et indirekte frispark. Dette var hans første mål på over to år.

    Det ekspertene derimot var alt annet enn fornøyd med, var Tottenhams håndtering av frisparket. For dette er det tredje målet på rad som de slipper inn fra en dødball – og i fire av fem kamper hvor dette skjer.

    – Dette er så stryk som det bare går an å bli. Det er nesten så jeg ikke tror hva jeg ser, sier Nils Johan Semb i Viaplay-studio i pausen.

    Vondt skulle bli til verre for Tottenham i sin kamp nummer 300 i et London-derby i Premier League. Også Chelseas 2–0 scoring skulle komme etter en dødball.

    For først smalt det i tverrliggeren fra Cole Palmer som skjøt fra rundt 25 meter på frispark. Ballen var akkurat på feil side av streken for Palmer sin del, men kula havnet ut i feltet, hvor Nicolas Jackson ruvet høyest og headet inn 2–0 til vertene.

    Med hjemmeseier klatret Chelsea til 8. plass på tabellen. De er nå kun tre poeng bak sjetteplassen til Manchester United som sikrer Europa-spill.

    Tottenham er nå syv poeng bak 4.-plassen som sikrer spill i Mesterligaen.

    M1X-4j2S2GI
    Foto: Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal