Slike ski har ikke Bjørndalen hatt på ti år

SOTSJI (NRK.no): I løpet av en lang karriere har Ole Einar Bjørndalen (40) kun hatt tre par ski som han definerer som gullski. Ett av dem fant han ved en tilfeldighet i høst og de brukes nå for hver centimeter han går under Sotsji-OL.

OLYMPICS-BIATHLON/ Winner Bjoerndalen of Norway reacts after competing in the men's biathlon 10 km sprint event at the Sochi 2014 Winter Olympics in Rosa Khutor

Det er disse skiene Ole Einar Bjørndalen mener er helt unike. Her er han etter målgang på OL-sprinten der han tok gll.

Foto: SERGEI KARPUKHIN / Reuters

– Det er egentlig umulig å finne sånne par, sier Bjørndalen.

Når NRK ber han fortelle historien om gullskiene, de som brakte han inn til seier på lørdagens OL-sprint, røper veteranen at de er helt spesielle – selv for han som har testet tusenvis av skipar gjennom en lang og suksessfull karriere.

Bare to ganger før har han funnet perfekte ski. Da han tok fire av fire mulige gull i Salt Lake City-OL i 2002 gikk på et slikt unikt par.

Da han i november i fjor endelig fant et nytt superpar hadde det gått både vinter og vår siden forrige gullfunn.

Ole Einar Bjørndalen

Ole Einar Bjørndalen er i OL-form og smilte på onsdagens pressetreff. Torsdag går han får en ny OL-medalje på 20-kilometeren.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Det hadde gått ti år siden forrige gang jeg fant et sånn par, sier 40-åringen.

150 par

Bjørndalen mener det er som å lete etter nåla i høystakken, og at den eneste sjansen til å kanskje én gang finne akkurat dét paret er å teste bøttevis av ski.

Selv tester han omlag 150 skipar i året. Det var før sesongåpningen på Natrudstilen i slutten av november han omsider fikk full klaff.

– Det var helt tilfeldig. På Natrdustilen tok vi tilfeldigvis med tre nye skipar i testingen og det viste seg at de var bra, spesielt det ene paret som jeg har gått på siden. Det har kvaliteter som takler nesten alle fører.

– Plutselig sitter det

Forskjellen på et veldig godt skipar og et godt skipar kan være OL-gull og 4.-plass. Eller gull og sølv som det var på lørdag for Bjørndalen.

Sprint-gullet kapret han fattige 1,3 sekunder foran østerrikske Dominik Landertinger.

Etter at gullet var i boks takket han 20 års erfaring med høydetrening for suksessen. Erfaringen han har med skitesting får nok også mye av æren.

– Det lages mange ulike konstruksjoner av ski, forklarer Bjørndalen.

– De siste årene har jeg sammen med skiprodusenten min satset ekstremt mye på å utvikle ski og da er det lettere å finne de gode parene. Plutselig så skjer det et eller annet og så sitter det.

Torsdag kveld spenner Ole Einar Bjørndalen nok en gang på seg gullskiene i jakten på en ny OL-medalje under 20-kilometeren i Sotsji.

Sportsnyheter

Ble buet av banen – så hyllet Solskjær supporterne

Ole Gunnar Solskjær og Manchester United lukket ørene for pipekonserten på Old Trafford. I stedet tok de med seg applausen fra Stretford End – og snudde 0–2 til 3–2.

Siste nytt

 • Chelsea kjørte over Malmö

  Chelsea var aldri truet i oppgjøret mot Malmö onsdag og kjørte over de svenske gjestene med 4-0. Både Romelu Lukaku og Timo Werner måtte av med skade i kampen.

  Champions League - Group H - Chelsea v Malmo FF
  Foto: David Klein / Reuters
 • Akershus har tillit til skistyret

  Styremedlem Dag Helland-Hansen i Akershus skikrets bekreftar overfor NRK at dei ikkje vil komme med eit mistillitsforslag mot det sittande skistyret.

  Det blei klart i et styremøte i kveld. Dei vil heller presentere eitt forslag til løysing, som vil bli diskutert på kretsledermøte førstkommande helg.

  – Denne løysinga vil bli presentert før kretsledermøte. Vi meiner at denne løysinga vil vere betre enn eitt mistillitsforslag, skriv Akershus skikrets i ein utsegn.

  Røste og Bråthen
 • Etterlengtet Barcelona-seier

  Barcelona slo Dynamo Kiev 1-0 etter en scoring av Gerard Piqué i første omgang. Det var en mildt sagt etterlengtet seier, etter at det spanske storlaget hadde tapt de to første kampene i årets mesterliga.

  yzYC5GH0y5Q
  Foto: JOSEP LAGO / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal