Hopp til innhold

Slik avgjøres boikott-dramaet: – Jeg er på ingen måte sikker på hva utfallet blir

ULLEVAAL STADION (NRK): Søndag går Fotball-Norge til valg. Her er alt du må vite om det som blir beskrevet som den viktigste saken i norsk fotball i 2021.

Søndag arrangerer Norges Fotballforbund et ekstraordinært fotballting. Der får vi svaret på om Fotball-Norge velger å boikotte det komme verdensmesterskapet i Qatar, som skal spilles i november og desember 2022.

Om flertallet stemmer for en boikott, forplikter NFF-styret å vedta det samme, selv om de ikke støttet forslaget på forhånd.

Da vil det norske fotballandslaget skrinlegge en eventuell deltakelse i neste års fotball-VM.

Fotball EM-kvalifisering menn Norge - Romania 2-2

VIL IKKE BOIKOTTE: Norges Fotballforbund, her ved generalsekretær Pål Bjerketvedt og president Terje Svendsen, mener andre tiltak er mer hensiktsmessige. Søndag avgjøres saken på et ekstraordinært fotballting.

Foto: Lise Åserud

Her er et knippe spørsmål og svar om hvordan boikott-dramaet rent praktisk skal avgjøres.

– Hva skal til for at en boikott av VM vedtas?

– Det er alminnelig flertall som avgjør sakene som skal behandles på forbundstinget 20. juni, svarer Gro Tvedt Andersen, direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt i det norske fotballforbundet, til NRK.

– Det er satt av to timer til boikott-temaet, hvem skal snakke og i hvilken rekkefølge?

– Det er lagt opp til at Sven Mollekleiv og mindretallet i utvalget gir en kort presentasjon av Qatar-utvalgets innstilling før styret legger frem sin innstilling. Deretter er det anledning for delegatene til å be om ordet i debatten, sier Andersen.

– Rent praktisk, siden det er digitalt ting, hvordan skjer selve avstemningen?

– Stemmegivning foretas av den enkelte delegat fra sin personlige PC/nettbrett/mobil i det digitale møtesystemet «Go Plenum».

– Er det riktig at klubber som er klassifisert som breddeklubber får én stemme hver, toppklubber får to?

– I henhold til NFFs lover kan toppklubbene (Eliteserien, Toppserien, Obos, 1. divisjon kvinner og PostNord) møte med to representanter. Klubber med to representanter må ha en representant av hvert kjønn, opplyser Andersen.

– Det er cirka 1750 klubber i Norge. Hvor mange er stemmeberettigede?

NFF-president Terje Svendsen opplyste i starten av forbundstinget at det er 551 delegater som er stemmeberettiget på tinget.

Gro Tvedt Andersen

Gro Tvedt Andersen.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– På ingen måte sikker

Svendsen er spent før søndagens avstemning.

– Det er ingen hemmelighet hva vi ønsker, men jeg er på ingen måte sikker på hva utfallet blir, sier Svendsen til NRK.

– Hvordan vil du takle å eventuelt ikke bli hørt?

– Det er klubbene i Norge som bestemmer hva Norges fotballforbund skal gjøre, det er fotballdemokratiet som bestemmer, og forbundsstyret må innrette seg etter det flertallet beslutter, sier han.

– NFF har helt siden Mollekleiv-rapporten vært tydelige på at boikott ikke er rett virkemiddel. Er du like overbevist om at nei til boikott er det riktige her?

– Ja, jeg er styrket i troen på at det er det riktige etter at Qatar-utvalget ga sin rapport. Det er en grundig og faktabasert rapport som har gjort vurderinger av boikott som virkemiddel og hva som må være til stede for at boikott skal være vellykket. Ifølge rapporten er ikke kriteriene, med unntak av selve målet for boikotten, til stede. Vi mener fortsatt at å bidra til internasjonalt press mot Qatar, og ikke minst Fifa, er den riktige veien å gå, sier Svendsen.

Football, NM, LSK Kvinner - Vålerenga

Terje Svendsen er spent før søndagens avgjørelse.

Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN

Folket og fotballen er delt

TV 2 har gjort en ringerunde til samtlige 80 klubber som går under begrepet «toppklubber» for å finne ut hvordan de stiller seg til den kommende avstemningen.

Den runden viser at boikottmotstanderne har bred støtte i toppfotballen.

En undersøkelse gjort av Niso viser at mindre enn en femdel av spillere i Eliteserien og Toppserien mener boikott av Qatar-VM er beste løsning.

– Folkekrav om boikott

Hos folket blåser vinden en annen retning. 50 prosent av et representativt utvalg støtter boikott, viser en undersøkelse Norstat har gjort for NRK.

Det vil si at 1 av 2 nordmenn vil at Norge skal boikotte mesterskapet. Til sammenligning svarer 26 prosent nei til boikott, mens 24 prosent svarer «vet ikke».

Mens 50 prosent støtter boikott i NRKs undersøkelse gjort av Norstat, viser en fersk undersøkelse utført av Respons Analyse på oppdrag for VG at 49 prosent støtter boikott.

Det er dermed to uavhengige undersøkelser som får tilnærmet likt resultat og viser at boikott har bred støtte hos folket.

– Boikott er ikke et egnet virkemiddel

Norges Fotballforbund er på sin side klare på at boikott ikke er riktig virkemiddel for å bedre menneskerettighetssituasjonen i Qatar og andre land.

– Det har vært et krevende spørsmål både for meg og styret, og vi har vært veldig opptatt av en faktabasert debatt og få belyst mulige konsekvenser av et eventuelt boikottvedtak. Vi mener vi har gjort den jobben som måtte til for at fotballfamilien skulle få et godt beslutningsgrunnlag, sier Terje Svendsen.

Så gjenstår det å se hva klubbene bestemmer.

N.B: Boikott-spørsmålet skulle i utgangspunktet behandles fra klokken 12 i henhold til det oppdaterte programmet for søndagens ting. Men tinget bestemte at de skulle stokke om på rekkefølgen og behandle Qatar-saken sist.

NRK sender direkte fra 15.00 frem til avgjørelsen faller. Følg sendingen på NRK 2 eller i videovinduet øverst.

Siste nytt

 • Berge-assist da Burnley tok sesongens første seier

  Sander Berge leverte en assist da Burnley tok sin første trepoenger i Premier League med 2-1 i hengekampen mot Luton.

  Berge sto for forarbeidet da Lyle Foster scoret et fortjent ledermål på overtid i første omgang. Luton presset hardt for utligning den siste halvtimen og fikk den ved Elijah Adebayo i det 83. minutt, men ett minutt senere ble innbytter Jacob Bruun Larsen matchvinner for gjestene med et kjempeskudd.

  – Tre poeng i Premier League, det føles fantastisk. Vi måtte kjempe for det, og jeg er stolt av laget for det de viste i dag, sa manager Vincent Kompany til BBC.

  – Vi viste de kvalitetene som ga oss opprykk forrige sesong. (NTB)

  HhLi7d6bTSc
  Foto: AP
 • Ny nedtur for United – audmjuka på eige gras

  Manchester United rota bort leiinga to gonger og tapte 2-3 mot Galatasaray i kveldens meisterligaoppgjer. To mål frå danske Rasmus Højlund (20) var ikkje det nok til å redde Erik ten Hag og United ut av ei stadig djupare krise.

  – Vi har fått ein dritstart i nesten alle turneringar. Vi må samle oss, sjå kvarandre djupt i auga og så skal vi komme ut av dette saman, sa Højlund til TV 2 etter kampen.

  For tyrkarane kunne reise heime med alle tre poenga etter ein til tider kaotisk kamp på Old Trafford, som inneheldt både raudt kort og straffebom.

  – No er Manchester United i «deep shit», kommentert Simen Stamsø-Møller på TV 2 si sending.

  Raudtrøyene fekk ein pangstart på kampen, då den danske målsniken sende heimelaget i leiinga med panna etter 17 minutt. Innlegget går frå Casemiro til Marcus Rashford som sender ballen presist til Højlund framfor mål.

  Gjestane frå Tyrkia slo raskt og effektiv tilbake. Den tidlegare United-spelaren Wilfried Zaha får eit hjarteleg gjensyn med Old Trafford og utliknar fem minutt seinare. Han feirar med å setje hendene til øyra framfor heimepublikumet.

  Men dette så lenge ut til å bli United sin danske dreng sin store kveld. Først får han eit mål annullert for offside etter sidebyte. Minutta seinare kjem han på ei kontring. Iskaldt lempar han ballen over Fernando Muslera i målet til Galatasaray og United jublar for 2–1.

  Som i første omgang får ikkje heimelaget behalde leiing veldig lenge. Kerem Aktürkoglu utliknar for Galatasaray berre minutta etterpå.

  Og verre skulle det bli. Gjestane får straffe etter at Casemiro klippa ned Dries Mertens i eigen boks. Med to gule kort blir Casemiro sendt i garderoben.

  United blir i første omgang redda av at Mauro Icardi bommar på mål.

  Men han får sin revansj like etterpå.

  Leverer ein lekker chip frå 15 meter i møtet med Onana, og sender Galatasaray-fansen til himmels.

  Erik ten Hag og United står dermed utan poeng etter to kampar. Galatasaray tar 2.-plassen i meisterligaens gruppe A bak Bayern München som slo FC København 2–1 i Parken i kveld.

 • Oilers opp i rygg på Storhamar

  Stavanger Oilers måtte slite for poengene i den framskutte kampen mot Lørenskog, men Nick Dineens scoring ga 1-0-seier.

  Seieren sender Oilers opp i rygg på serieleder Storhamar. Begge har 15 poeng av 18 mulige etter seks spilte kamper.

  Hjemmelaget dominerte kampen stort og vant skuddstatistikken 56-9, men greide bare en gang å overliste Lørenskog-keeper Anders Iversen Haugum. Det var da Dineen vel halvveis i første periode dro av en motspiller og scoret alene med keeper.

  Oilers måtte forsvare seg med nebb og klør da Anders Tangen Henriksen ble utvist vel tre minutter før slutt og gjestene etter hvert tok ut keeper og spilte seks mot fire.

  Kampen tilhører egentlig neste ukes midtukerunde, men da er Oilers opptatt med CHL-kamp mot tsjekkiske Ocelari Trinec. (NTB)

  Sluttspillet i ishockey: Stavanger Oilers - Storhamar
  Foto: Carina Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Hovland med hole-in-one - bilder med tillatelse fra Viaplay 01:16
Neste