Sjokkert over Johaug – gleder seg til å møte Bjørgen

VAL SENALES (NRK): Aino-Kaisa Saarinen synes det er riktig at Therese Johaug er suspendert, men ønsker norske løpere velkommen både til Val Senales og i verdenscupen.

Aino-Kaisa Saarinen

SJOKKERT: Aino-Kaisa Saarinen mener det var riktig å suspendere Therese Johaug mens saken etterforskes.

Foto: Anders Skjerdingstad, NRK

– Jeg synes det er bra systemet virker sånn. Nå har folk tid til å reagere og jobbe med saken, og det er også bra at de tar seg tid til å tenke igjennom det, sier Aino Kaisa Saarinen.

NRK har akkurat gitt den finske langrennsveteranen nyheten om at Therese Johaug er suspendert i to måneder. Antidoping Norge mener Johaug ikke er uten skyld for det som skjedde da hun fikk i seg det anabole steroidet clostebol, ifølge Johaug fra en salve mot såre lepper (Trofodermin).

Saarinen har akkurat avsluttet dagens treningsøkt på isbreen i Val Senales i Nord-Italia. Underveis har hun hatt noen småpauser der hun har snakket med ektemannen og deres lille datter Amanda, som ble født 2. mai.

– Det føltes ille

Flere av rundene har hun gått med kunstig tilførsel av oksygen fra en tank på ryggen. Det vakte kraftige reaksjoner i Norge da finnene dukket opp med disse tankene i fjor. I Norge er de totalforbudt – og Det internasjonale skiforbundet (FIS) vedtok i sommer at de er forbudt å bruke i konkurranse.

Aino-Kaisa Saarinen

MASKEN INGEN SNAKKER OM: Skiløperne på breen i Val Senales har fått andre ting å snakke om enn Aino-Kaisa Saarinens oksygenmaske.

Foto: Trond Stenersen / NRK

På breen i Val Senales er de fullt tillayt, og langrennsfamiliens oppmerksomhet er flyttet over på de to dopingsakene i norsk langrenn i løpet av sommeren.

** Martin Johnsrud Sundby ble suspendert i to måneder for feil bruk av astmamesisin.

** Therese Johaug er nå suspendert i to måneder etter å ha testet positivt på clostebol.

– Jeg var virkelig sjokkert da jeg fikk høre om Johaug-saken, sier Saarinen til NRK.

– Det føltes ille fordi jeg kjenner Therese. Hun er en bra person, fortsetter hun.

Det har kommet flere utenlandske reaksjoner – også fra Finland – over at Johaug ikke umiddelbart ble suspendert da nyheten om den positive prøven kom. Derfor er Saarinen glad for at suspensjonen nå kom.

– Andre får vurdere rett og galt

Likevel vil ikke 37-åringen forhåndsdømme sin norske konkurrent.

– Jeg håper bare de gjør gode undersøkelser, at antidopingkomiteen følger reglene og gir den straffen som er riktig i denne typen saker, sier Saarinen.

– Tror du vi ser Johaug i VM i Lahti?

– Vi får se. Det kan jeg ikke svare på. Det er ikke min avgjørelse.

– Tror løpere fra andre nasjoner på forklaringen Johaug har gitt?

– Selvfølgelig hører vi hva Therese og doktoren forteller, men andre må vurdere det før vi konkluderer om hva som er rett og galt. Det er viktigere at det er gode undersøkelser.

France Ski Cross Country

GAMLE KJENTE: Aino-Kaisa Saarinen sier hun kjenner Therese Johaug som en bra person. De to har konkurrert mot hverandre i flere år.

Foto: Laurent Cipriani / Ap

Johaug har forklart at hun brukte Trofodermin etter først å ha klarert det med daværende landslagslege Fredrik Bendiksen. Verken Johaug eller Bendiksen husker å ha sett doping-advarselen som finnes på utsiden av pakningen på denne medisinen.

– Stoler ikke på legen

Aino-Kaisa Saarinen føler seg trygg på at hun selv aldri kunne havnet i samme situasjon.

– Jeg tror ikke det. Jeg er veldig forsiktig med hva jeg tar. Jeg sjekker alltid med den finske antidopingkomiteen, som har et telefonnummer som er åpent 24 timer i døgnet. Du kan alltid ringe og spørre hvis det er noe, sier Saarinen, og utdyper:

– Det har vært tilfeller der doktoren har gitt meg medisin. Og hvis jeg ikke har visst akkurat hva var, har jeg sjekket selv. Jeg stoler ikke på doktoren, jeg vil være sikker. Er jeg ikke sikker, tar jeg det ikke.

– Så hver gang du ikke er sikker, ringer du antidopingtelefonen?

– Ja, bestandig. Ikke hvis det er normal medisin som ibuprofen og sånt jeg er sikker på. Men hvis det er noe jeg ikke har brukt før, da sjekker jeg.

– Hvordan ser utlendingene på Norge nå? Er dere mistenksomme?

– Jeg klandrer ingen. Men hvis det kommer en klar dopingsak, er det et faktum. Før det tror jeg ikke at noen gjør noe galt. Jeg ønsker alle norske velkommen her og i konkurranse.

– Ingen gråsoner, bare hvitt og svart

– I Norge er det mye snakk om gråsoner – er det ok å bruke astmamedisin hvis det er lovlig medisin, selv du ikke har astma?

– Hvis du ikke har astma, da bruker du ikke astmamedisin. Det er klart. For meg er det ingen gråsoner, det er bare hvitt og svart. For meg er WADA-reglene veldig klare. Jeg liker ikke at folk snakker om gråsoner, for det eksisterer ikke.

– Dere ble kritisert i fjor for oksygenmaskene, dere bruker dem fortsatt. Hva tenker du om det?

– I Wada-reglene er tydelig at det er tillatt å bruke. Da ser jeg ikke noe galt med det, sier Saarinen.

Onsdag formiddag var Petter Northug og hans private lag de eneste norske på breen i Val Senales. I løpet av ettermiddagen kommer landslagsløperne til den tradisjonelle samlingen, som finner sted nettopp her hvert eneste år.

Suspenderte Therese Johaug kommer åpenbart ikke. Heidi Weng har også valgt å bli hjemme.

Vil snakke om mammarollen

Marit Bjørgen

MAMMA-MØTE: Både Marit Bjørgen og Aino-Kaisa Saarinen gjør comeback etter å ha blitt mødre denne sesongen.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

De som kommer nedover kommer ikke til å møte en kald skulder fra Aino-Kaisa Saarinen.

– Nei, jeg gleder meg veldig til å se Marit og Marius, hvis Marius kommer, for å snakke om mammarollen og erfaringene fra det siste året, sier Saarinen med et smil.

Saarinen og Bjørgen er en del av en mammaboom i verdenscupsirkuset denne sesongen. Også Kikkan Randall og Katja Visnar skal etter planen gjøre comeback etter fødsel.

– Hvordan har det vært for deg?

– Jeg er veldig spent. Jeg elsker å være tilbake og å være mamma. Det er annerledes, det er litt tøffere, men jeg elsker det.

Saarinen har hatt noen av de samme utfordringene som Bjørgen med tanke på nattesøvn. Likevel er hun nesten der hun skal være.

– Jeg er snart på samme nivå som normalt på denne tiden. Jeg har noen kilo igjen, men de vil være borte når sesongen starter, sier hun – og smiler igjen.

Det er med andre ord ikke slik at Johaug-skyggen overskygger absolutt alt annet. Livet går videre på isbreen i Val Senales.

Samtidig som Therese Johaug ble suspendert i formiddag, møtte NRK Aino-Kaisa Saarinen på isbreen i Val Senales. Hun mener det er riktig med en suspensjon.

Siste nytt

 • Atletico stormer videre

  Atlético Madrid vendte til 3-1-seier mot Valencia og har sju poengs luke til byrival Real på tabelltoppen i spansk fotball.

  Uros Racic ga gjestene ledelsen, men João Felix utlignet før pause. I 2. omgang sørget Luis Suárez og Angel Correa for seier.

  Italy Soccer Serie A
  Foto: Fabio Ferrari / AP
 • Juventus nærmere teten

  Juventus slo tilbake etter tapet for Inter i forrige runde og vant enkelt 2-0 over Bologna i Serie A søndag.

  Arthur og Weston McKennie scoret målene.

  De ni siste årenes seriemester har ikke vært like dominerende som vanlig i italiensk fotball. Med seier over Bologna klatret Juve iallfall fra en skuffende 7.-plass til 5.-plass og meldte seg for alvor på kampen om ligagullet igjen.

  Italy Soccer Serie A
  Foto: Fabio Ferrari / AP
 • Slettet eldgammel verdensrekrod

  OL-mester Ryan Crouser satte ny innendørs verdensrekord i kulestøt søndag med 22,82. Dermed slo han den 32 år gamle rekorden til Randy Barnes.

  Den 28-årige amerikaneren slettet Barnes' 22,66 med sitt første støt under et stevne i Fayetteville i Arkansas.

  IAAF Continental Gold meeting at Kamila Skolimowska Memorial
  Foto: Lukasz Szelag / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal