Fotballutvalget vil ikke boikotte VM i Qatar: – Vi forventer at NFF presser FIFA

Qatar-utvalget vil ikke boikotte fotball-VM i Qatar. Siden mars har et utvalg sett på ulike virkemidler Norge bør gjøre i forbindelse med fotball-VM i Qatar, og i dag er rapporten klar.

2022 Fifa soccer World Cup

STØTTER IKKE BOIKOTT: VM i Qatar.

Foto: Kai Pfaffenbach / Reuters

Utvalget, ledet av Sven Mollekleiv, har jobbet med spørsmålet siden fotballtinget i mars. På det tinget ble fotballen enige om å utsette en avstemning om boikott av VM frem til et ekstraordinært fotballting 20. juni. I dag la han frem rapporten.

– Et flertall på tolv medlemmer mener boikott ikke er det mest effektive virkemiddelet for å oppnå effektive og varige endringer i Qatar og FIFA, sa Sven Mollekleiv på dagens pressekonferanse.

Ole Kristian Sandvik og Gina Barstad fra Norsk Supporterallianse satt i utvalget, og det er de to som stemte for boikott.

– Det er ikke noe som tilsier at Qatar vil eller kommer til å gjennomføre forbedringer som er gode nok før mesterskapet. Det er derfor boikott er det riktige å gjøre. En boikott er modig, ambisiøst og gjør idretten rettferdig, inkluderende og trygg for alle, sa Sandvik under pressekonferansen.

Utvalget har sett på en lang rekke ulike virkemidler. Både virkemidler rettet mot NFF, Fifa og Qatar er vurdert.

Mollekleiv

Utvalgets leder Sven Mollekleiv.

Foto: Geir Olsen / NTB

Våknet takket være grasrota og supporterne

Molleklev sa under pressekonferansen at utvalget var skuffet over at FIFA og NFF ikke var mer kritiske da Qatar ble tildelt VM i 2010.

– Man våknet takket være press fra grasrota og supporterne. De tok ansvar da verdenslederne sviktet, sier Molleklev.

– Hele utvalget er samstemte i at fotball-VM aldri burde blitt tildelt Qatar, sier Mollekleiv.

Selv om utvalget ikke gikk inn for boikott har de foreslått 26 tiltak for å tvinge frem endring.

Les hele rapporten her

Forventer press fra NFF

– Vi forventer at NFF presser på FIFA og påser at det kafala-systemet som er avskaffet blir fulgt opp i praksis. Vi forventer at arbeidsvilkårene endres til det bedre og at de vedtakene som er fattet blir etterlevd og fulgt opp, sier Mollekleiv til NRK.

OL i Beijing i 2022 har blitt diskutert tidligere. Mollekleiv mener denne rapporten bør sette en standard for hele Idretts-Norge.

– Dette er en voldsom utfordring til hele Idretts-Norge, sier Mollekleiv.

– Det er definitivt en utfordring til alle særforbund og kretser og Norges idrettsforbund om å få den samme debatten om hvilke type markeringer, tiltak og grep man skal gjøre inn mot det faktum at Beijing kommer før Qatar. Det er også slik at dette handler om virkemidler for fremtiden. Så dette er en sterk oppfordring til dem, fortsetter han.

Spørsmålene utvalget har stilt

Utvalget har bestått av 14 representanter, både fra fotballen og eksterne. De har hovedsakelig jobbet med tre forskjellige spor:

1. Hva er problemet i Qatar og hva ønsker fotballen endret?

2. Hvilke virkemidler er best egnet for å styrke menneskerettigheter i Qatar og arbeidet med menneskerettigheter i Fifa?

3. Hvordan unngå sportsvasking og hva kan vi gjøre for å utvikle en plattform i NFF for et arbeid som kan styrke menneskerettigheter?

For å finne ut av disse tingene, har utvalget intervjuet en lang rekke personer, blant annet den øverste lederen av fotball-VM, Hassan Al-Thawadi.

– Vi kommer til å peke på noen virkemidler, der at av dem er boikott. Vi kommer til å presentere argumenter for og mot, og gi noen råd til tinget, sa Sven Mollekleiv etter møtet med VM-sjefen.

Mange land har støttet boikott

Supporterrepresentant i utvalget og styremedlem i Norsk Supporterallianse Ole Kristian Sandvik sier at han føler at saken har blitt utredet godt.

Det norske herrelandslaget valgte å markere sin holdning mot brudd på menneskerettighetene i forbindelse med landskampene i mars. Flere andre land fulgte det norske eksempelet.

Både i Danmark, Tyskland og Nederland har et flertall i enkelte meningsmålinger svart at de støtter en boikott. Men ingen land eller forbund har gått inn for å utebli fra mesterskapet.

Landslaget

VIRKEMIDLER: De norske fotballandslagene har protestert mot menneskerettighetssituasjonen i Qatar. Protesten fikk internasjonal oppmerksomhet og spredte seg til flere andre land.

Foto: Jorge Guerrero / AFP

– Gode signaler

Landslagssjef Ståle Solbakken er en av dem som har engasjert seg i situasjonen i Qatar, selv om han ikke har støttet en boikott.

– Vi har fått noen signaler fra Qatar, og det er gode signaler fra menneskerettighetsorganisasjoner, at de var irriterte, sier han om tilbakemeldingene fra Qatar.

– De skjønner at de blir sett etter i kortene og at dette var noe de må forholde seg til. Det er en start, men vi er ikke der vi vil være. Det er ikke sikkert vi kommer dit heller, men jeg tror vi kan komme veldig mye lenger.

Siste nytt

 • Ny Real Madrid-spiller smittet

  I løpet av de siste åtte dagene har tre Real Madrid-spillere blitt koronasmittet. Lørdag bekrefter Real at Álvaro Odriozola har testet positivt.

  25-åringen er dermed den tredje spilleren på åtte dager til å bli smittet, etter at Karim Benzema fikk påvist koronavirus forrige fredag, og nysigneringen David Alaba ble smittet onsdag.

  Odriozola spilte 90 minutter i treningskampen mot Rangers i Glasgow forrige uke, men vil nå isolere seg som følge av smitten. Det skriver klubben i en kort uttalelse på sine hjemmesider.

  – Real Madrid kan bekrefte at Odriozola har testet positivt for covid-19, heter det kort og godt fra storklubben. Han var på banen i 16 kamper sist sesong og startet ni La Liga-kamper. (NTB)

  Odriozola
  Foto: Pau Barrena / AFP
 • Ruuds finale stanset av uvær

  Casper Ruud stormet mot sin tredje tittel på ATP-touren på like mange uker, men regnet stanset finalen i Kitzbühel. Arrangøren håper å få fullført lørdag kveld.

  Regnet har roet seg noe ned, og det kan dermed gå mot en skikkelig sen kamp for det norske tennisesset og spanske Pedro Martinez.

  Etter en lengre pause mellom første og andre sett, ble spillet stanset kort tid ut i andresettet da regnværet igjen skapte problemer.

  Arrangøren varslet først at kampen skulle spilles ferdig 22, før dette ble flyttet fram til 21.05. Mens banen ble gjort i stand, fortsatte regnet å falle fra himmelen.

  På banen var Ruud i en egen klasse. Nordmannen vant førstesettet 6-1. I andresettet sto det 2-1 til Martinez etter at begge spillerne hadde vunnet sine servegame før regnet stanset spillet.

  Casper Ruud
  Foto: Stefan Adeldberger / AFP
 • Hauger økte sammenlagtledelsen

  Dennis Hauger fortsetter storkjøringen i Formel 3. Nordmannen kjørte seg opp fra åttende startposisjon inn til femteplass på dagens andre race, tilsvarende som i det første.

  Med det økte Hauger ledelsen i sammendraget ned til lagkamerat Olli Caldwell. Hauger leder nå Formel 3 med 45 poeng.

  Dennis Hauger
  Foto: Lluis Gene / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal