Hopp til innhold

Grøvdal tatt på senga av regelendring: – Ting henger jo ikkje saman

Karoline Bjerkeli Grøvdal kunne vore OL-klar på 10.000 meter, men visste ikkje om moglegheita før det var for seint.

EM friidrett 2022 i München

STUSSAR: Karoline Bjerkeli Grøvdal synest det er rart at terrengløp kan gjere deg OL-klar til 10.000 meter på bane.

Foto: Lise Åserud / NTB

– Det er eit veldig rart system. Det verkar som det er så komplisert at folk og forbund ikkje heilt har kontroll på det, seier Karoline Bjerkeli Grøvdal til NRK.

Den sikraste måten å kvalifisere seg på 10.000 meter til OL i Paris er å ta direktekravet, som er 27.00 for herrane og 30.40 minutt for kvinnene. Det kan gjennomførast enten på ein friidrettsbane eller i gateløp.

Det finst likevel ein «bakveg» – for åtte av dei 27 plassane i OL-feltet blir tilbodne løparane som har gjort det best i terrengløp dei siste 18 månadene før kvalifiseringsfristen.

Snittpoengsummen av tre løp blir vurdert.

Endringa i kvalifiseringa blei gjord i forkant av VM i Budapest i fjor, men har fått lite merksemd.

Grøvdal har to teljande løp – EM og VM – begge godt over snitta til dei siste utøvarane som er OL-klare. Ho ville neppe hatt store problem med å kvalifisere seg på den måten.

– Eg visste ikkje om det før i dag, rett før eg kom hit, seier Grøvdal etter å ha vist fram Noregs OL-kolleksjon på catwalken torsdag.

– Du kunne vore OL-klar med eitt terrengløp til?

– Ja, men kor er dei løpa? Eg veit klubben sjekka det opp med NM terrengløp, men det gav ikkje dei poenga. For det er jo neste helg, så i prinsippet om eg kunne sprunge det, men det kunne eg visstnok ikkje, seier det norske OL-håpet fortset:

Friidretts-VM 2023: 5000 meter forsøk

LØPESTJERNE: Karoline Bjerkeli Grøvdal.

Foto: Beate Oma Dahle / NTB

– Eg visste at det har vore ein terrengserie med ulike løp i Europa, som nokon står på rankinga at dei er OL-klare gjennom, men etter det eg har skjønt så er det berre visse type løp, så det er vanskeleg å halde oversikta.

VM i terrengløp 30. mars var siste løp der det var mogleg å skaffe poeng på terrengløpsrankinga før OL.

– Veldig surrete

Før fleire av dei største stemna for å springe 10.000 meter blir arrangerte i mai, er det berre tre stykke som er inne på ordinær ranking. Det vil seie løparar som har fleire løp tett ned mot kravet.

Regjerande europameister i terrengløp, Yann Schrub, var nesten eitt minutt bak kravet i 2023 på 10 kilometer. Han er likevel klar for OL. Den plassen sikra han med EM-gull i Brussel, framfor Magnus Tuv Myhre.

Belgium Athletics Cross Country

FRANSK GENISTREK: Yann Schrub vann EM i Brussel føre Magnus Tuv Myhre i desember. Nå er den kondisjonssterke legen kvalifisert til OL etter også ha vunne terrengløp i Belgia og Portugal vinteren 2023.

Foto: Geert Vanden Wijngaert / AP

Karoline Bjerkeli Grøvdal ville neppe hatt store problem om ho deltok i enda eitt løp denne vinteren. Ho manglar eitt resultat for å bli vurdert. Planen hennar er uansett å kvalifisere seg på ordinært vis, på tid eller gjennom ranking.

– Kravet til OL på 10.000 meter har vore veldig surrete. Berre det med EM og VM, at du kan ta gateløpkravet til OL, men ikkje til EM. Der må du ta det på bane. Hadde eg sprunge under OL-kravet i Drammen, så hadde eg framleis ikkje kunne stille i EM, for eg har ikkje sprunge 10.000 meter på bane på to år.

– Ting heng jo ikkje saman rundt kva som er fornuftig. Eg synest også at det er litt merkeleg at terrengløp skal vere kvalifisering, seier 33-åringen.

Les også Dei beste skotipsa til profilane: Gir tydelege råd til mosjonistane

Narve Gilje Nordås

Tøft å få med deltakarar

Grøvdal får støtte at sportssjef i det norske friidrettsforbundet, Erlend Slokvik.

– Eg synest eigentleg det er ein veldig rar regel. Den har ganske liten relevans, seier han.

Han meiner EM terreng var eit godt eksempel på kor ulikt løping i terreng og på bane er:

– Det er jo eit heilt anna steg. For å seie det enkelt, så er det ein heilt annan måte å springe på. Du bruker andre muskelgrupper.

Erlend Slokvik

SPORTSSJEF: Erlend Slokvik.

Foto: Fredrik Hagen

Han meiner det ikkje er nokon garanti for at ein toppløpar i terrenget hevdar seg på bane, eller motsett. Nå innser han at det blir vanskeleg å få med norske representantar på dei 10.000 meterane til herrane.

– Det blir tøft, det gjer det. Vi har tre plassar på 5000 meter og det blir hard kamp om dei plassane, seier Slokvik.

EM-sølvvinnar på 10.000 meter Zerei Kbrom Mezngi, satsar mot maraton. Det same gjer Sondre Nordstad Moen, som har noregsrekorden på 27.24,78. Magnus Tuv Myhre har i vinter slite med skade og sjukdom.

null
Spiller nå
Kvestet til blods av knotter, endte opp med ti sting 00:43
Neste

Siste nytt

  • Suverene Vipers til semifinale i sluttspillet

    Vipers Kristiansand knuste Gjerpen 33-19 og tok seg enkelt til finale i håndballsluttspillet.

    Dermed fikk sørlendingene en opptur etter lørdages smertelige 23-30-tapet mot Györ i den første kvartfinalen i Mesterligaen.

    I hjemlige turneringer går det derimot som det pleier for Vipers. Klubben har allerede vunnet serien uten poengtap og tatt hjem nok en NM-pokal. Sluttspillet står igjen.

    Anna Vjakhireva ble Vipers' toppscorer med sju mål på ni skudd mot Gjerpen i Skienshallen. Gjestene ledet «bare» 15-11 til pause.

    Fra før har Storhamar og Sola tatt seg videre. De slo ut henholdsvis Oppsal (29-28 og 39-27) og Fredrikstad (30-24 og 37-21).

    I den siste kvartfinaleserien blir det en tredje kamp. Molde sørget for det med 32-27 i mandagens hjemmemøte med Larvik. Det første oppgjøret ga LHK-seier 35-29. (NTB)

    Anna Vjakhireva
    Foto: NTB
  • Kolstad til ny sluttspillfinale – delte meninger om rødt kort

    Kolstad er i rute til å forsvare titteltrippelen i norsk håndball. Trønderne tok seg overlegent videre til finalen i sluttspillet etter to seire over Drammen.

    I den første kampen vant Kolstad 32-26, og i mandagens returoppgjør i Drammen ble det 28-23-seier for bortelaget.

    Dermed vant Kolstad semifinalen sammenlagt 60-49.

    Kort tid før pausen fikk Drammens nøkkelspiller August Storbugt rødt kort etter at Sander Sagosen dundret i parketten.

    TV 2s håndballekspert Bent Svele mente dommeravgjørelsen var helt riktig.

    – Bildene lyver ikke. Det er i mine øyne et klokkeklart rødt kort, sa Svele på direkten.

    Kjelling hadde et helt annet syn på saken.

    – Det er et latterlig rødt kort. Han løper i ham, og det er selvfølgelig en tominutter. Men med rødt kort er vi ute i stygt spill og forferdelige ting. Det er en skulder som treffer ham, sa DHK-treneren til TV 2 i pausen.

    – Jeg skjønner at det er vondt for stakkars Sander som får den i ansiktet. Rødt kort er sikkert korrekt på mange måter. Men når vi har det fysiske nivået vi ligger på her, synes jeg det blir teit, fortsatte Kjelling.

    Storbugt forklarte episoden med at han forsøkte å ta seg forbi Kolstads robuste forsvarsblokk.

    – Det er kjempeuheldig og kjempetrist. Jeg gir dommer en mulighet til å dømme. Det er veldig synd at jeg treffer ham i ansiktet. Det er ikke med vilje, sa han til TV 2.

    ØIF Arendal tar imot Elverum i den andre semifinalen tirsdag etter å ha tapt bortekampen knepent 35-36.

    Tidligere i sesongen har Kolstad vunnet både serien og NM. (NTB)

    REMA1000-ligaen: Kolstad-Elverum 29–28.
    Foto: Ole Martin Wold / NTB
  • Nadal videre etter lang Madrid-kamp

    Rafael Nadal (37) fikk en pangstart, men måtte likevel svette litt for å nå åttedelsfinalen i tennisturneringen Madrid Open.

    Spanjolen vant 6-1 i det første settet mot Pedro Cachin fra Argentina og så ut til å få en komfortabel reise til neste runde. I stedet tok kampen en ny vending.

    Nadal ble brutt to ganger i settet som fulgte. Han lå under 1-4, men Cachin greide ikke å holde på overtaket. Mange brudd kom tett, og spillerne måtte ut i tiebreak.

    Der tapte Nadal 5-7. Et tredje sett ble spilt for å kåre en vinner, og der viste den gamle gruskongen rutine og vant 6-3. Oppgjøret varte i litt over tre timer.

    I neste runde skal Nadal opp mot Jiri Lehecka. Den unge tsjekkeren er nummer 31 på verdensrankingen, mens Nadal er helt nede på 512.-plass som følge av et langt skadeavbrekk.

    Nylig var Nadal tilbake i konkurranse for første gang på over tre måneder. Trolig er han inne i sitt siste år som elitespiller. (NTB)

    Rafael Nadal
    Foto: OSCAR DEL POZO / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal