Hopp til innhold

Grøvdal slo Waitz-rekord i superløp – blir ikke tellende som rekord

BISLETT (NRK): Ingen norsk kvinne har løpt 3000-meter raskere enn det Karoline Bjerkeli Grøvdal gjorde fredag kveld. Likevel beholder Grete Waitz norgesrekorden.

NYTT KJEMPELØP: Karoline Bjerkeli Grøvdal har satt tre personlige rekorder på tre løp så langt i år.

Norgesrekorden på 3000 meter har stått siden Grete Waitz løp på 8.31,75 på Bislett 17. juli 1979 – altså i nesten 42 år.

Allerede før Karoline Bjerkeli Grøvdal gikk til angrep på tiden på Bislett fredag kveld, var det klart at rekorden ville bestå. Det ble nemlig satt opp mannlige harer for Grøvdal i løpet, og dermed ville ikke tiden kunne bli godkjent som norsk rekord.

Tiden ble 8.30,84, altså raskere enn Grete Waitz' rekord.

Grøvdal er uansett klokkeklar på at den rekorden snart blir hennes – helt offisielt.

– Jeg har løpt tida, så da kan jeg fint gjøre det igjen, sier en strålende blid Grøvdal til NRK etter løpet.

Grøvdal

HENTET KREFTER: En strålende sisterunde fra Grøvdal snek henne under 8.31.

Foto: Lise Åserud / NTB

Det beste alternativet

Grøvdal var klar på at hun ønsket konkurransetrening på hjemmebane dette året, for å slippe å dra utenlands i en usikker tid. Det skapte trøbbel med å skaffe gode nok kvinnelige motstandere for Norges beste på distansen.

En mulig løsning var Amalie Sæten, men hun løp sitt eget løp tidligere i kveld. Derfor ble det to mannlige harer.

Det var denne måten jeg måtte gjøre det på. Å løpe solo er tøft, og jeg trenger konkurransen å løpe med noen også, sier Grøvdal.

Grøvdal mistet ryggen til haren to runder før slutt, men på sisterunden fant hun ekstra krefter og levertlie som ønsket. Hun syns det var et rart løp.

– Det var merkelig, og jeg følte meg litt tungtrent, for jeg har trent en del siden 10.000. Jeg slapp haren og må innrømme at jeg tenkte at jeg må gå for personlig rekord på 37. Men så hadde jeg litt mer å gå på sisterunden, så det var gøy å se, sier Grøvdal.

Stusset på løsningen

Rekorder som ikke teller begynner å bli et aldri så lite spøkelse for Grøvdal denne sesongen. 1. mai løp hun under verdensrekorden på 5 km gateløp, men ganske raskt etterpå ble det klart at tiden ikke ville telle som verdensrekord, ettersom løypa ikke var ratifisert. Kontrollmåling i ettertid viste at løypa faktisk var for kort, nærmere bestemt 4987,5 meter.

Jack Waitz, som var gift med Grete Waitz, innrømmer at han er litt overrasket over at ikke Grøvdal tok sjansen på å prøve uten harer for å kunne få en tellende rekord.

DS2g13Vy3vQ

RINGREV: Jack Waitz.

Foto: Audun Braastad / NTB

– Jeg stusset litt på det. Det blir jo ikke godkjent som rekord. Og det er klart at det å løpe aleine ikke er særlig stas. Det er spesielle tider. Hadde det vært normale tider hadde det vært noen som kunne dra farten for henne, av kvinner. Vi får se, hun er god nok til å ta den rekorden, tror jeg. Det blir spennende å se, sa han før løpet.

– Nå må du roe litt ned

8. mai satte Grøvdal personlig rekord på 10.000-meter med 30.50,84 i et stevne på Bislett. Hun har med andre ord vist klar framgang på både 3000, 5000 og 10.000 meter så langt i OL-sesongen.

– Det kunne egentlig ikke vær bedre. Jeg har tre rekordløp, personlig rekord på alle, så det har vært en veldig bra åpning, sier Grøvdal, samtidig som hun erkjenner ar framgangen er i tråd med det hun hadde forventet ut fra vinterens trening.

– Begynner du å drømme om medalje i OL?

– Nei, nå må du roe litt ned her. Først skal man være i form til OL, og så får man bare nyte å være i form. Men jeg er ikke noen medaljefavoritt eller -kandidat. Men i OL skal alt klaffe, så det viktigste er å være i form.

Grøvdal skal løpe 5000 og 10.000 meter under OL i Tokyo. 3000 meter er ikke OL-øvelse.

SE NÅ: Stevnet på Bislett pågår fortsatt.

Siste nytt

  • Dimitrov feide Alcaraz ut av Miami Open

    Grigor Dimitrov sto for kvartfinalenes overraskelse da han slo førsteseedede Carlos Alcaraz i strake sett i Miami Open.

    Den 11.-seedede bulgareren vant 6-2, 6-4 og satte opp et semifinalemøte med den solide tyskeren Alexander Zverev.

    I den andre semifinalen skal Daniil Medvedev og Jannik Sinner opp mot hverandre.

    (NTB)

    YNP63FKdBtg
    Foto: AFP
  • Wrexham skylder kjendiseierne over hundre millioner

    League Two-klubben Wrexham, som eies av skuespillerne Ryan Reynolds og Rob McElhenney, skylder eierne rundt 9 millioner pund, opplyser klubben. Det tilsvarer drøyt 120 millioner kroner.

    Klubben holder til i Wales og ble kjøpt av skuespillerduoen i 2021. Siden fulgte en sportslig opptur, og laget blir fulgt i den Emmy-vinnende dokumentarserien «Welcome to Wrexham».

    Laget tapte semifinalen i opprykkskvalifiseringen i sesongen 2021/22, men rykket opp til League Two året etter. I skrivende stund ligger Wrexham på tredjeplass, med gode muligheter for å nå minst kvalifisering til League One, tredje nivå i engelsk fotball.

    Torsdag la klubben fram regnskapet for budsjettåret som sluttet i juni 2023. Der går det fram at klubbens omsetning har økt med 75 prosent til rundt 10,5 millioner pund fra 6 millioner pund, men at underskuddet samtidig vokste fra 2,9 millioner til 5,1 millioner pund.

    – Klubben er ikke under noe umiddelbart press for å tilbakebetale lånene på bekostning av framgangen vi ønsker å oppnå, skriver klubben.

    Videre opplyses det at det vil hentes inn ytterligere midler for å støtte opp om framtidige prosjekter.

    (NTB)

    QxUVtmMA_7A
    Foto: AP
  • Tøff start for norske golfere

    Golfprofilen Kristoffer Ventura fikk et tungt comeback på PGA-touren og ligger på 113.-plass etter første runde av Houston Open.

    Etter én ferdigspilt runde i Houston ligger han tre slag over par og ni slag bak Taylor Moore og Wilson Furr, som deler førsteplassen.

    Det gikk ikke bedre for Celine Borge i LPGA-turneringen i Arizona. Borge gikk sin åpningsrunde ett slag over par.

    Det gir en foreløpig 123.-plass, nesten 60 plasser bak den forventede cuten.

    (NTB)

    it7lekDvsTU
    Foto: AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal