Hopp til innhold

Sjakkgeniet som kan forlenge Carlsens karriere

Magnus Carlsen er hemmelighetsfull om fremtiden sin i langsjakk, men røper at det er én duell som gir ham mer motivasjon enn noe annet: kampen mot supertalentet Alireza Firouzja.

Alireza Firouzja og Magnus Carlsen

SUPERDUELL: Ekspertene spår at 18 år gamle Alireza Firouzja vil drive Magnus Carlsen til historiske høyder.

Foto: Carina Johansen / NTB

– Vi får se hva som skjer ...

Det var alt Magnus Carlsen ville si da han etter VM-triumfen fredag fikk spørsmål om hvilke planer han har for langsjakk fremover.

Det er nemlig ingen hemmelighet at den ferske verdensmesteren tidvis har slitt med å motivere seg når sjakklokken viser lang tenketid.

Det bekrefter også pappa og manager, Henrik Carlsen, til NRK.

Man tenker definitivt ikke på en ny kamp og tiden fremover nå. Å tenke på lyn- og hurtig-VM er noe annet, for det er langt mer lystbetont. Så jeg tror vi må være ærlige at selv om Magnus har hatt eventyrlig VM-suksess, så har det også vært et enormt slit, sier Henrik Carlsen.

MAGNUS CARLSSEN VINNER SJAKK VM

GLISTE: Magnus Carlsen var strålende fornøyd etter fredagens VM-seier.

Foto: Gunnar Bratthammer / NRK

Det tar på nerver og det er enorme forberedelser, noe vi har fått mer og mer respekt for, legger han til.

Men hvor sannsynlig er det at verdenseneren faktisk står over neste langsjakk-VM?

18-årig verdenstoer

Det spørsmålet er det kun Magnus Carlsen som har svaret på. Men vi kan likevel slå fast at klodens beste sjakkspiller pirres av duellen mot den nye verdenstoeren, Alireza Firouzja.

– Jeg må si at jeg var virkelig imponert over prestasjonen til Alireza i Grand Swiss og EM for lag, og jeg vil si at det motiverte meg mer enn noe annet, sa Carlsen til Aftenpostens spørsmål etter at han fredag sikret sin femte strake VM-tittel.

18 år gamle Alireza Firouzja har den siste tiden tatt verden med storm, og han nærmer seg stadig Carlsen på verdensrankingen.

Den fransk-iranske tenåringen har allerede tatt én rekord fra nordmannen, da han sikra 2800 rankingpoeng som den yngste noensinne. Det gjorde han som 18 år og fem måneder gammel.

Jubel i team Carlsen

FEIRING: Pappa og manager Henrik Carlsen kunne feire VM-seieren med champagne, men han er tydelig på at langsjakk-VM er et «enormt slit» for sønnen.

Foto: Gunnar Bratthammer / NRK

– Vil være en «boost» for Magnus

Det gnistrer i øyene til sjakkekspert Atle Grønn når han får spørsmål om det som potensielt kan bli drømmeduellen mellom Firouzja og Carlsen i neste VM.

Jeg tror nok ikke Magnus har hatt lyst til å gi bort tittelen til Sergej Karjakin eller Jan Nepomnjasjtsjij, fordi det er hans generasjon, der han er den klart beste. Alireza er en helt ny generasjon, og Magnus vet at noen må overta på sikt. Og han ser Alireza som verdig, sier Grønn og fortsetter:

Nå har han to år å tenke på, og sier jo at han blir inspirert av Alireza. Så hvis han blir den neste VM-motstanderen, så vil det være en «boost» for Magnus.

Alireza Firouzja

STORTALENT: 18 år gamle Alireza Firouzja er allerede verdens nest beste sjakkspiller.

Foto: Carina Johansen / NTB

Både Atle Grønn og NRKs sjakkekspert Torstein Bae poengterer at Garry Kasparov tidligere har uttalt at det var knivingen mot 12 år eldre Anatolij Karpov som gjorde Kasparov til historiens beste sjakkspiller.

Nå tror de begge at det er 12 år yngre Firouzja som vil drive Carlsen til nye historiske høyder ved å gå forbi Kasparov og trone alene på toppen med sju VM-titler.

– Nå kommer det endelig en klart yngre spiller som har selvtilliten og er livsfarlig. Firouzja har alt – og han er klar for å ta rotta på Magnus Carlsen, konkluderer Bae.

Siste nytt

 • Danskene spiller med «protestdrakter» i Qatar-VM

  Danmark stiller i VM-sluttspillet i Qatar med trøyer der logoer og andre detaljer er tonet helt ned. Grepet blir gjort for å markere avstand til vertslandet.

  Designet på de danske VM-draktene ble lagt fram på Instagram-kontoen til utstyrsleverandøren Hummel onsdag. Til bildene står det at «vi ikke vil synes i en turnering som har kostet mennesker livet».

  «Vi støtter det danske landslaget helhjertet, men det er ikke samme sak å støtte Qatar som vertsnasjon», skriver Hummel.

  Qatar har i en årrekke fått kritikk for brudd på menneskerettigheter og sin behandling av gjestearbeidere.

  Logoene til Danmarks fotballforbund (DBU) og Hummel vil være i samme farge som draktene. Det gjør det nesten umulig å se dem fra avstand. Trøyene vil enten være ensfarget i rødt, hvitt eller svart.

  DBU har tidligere gjort det klart at man ikke vil ha sponsorer på sine drakter, og ingen i og rundt landslaget vil delta på arrangement under VM som ikke er obligatoriske. Valget er også tatt som en protest mot Qatar.

  Danskene starter mesterskapet mot Tunisia 22. november. Deretter er det puljekamper mot tittelholder Frankrike (26/11) og Australia (30/11). (NTB)

  Denmark France Nations League Soccer
  Foto: Liselotte Sabroe / AP
 • Første kvinnelige dommer i Serie A for menn – leder «norsk» oppgjør

  Maria Sole Ferrieri Caputi blir i helgen første kvinne som dømmer en fotballkamp i italiensk Serie A for menn.

  Det bekreftet dommerforeningen AIA onsdag. Det ble ikke opplyst hvilken kamp hun skal dømme, men ifølge Gazzetta dello Sport og andre medier blir det kampen mellom Sassuolo og Salernitana.

  Flere norske spillere kan bli involvert i den kampen. Kristian Thorstvedt og Emil Konradsen Ceïde er i Sassuolo-stallen, Erik Botheim, Emil Bohinen og Julian Kristoffersen i Salernitana-stallen.

  – Dette er ikke hvilken som helst dag. Jeg er full av følelser nå, sa AIA-president Alfredo Trentalanga da han offentliggjorde at Caputi skal dømme sin første toppseriekamp. (NTB)

 • VG: Norges Skiforbund dropper FIS-møte grunnet russisk deltagelse

  Det skriver VG.

  Torbjørn Broks Pettersen, som representerer Norges Skiforbund i en av flere ulike langrennskomiteer i FIS, forteller om beskjeden til avisen.

  – Jeg var på vei til toget nå snart, men nå holder jeg meg hjemme. Den norske delegasjonen står over har jeg nettopp fått beskjed om. Det er vanskelig å sitte i møte med russere nå, sier Broks Pettersen.

  I møte, som er i Sveits, har Det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS) invitert russiske representanter.

  – Jeg er i Zürich. Hvis noen ønsker å snakke med oss, så er vi klar og åpen for alle, skriver Russlands skipresident Jelena Välbe i en melding NRK.

  Totalt skulle i underkant av 30 norske deltakere ha deltatt i Sveits.

  – Jeg tenker det er på høy tid. Det har kommet et nytt styre i Norges Skiforbund og de har åpenbart bestemt seg for å ta et tydeligere standpunkt og en hardere linje i de sammenhengene her, sier NRK-kommentator Jan Petter Saltvedt.

  – Det er en tydelighet som er enda viktigere når det begynner å gå rykter om at man vurderer fra IOC- og FIS-ledelsens side å foreta en tilnærming overfor Belarus og Russland.

  FIS Council skal ta stilling til russisk og belarussisk deltagelse først 22. oktober.

  «Den nåværende FIS-policyen når det gjelder russisk og belarusisk deltakelse gjelder ikke representanter, men kun utøvere i konkurranser. Derfor er alle deltakere i FIS’ komiteer klarert til å delta i møtene», skriver medieavdelingen i Det internasjonale skiforbundet til VG.

  Til møtene er også representanter fra Belarus invitert.

  NRKs kommentator, Jan Petter Saltvedt, synes beslutningen er på høy tid.

  – Jeg synes Norge burde tatt et valg allerede til kongressen, der Välbe prøvde å bli gjenvalgt til FIS-council. Det har kommet et nytt styre i Norges Skiforbund og de har åpenbart bestemt seg for å ta et tydeligere standpunkt og en hardere linje i de sammenhengene her, sier han.

  Sesongåpning langrenn - Beitostølen - Beitosprinten 2021
  Foto: Terje Pedersen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 62 klipp
Sport
Spiller nå
Haaland om anklagene mot City-eierne: – Drøye ord 01:20
Neste