Hopp til innhold

Slik blir vinteren på NRK

Lørdag starter vintersportsesongen, og sportsglade nordmenn kan glede seg over et bredt spekter av idretter på NRKs sendeplan. Spesielt i mars kommer godbitene på rekke og rad.

emil

HJEMMEBANE: I mars inntar skiskytterstjernene Holmenkollen for å kjempe om verdensmestertittelen.

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

Det er liten tvil om hva som er det store høydepunktet denne vinteren: VM i skiskyting i Oslo og Holmenkollen.

Du kan lese mer om NRKs satsing mot mesterskapet i mars lenger nede i saken.

Store deler av vinterens høydepunkter vil også bli sendt på P1 og DAB-kanalen NRK Sport i tillegg til på TV.

Her får du oversikten over hva du har i vente denne vinteren på NRK.

Skiskyting

  • Første konkurranse: Sesongåpning på Sjusjøen (20.-22. november)
  • Høydepunkt: Verdenscup i Ruhpolding, Tyskland (11.-17. januar), VM i Holmenkollen (3. - 13. mars).
  • Eksperter og kommentatorer: Andreas Stabrun Smith, Halvard Hanevold, Liv Grete Skjelbreid og Ola Lunde.

Langrenn

Fredrik Aukland

NY: Fredrik Aukland går inn som ny ekspertkommentator for NRK i langrenn.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

NRK følger langrenns-sirkuset tett. Selv om vi går inn i en mesterskapsfri sesong, blir denne vinteren intet unntak.

  • Første konkurranse: Sesongåpning på Beitostølen (13. - 15. november)
  • Høydepunkter: Verdenscup på Lillehammer (5. - 6. desember), Tour de ski (1. - 10. januar), verdenscup i Drammen (3. februar), verdenscup i Holmenkollen, Oslo (6. - 7. februar), Tour de Canada (1. - 12. mars).
  • Eksperter og kommentatorer: Jann Post, Torgeir Bjørn og Fredrik Aukland (ny for året).

Alpint

De norske alpin-jentene får æren av å åpne vintersesongen under verdenscupåpningen i Sölden lørdag. Første omgang i storslalåm ser du på NRK1 fra 09.15, andre omgang starter 12.35 på samme kanal.

Søndag er det guttas tur med både Aksel Lund Svindal og Kjetil Jansrud til start i Østerrike. Rennet ser du på NRK1 fra 09.10.

Aksel Lund Svindal

KLAR: Aksel Lund Svindal er tilbake etter skaden som satte han ut store deler av fjorårssesongen.

Foto: Alexis Boichard/Agence Zoom / Afp
  • Høydepunkter: Verdenscup i Val Gardena, Italia (16. - 19. desember) verdenscup i Wengen, Sveits (16. - 17. januar) verdenscup i Kitzbuhel, Østerrike (22.-24. januar) verdenscup i Kvitfjell (12. - 13. mars), verdenscupavslutning i St. Moritz, Sveits (16. - 20. mars).
  • Eksperter og kommentatorer: Kjetil André Aamodt, Bjarne Solbakken, Paul Arne Skajem, Andreas Toft, Marius Arnesen, Thomas Lerdahl, Peder Mørtvedt og tidligere fartssjef for landslaget, Tron Moger (ny for året).

Hopp

I motsetning til langrennsløperne og kombinert-guttene har hopperne et mesterskap denne sesongen. VM i skiflygning arrangeres i Kulm i midten av januar, og du kan følge det på NRK.

  • Første konkurranse: Verdenscupåpning i Klingenthal (20. - 22. november)
  • Høydepunkter: Verdenscup på Lillehammer (4. - 6. desember), Hoppuka (28. desember - 6. januar), verdenscup i Holmenkollen (4. - 7. februar) VM skiflygning i Kulm, Østerrike (14. - 17. januar), verdenscup i Trondheim (10. februar), verdenscup i Vikersund (12.- 14. februar).
  • Eksperter og kommentatorer: Johan Remen Evensen, Christian Nilssen, Ingrid Sørli Glomnes og Anders Jacobsen som er tilbake.

Kombinert

  • Første konkurranse: Verdenscupåpning i Ruka, Finland (28. - 29. november)
  • Høydepunkter: Verdenscup på Lillehammer (4. - 6. desember), Kombinert-touren i Seefeld (29. - 31. januar), verdenscup i Trondheim (10. februar).
  • Eksperter og kommentatorer: Fred Børre Lundberg og Peder Mørtvedt.

Skøyter

  • Første konkurranse: Verdenscupåpning i Calgary, Canada (13. - 15. november)
  • Høydepunkter: EM allround i Minsk, Hviterussland (9. - 10. januar), verdenscup i Stavanger (29. - 31. januar), VM enkeltdistanser i Kolomna, Russland (11. - 14. februar), VM sprint i Seoul, Sør-Korea (27. - 28. februar), VM allround i Berlin, Tyskland (5. - 6. mars).
  • Eksperter og kommentatorer: Even Wetten og Carl Andreas Wold.

Vintersport fra morgen til kveld

I mars kan du nærmest følge vintersport hele dagen med NRK. VM i skiskyting i Oslo er helt klart NRKs store satsing denne vinteren. Her kan du følge samtlige øvelser direkte fra Holmenkollen på dagtid.

NORDIC-SKIING/ Norway's Johaug celebrates winning the women's cross country 30 km mass start classic race at the Nordic World Ski Championships in Falun

FAVORITT: Med Marit Bjørgen ute store deler av sesongen, er Therese Johaug den soleklare favoritten på kvinnesiden denne vinteren.

Foto: KAI PFAFFENBACH / Reuters

Også under dette mesterskapet satser NRK tungt på nett. På nrk.no vil du kunne følge mesterskapet direkte gjennom vår videostream, og få med deg de siste resultatene. I tillegg vil Nicolay André Ramm fra nettserien Helt Ramm sette sitt preg på mesterskapet med sine stuntreportasjer.

På kvelden flytter vi oss ned i sentrum med studio og VM-kveld fra Universitetsplassen og medaljeseremonier.

Men sportskveldene i mars er ikke over før langrennsløperne våre har vært i aksjon i Canada. På grunn av tidsforskjellen vil du kunne følge langrennsstjernene i beste sendetid, etter VM-sendinga, under deres sesongavslutning med Tour de Canada.

I tillegg vil NRK sende Finnmarksløpet fra 5.mars.

Siste nytt

  • Norges ishockeykvinner vant etter straffer – styrer mot plass i elite-VM

    Norge kan for første gang siden 1997 år bli å se i elite-VM i ishockey for kvinner. Etter straffeseier over Nederland er opprykkshåpet tent før siste runde.

    Norge spiller for øyeblikket VM 1. divisjon i Østerrike og kjemper om opprykk sammen med flere andre lag.

    Seieren over Nederland kom i en tett affære i Klagenfurt. Etter tre målløse perioder måtte lagene ut i forlengning og etter hvert straffer. Der ble Emilie Kruse og Mathea Fischer avgjørende for Norge med sine scoringer.

    Med fredagens triumf ligger Norge to poeng bak Frankrike på tabelltopp etter fire kamper. Ungarn er to poeng bak Norge med én kamp mindre spilt, og dermed kan ungarerne klatre forbi med seier over Østerrike senere fredag.

    Ungarn og Frankrike skal imidlertid møte hverandre i siste runde, og dessuten har Norge slått begge lag tidligere i turneringen.

    Dermed trenger Norge å slå bunnlaget Sør-Korea etter ordinær tid for å sikre opprykket til elite-VM. Om lag ender likt på poeng, blir kampene innbyrdes tellende for å skille dem.

    De to beste etter fem runder rykker opp til elite-VM i Tsjekkia neste år. (NTB)

    André Lysenstøen, landslagstrener ishockey kvinner
    Foto: NTB
  • Jönsson utestengt i to kamper - Stabæk aksepterer straffen

    Stabæk-trener Jan Jönsson får to kampers karantene for hendelsen mot Vålerenga mandag. Det melder Dagbladet.

    Sportsjef Kim André Pedersen i Stabæk gjør det klart overfor NRK at klubben og Jan Jönsson aksepterer straffen.

    – Jada, vi må forholde oss til de reglene som er. Når forbundet sier det blir konsekvenser i forhold til regelverket så må vi akseptere det, sier Pedersen til NRK.

    Det var på overtid i kampen mot Vålerenga at det ble kaos med Jönsson i hovedrollen.

    Kaoset startet med at Karina Sævik løp langs streken med ballen og en motspiller etter seg. TV-bildene viste at ballen på et tidspunkt var ute, og da skjedde det noe uvanlig.

    Sævik løp videre, men på samme tid løp Stabæk-trener Jan Jönsson ut på banen og stoppet Vålerenga-spilleren med kroppen.

    Da eksploderte det på benken og Jönsson ble vist det røde kortet.

    Like etter så det ut til at han forsøkte å klemme fjerdedommeren.

    – Det var på overtid og jeg forsøker å få tak i ballen for å få tatt et kjapt innkast. Ballen hadde vært klart ute og jeg gikk en meter ut på banen for å ta den. Jeg ville få spillet i gang. Det var på overtid og Vålerenga sparket bort ballen for at tiden skulle gå ut, sa Jönsson til NRK etter kampen.

    Nå er Stabæk-treneren straffet for episoden.

    Pedersen sier klubben hadde en god prat med Jönsson etter kampen og senere i etterkant av det, for å reflekere over episoden. De er klare på at de bare må akseptere reglene og ser at Jönssons inngripen ble overivrig.

    Jönsson får ikke lede Stabæk i kampene mot Brann og Lyn.

    Ifølge Dagbladet er begrunnelsen for straffen fra disiplinærutvalget slik:

    «Disiplinærutvalget har ved sin beslutning lagt til grunn at Jönsson, ved sin inntreden på spillebanen, forstyrrer spillet og motstanderlagets spiller. I henhold til forbundsstyrets retningslinjer for sanksjoner tilsier dette en karantene på to kamper. Disiplinærutvalget har på den bakgrunn kommet til at en karantene på to kamper er en passende reaksjon på den aktuelle overtredelsen.I henhold til reaksjonsreglementet § 4-15 skal karantenen sones i de to neste seriekampene for samme lag treneren ble utvist for»

    Jan Jönsson
  • Haaland avbildet på City-trening etter skadetrøbbel

    City har publisert bildene fra dagens trening på X. Noen timer senere fulgte Haaland opp med et innlegg i samme kanal.

    «Seks finaler igjen», skriver 23-åringen og referer til at det gjenstår seks kamper denne sesongen.

    Haaland var ikke med i sist helgs FA-cupsemifinale som endte med 1-0-seier over Chelsea. I kampen i forveien, Champions League-nederlaget mot Real Madrid, måtte nordmannen ut med en skade. Også mot Brighton torsdag var han ute av troppen.

    City-manager Pep Guardiola opplyste i forkant at jærbuen hadde slitt med et «muskulært problem».

    Haaland er delt toppscorer i ligaen med Chelseas Cole Palmer. De har begge scoret 20 mål.

    City er ett poeng bak serieleder Arsenal, men de lyseblå har én kamp mindre spilt. Dermed har de alt i egne hender i sesonginnspurten. Haaland og co. møter Nottingham Forest borte søndag.

    City skal spille finale mot byrival Manchester United i FA-cupen 25. mai. (NTB)

    I9VZqC6O-Pk
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal