Hopp til innhold

– Tillatt med kunstig oksygentilførsel i konkurranse

VAL DI FIEMME (NRK): Finland har sjekket muligheten for å konkurrere med kunstig tilførsel av oksygen. Ikke ulovlig, sier FIS.

Nye Star Wars-inspirerte masker med oksygentank på ryggen er finnenes nye våpen i langrennsporet.

EKSTRA LUFT: Finske langrennsløpere sjokkerte da de dukket opp på høydetrening i Val Senales med oksygenmasker.

– Jeg tror ikke FIS har tenkt tanken på at det er et tema, og derfor har de ikke regler mot det. Jeg tror det kommer til å bli forbudt, sier NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland.

Lørdag skriver den svenske avisen Expressen om at Finland har sjekket muligheten for å bruke utstyr for kunstig oksygentilførsel under konkurranse i langrenn. Finnene har allerede brukt utstyret på trening.

Og ifølge Expressen, bekrefter både Wada og Det internasjonale skiforbundet (FIS) at det ikke vil være et regelbrudd.

– Vi kjenner til situasjonen og Finland har tatt kontakt med oss. Men nei, oksygen er ikke forbudt. Ei heller i konkurranse. Vi har ingen regler mot det, sier Sarah Fussek, som har ansvaret for antidopingspørsmål i FIS, til Expressen.

– Veldig unaturlig

Det skal imidlertid ikke være noen av de finske løperne som vurderer å bruke utstyret foreløpig.

Fredrik Aukland tror heller ikke det blir aktuelt – og at det kommer et forbud.

– Bør det bli forbudt?

– Det bør de absolutt. Jeg ser ingen grunn til at det skal være tillat med kunstig oksygen. Det blir veldig unaturlig, fastslår han.

– Vil utstyret kunne ha en effekt?

– Teoretisk sett vil det ha effekt. I praksis er jeg usikker, for du må bære med deg oksygen, og det er begrenset hvor lenge det varer, sier Aukland.

Tidligst i 2019

Ifølge Finlands landslagstrener Reijo Jylhä, varer en oksygenbeholder i 15 minutter.

– Jeg kan tenke meg at det tidligst blir aktuelt å bruke dette i VM i Seefeld i 2019. Vi har ikke tilstrekkelig med forskning ennå, sier Jylhä.

Fredrik Aukland påpeker også at det vil være en belastning og bruke utstyret fordi det vil vekke massive negative reaksjoner.

– Det tror jeg hadde skapt store overskrifter. Jeg tviler på at noen synes det er en naturlig del av idretten, sier Fredrik Aukland.

Siste nytt

  • Iden ikke til OL: Sorg og skader ble for mye

    Mentale og fysiske utfordringer har stått i veien for triatlonutøver Gustav Idens planer om OL-deltakelse i Paris.

    Dette forteller han til Bergensavisen fredag.

    – Det var egentlig veldig deilig å komme fram til den avgjørelsen, selv om det er utrolig kjipt. Det er en lettelse å gi slipp på det, sier Iden til avisen.

    Han forklarer avgjørelsen blant annet med sorgen etter moren, som døde av kreft i fjor. Men også problemer med den ene akillessenen har satt ham tilbake. Allerede i august i fjor skjønte han at det ikke ville bli noe OL.

    – Det har vært et brutalt år. Det ble for mye. Jeg har brukt lang tid på å komme tilbake til en akseptabel restitusjonstid, men gjennom gode samtaler med mange folk, er jeg der nå.

    Iden har ved siden av Kristian Blummenfelt vært Norges beste triatlet de siste årene. Han står med i alt tre VM-gull i Ironman og ble nummer åtte i triatlon i OL i Tokyo i 2021.

    Q6DAaGK1xwQ
    Foto: NTB
  • Zuccarello-scoring i Wild-tap

    Seattle Kraken slo Minnesota Wild 4-3 torsdag kveld og avsluttet grunnserien for de to lagene som ikke kom med i sluttspillet.

    Krakens Tye Kartye sto for 3-2-målet da det sto igjen 2.40 i siste periode. Ett minutt senere gikk Kraken opp i en 4-2-ledelse før Wilds Brock Faber reduserte til 4-3 ett minutt før kampslutt.

    Kirill Kaprizov scoret sitt 46. mål for sesongen i powerplay i første periode, og Mats Zuccarello scoret det utlignende målet for Wild midtveis i tredje periode. Det ble hans tolvte mål for sesongen.

    Nordmannen fikk 23 minutter og 44 sekunder på isen i den avsluttende hjemmekampen. (NTB)

    pa39-a-fBGA
    Foto: AP
  • Norsk fotball sikret viktig rankingplass

    Hellas kan ikke lenger ta igjen Norge på Uefa-rankingen som fordeler europacupplasser for menn fra sesongen 2025/26.

    Dermed ender Norge på 14.-plass på Det europeiske fotballforbundets (Uefa) nasjonale klubbkoeffisienter. Det betyr at årets mester i Eliteserien vil gå rett inn i den siste kvalifiseringsrunden til mesterligaen neste år.

    Skulle det ikke gå veien der, er Norges beste lag uansett garantert gruppespill i europaligaen.

    Spenningen rundt 14.-plassen levde fram til torsdag ettersom Hellas hadde to lag i conferenceligaen; Olympiakos og PAOK. Sistnevnte røk ut klart for Brugge, mens førstnevnte ble holdt til straffesparkkonkurranse mot Fenerbahçe.

    Dermed ender Hellas bak Norge på den nevnte Uefa-rankingen.

    Fordelingen av europacupplasser blir slik for Norges del sesongen 2025/26:

    * To lag i kvalifiseringen til Mesterligaen (1.- og 2.-plass i ligaen)

    * Ett lag i kvalifiseringen til Europaligaen (cupvinner)

    * To lag i kvalifiseringen til Serieligaen (3.- og 4.-plass i ligaen)

    Otfs84t2WGM
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal