Hopp til innhold

Fotballutvalget vil ikke boikotte VM i Qatar: – Vi forventer at NFF presser FIFA

Qatar-utvalget vil ikke boikotte fotball-VM i Qatar. Siden mars har et utvalg sett på ulike virkemidler Norge bør gjøre i forbindelse med fotball-VM i Qatar, og i dag er rapporten klar.

2022 Fifa soccer World Cup

STØTTER IKKE BOIKOTT: VM i Qatar.

Foto: Kai Pfaffenbach / Reuters

Utvalget, ledet av Sven Mollekleiv, har jobbet med spørsmålet siden fotballtinget i mars. På det tinget ble fotballen enige om å utsette en avstemning om boikott av VM frem til et ekstraordinært fotballting 20. juni. I dag la han frem rapporten.

– Et flertall på tolv medlemmer mener boikott ikke er det mest effektive virkemiddelet for å oppnå effektive og varige endringer i Qatar og FIFA, sa Sven Mollekleiv på dagens pressekonferanse.

Ole Kristian Sandvik og Gina Barstad fra Norsk Supporterallianse satt i utvalget, og det er de to som stemte for boikott.

– Det er ikke noe som tilsier at Qatar vil eller kommer til å gjennomføre forbedringer som er gode nok før mesterskapet. Det er derfor boikott er det riktige å gjøre. En boikott er modig, ambisiøst og gjør idretten rettferdig, inkluderende og trygg for alle, sa Sandvik under pressekonferansen.

Utvalget har sett på en lang rekke ulike virkemidler. Både virkemidler rettet mot NFF, Fifa og Qatar er vurdert.

Mollekleiv

Utvalgets leder Sven Mollekleiv.

Foto: Geir Olsen / NTB

Våknet takket være grasrota og supporterne

Molleklev sa under pressekonferansen at utvalget var skuffet over at FIFA og NFF ikke var mer kritiske da Qatar ble tildelt VM i 2010.

– Man våknet takket være press fra grasrota og supporterne. De tok ansvar da verdenslederne sviktet, sier Molleklev.

– Hele utvalget er samstemte i at fotball-VM aldri burde blitt tildelt Qatar, sier Mollekleiv.

Selv om utvalget ikke gikk inn for boikott har de foreslått 26 tiltak for å tvinge frem endring.

Les hele rapporten her

Forventer press fra NFF

– Vi forventer at NFF presser på FIFA og påser at det kafala-systemet som er avskaffet blir fulgt opp i praksis. Vi forventer at arbeidsvilkårene endres til det bedre og at de vedtakene som er fattet blir etterlevd og fulgt opp, sier Mollekleiv til NRK.

OL i Beijing i 2022 har blitt diskutert tidligere. Mollekleiv mener denne rapporten bør sette en standard for hele Idretts-Norge.

– Dette er en voldsom utfordring til hele Idretts-Norge, sier Mollekleiv.

– Det er definitivt en utfordring til alle særforbund og kretser og Norges idrettsforbund om å få den samme debatten om hvilke type markeringer, tiltak og grep man skal gjøre inn mot det faktum at Beijing kommer før Qatar. Det er også slik at dette handler om virkemidler for fremtiden. Så dette er en sterk oppfordring til dem, fortsetter han.

Spørsmålene utvalget har stilt

Utvalget har bestått av 14 representanter, både fra fotballen og eksterne. De har hovedsakelig jobbet med tre forskjellige spor:

1. Hva er problemet i Qatar og hva ønsker fotballen endret?

2. Hvilke virkemidler er best egnet for å styrke menneskerettigheter i Qatar og arbeidet med menneskerettigheter i Fifa?

3. Hvordan unngå sportsvasking og hva kan vi gjøre for å utvikle en plattform i NFF for et arbeid som kan styrke menneskerettigheter?

For å finne ut av disse tingene, har utvalget intervjuet en lang rekke personer, blant annet den øverste lederen av fotball-VM, Hassan Al-Thawadi.

– Vi kommer til å peke på noen virkemidler, der at av dem er boikott. Vi kommer til å presentere argumenter for og mot, og gi noen råd til tinget, sa Sven Mollekleiv etter møtet med VM-sjefen.

Mange land har støttet boikott

Supporterrepresentant i utvalget og styremedlem i Norsk Supporterallianse Ole Kristian Sandvik sier at han føler at saken har blitt utredet godt.

Det norske herrelandslaget valgte å markere sin holdning mot brudd på menneskerettighetene i forbindelse med landskampene i mars. Flere andre land fulgte det norske eksempelet.

Både i Danmark, Tyskland og Nederland har et flertall i enkelte meningsmålinger svart at de støtter en boikott. Men ingen land eller forbund har gått inn for å utebli fra mesterskapet.

Landslaget

VIRKEMIDLER: De norske fotballandslagene har protestert mot menneskerettighetssituasjonen i Qatar. Protesten fikk internasjonal oppmerksomhet og spredte seg til flere andre land.

Foto: Jorge Guerrero / AFP

– Gode signaler

Landslagssjef Ståle Solbakken er en av dem som har engasjert seg i situasjonen i Qatar, selv om han ikke har støttet en boikott.

– Vi har fått noen signaler fra Qatar, og det er gode signaler fra menneskerettighetsorganisasjoner, at de var irriterte, sier han om tilbakemeldingene fra Qatar.

– De skjønner at de blir sett etter i kortene og at dette var noe de må forholde seg til. Det er en start, men vi er ikke der vi vil være. Det er ikke sikkert vi kommer dit heller, men jeg tror vi kan komme veldig mye lenger.

Siste nytt

 • Keepertabbe ødela mektig engelsk snuoperasjon

  Luke Shaw, Mason Mount og Harry Kane scoret da England snudde 0-2 til 3-2 mot Tyskland i nasjonsligaen mandag. En keepertabbe ga så 3-3 i en ellevill kamp.

  Premier League-stjernene Ilkay Gündogan og Kai Havertz scoret hvert sitt mål i første halvdel av annen omgang og så ut til å ha påført England en ny tung nedtur i generalprøven foran sluttspillet i Qatar. Så tok kampen fullstendig fyr.

  En forrykende avslutning på kampen ga det engelske laget solid og etterlengtet vind i VM-seilene, selv om seieren glapp på tampen.

  Først dukket Manchester United-backen Luke Shaw opp på bakerste stolpe og satte inn reduseringen til 1-2. Deretter kombinerte innbytterne Bukayo Saka og Mason Mount fint, før sistnevnte hamret inn utligningen fra litt distanse. Da var det et kvarter igjen å spille på Wembley.

  Ni minutter før full tid var snuoperasjonen et faktum da dommeren måtte ha VAR-hjelp for å avdekke straffesparket Jude Bellingham hadde skaffet i duellen med en tysk forsvarsspiller.

  Fra krittmerket var Harry Kane iskald.

  Da så kampen ut til å være avgjort, men den gang ei. Like etter det engelske ledermålet ga Englands keeper Nick Pope en svak retur på en avslutning og forærte Kai Havertz muligheten til å utligne. Tyskeren takket for tilbudet og slo til. (NTB)

  Britain England Germany Nations League Soccer
  Foto: Alastair Grant / AP
 • Stjerneduellen avlyst: - Feiging

  Tungvektsboksaren Tyson Fury seier det ikkje blir noko britisk stjernemøte mellom han sjølv og Anthony Joshua fordi kontraktsfristen er gått ut.

  Joshua sa så seint som søndag at han akta å signere kontrakten som vil realisere tungvektsduellen mot Fury. Samtidig sette Fury måndag klokka 17 britisk tid som frist for at papira måtte vere underteikna.

  Då den omtalte fristen var gått ut, var etter seiande ingenting på plass.

  – Det er offisielt. D-dagen har kome og gått. Det har passert klokka 17 måndag, og ingen kontrakt er underteikna. Det er offisielt over for Joshua, seier Fury i eit innlegg på Instagram.

  – Han er no ute i kulda saman med ulveflokken. Gløym det. Idiot. Feiging, heldt tungvektstjerna fram.

  Vidare ønskte han Joshua lykke til med den vidare karrieren og livet.

  Joshua var på si side tydeleg søndag på at ting ville ta noko tid. Han viste til at juridiske rådgivarar jobba med kontrakten.

  Tyson Fury og Anthony Joshua
  Foto: FAYEZ NURELDINE] [RINGO CHIU / AFP
 • Treigt dansk billettsal til fotball-VM

  Det danske herrelandslaget i fotball er populært, men førebels er det berre selt 2000 billettar til danske fans før det omstridde VM-sluttspelet i Qatar.

  Det gir eit snitt på færre enn 700 billettar fordelt på dei tre gruppespelkampane til Danmark. Direktør Jakob Jensen i Det danske fotballforbundet (DBU) opplyser om billettsalet til Ekstra Bladet.

  – Vi gir gjerne danskane rettleiing om opphaldet, men vi arrangerer ingen fanzoner eller har andre aktivitetar i Qatar, for vi ønsker ikkje å støtte opp om landet, seier Jensen til avisa.

  Det er under to månader til fotball-VM. Kritikken av Qatar, i tillegg til dyre hotellprisar, har vore med på å skremme vekk danske supporterar, skriv nyheitsbyrået Ritzau.

  Ifølge Ekstra Bladet kan danske supporterar i teorien legge beslag på mellom 3000 og 5000 billettar til kvar kamp. DBU har fråssagt seg rettane til å distribuere billettane.

  Danmark jubler
  Foto: RITZAU SCANPIX DENMARK / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 62 klipp
Sport
Spiller nå
Haaland om anklagene mot City-eierne: – Drøye ord 01:20
Neste