Hopp til innhold

Sjakkgeniet som kan forlenge Carlsens karriere

Magnus Carlsen er hemmelighetsfull om fremtiden sin i langsjakk, men røper at det er én duell som gir ham mer motivasjon enn noe annet: kampen mot supertalentet Alireza Firouzja.

Alireza Firouzja og Magnus Carlsen

SUPERDUELL: Ekspertene spår at 18 år gamle Alireza Firouzja vil drive Magnus Carlsen til historiske høyder.

Foto: Carina Johansen / NTB

– Vi får se hva som skjer ...

Det var alt Magnus Carlsen ville si da han etter VM-triumfen fredag fikk spørsmål om hvilke planer han har for langsjakk fremover.

Det er nemlig ingen hemmelighet at den ferske verdensmesteren tidvis har slitt med å motivere seg når sjakklokken viser lang tenketid.

Det bekrefter også pappa og manager, Henrik Carlsen, til NRK.

Man tenker definitivt ikke på en ny kamp og tiden fremover nå. Å tenke på lyn- og hurtig-VM er noe annet, for det er langt mer lystbetont. Så jeg tror vi må være ærlige at selv om Magnus har hatt eventyrlig VM-suksess, så har det også vært et enormt slit, sier Henrik Carlsen.

MAGNUS CARLSSEN VINNER SJAKK VM

GLISTE: Magnus Carlsen var strålende fornøyd etter fredagens VM-seier.

Foto: Gunnar Bratthammer / NRK

Det tar på nerver og det er enorme forberedelser, noe vi har fått mer og mer respekt for, legger han til.

Men hvor sannsynlig er det at verdenseneren faktisk står over neste langsjakk-VM?

18-årig verdenstoer

Det spørsmålet er det kun Magnus Carlsen som har svaret på. Men vi kan likevel slå fast at klodens beste sjakkspiller pirres av duellen mot den nye verdenstoeren, Alireza Firouzja.

– Jeg må si at jeg var virkelig imponert over prestasjonen til Alireza i Grand Swiss og EM for lag, og jeg vil si at det motiverte meg mer enn noe annet, sa Carlsen til Aftenpostens spørsmål etter at han fredag sikret sin femte strake VM-tittel.

18 år gamle Alireza Firouzja har den siste tiden tatt verden med storm, og han nærmer seg stadig Carlsen på verdensrankingen.

Den fransk-iranske tenåringen har allerede tatt én rekord fra nordmannen, da han sikra 2800 rankingpoeng som den yngste noensinne. Det gjorde han som 18 år og fem måneder gammel.

Jubel i team Carlsen

FEIRING: Pappa og manager Henrik Carlsen kunne feire VM-seieren med champagne, men han er tydelig på at langsjakk-VM er et «enormt slit» for sønnen.

Foto: Gunnar Bratthammer / NRK

– Vil være en «boost» for Magnus

Det gnistrer i øyene til sjakkekspert Atle Grønn når han får spørsmål om det som potensielt kan bli drømmeduellen mellom Firouzja og Carlsen i neste VM.

Jeg tror nok ikke Magnus har hatt lyst til å gi bort tittelen til Sergej Karjakin eller Jan Nepomnjasjtsjij, fordi det er hans generasjon, der han er den klart beste. Alireza er en helt ny generasjon, og Magnus vet at noen må overta på sikt. Og han ser Alireza som verdig, sier Grønn og fortsetter:

Nå har han to år å tenke på, og sier jo at han blir inspirert av Alireza. Så hvis han blir den neste VM-motstanderen, så vil det være en «boost» for Magnus.

Alireza Firouzja

STORTALENT: 18 år gamle Alireza Firouzja er allerede verdens nest beste sjakkspiller.

Foto: Carina Johansen / NTB

Både Atle Grønn og NRKs sjakkekspert Torstein Bae poengterer at Garry Kasparov tidligere har uttalt at det var knivingen mot 12 år eldre Anatolij Karpov som gjorde Kasparov til historiens beste sjakkspiller.

Nå tror de begge at det er 12 år yngre Firouzja som vil drive Carlsen til nye historiske høyder ved å gå forbi Kasparov og trone alene på toppen med sju VM-titler.

– Nå kommer det endelig en klart yngre spiller som har selvtilliten og er livsfarlig. Firouzja har alt – og han er klar for å ta rotta på Magnus Carlsen, konkluderer Bae.

Siste nytt

 • Forbannet Hovland midt i fiaskorunde: – Så jævlig dårlig du er

  Viktor Hovland hadde en mildt sagt tung dag på jobb under majorturneringen The Masters fredag kveld norsk tid. Allerede på det første hullet kom en forsmak på det som var i vente, da han gikk av med en såkalt bogey. Det vil si at han brukte ett slag «for mye». På hull to ble vondt til betydelig verre, og etter banens fem første hull, lå han hele sju slag over par.

  – Den verste starten i manns minne, kommenterte Discovery-ekspert Per Haugsrud.

  – Et sjokk for systemet, supplerte kollega Henrik Bjørnstad.

  Hovland var avhengig av å pynte på scoren for å kvalifisere seg til turneringens to siste dager, men da han vartet opp med nok et skjevt utslag i sterk vind på den allerede fryktinngytende golfbanen Augusta, rant det over for 26-åringen.

  – Det er så sjukt. Det er så sjukt, ropte han i fortvilelse, før han utbrøt:

  – Så jævlig dårlig du er i golf!

  Discovery-ekspert Marius Thorp fikk med seg utbruddet:

  – Det er en reaksjon på at han ikke får til det han vil. Han vet nok godt at han ikke er jævlig dårlig i golf, sa han under kanalens studiosending.

  Avslutningen ble også et mareritt for mannen som skrev norsk idrettshistorie så sent som i august, og en dobbeltbogey på hull 15 fjernet alt håp om at han skulle klare cuten.

  Hovland hadde ikke misset en cut siden Scottish Open sommeren 2022, men nå går altså Masters-helgen uten nordmannen. Bare topp 50 får være med lørdag og søndag, og fredagens fiaskorunde sendte Hovland ned på en delt 71.-plass (runden pågår fortsatt).

  I tillegg til tidlig hjemreise, betyr resultatet ny verstenotering i en profesjonell turnering. Den forrige var en runde på 80 slag under Porsche European Open tilbake i 2018. Fasiten fredag er 81 slag, ni over par.

  Trioen i tet ligger på seks slag under par.

  Viktor Hovland, The Masters
  Foto: JAMIE SQUIRE / AFP
 • Strand Larsen-mål ikke nok for Celta Vigo

  Jørgen Strand Larsen notert seg med én scoring da Celta Vigo tapte 1-2 borte mot Real Betis i La Liga fredag kveld.

  Haldenserens scoring kom imidlertid ett minutt på overtid, og da ble det fryktelig kort tid for gjestene å snu kampen.

  Scoringen kom da nordmannen styrte inn en rakett fra Franco Cervi. Nettkjenningen var Strand LArsens 11. i ligaen denne sesongen.

  Fra før hadde Juan Miranda sendt vertene i ledelsen etter 53 minutter, før Nabil Fekir doblet en halvtime senere.

  Celta ligger på 17.-plass på La Liga-tabellen og har virkelig kniven på strupen for å unngå nedrykk. Det skiller bare tre poeng ned til Cádiz på nedrykksplass.

  Betis ligger på sin side helt oppe på 7.-plass og er for virkelig med i kampen om europaspill neste sesong. (NTB)

  Strand Larsen
  Foto: Reuters
 • Delte serien i jakt på VM-plass

  Håvard Sandstad Eidsmo (Freidig) og Eirik Langedal Breivik (NTNUI) delte seieren i sprintløpet i Halden O-meeting, den første viktige konkurransen på norsk jord i orienteringssesongen.

  Dermed har de festet grepet om to av de åtte ledige plassene til verdenscupåpningen i Sveits og Italia, konkurranser hvor det er viktig å prestere for å få en plass i troppen til VM i Skottland i sommer.

  I kvinneklassen tok Andrine Benjaminsen (Lillomarka) en klar seier.

  Håvard Sandstad Eidsmo og Eirik Langedal Breivik
  Foto: Ivar Haugen / NOF

Sendeplan

Kl. Program Kanal