Grøvdal slo Waitz-rekord i superløp – blir ikke tellende som rekord

BISLETT (NRK): Ingen norsk kvinne har løpt 3000-meter raskere enn det Karoline Bjerkeli Grøvdal gjorde fredag kveld. Likevel beholder Grete Waitz norgesrekorden.

NYTT KJEMPELØP: Karoline Bjerkeli Grøvdal har satt tre personlige rekorder på tre løp så langt i år.

Norgesrekorden på 3000 meter har stått siden Grete Waitz løp på 8.31,75 på Bislett 17. juli 1979 – altså i nesten 42 år.

Allerede før Karoline Bjerkeli Grøvdal gikk til angrep på tiden på Bislett fredag kveld, var det klart at rekorden ville bestå. Det ble nemlig satt opp mannlige harer for Grøvdal i løpet, og dermed ville ikke tiden kunne bli godkjent som norsk rekord.

Tiden ble 8.30,84, altså raskere enn Grete Waitz' rekord.

Grøvdal er uansett klokkeklar på at den rekorden snart blir hennes – helt offisielt.

– Jeg har løpt tida, så da kan jeg fint gjøre det igjen, sier en strålende blid Grøvdal til NRK etter løpet.

Grøvdal

HENTET KREFTER: En strålende sisterunde fra Grøvdal snek henne under 8.31.

Foto: Lise Åserud / NTB

Det beste alternativet

Grøvdal var klar på at hun ønsket konkurransetrening på hjemmebane dette året, for å slippe å dra utenlands i en usikker tid. Det skapte trøbbel med å skaffe gode nok kvinnelige motstandere for Norges beste på distansen.

En mulig løsning var Amalie Sæten, men hun løp sitt eget løp tidligere i kveld. Derfor ble det to mannlige harer.

Det var denne måten jeg måtte gjøre det på. Å løpe solo er tøft, og jeg trenger konkurransen å løpe med noen også, sier Grøvdal.

Grøvdal mistet ryggen til haren to runder før slutt, men på sisterunden fant hun ekstra krefter og levertlie som ønsket. Hun syns det var et rart løp.

– Det var merkelig, og jeg følte meg litt tungtrent, for jeg har trent en del siden 10.000. Jeg slapp haren og må innrømme at jeg tenkte at jeg må gå for personlig rekord på 37. Men så hadde jeg litt mer å gå på sisterunden, så det var gøy å se, sier Grøvdal.

Stusset på løsningen

Rekorder som ikke teller begynner å bli et aldri så lite spøkelse for Grøvdal denne sesongen. 1. mai løp hun under verdensrekorden på 5 km gateløp, men ganske raskt etterpå ble det klart at tiden ikke ville telle som verdensrekord, ettersom løypa ikke var ratifisert. Kontrollmåling i ettertid viste at løypa faktisk var for kort, nærmere bestemt 4987,5 meter.

Jack Waitz, som var gift med Grete Waitz, innrømmer at han er litt overrasket over at ikke Grøvdal tok sjansen på å prøve uten harer for å kunne få en tellende rekord.

DS2g13Vy3vQ

RINGREV: Jack Waitz.

Foto: Audun Braastad / NTB

– Jeg stusset litt på det. Det blir jo ikke godkjent som rekord. Og det er klart at det å løpe aleine ikke er særlig stas. Det er spesielle tider. Hadde det vært normale tider hadde det vært noen som kunne dra farten for henne, av kvinner. Vi får se, hun er god nok til å ta den rekorden, tror jeg. Det blir spennende å se, sa han før løpet.

– Nå må du roe litt ned

8. mai satte Grøvdal personlig rekord på 10.000-meter med 30.50,84 i et stevne på Bislett. Hun har med andre ord vist klar framgang på både 3000, 5000 og 10.000 meter så langt i OL-sesongen.

– Det kunne egentlig ikke vær bedre. Jeg har tre rekordløp, personlig rekord på alle, så det har vært en veldig bra åpning, sier Grøvdal, samtidig som hun erkjenner ar framgangen er i tråd med det hun hadde forventet ut fra vinterens trening.

– Begynner du å drømme om medalje i OL?

– Nei, nå må du roe litt ned her. Først skal man være i form til OL, og så får man bare nyte å være i form. Men jeg er ikke noen medaljefavoritt eller -kandidat. Men i OL skal alt klaffe, så det viktigste er å være i form.

Grøvdal skal løpe 5000 og 10.000 meter under OL i Tokyo. 3000 meter er ikke OL-øvelse.

SE NÅ: Stevnet på Bislett pågår fortsatt.

Sportsnyheter

Fall Hassan

Vant heat etter fall i siste runde: – Umenneskelig

TOKYO/OSLO (NRK): Nederlandske Sifan Hassan viste hva hun var god for i innledende runde på 1500 meter mandag. Om noen timer skal hun løpe finale på 5000 meter.

Siste nytt

 • Ungarn blir kvartfinalemotstander

  Ungarn blir Norges motstander i OL-kvartfinalen kvinnehåndball onsdag. Ungarerne slo et Sverige på nær halv fart og sikret avansement.

  Ungarn vant 26-23 i siste gruppekamp og tok dermed fjerdeplassen på innbyrdes oppgjør mot Spania.

  Svenskene hadde allerede vunnet puljen før avkast og kjørte ikke maks i kampen.

  Det er fire norske spillere som til daglig spiller i den ungarske klubben Györ: Silje Solberg, Stine Bredal Oftedal, Veronica Kristiansen og Kari Brattset Dale.

  Ungarn har ikke imponert så langt i OL, og Norge blir kjempefavoritt før avkast.

  Ungarns Szandra Szollosi-Zacsik
  Foto: Sergei Grits / AP
 • Biles stiller i OL-finale

  Simone Biles, en av OLs største stjerner, stiller i turnfinalen i bom tirsdag.

  Det ble bekreftet da startlisten til finalen ble offentliggjort mandag.

  Biles har trukket seg fra en lang rekke finaler i OL i Tokyo på grunn av mentale utfordringer. Biles ville vært blant favorittene i omtrent alle øvelser hun stiller opp i, men har altså fortsatt ikke deltatt i en finale i årets OL.

  Simone Biles
  Foto: Loic Venance / AFP
 • Hovland topp ti i verden

  Viktor Hovland avanserer én plass på verdensrankingen i golf fra 11. til 10.-plass. Det er ny karrierebeste for det norske golfesset.

  Nordmannen avsluttet OL-golfen gnistrende og spilte hele sju under par på den avsluttende runden i Tokyo. Det holdt til en sterk 14.-plass totalt under sommerlekene i Japan.

  Den sterke plasseringen betyr også at nordmannen sanket viktige rankingpoeng. Dermed er han nå inne topp ti på verdensrankingen.

  Hovland har klatret fem plasser på rankingen siden starten av året.

  Den rykende ferske olympiske mesteren Xander Schauffele klatrer fra 5. til 4.- plass på listen. Spanske Jon Rahm beholder førsteplassen tross at OL-deltakelsen glapp grunnet koronasmitte.

  Viktor Hovland
  Foto: Andy Wong / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal