Slik avgjøres boikott-dramaet: – Jeg er på ingen måte sikker på hva utfallet blir

ULLEVAAL STADION (NRK): Søndag går Fotball-Norge til valg. Her er alt du må vite om det som blir beskrevet som den viktigste saken i norsk fotball i 2021.

Søndag arrangerer Norges Fotballforbund et ekstraordinært fotballting. Der får vi svaret på om Fotball-Norge velger å boikotte det komme verdensmesterskapet i Qatar, som skal spilles i november og desember 2022.

Om flertallet stemmer for en boikott, forplikter NFF-styret å vedta det samme, selv om de ikke støttet forslaget på forhånd.

Da vil det norske fotballandslaget skrinlegge en eventuell deltakelse i neste års fotball-VM.

Fotball EM-kvalifisering menn Norge - Romania 2-2

VIL IKKE BOIKOTTE: Norges Fotballforbund, her ved generalsekretær Pål Bjerketvedt og president Terje Svendsen, mener andre tiltak er mer hensiktsmessige. Søndag avgjøres saken på et ekstraordinært fotballting.

Foto: Lise Åserud

Her er et knippe spørsmål og svar om hvordan boikott-dramaet rent praktisk skal avgjøres.

– Hva skal til for at en boikott av VM vedtas?

– Det er alminnelig flertall som avgjør sakene som skal behandles på forbundstinget 20. juni, svarer Gro Tvedt Andersen, direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt i det norske fotballforbundet, til NRK.

– Det er satt av to timer til boikott-temaet, hvem skal snakke og i hvilken rekkefølge?

– Det er lagt opp til at Sven Mollekleiv og mindretallet i utvalget gir en kort presentasjon av Qatar-utvalgets innstilling før styret legger frem sin innstilling. Deretter er det anledning for delegatene til å be om ordet i debatten, sier Andersen.

– Rent praktisk, siden det er digitalt ting, hvordan skjer selve avstemningen?

– Stemmegivning foretas av den enkelte delegat fra sin personlige PC/nettbrett/mobil i det digitale møtesystemet «Go Plenum».

– Er det riktig at klubber som er klassifisert som breddeklubber får én stemme hver, toppklubber får to?

– I henhold til NFFs lover kan toppklubbene (Eliteserien, Toppserien, Obos, 1. divisjon kvinner og PostNord) møte med to representanter. Klubber med to representanter må ha en representant av hvert kjønn, opplyser Andersen.

– Det er cirka 1750 klubber i Norge. Hvor mange er stemmeberettigede?

NFF-president Terje Svendsen opplyste i starten av forbundstinget at det er 551 delegater som er stemmeberettiget på tinget.

Gro Tvedt Andersen

Gro Tvedt Andersen.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– På ingen måte sikker

Svendsen er spent før søndagens avstemning.

– Det er ingen hemmelighet hva vi ønsker, men jeg er på ingen måte sikker på hva utfallet blir, sier Svendsen til NRK.

– Hvordan vil du takle å eventuelt ikke bli hørt?

– Det er klubbene i Norge som bestemmer hva Norges fotballforbund skal gjøre, det er fotballdemokratiet som bestemmer, og forbundsstyret må innrette seg etter det flertallet beslutter, sier han.

– NFF har helt siden Mollekleiv-rapporten vært tydelige på at boikott ikke er rett virkemiddel. Er du like overbevist om at nei til boikott er det riktige her?

– Ja, jeg er styrket i troen på at det er det riktige etter at Qatar-utvalget ga sin rapport. Det er en grundig og faktabasert rapport som har gjort vurderinger av boikott som virkemiddel og hva som må være til stede for at boikott skal være vellykket. Ifølge rapporten er ikke kriteriene, med unntak av selve målet for boikotten, til stede. Vi mener fortsatt at å bidra til internasjonalt press mot Qatar, og ikke minst Fifa, er den riktige veien å gå, sier Svendsen.

Football, NM, LSK Kvinner - Vålerenga

Terje Svendsen er spent før søndagens avgjørelse.

Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN

Folket og fotballen er delt

TV 2 har gjort en ringerunde til samtlige 80 klubber som går under begrepet «toppklubber» for å finne ut hvordan de stiller seg til den kommende avstemningen.

Den runden viser at boikottmotstanderne har bred støtte i toppfotballen.

En undersøkelse gjort av Niso viser at mindre enn en femdel av spillere i Eliteserien og Toppserien mener boikott av Qatar-VM er beste løsning.

– Folkekrav om boikott

Hos folket blåser vinden en annen retning. 50 prosent av et representativt utvalg støtter boikott, viser en undersøkelse Norstat har gjort for NRK.

Det vil si at 1 av 2 nordmenn vil at Norge skal boikotte mesterskapet. Til sammenligning svarer 26 prosent nei til boikott, mens 24 prosent svarer «vet ikke».

Mens 50 prosent støtter boikott i NRKs undersøkelse gjort av Norstat, viser en fersk undersøkelse utført av Respons Analyse på oppdrag for VG at 49 prosent støtter boikott.

Det er dermed to uavhengige undersøkelser som får tilnærmet likt resultat og viser at boikott har bred støtte hos folket.

– Boikott er ikke et egnet virkemiddel

Norges Fotballforbund er på sin side klare på at boikott ikke er riktig virkemiddel for å bedre menneskerettighetssituasjonen i Qatar og andre land.

– Det har vært et krevende spørsmål både for meg og styret, og vi har vært veldig opptatt av en faktabasert debatt og få belyst mulige konsekvenser av et eventuelt boikottvedtak. Vi mener vi har gjort den jobben som måtte til for at fotballfamilien skulle få et godt beslutningsgrunnlag, sier Terje Svendsen.

Så gjenstår det å se hva klubbene bestemmer.

N.B: Boikott-spørsmålet skulle i utgangspunktet behandles fra klokken 12 i henhold til det oppdaterte programmet for søndagens ting. Men tinget bestemte at de skulle stokke om på rekkefølgen og behandle Qatar-saken sist.

NRK sender direkte fra 15.00 frem til avgjørelsen faller. Følg sendingen på NRK 2 eller i videovinduet øverst.

Siste nytt

 • Thor Helland er død

  Friidrettsprofilen Thor Helland døde natt til 2. august, 84 år gammel. Han løp inn til åttendeplass på 5000 meter i Tokyo-OL i 1964.

  Helland gikk bort mens han var innlagt på Aker sykehus, skriver VG. BUL omtaler dødsfallet i et minneord på Oslo-klubbens nettsider.

  – Det er veldig spesielt at Thor skulle sovne inn midt under OL i Tokyo 57 år senere. Han har betydd enormt mye for BUL og norsk friidrett, sier Rune Stenersen til VG.

  Stenersen var selv aktiv i BUL gjennom mange år. I en periode var han trener sammen med Helland for klubbens mellom- og langdistanseløpere.

  Helland tok i alt tolv NM-gull på 1500, 5000 og 10.000 meter samt terrengløp. Han ble nummer åtte på 5000-meteren i 1964-OL i Tokyo med tiden 13.57,0. USAs gullvinner Bob Schul vant på 13.48,8. Plasseringen var den beste av Norges friidrettsutøvere i lekene.

  Thor Helland og Ron Clarke
  Foto: Jan Greve / NTB
 • Peter Sagan klar for nytt lag

  Stjernerytteren Peter Sagan melder ved årsskiftet overgang til franske TotalEnergies. Slovaken forlater Bora-hansgrohe etter fem sesonger.

  Forrige uke bekreftet Bora-laget at Sagan ikke forlenger kontrakten når den løper ut etter inneværende sesong. Tirsdag kveld kom bekreftelsen på det som var alt annet enn en skjult hemmelighet.

  31-åringen skal de to neste sesongene kjempe om seirer for TotalEnergies, der Edvald Boasson Hagen er på utgående kontrakt.

  – Dette nye eventyret er veldig spennende. Jeg håper å vinne mange løp under nye farger, sier Sagan i en pressemelding.

  Slovaken vant sykkel-VM tre år på rad mellom 2015 og 2017. Han står med tolv etappeseirer i Tour de France, der han har også har vunnet den grønne poengtrøya hele sju ganger. Sagan måtte bryte årets utgave og stå over OL på grunn av knetrøbbel.

  Slovakiske Peter Sagan
  Foto: Heiko Junge / NTB
 • Malmö held liv i meisterligadraumen

  Malmö var på veg mot ein solid siger over Rangers i 3. runde i meisterligaen. Med to mål og ingen baklengs ville utgangspunktet framfor returmøtet i Skottland neste veke vere godt.

  Men Steven Davies' redusering fem minutt på overtid kan vise seg kostbart for svanskane. For med berre 2-1 å gå på, blir oppgåva langt vanskelegare.

  Søren Rieks og Veljko Birmancevic scora to raske for Malmö like etter pause. Jo Inge Berget spela heile kampen for Malmö.

  Men det gjekk betydeleg verre for den danske meister. Midtjylland tapte 0-3 for PSV Eindhoven i Nederland. PSV scora tre mål på 13 minutt i første omgang, og gir danskane eit veldig vanskeleg utgangspunkt i heimekampen.

  Andre kampar i kveld: Sparta Praha - Monaco 0-2, Cluj - Young Boys 1-1, Genk - Shakhktar Dontesk 1-2, Olympiakos - Ludogorets 1-1, Czvena Zvezda - Sheriff Tiraspol 1-1.

  Oscar Lewicki, Scott Arfield
  Foto: Andreas Hillergren / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal