Hopp til innhold

Sjakkgeniet som kan forlenge Carlsens karriere

Magnus Carlsen er hemmelighetsfull om fremtiden sin i langsjakk, men røper at det er én duell som gir ham mer motivasjon enn noe annet: kampen mot supertalentet Alireza Firouzja.

Alireza Firouzja og Magnus Carlsen

SUPERDUELL: Ekspertene spår at 18 år gamle Alireza Firouzja vil drive Magnus Carlsen til historiske høyder.

Foto: Carina Johansen / NTB

– Vi får se hva som skjer ...

Det var alt Magnus Carlsen ville si da han etter VM-triumfen fredag fikk spørsmål om hvilke planer han har for langsjakk fremover.

Det er nemlig ingen hemmelighet at den ferske verdensmesteren tidvis har slitt med å motivere seg når sjakklokken viser lang tenketid.

Det bekrefter også pappa og manager, Henrik Carlsen, til NRK.

Man tenker definitivt ikke på en ny kamp og tiden fremover nå. Å tenke på lyn- og hurtig-VM er noe annet, for det er langt mer lystbetont. Så jeg tror vi må være ærlige at selv om Magnus har hatt eventyrlig VM-suksess, så har det også vært et enormt slit, sier Henrik Carlsen.

MAGNUS CARLSSEN VINNER SJAKK VM

GLISTE: Magnus Carlsen var strålende fornøyd etter fredagens VM-seier.

Foto: Gunnar Bratthammer / NRK

Det tar på nerver og det er enorme forberedelser, noe vi har fått mer og mer respekt for, legger han til.

Men hvor sannsynlig er det at verdenseneren faktisk står over neste langsjakk-VM?

18-årig verdenstoer

Det spørsmålet er det kun Magnus Carlsen som har svaret på. Men vi kan likevel slå fast at klodens beste sjakkspiller pirres av duellen mot den nye verdenstoeren, Alireza Firouzja.

– Jeg må si at jeg var virkelig imponert over prestasjonen til Alireza i Grand Swiss og EM for lag, og jeg vil si at det motiverte meg mer enn noe annet, sa Carlsen til Aftenpostens spørsmål etter at han fredag sikret sin femte strake VM-tittel.

18 år gamle Alireza Firouzja har den siste tiden tatt verden med storm, og han nærmer seg stadig Carlsen på verdensrankingen.

Den fransk-iranske tenåringen har allerede tatt én rekord fra nordmannen, da han sikra 2800 rankingpoeng som den yngste noensinne. Det gjorde han som 18 år og fem måneder gammel.

Jubel i team Carlsen

FEIRING: Pappa og manager Henrik Carlsen kunne feire VM-seieren med champagne, men han er tydelig på at langsjakk-VM er et «enormt slit» for sønnen.

Foto: Gunnar Bratthammer / NRK

– Vil være en «boost» for Magnus

Det gnistrer i øyene til sjakkekspert Atle Grønn når han får spørsmål om det som potensielt kan bli drømmeduellen mellom Firouzja og Carlsen i neste VM.

Jeg tror nok ikke Magnus har hatt lyst til å gi bort tittelen til Sergej Karjakin eller Jan Nepomnjasjtsjij, fordi det er hans generasjon, der han er den klart beste. Alireza er en helt ny generasjon, og Magnus vet at noen må overta på sikt. Og han ser Alireza som verdig, sier Grønn og fortsetter:

Nå har han to år å tenke på, og sier jo at han blir inspirert av Alireza. Så hvis han blir den neste VM-motstanderen, så vil det være en «boost» for Magnus.

Alireza Firouzja

STORTALENT: 18 år gamle Alireza Firouzja er allerede verdens nest beste sjakkspiller.

Foto: Carina Johansen / NTB

Både Atle Grønn og NRKs sjakkekspert Torstein Bae poengterer at Garry Kasparov tidligere har uttalt at det var knivingen mot 12 år eldre Anatolij Karpov som gjorde Kasparov til historiens beste sjakkspiller.

Nå tror de begge at det er 12 år yngre Firouzja som vil drive Carlsen til nye historiske høyder ved å gå forbi Kasparov og trone alene på toppen med sju VM-titler.

– Nå kommer det endelig en klart yngre spiller som har selvtilliten og er livsfarlig. Firouzja har alt – og han er klar for å ta rotta på Magnus Carlsen, konkluderer Bae.

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal