Hopp til innhold

Sjelden uttalelse gir Rodal tro på suksess: – Veldig glad for at hun sier det

Karoline Bjerkeli Grøvdal har satt seg tre ambisiøse mål før sesongen. De uttalte ambisjonene gleder NRK-ekspert Vebjørn Rodal.

IMG_9703

DRAHJELP: Sondre Hoff og Magnus Aarre tar unna vind og gjør økten litt lettere å komme seg gjennom psykologisk. Ektemannen bidrar også med sosiale medier på tur.

Foto: Fredrik Tombra / NRK

– Flagstaff har kanskje vært mitt favorittsted å være i høyden, og jeg har ofte vært her to ganger i året. Det har alltid fungert bra når jeg har vært her. Det har blitt mitt høydested, så vi får en god vibe når jeg er her, smiler Grøvdal.

NRK møter henne i den lille amerikanske byen, halvannen time unna storslåtte og hakket mer kjente Grand Canyon. Den lille byen i Arizona er blitt en yndet destinasjon for flere av verdens beste mellom- og langdistanseløpere.

Det eneste problemet er vinden.

– Jeg skjønner ikke hvor den kom fra, sier treningskompis Sondre Hoff, mens Grøvdal pent spør om ektemann Magnus Aarre kan fungere som vindfang på sykkel de siste intervalldragene.

grøvdal i flagstaff

SMILER FØR TØFF ØKT: Sondre Hoff og Karoline Bjerkeli Grøvdal diskuterer litt før dagens tolv tusenmetere.

Foto: Fredrik Tombra / NRK

Tolv ganger 1000 meter er tøft nok uten motvinden. Hun setter pris på at ikke all jobben må gjøres alene.

– Det gjør at kvaliteten blir litt bedre. Det er litt artigere å gå på trening med to stykk. Ikke bare jeg og en trener som står og ser på. Så kan vi bytte på å dra intervallene. Når det er tungt vind, så kan jeg legge meg litt bak en stor rygg. Det er jo veldig god hjelp.

Les også Program for friidrett i 2024

Friidrett program

Grunnlaget skal forhåpentligvis bidra til rekorder og medaljer i den kommende banesesongen. For i dette intervjuet uttaler hun følgende målsettinger:

 • Norsk rekord på 3000 meter under Bislett Games (30. mai)
 • Medalje på 5000 meter og halvmaraton under EM (7. og 9. juni)
 • Forbedre 7.-plassen i OL fra Rio-lekene i 2016 på 5000 meter (2. og 5. august)

De første svarene på hvordan hun ligger an i konkurranse kommer lørdag. Da åpner 33-åringen sesongen med 5000 meter i Eugene, sammen med blant andre verdensrekordholder Faith Kipyegon og OL-gullvinner Sifan Hassan på startstreken.

Jakter rekord etter tøff dobbel

Deretter drar hun rett tilbake til Oslo for å forberede seg på 3000 meter under Bislett Games. Fem dager senere ønsker hun å slette Grete Waitz’ norgesrekord på 8.31,75 minutter.

– Det føles naturlig når jeg har løpt 8.30 før. Det er en rekord jeg har lyst å få på papiret, som min norske rekord. Så det blir jo målet på Bislett. Og så må jeg jo se hvordan beina og kroppen funker etter USA-tur. Men det er et naturlig mål, sier Grøvdal, som viste han hun er kapabel til det i 2021.

Les også Grøvdal slo Waitz-rekord i superløp – blir ikke tellende som rekord

Da løp hun 8.30,84 på Bislett, men den ble ikke stående som offisiell rekord siden det ble gjort i et felt som inkluderte herreløpere.

– Hun er i utgangspunktet ikke veldig eksentrisk og litt beskjeden, så jeg tror ikke hun hadde sagt det visst det ikke hadde gått bra trening, sier NRK-ekspert Vebjørn Rodal.

Vebjørn Rodal

NRKs EKSPERT: Vebjørn Rodal.

Foto: Sigmund Sagberg Andersen / NRK

Han mener det er sjelden hun er så konkret i målsettingen.

– Jeg er veldig glad for at hun sier det selv, og ikke er tilbakeholden. Da blir jeg optimistisk. Da må hun ha vurdert det etter at det har gått bra over tid. Og så håper jeg at et såpass tøft konkurranseprogram i EM ikke lokker frem gamle skader, og er «fit for fight», sier Rodal.

Øyner suksess på bane og asfalt

Grøvdal erkjenner at fem dager etter en 5000 meter – med en lang flyreise mellom – ikke bidrar til å bedre oddsen for rekord. Men hun vil likevel gi det et forsøk. I verste fall får hun to gode gjennomkjøringer for europamesterskapet i Roma.

– Tanken er litt at det jeg gjør, skal være optimalisert i forhold til å prestere i EM.

Jakob Ingebrigtsen gjør den samme stevnedobbelen, men med hakket kortere distanser: én engelsk mil (1609 meter) og 1500 meter. Svenske Andreas Almgren gjør en enda tøffere variant med 5000 meter på Bislett og 3000 meter i Stockholm, kun tre dager seinere. Vel å merke uten ni timers tidsforskjell.

IMG_9702

GOD PÅ GATE: Karoline Bjerkeli Grøvdal har levert gode prestasjoner på asfalt i vinter, og håper å kunne kjempe om medalje i EM.

Foto: Fredrik Tombra / NRK

Under EM i Roma planlegger hun for 5000 meter og halvmaraton. Hun er en gullkandidat på begge distansene. På en god dag regnes hun som favoritt.

– Det er ikke noe sjokk at det er medalje jeg går for både på halv og på fem. Og jeg mangler jo gullet på baneløp. I mitt hode henger den veldig høyt.

Les også Grøvdal tatt på senga av regelendring: – Ting henger jo ikkje saman

EM friidrett 2022 i München

Sist gang det var EM stod hun på startstreken som favoritt. Hun var den i startfeltet med best plassering i VM én måned tidligere, men så låste ryggen seg. Foreløpig står hun med bronsemedalje fra 2016 og 2018.

– Jeg har blitt såpass voksen og kanskje reflektert at jeg vet at alt kan skje. Du kan bli sjuk dagen før, du kan få trøbbel. Hvis det ikke er gull der, så er alt ødelagt. Jeg vil ikke se på det sånn. Man kan ha uflaks også.

Dobbel mulighet: – Skjønner at hun er sugen

– Hvis du spør hvermannsen, så tror jeg mange sitter med inntrykket at hun er veldig god i terreng, ganske god i gateløp og har mislyktes ved store anledninger på bane. Jeg skjønner at hun er sugen på å lykkes på bane, sier Rodal.

Les også Alvorlig trusselnivå da Grøvdal tok EM-gull: – Hører sirener konstant

grøvdal

Norges beste kvinnelige langdistanseløper har tre år på rad løpt inn til EM-gull i terreng, mens forrige internasjonale banemedalje kom i 2018-EM på 3000 meter hinder.

– Det er to mesterskap, og jeg synes EM er viktig. Mange tenker OL-sesong, da er det OL som er viktigst. For min del, og jeg tror for veldig mange andre norske òg, er det viktig å prestere bra i et EM. Jeg vet selv at jeg har gode sjanser til det, jeg har gjort det før, sier Grøvdal.

Denne vinteren og forsesongen har hun løpt flere konkurranser vinteren enn tidligere. Tre 10-kilometere, VM i terrengløp og halvmaraton i New York har gitt gode svar på hvor hun står formmessig. Sistnevnte løp vant hun.

PS! Startskuddet for Karoline Bjerkeli Grøvdals 5000 meter i Eugene går lørdag klokken 22.18. Jakob Ingebrigtsen avslutter med én engelsk mil klokken 23.52. De ferske bronsevinnerne fra VM i parafriidrett, Salum Kashafali og Vegard Dragesund Sverd, løper 100 meter under forstevnet. NRK sender stevnet.

Sportsnyheter

Robert Lewandowski

Unge for alltid

De fleste EM-stjernene kan snart spille til de er 40 år, tror eksperter. Hva kan vi lære av utøverne som aldri blir gamle?

Landslagspadlerne og brødrene Amund og Eivind Vold har begge blitt diagnostisert med kreft.

Lillebroren overlevde blodkreft: Fem år senere fikk han selv kreftbeskjeden

Eivind og Amund Vold er brødre og landslagsutøvere i padling. Først ble Amund (26) rammet av blodkreft, og få år senere merket Eivind (31) at noe var galt også med ham.

Mbappe

Knallhardt ut mot blodig Mbappé: – Mangler respekt for motstanderen

En blodig Kylian Mbappé fikk flere til å reagere. Han brakk nesa og skal få laget en maske.

Siste nytt

 • Regan Smith satte verdensrekord på 100 meter rygg

  Den amerikanske svømmeren Regan Smith viste kjempeform da hun svømte inn til 57,13 og verdensrekord på 100 meter rygg under landets OL-uttak tirsdag.

  Dermed tok hun også tilbake verdensrekorden hun mistet i 2019.

  – Det var planen. Jeg er så stolt av meg selv, sa hun etter tirsdagens maktdemonstrasjon.

  Smith skal ikke svømme 100 meter butterfly under OL. Hun endte bak Gretchen Walsh og Torri Huske i uttaket denne uken. Der er det bare de beste i Indiana som får OL-plass.

  Caeleb Dressel, som vant fem gull under OL i Tokyo i 2021, er også med i uttaksuken. Han tok i 2022 pause fra sporten, og han feilet med å kvalifisere seg til VM i fjor.

  (NTB/NRK)

  JTWuSsm7KMI
  Foto: AP
 • Kina sender omstridte svømmere til OL

  Elleve svømmere som var innblandet i en omfattende dopingsak, er tatt ut i Kinas tropp til sommerens OL i Paris.

  De elleve som er tatt ut, er en del av totalt 23 kinesiske svømmere som testet positivt for den prestasjonsfremmende hjertemedisinen trimetazidin i forkant av OL i Tokyo i 2021.

  Svømmerne ble i etterkant frikjent da kinesiske myndigheter og Det internasjonale antidopingbyrået (Wada) konkluderte med at de hadde fått det i seg gjennom matforurensing på et hotell.

  I etterkant har blant andre USA reagert sterkt på frikjennelsen.

  Blant de elleve utøverne som skal delta er Zhang Yufei og Wang Shun som begge tok OL-gull i Tokyo.

  (NTB/NRK)

  6u69yxENT8U
  Foto: AP
 • Panthers tapte for Oilers – fortsatt ett steg unna Stanley Cup-trofeet

  Florida Panthers hadde tirsdag sin andre sjanse til å avgjøre NHL-sluttspillet. I stedet vant Edmonton Oilers 5-3 og holder liv i finaleduellen.

  Fra start gikk imidlertid kampen gjestenes vei, og Edmonton kunne notere seg for 1-0 ved Connor Brown drøyt fem minutter ut i første periode. I den andre perioden la Zach Hyman raskt på til 2-0, mens en annen Connor – denne gangen McDavid – økte til 3-0 etter fem spilleminutter.

  Snaut to minutter senere fikk vertskapet sin første nettkjenning, ved Matthew Tkachuk. Deretter var det Oilers som økte avstanden igjen, da Corey Perry satte inn 4-1, fulgt av en ny redusering fra Floridas Evan Rodrigues bare 14 sekunder senere.

  Fire minutter ut i den tredje perioden begynte det å lukte mulig gull for Panthers da Oliver Ekman-Larsson reduserte igjen. Dermed var Edmontons ledelse skrumpet inn til ett mål på stillingen 4-3.

  På tampen tok Panthers ut målvakt Sergei Bobrovsky for å øke presset fremover. Men i stedet for å sikre seg forlenging av kampen, ga det rom for at Connor McDavid kunne score sitt andre mål for kvelden og fastsette sluttresultatet til 5-3.

  Fredag får Panthers en ny mulighet til å sikre seg pokalen. Eller så kommer Oilers seg à jour med en hjemmeseier, slik at det hele avgjøres i en sjuende og siste finalekamp førstkommende mandag.

  (NTB)

  2024 Stanley Cup Final - Game Five
  Foto: BRUCE BENNETT / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal