Hopp til innhold

Sjokk-exit for Nordås: – Helt tungt, helt sjanseløst

Narve Gilje Nordås mistet kontrollen og røk ut allerede i forsøket. Jakob Asserson Ingebrigtsen unngikk massefall og er klar for finalen på 1500 meter.

EM friidrett 2024 i Roma

UTE: Narve Gilje Nordås skuffet stort under mandagens forsøksheat på 1500 meter.

– Du er vant med at det svarer og responderer, men så gjør man bare ikke det. Helt tungt, helt sjanseløst, sier Nordås etter fiaskoen.

Nordås var den høyest rangerte i sitt heat og var forventet å ta seg greit videre til finalen på 1500 meter, men i stedet ble det helbom. 25-åringen fant ikke veien, og stivnet da det skulle avgjøres. Dermed er EM over.

Han er usikker på hva som har skjedd under det svake mesterskapet.

– Det er så mislykket som det kan bli. Du kommer hit og håper på to medaljer ... Så kjenner du at det er ikke bare det taktiske, det er den fysiske formen som ikke er der, sier den norske friidrettsprofilen.

– Dette er første gangen jeg kjenner fysisk at det liksom er tomt, legger han til.

1500 meter forsøk

SJANSELØS: Narve Gilje Nordås hadde bare den 26. beste tiden i forsøket på 1500 meter. Tiden ble 3.46,15.

Foto: NTB

– Han har ikke kontroll

Nordås er enig i at han burde hatt kontroll, men erkjenner at han ikke har følt seg bra den siste tiden.

– De siste fire dagene inn mot mesterskapet har jeg ikke følt meg spesielt bra, jeg har vært tung, dvask og seig, forteller Gjert Ingebrigtsen-eleven.

Nordås hadde også en skuffende dag da han løp finale på 5000 meter mot blant andre Henrik og Jakob Ingebrigtsen. Der ble han nummer 11. Det til tross for at han nylig kom fra en triumf i Stockholm, der han tok seieren på 3000 meter i Diamond League-stevnet.

– Det svarer ikke i det hele tatt. Det er fryktelig rart, sier han.

2024 European Athletics Championships, day 4

NEDTUR: Narve Gilje Nordås reiser hjem fra Roma for å forberede seg til OL.

Foto: BILDBYRÅN

Han er usikker på hva som er årsaken til det mislykkede mesterskapet, men han er tydelig på at formen forbedres kraftig før OL.

– Stiller du sånn som dette i OL så er det ikke noe poeng i å reise, sier Nordås.

Frem mot OL i Paris er planen å trene og delta i noen Diamond League-konkurranser, forteller han.

– Det er sikkert mange ting å ta tak i. Man må ta det steg for steg og dag for dag. Det kan være summen av mange forskjellige ting, sier 25-åringen.

Drama i Ingebrigtsen-løp

Det ble heller ikke helt problemfritt for Ingebrigtsen i det andre forsøksheatet på distansen. Han la seg som så ofte bak i feltet, og krasjet først nesten med en konkurrent, før flere utøvere var involvert i et massefall og gikk i bakken.

Ingebrigtsen kom seg rundt, og la inn en meget sterk sisterunde.

– Det var litt som forventet. Det svarer bra når jeg må hente inn noen plasser. Tyskeren innrømmer at det er hans skyld, sier Ingebrigtsen etter løpet.

Han måtte likevel bruke litt krefter for å ta seieren på tiden 3.37,65.

– Jeg må ta et kjempejafs, så da får jeg testet meg litt, sier Ingebrigtsen.

Han mener konkurrentene var litt for ivrige på å få opp farta og komme seg frem i feltet.

– Da blir det kontakt og da blir det knall og fall. Det er kult og det er en spennende øvelse av de grunnene. Jeg er nesten overrasket over at det ikke skjer tidligere, for de er så utålmodige, sier han.

Tysker tar på seg skylden for massefall

Tyske Robert Farken tar på seg skylden for massefallet. Han forteller at han ønsket å snike seg ut, men deretter gikk det galt.

– Jeg følte meg veldig sterk på innsiden og jeg ville bli der nesten hele løpet, for å være ærlig, sier tyskeren til NRK.

Les også Program for friidrett i 2024

Friidrett

Han avslører også at han fikk noen trøstende ord fra Ingebrigtsen etter løpet. Han mente at Farken så sterk ut, ifølge tyskeren selv.

– Han sa jeg burde holdt meg rolig og at jeg ville tatt de andre, helt sikkert. Det er stort å høre det fra den beste mannen, forteller Farken.

Ville ha Nordås i finalen

Gullfavoritten ble også spurt om sin landsmann.

– Jeg skulle ønske det var et sterkt norsk lag. Når mange sterke ryker får det konsekvenser for løpet. De som ikke kommer videre er enten ikke gode nok eller gjør taktiske bommerter, sier Ingebrigtsen om Nordås.

2024 European Athletics Championships, day 4

GOD KONTROLL: Jakob Ingebrigtsen kunne juble for å ha sikret finaleplass i Roma.

Foto: Vegard Grøtt / BILDBYRÅN

Han føk forbi italienske Federico Riva helt på tampen. Etter løpet hadde de to konkurrentene en ordutveksling med smil og latter.

– Jeg følte ganske tydelig at jeg ikke skulle la han vinne. Jeg følte meg ganske bra, så det var verdt de ekstra kaloriene, sier Ingebrigtsen med et smil.

– Det er veldig fint med Jakob og det er en drøm. Nå skal jeg til finalen, svarer Riva på spørsmål fra NRK om hendelsen.

Ingebrigtsen kom fra en meget sterk 5000 meter der han tok et suverent gull.

  • Finalen på 1500 meter går onsdag kveld kl. 22.26.