Hopp til innhold

Østberg får ikke bli med på høydesamling, NRK-ekspert skeptisk: – OL henger i en tynn tråd

Ingvild Flugstad Østberg (30) er fortsatt ikke klar for å være med landslaget på samling på grunn av helseproblemene hun har slitt med i to år. Det gjør langrennsekspert Torgeir Bjørn bekymret.

C8SshKsRoHI

SLITER FORTSATT: Ingvild Flugstad Østbergs kropp er fortsatt ikke nok i balanse til at hun får trene med resten av langrennslandslaget.

Foto: Terje Bendiksby / NTB

Torsdag 21. oktober setter det norske elitelandslaget for damer seg på flyet til Italia for dette årets siste høydeopphold. Til Livigno og Val Senales er ikke Ingvild Flugstad Østberg med. Det bekrefter langrennssjef Espen Bjervig til NRK.

Bjervig

HÅPER: Langrennssjef Espen Bjervig.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Ingvild er ikke sterk nok til å dra på et høydeopphold nå. Totalbelastningen det er å dra og trene i høyden er for stor, sier Bjervig.

Bjervig sier Østberg selv må kommentere hvordan det er å håndtere en slik beskjed. Hun har foreløpig ikke besvart NRKs henvendelser.

– Men jeg kan bare tenke meg hvordan det er når du er skiløper og ikke får dratt for å gjøre OL-forberedelser, sier langrennssjefen.

– Skulle ønske hun var med

På spørsmål om hvordan tiden fremover mot sesongstart blir, og om profilen blir å se på startstreken i slutten av november, svarer Bjervig følgende:

– Dette er likt for alle som skal representere Norges Skiforbund. De må ha godkjent helseattest. Men jeg håper vi får se henne på startstreken til vinteren og til OL i år.

Lege for langrennslandslaget, Øystein Andersen, bekrefter det Bjervig sier: Helsetilstanden vurderes dit at et høydeopphold ikke er riktig valg for Østberg nå.

fcuLHGioORs

FØLGER OPP ØSTBERG: Landslagslege Øystein Andersen (t.h.).

Foto: Terje Bendiksby

– Hun skulle selvfølgelig ønske at hun var med. Det er det ingen tvil om. Det gjør vi også. Men hun ser også at det er best at vi gjør det på denne måten og tar situasjonen til etterretning og jobber med å bli klar for det. Det er bra håndtert av Ingvild.

Han vil ikke gå inn på om det er noe spesifikt i helsetilstanden som ikke tillater et høydeopphold og forteller at det er en totalvurdering.

Håper å rekke sesongåpningen

Andersen svarer slik på mulighetene for å stille på startstreken på Beitostølen nest siste helgen i november:

– Det er det vi jobber for, det er det som er målet og planen, sier han, og ønsker ikke å gradere som hvor nærme Østberg er å få trene for fullt som resten av elitelaget.

Hvordan trener Østberg i disse dager?

– Hun er i trening, men må ta hensyn til totalen. Det høyde- og samlingsopplegget som har vært nå til nå har vært for tøft. Vi har da vurdert at hun har et modifisert opplegg, som handler om at vi tilpasser, sier landslagslegen.

Østberg og medaljene

HISTORISK FANGST: Ingvild Flugstad Østberg tok fem medaljer på fem konkurranser under VM i Seefeld i 2019, men var samtidig på vei inn i store problemer.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Langvarige problemer

Det var i november 2019 det først ble kjent at Østberg ikke oppfylte kravene til den obligatoriske helseattesten norske langrennsløpere må ha for å konkurrere internasjonalt. Hun måtte stå over første del av den sesongen, men kom tilbake på nyåret.

Problemene var imidlertid ikke over, og i 2020 pådro hun seg to tretthetsbrudd. På høsten ble det kjent at hun ville stå over 2020/21-sesongen med VM i Oberstdorf som høydepunkt.

I mai fikk 30-åringen likevel fornyet tillit på elitelandslaget, selv om det ble signalisert at hun ikke kunne være med på de første samlingene.

– Jeg tror hun er med på det vi skal gjøre etter sommerferien, at hun er med i OL-troppen og kan kjempe om medaljer der, sa landslagstrener Ole Morten Iversen da.

Mai: Kunne ikke love

– Det er vanskelig å stå her og love ting. Jeg skulle veldig ønske at jeg kunne sagt at ... Altså, målene mine er jo klinkende klare. Motivasjonen er jo veldig bra. Jeg har mål om å kjempe om medaljer i OL. Men det er klart at jeg kan heller ikke stå her og love deg verken et ene eller det andre, om jeg starter eller ikke, sa Østberg selv.

Torgeir Bjørn

SKEPTISK: Torgeir Bjørn konstaterer at Ingvild Flugstad Østberg begynner å få svært dårlig tid før OL i Beijing.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Men fem måneder senere, fire måneder før OL, er den meritterte langrennsstjernen altså fortsatt ikke klarert for deltakelse.

NRKs langrennekspert Torgeir Bjørn slår fast at det har tatt lang tid for Østberg å komme tilbake, og tror ønsket definitivt var å komme tilbake til landslagets samlingsopplegg nå.

Han mener det er et fornuftig valg som er tatt ut fra situasjonen, og tror Østberg holder en viss grunnform ved like. Samtidig erkjenner han at det virkelig begynner å haste om OL-drømmen skal overleve.

– Ettersom avbrekket har vært så langt, er hun avhengig av å komme i full trening innen kort tid. I november må hun kunne belaste kroppen for fullt. Å i det hele tatt konkurrere første del av sesongen og et OL henger i en tynn tråd, vurderer Bjørn.

Siste nytt

 • Villa forlenger med suksesstreneren

  Unai Emery har skrevet under en ny kontrakt med Premier League-klubben Aston Villa. Den nye avtalen til manageren strekker seg til 2027.

  Emery har ledet Birmingham-klubben med stor suksess etter at han tok over for Steven Gerrard i november 2022. I skrivende stund ligger laget på fjerdeplass i Premier League med fire kamper igjen. Dermed kan klubben sikret sin første mesterligadeltakelse på over 40 år.

  Emery sier til klubbens nettsider at han er veldig fornøyd med å forlenge avtalen sin.

  – Vi nyter tiden i Villa, og vi har en flott gruppe med spillere. Jeg og mitt trenerteam deler visjonen til eierne, og de er veldig støttende og respektfulle. Strukturen er på plass for at vi skal fortsette å utvikle klubben, sier spanjolen. (NTB)

  7ZFc-Z9Pon8
  Foto: AP
 • United-manageren fyrte løs mot pressen: – En skam

  Manchester United-sjef Erik ten Hag langet ut mot journalistene da han stilte til pressekonferanse tirsdag.

  Nederlenderen ble spurt om han forstår kritikken som har kommet i etterkant av FA-cupsemifinalen mot Coventry der de rødkledde til slutt tok seg videre etter en dramatisk kamp.

  – Kommentarene er en skam, sa Ten Hag.

  – Fotball handler om resultater, og vi kom til finalen. Og vi fortjente det, ikke bare etter den kampen, men alle de andre kampene, sa Ten Hag.

  Manchester United ledet 3-0, men mistet hele overtaket i løpet av de siste 20 minuttene av ordinær tid. Coventry utlignet til 3-3, og senere traff de tverrliggeren og fikk et mål annullert etter en VAR-sjekk. På straffer vant United 4-2.

  Tidligere spiller Roy Keane var blant dem som var harde med klubben etter avansementet mot laget fra nivå to. Han kalte prestasjonen for «pinlig».

  – Det var en som spurte om det var pinlig. Nei, reaksjonen fra dere er pinlig, sa Ten Hag. (NTB)

  776131836
  Foto: GLYN KIRK / AFP
 • Stina Nilsson gir seg som skiskytter – bytter idrett igjen

  Det bekrefter Nilsson til SVT.

  – Jeg skal gå langløp neste år, og det føles veldig kult, sier Nilsson.

  For fire år siden la hun brått opp langrennskarrieren, og begynte å satse på skiskyting. Det ble ingen suksess, og nå sier hun stopp.

  – Geværet er lagt på hylla, sier Nilsson.

  Nilsson har signert for det norske langløpslaget Team Ragde Charge, og skal gå Ski Classics neste sesong.

  – Allerede da jeg gikk over til skiskyting så jeg på meg selv nesten som en tretrinnsrakett. Det blir langrenn, skiskyting og så skal jeg prøve meg på langløp. Og nå føles det veldig riktig og spennende.

  Nilsson fikk med seg en pallplass i skiskyting, og sier de to første sesongene var veldig bra. Deretter gikk det nedover. Til slutt gikk hun lei enkelte deler av sporten.

  – Man kan være i superbra form, skyte en veldig god liggende serie, og likevel skyte seg bort på stående. Jeg var ganske lei av det på slutten, at jeg hadde gjort det så bra, men likevel var det noe som ikke stemte.

  Stina Nilsson
  Foto: BILDBYRÅN

Sendeplan

Kl. Program Kanal