Hopp til innhold

Slik avgjøres boikott-dramaet: – Jeg er på ingen måte sikker på hva utfallet blir

ULLEVAAL STADION (NRK): Søndag går Fotball-Norge til valg. Her er alt du må vite om det som blir beskrevet som den viktigste saken i norsk fotball i 2021.

Søndag arrangerer Norges Fotballforbund et ekstraordinært fotballting. Der får vi svaret på om Fotball-Norge velger å boikotte det komme verdensmesterskapet i Qatar, som skal spilles i november og desember 2022.

Om flertallet stemmer for en boikott, forplikter NFF-styret å vedta det samme, selv om de ikke støttet forslaget på forhånd.

Da vil det norske fotballandslaget skrinlegge en eventuell deltakelse i neste års fotball-VM.

Fotball EM-kvalifisering menn Norge - Romania 2-2

VIL IKKE BOIKOTTE: Norges Fotballforbund, her ved generalsekretær Pål Bjerketvedt og president Terje Svendsen, mener andre tiltak er mer hensiktsmessige. Søndag avgjøres saken på et ekstraordinært fotballting.

Foto: Lise Åserud

Her er et knippe spørsmål og svar om hvordan boikott-dramaet rent praktisk skal avgjøres.

– Hva skal til for at en boikott av VM vedtas?

– Det er alminnelig flertall som avgjør sakene som skal behandles på forbundstinget 20. juni, svarer Gro Tvedt Andersen, direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt i det norske fotballforbundet, til NRK.

– Det er satt av to timer til boikott-temaet, hvem skal snakke og i hvilken rekkefølge?

– Det er lagt opp til at Sven Mollekleiv og mindretallet i utvalget gir en kort presentasjon av Qatar-utvalgets innstilling før styret legger frem sin innstilling. Deretter er det anledning for delegatene til å be om ordet i debatten, sier Andersen.

– Rent praktisk, siden det er digitalt ting, hvordan skjer selve avstemningen?

– Stemmegivning foretas av den enkelte delegat fra sin personlige PC/nettbrett/mobil i det digitale møtesystemet «Go Plenum».

– Er det riktig at klubber som er klassifisert som breddeklubber får én stemme hver, toppklubber får to?

– I henhold til NFFs lover kan toppklubbene (Eliteserien, Toppserien, Obos, 1. divisjon kvinner og PostNord) møte med to representanter. Klubber med to representanter må ha en representant av hvert kjønn, opplyser Andersen.

– Det er cirka 1750 klubber i Norge. Hvor mange er stemmeberettigede?

NFF-president Terje Svendsen opplyste i starten av forbundstinget at det er 551 delegater som er stemmeberettiget på tinget.

Gro Tvedt Andersen

Gro Tvedt Andersen.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– På ingen måte sikker

Svendsen er spent før søndagens avstemning.

– Det er ingen hemmelighet hva vi ønsker, men jeg er på ingen måte sikker på hva utfallet blir, sier Svendsen til NRK.

– Hvordan vil du takle å eventuelt ikke bli hørt?

– Det er klubbene i Norge som bestemmer hva Norges fotballforbund skal gjøre, det er fotballdemokratiet som bestemmer, og forbundsstyret må innrette seg etter det flertallet beslutter, sier han.

– NFF har helt siden Mollekleiv-rapporten vært tydelige på at boikott ikke er rett virkemiddel. Er du like overbevist om at nei til boikott er det riktige her?

– Ja, jeg er styrket i troen på at det er det riktige etter at Qatar-utvalget ga sin rapport. Det er en grundig og faktabasert rapport som har gjort vurderinger av boikott som virkemiddel og hva som må være til stede for at boikott skal være vellykket. Ifølge rapporten er ikke kriteriene, med unntak av selve målet for boikotten, til stede. Vi mener fortsatt at å bidra til internasjonalt press mot Qatar, og ikke minst Fifa, er den riktige veien å gå, sier Svendsen.

Football, NM, LSK Kvinner - Vålerenga

Terje Svendsen er spent før søndagens avgjørelse.

Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN

Folket og fotballen er delt

TV 2 har gjort en ringerunde til samtlige 80 klubber som går under begrepet «toppklubber» for å finne ut hvordan de stiller seg til den kommende avstemningen.

Den runden viser at boikottmotstanderne har bred støtte i toppfotballen.

En undersøkelse gjort av Niso viser at mindre enn en femdel av spillere i Eliteserien og Toppserien mener boikott av Qatar-VM er beste løsning.

– Folkekrav om boikott

Hos folket blåser vinden en annen retning. 50 prosent av et representativt utvalg støtter boikott, viser en undersøkelse Norstat har gjort for NRK.

Det vil si at 1 av 2 nordmenn vil at Norge skal boikotte mesterskapet. Til sammenligning svarer 26 prosent nei til boikott, mens 24 prosent svarer «vet ikke».

Mens 50 prosent støtter boikott i NRKs undersøkelse gjort av Norstat, viser en fersk undersøkelse utført av Respons Analyse på oppdrag for VG at 49 prosent støtter boikott.

Det er dermed to uavhengige undersøkelser som får tilnærmet likt resultat og viser at boikott har bred støtte hos folket.

– Boikott er ikke et egnet virkemiddel

Norges Fotballforbund er på sin side klare på at boikott ikke er riktig virkemiddel for å bedre menneskerettighetssituasjonen i Qatar og andre land.

– Det har vært et krevende spørsmål både for meg og styret, og vi har vært veldig opptatt av en faktabasert debatt og få belyst mulige konsekvenser av et eventuelt boikottvedtak. Vi mener vi har gjort den jobben som måtte til for at fotballfamilien skulle få et godt beslutningsgrunnlag, sier Terje Svendsen.

Så gjenstår det å se hva klubbene bestemmer.

N.B: Boikott-spørsmålet skulle i utgangspunktet behandles fra klokken 12 i henhold til det oppdaterte programmet for søndagens ting. Men tinget bestemte at de skulle stokke om på rekkefølgen og behandle Qatar-saken sist.

NRK sender direkte fra 15.00 frem til avgjørelsen faller. Følg sendingen på NRK 2 eller i videovinduet øverst.

Siste nytt

  • Nominert til årets manager – fikk sparken

    Liam Rosenior var en av tre nominerte til prisen for årets manager i engelsk mesterskapsserie. Tirsdag fikk han sparken i Hull.

    39-åringen ble i november 2022 hentet til trenerjobben i klubben han hadde spilt for i fem år av sin aktive karriere. Han berget laget fra nedrykk, og sist sesong gjorde Hull det så bra at han i desember fikk en ny og forbedret kontrakt med gyldighet til 2026.

    Han ble også nominert til prisen som sesongens manager sammen med Kieran McKenna (Ipswich, som vant) og Daniel Farke (Leeds), men Hull gikk så vidt glipp av opprykkssluttspill. Med bare en seier på de fire siste kampene endte laget på 7.-plass, tre poeng bak Norwich på den viktige 6.-plassen.

    – Dette er den vanskeligste avgjørelsen jeg har truffet som styreleder i denne klubben. Jeg må se bort fra personlige følelser og treffe avgjørelser med klubbens langsiktige visjoner i sentrum, sier klubbens tyrkiske eier Acun Ilicali til Hulls nettsted.

    – Det er ingen tvil om at vi har hatt framgang under Liam, og han vil alltid være en del av denne familien. Likevel er det blitt tydelig at vi har ulike visjoner for klubbens framtid, og jeg føler at tiden er inne for å gjøre en endring.

    (©NTB)

    dfClLXF5MRI
    Foto: AP
  • Fenomenet Wembanyama enstemmig valgt til årets rookie i NBA

    Victor Wembanyama levde opp til de enorme forventningene i debutsesongen i NBA. Han ble enstemmig valgt til årets rookie.

    Det franske fenomenet ble oppført på førsteplass på samtlige 99 stemmesedler. Selv om han spilte for et dårlig lag (San Antonio Spurs, som vant bare 22 kamper), leverte han prestasjoner som ikke er sett før.

    Wembanyama endte med snitt på 21,4 poeng, 10,6 returer, 3,9 assist, 3,6 blokkerte skudd og 1,2 ballerobring per kamp. Ingen spiller har i sin første sesong hatt så gode tall i alle de kategoriene.

    Phoenix Suns forward Kevin Durant fouls San Antonio Spurs center Victor Wembanyama
    Foto: AP
  • Træen måtte bryte Giro d'Italia – Milan endelig til topps

    Den norske sykkelproffen Torstein Træen måtte tirsdag stå av Giro d'Italia som følge av krasjen på åpningsetappen. Jonathan Milan vant tirsdagens etappe.

    Siden hans forrige seier i Giroen, hadde Milan fem 2.-plasser før triumfen endelig kom i tirsdagens spurt. Italieneren vant etappen foran Kaden Groves og Phil Bauhaus.

    – Etter fem 2.-plasser er det lett å unna ham denne seieren, utbrøt Discovery-kommentator Theis Magelssen.

    Træen skadet kneet stygt og måtte sy flere sting som følge av lørdagens velt. Likevel kom han seg til mål og fullførte også etappene søndag og mandag.

    – Jeg må dessverre fortelle at jeg bryter Giroen. Smertene ble for store, og det var ikke fornuftig å fortsette. Jeg synes det er veldig kjipt å måtte gi meg, men nå skal jeg hjem og restituere og fokusere på resten av sesongen, sier Træen i en video Bahrain-Victorious har publisert på X.

    Torstein Træen under Tour de France i 2023
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal