Hopp til innhold

Sjakkpresidenten innrømmer å ha jukset – forbundet tar sterk avstand

Norges sjakkpresident, Joachim Birger Nilsen (29), innrømmer overfor NRK å ha jukset mens han var en del av sjakklaget «Norway Gnomes». Sjakkforbundet skriver de tar «sterk avstand» fra juks.

pgeUNWRkqDs

SJAKKPRESIDENT: Joachim Nilsen ble valgt til sjakkpresident i sommer. Nå erkjenner han å ha jukset da han var en del av laget «Norway Gnomes».

Foto: Thomas Andreassen / VG

Onsdag publiserte Chess-com «Hans Niemann-rapporten», der det ble avdekket at amerikaneren trolig hadde jukset i mer enn 100 sjakkpartier. Dette skal blant annet ha forekommet mens han var en del av det norske laget «Norway Gnomes».

NRK kan nå avsløre at Norges sjakkpresident, Joachim Birger Nilsen, også erkjenner juks under en turnering med laget «Norway Gnomes».

Ifølge Nilsen spilte han én kamp på fire partier i det innledende gruppespillet av netturneringen Pro Chess League med en annen person i rommet, som var skjult for motstanderne. Saken gjelder, ifølge Nilsen selv, tre av partiene i den kampen.

Dette var i sesongen 2016/2017.

Det var ikke lov, og det er jeg helt tydelig på. At det er mange år siden, har ingenting å si. Slikt skal man ikke drive med i det hele tatt, sier Nilsen til NRK.

Han husker ikke at det ble presentert for bevis eller at det ble en sak, men sier det var mistanke om at noe ulovlig hadde foregått. Nilsen fikk lov til å spille finalen i turneringen noen uker senere.

Sjakkforbundet med uttalelse

Torsdag ettermiddag kom også Norges Sjakkforbund på banen med en uttalelse. De tar avstand fra juks, men samtidig roser sin president for åpenheten.

– Vi i Norges Sjakkforbund tar sterk avstand fra juks. Juksing er uakseptabelt og har ringvirkninger som er skadelig både for sporten og utøverne., skriver forbundet ved generalsekretær Kristine Marie Ganz i en uttalelse.

Samtidig skriver de at de setter pris på åpenheten til Nilsen. De forteller at han er nøktern og svært ryddig i sin forklaring, og gjør ingen forsøk på å bortforklare handlingen.

– Styret tar avstand fra hendelsen i 2016, men vil også anerkjenne Nilsens åpenhet. Vi håper å kunne komme styrket ut av dette som forbund, skriver forbundet i pressemeldingen.

Norsk stjernelag

Nilsen representerer Bergen Schakklubb. Han var tidligere styremedlem og aktivt medlem i Magnus Carlsens klubb Offerspill.

Nå beskriver han juksingen som en stor tabbe.

Jeg spilte finalene og tok 1 av 4 poeng for laget i finalen, men den tapte vi. Det var leit selvfølgelig, men jeg fikk lov til å spille der, påpeker han.

«Norway Gnomes»-laget har gjennom flere sesonger bestått av en rekke norske sjakkprofiler. Sesongen Nilsen jukset var verdensener Magnus Carlsen en del av laget. Det var til slutt St. Louis Arch Bishops, med blant andre sjakkstjernen Wesley So, som vant turneringen foran nordmennene.

Det amerikanske laget sikret dermed 20.000 dollar i pengepremier, ifølge Chess.com.

Sjakkmester mot 82 skoleelever

PROFIL: Joachim Nilsen er sjakkpresident og redaktør av Norsk Sjakkblad. Han har en rating på 2416.

Foto: Torstein Sørheim Bjørkås / NRK

Legger seg flat

Den påfølgende sesongen var ikke Nilsen en del av «Norway Gnomes» lenger. Sjakkpresidenten hevder han ikke har jukset ved sjakkbrettet flere ganger.

– Jeg er ikke noe organisert jukser, nei. Det er jeg ikke. Men jeg har ikke noe problem med å stå inne for de tabbene og feilene jeg har gjort. Overhodet ikke.

Les også: Niemann skal ha jukset på norsk lag: – Trist

Niemann og Carlsen
Niemann og Carlsen

Han husker ikke alt av detaljer fra de tre partiene der spillereglene ble brutt. Men er tydelig på at det ikke var lov, og at han ikke burde spilt med en annen i rommet.

Det er assistert spill hvor jeg mottok hjelp underveis i partiet, og det er ikke lov. Man skal spille alene, uten hjelp, sier Nilsen.

– Og det visste du på forhånd – at du måtte spille alene?

Ja ... Hjelp underveis i et parti er ikke lov, uansett om det kommer fra en venn, maskin, mobil eller bok. Det skal ikke skje, svarer 29-åringen.

Nilsen hevder dette ikke var et tema i forbindelse med vervet som sjakkpresident. Han har heller ikke tatt det opp med forbundet.

Bae sår tvil om stillingen

Sjakkekspert Torstein Bae betegner saken som overraskende og en skuffelse. Han påpeker at Nilsen ikke bare er sjakkpresident, men også en toppspiller.

– Dette kan jo ikke anses som en ungdomssynd. Samtidig kan man sammenligne det litt med Niemann når det gjelder tidsperspektiv. Det er klart at dette var en seriøs turnering med betydelige pengepremier involvert. Det er klart at dette er en uheldig og trist sak, sier Bae til NRK.

VM sjakk studio NRK

EKSPERT: Torstein Bae.

Foto: Erik Johansen / NTB

– Hva tenker du om at det er sjakkpresidenten i Norge som forteller om dette?

– Det er selvfølgelig veldig uheldig. Det er klart at hans stilling vil bli veldig vanskelig, kanskje uholdbar, slik jeg ser det. Det er klart at det er en veldig trist sak for norsk sjakk, som jeg tror understreker det vi har vært inne på at Niemanns online-juksing bare er toppen av isfjellet.

Han peker på at rapporten til Chess.com viste at det dreier seg om et tusentalls spillere som er tatt for juks, og at det antagelig er en del nordmenn blant dem.

– Det er selvfølgelig veldig skuffende at Nilsen, som er president, redaktør i Norsk sjakkblad og ledende spiller – og sikkert en flink og utmerket fyr på mange måter – har da gjort denne store tabben å jukse under en viktig turnering.

– Jeg er helt enig med Torstein

Joachim Nilsen forstår reaksjonen til NRKs sjakkekspert.

Jeg er helt enig med Torstein, dette er ikke bra. Jeg vil gjerne understreke at dette ikke er gjort under min tid som president eller redaktør i Norsk Sjakkblad. Foruten det er det helt korrekt det han sier: dette er en tabbe, men det er en tabbe jeg ikke ønsker å feie under teppet, sier han og fortsetter:

Dette skjedde i 2016/17-sesongen av Pro Chess League, men jeg har ikke gjort en slik feilvurdering siden. Det er bra det rettes fokus på dette. De siste årene har jeg hatt fokus på å gi tilbake til sporten og miljøet som har gitt meg veldig mye, og jeg håper at jeg kan fortsette å bidra i tiden fremover så lenge det lar seg gjøre.

Nilsen ble valgt som sjakkpresident i juli. Han tok over vervet etter Simen Agdestein.

Siste nytt

 • Ulrik Yttergård Jenssen til Rosenborg

  Rosenborg har hentet midtstopperen Ulrik Yttergård Jenssen (26) på en fireårskontrakt.

  Det opplyser eliteserieklubben via Twitter.

  Jenssen har spilt for danske Nordsjælland i høstsesongen etter å ha kommet fra nederlandske Willem II. Han vokste opp i Tromsø og har også vært innom ungdomslagene til Lyon.

  (NTB)

  Eliteserien fotball 2017. Tromsø - Rosenborg 0-3.
  Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB
 • Sør-Koreas trener så rødt kort etter thriller mot Ghana

  Det var ingenting å si på stemningen før avspark mellom Sør-Korea og Ghana på Education City Stadium, og det skulle bli en følelsesmessig berg og dalbane for både supportere, trenere og spillere.

  Thriller-kampen endte 3-2 til Ghana og Sør-Koreas trener Paulo Bento fikk rødt kort etter kampen var avblåst.

  Han reagerte på at den engelske dommeren, Anthony Taylor, blåste av da Sør-Korea skulle hatt hjørnespark over ti minutter på overtid.

  Sør-Korea festet grepet i åpningen mot Ghana, men halvveis ut i første omgang snudde Jordan Ayews dødball spillet.

  Ballen hadde så vidt berørt Sør-Koreas banehalvdel før Jordan Ayew blir lagt i bakken av In-Beom Hwang etter en halvspilt første omgang. Ayew slo frisparket selv inn i feltet hvor koreanske Min-Jae Kim headet den ut til Mohammed Salisu som satt ballen i nettet, mot spillets gang.

  VAR sjekket om det var en hands i forbindelse med målet, men godkjente scoringen selv om ballen tydelig berørte en hånd.

  Ghana fikk mer selvtillit etter målet, mens Sør-Korea mistet sin åpningsgnist.

  Målmaskinen i Ajax, Mohammed Kudus, satte inn Ghanas andre mål i det 34. minutt etter et nydelig målgivende spark fra Jordan Ayew.

  Ghana ledet 2–0 til pause, men i andre omgang skulle kampen få nytt liv.

  Cho-Cho, det sørkoransketoget går. I andre omgang slo sørkoreanerne tilbake med Cho-dobbel på tre minutter.

  Syv minutter senere sendte Kudus Ghana tilbake i ledelsen.

  – Kudos til Kudus, sa TV 2s kommentator Yaw Ihle Amankwah, som selv er halvt ghanesisk.

  Ghaneserne er ekstremt effektive og etter tre skudd på mål i kampen, satt de igjen med tre scoringer.

  Sør-Korea ropte på hands da det var et kvarter igjen av ordinær spilletid, men ble ikke hørt. De røde fortsatte å presse på, og venstreback Jin-Su Kim fikk en gedigen mulighet like etterpå, som ble reddet på mållinjen av forsvarer Salisu.

  Flere store muligheter bød seg for begge lag, men svake avslutninger hindret videre avansement.

  Cho jaktet hatricken i tilleggsminuttene, og var nære sitt tredje mål, men ghaneserne gikk seirende ut av den nervepirrende kampen i gruppe H.

  Matchvinner Kudus takket lagkameratene sine etter seieren:

  – Vi ville ha tre poeng og vi fikk det. Det var et kollektivt spill og de spilte alle en rolle i min opptreden.

  Ghana har med det rykket opp til andreplassen i gruppen bak Portugal.

  Paulo Bento
  Foto: KAI PFAFFENBACH / Reuters
 • Belgiske opptøyer etter VM-tap

  Belgisk politi varetektsfengslet et dusin mennesker etter Maroccos 2–0 seier over Belgia i VM på søndag. Ifølge CNN utløste tapet opptøyer i Brussel.

  – Rundt kl. 15.22 konfronterte maskerte personer sikkerhetstjenesten. Noe som satte offentlig sikkerhet i fare, sa belgisk politi til CNN.

  Ifølge Reuters skal flere opptøyer ha funnet sted i den belgiske hovedstaden. Flere fotballfans, hvor noen av dem var drapert i marokkanske flagg, kolliderte med opprørspolitiet, og satte fyr på en bil og flere elsparkesykler.

  Opptøyene tok slutt rundt kl. 19 samme kveld, og foreldrene til de unge opprørerne vil bli holdt ansvarlige for skadene.

  Seieren mot Belgia var Maroccos første seier i VM siden 1998, og deres tredje seier noensinne.

  Opptøyer i Brussel etter Maroccos VM-tap
  Foto: Geert Vanden Wijngaert / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Derfor er Qatar-VM omdiskutert 02:43
Neste