Hopp til innhold

Sjakkpresidenten trekker seg etter NRKs jukseavsløring

Etter massivt press har sjakkpresident Joachim Birger Nilsen valgt å trekke seg. Det skjer bare ett døgn etter NRKs avsløring om at sjakkpresidenten erkjente juks.

pgeUNWRkqDs

INNRØMMET JUKS: Joachim B. Nilsen går av som sjakkpresident etter å ha innrømmet juks i en nett-turnering.

Foto: Thomas Andreassen / VG

Jukseinnrømmelsen til sjakkpresident Joachim Birger Nilsen slo ned som en bombe i sjakkmiljøet torsdag ettermiddag.

29-åringen erkjenner at han spilte én kamp på fire partier i netturneringen Pro Chess League i 2016/2017-sesongen med en annen person i rommet, som var skjult for motstanderne.

Nå er det klart at sjakkpresidenten gir seg.

Sjakkmester mot 82 skoleelever

TREKKER SEG: Joachim B. Nilsen.

Foto: Torstein Sørheim Bjørkås / NRK

Det har vært en stor ære å bidra som styreleder i både Norges- og Ungdommens Sjakkforbund de siste to årene. Gleden over å kunne arbeide sammen med så mange flinke mennesker til det beste for norsk sjakk har vært stor, og er en erfaring jeg ikke kommer til å glemme, sier han og legger til:

Samtidig er det eneste riktige at jeg går av som styreleder nå, både overfor sjakkforbundene og miljøet som helhet, sier Nilsen i en uttalelse fredag.

Etter nyheten sprakk, kom det en rekke reaksjoner. Enkelte mente at han burde trekke seg som president, mens andre hadde fortsatt tillit til Nilsen.

Bae: – Umulig å fortsette

NRKs sjakkekspert Torstein Bae påpeker at presidenten var satt under et stort press, og at det til slutt var uunngåelig.

TOrstein Bae

EKSPERT: Torstein Bae.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

– Jeg tror som det utviklet seg så ble det umulig å fortsette i sjakkforbundet. Nå er det juks det handler om i sjakkens verden. Da er det vanskelig å ha en leder som selv er involvert i juksing, sier Bae til NRK.

Nilsen tok over som sjakkpresident i juli, og fikk altså kun snaue fire måneder i vervet. Han tok over etter Simen Agdestein.

Sjakkekspert Tarjei Svensen støtter kollega Bae. Han mener det ville vært veldig vanskelig å ha en president som har jukset i sjakk.

– Jeg synes det er synd, men han har håndtert dette veldig bra ved å legge seg paddeflat og tatt en klok avgjørelse ved å gå av, sier Svensen, som jobber som journalist i Chess24.

FILE PHOTO: Norwegian chess player Magnus Carlsen participates at the Energy Denmark Champions Battle 2019 in Circus Building, Copenhagen

TIDLIGERE LAGKOMPIS: Verdensener Magnus Carlsen spilte på lag med Nilsen i «Norway Gnomes».

Foto: RITZAU SCANPIX / Reuters

Slik svarer Carlsen

Nilsen spilte på det profiltunge «Norway Gnomes»-laget da han jukset. Verdensener Magnus Carlsen var blant lagkompisene.

De to har også samarbeidet da Nilsen var styremedlem i Carlsens klubb Offerspill.

På spørsmål fra VG om hva Carlsen tenker om det som har skjedd med den norske presidenten, svarer han:

– Det får Johannes (L. Kvisla, turneringsleder i sjakk-klubben Offerspill Chess Club) svare på.

Ifølge VG forlot Carlsen intervjuet etter spørsmålet.

– Jeg forstår at han har tatt det valget om å gå av, men jeg synes det er trist for norsk sjakk fordi han har gjort en god jobb som president, sier Kvisla på vegne av Offerspill til avisen.

Les også Selvkritisk Hammer angrer – fikk juksevarsel om sjakkpresidenten

Jon Ludvig Hammer og Joachim Nilsen

Generalsekretær: – Veldig leit

Kristine Marie Ganz, generalsekretær i Norges Sjakkforbund, sier følgende om at presidenten har valgt å tre til side:

Det er veldig leit, men det er prinsipielt korrekt.

Hun forteller at sjakkforbundet har satt i gang systemer for å motarbeide juks og at det derfor er vanskelig å ha en president som har erkjent juks.

Han er en dyktig fyr, vi har satt stor pris på ham. Han har vært en nøkkelperson for å få satt i gang dette. Det er fryktelig leit, men jeg setter pris på åpenheten hans, sier Ganz.

Ifølge generalsekretæren har ikke styret tatt stilling til om Nilsen må gå eller ikke. Hun forteller at det er kun kongressen og medlemmer som har mulighet til det.

– Hvordan har det siste døgnet vært?

Det siste døgnet har vært hektisk. Det har vært veldig ryddig prosess. Informasjonen har kommet til styret og vi har behandlet det. Det har vært greit å forholde seg til, svarer hun.

Vestby blir midlertidig president

Styret i Norges Sjakkforbund bekrefter at de har mottatt meldingen fra Nilsen om at han trekker seg.

Det har vi stor forståelse for og setter pris på han tar ansvar for egne handlinger og velger å sette sjakkfamiliens beste foran seg selv, står det i uttalelsen.

I sin tid som tillitsvalgt, både som leder av Ungdommens Sjakkforbund og president i Norges Sjakkforbund, har han vært hardtarbeidende og bidratt til å sette i gang flere utviklende prosesser sjakken vil ha glede av i årene fremover. Styret takker ham for sin innsats og ønsker ham lykke til videre.

Styret skriver at visepresident Anniken Vestby vil tre inn i Nilsens sted.

Siste nytt

  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål tre minutter ut i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB
  • Skaslien og Nedregotten tapte nervepirrende VM-semifinale

    Curlingparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten kom til kort i VM-semifinalen fredag, etter en semifinale hvor det bølget frem og tilbake og ikke ble avgjort før siste stein.

    I kampen mot Estland fikk Norge et tidlig overtak og ledet 4-2 etter fire omganger. Estland slo tilbake og tok tre poeng i den femte omgangen, men Norge fikk igjen overtaket etter å ha tatt to poeng i den sjette omgangen.

    Med ledelse 6-5 hadde Norge en viss kontroll før de siste to omgangene, men to poeng til Estland sørget for full spenning inn i den siste ordinære omgangen.

    Norge trengte der ett poeng for å skaffe en ekstraomgang og to poeng for å vinne, hvor Norge hadde den siste steinen.

    Estland fikk plassert sin siste stein midt i boet og da klarte ikke det norske paret å svare. Dermed ble det ett estisk poeng og 8-6 til Estland totalt.

    Skaslien og Nedregotten tok sølv i VM tilbake i 2021. Sølv ble det også i OL i 2022. Lørdag blir det VM-bronsefinale mot Sveits.

    Nedregotten Skaslien
    Foto: ELOISA LOPEZ / Reuters
  • Norges ishockeykvinner vant etter straffer – styrer mot plass i elite-VM

    Norge kan for første gang siden 1997 år bli å se i elite-VM i ishockey for kvinner. Etter straffeseier over Nederland er opprykkshåpet tent før siste runde.

    Norge spiller for øyeblikket VM 1. divisjon i Østerrike og kjemper om opprykk sammen med flere andre lag.

    Seieren over Nederland kom i en tett affære i Klagenfurt. Etter tre målløse perioder måtte lagene ut i forlengning og etter hvert straffer. Der ble Emilie Kruse og Mathea Fischer avgjørende for Norge med sine scoringer.

    Med fredagens triumf ligger Norge to poeng bak Frankrike på tabelltopp etter fire kamper. Ungarn er to poeng bak Norge med én kamp mindre spilt, og dermed kan ungarerne klatre forbi med seier over Østerrike senere fredag.

    Ungarn og Frankrike skal imidlertid møte hverandre i siste runde, og dessuten har Norge slått begge lag tidligere i turneringen.

    Dermed trenger Norge å slå bunnlaget Sør-Korea etter ordinær tid for å sikre opprykket til elite-VM. Om lag ender likt på poeng, blir kampene innbyrdes tellende for å skille dem.

    De to beste etter fem runder rykker opp til elite-VM i Tsjekkia neste år. (NTB)

    André Lysenstøen, landslagstrener ishockey kvinner
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal