Hopp til innhold

Frykter han kan dø hvis han ikke legger opp

Stian Sivertzen har kjempet seg tilbake i løypa gang på gang. Nå må han likevel legge snøbrettet på hylla – for det ikke er sikkert at han overlever om han fortsetter.

Stian Sivertzen

GIR SEG: Stian Sivertzen kan ikke fortsette med boardercross fordi det rett og slett er for farlig med tanke på skadehistorikken hans.

Foto: Dag Robert Johansen / NRK

Mot alle odds var Stian Sivertzen på vei tilbake og satset alt mot OL i Sør-Korea til vinteren, men nå er snøbrettkjøreren i stedet tvunget til å legge opp.

– Jeg har vært igjennom mange tøffe skader, og etter to store runder har jeg måttet innse at det blir for hardt for kroppen. Da tok jeg valget om å legge opp som profesjonell, avslører 28-åringen overfor NRK.

Sivertzen er for mange kjent som idrettsutøveren som lurte døden – ikke bare én, men to ganger. I 2009 fikk han store indre blødninger etter et fall i prøve-OL. Han fikk tilbakefall og måtte legges i kunstig koma for en operasjon i siste liten.

I fjor vinter ble han brått kritisk syk igjen, med det som viste seg å være en infeksjon i hovedpulsåra. Han var bevisstløs og ingen visste om han ville overleve.

Kan få fatale følger

Nok en gang vant han over døden og kjempet seg tilbake i boardercross-løypa. Som alltid var han like optimistisk.

– Det er rått å være meg, uttalte han.

Han virker nesten like blid når NRK møter ham i Oslo denne solfylte augustdagen. Alvoret er likevel der. For avgjørelsen har ikke vært lett – men faktisk helt nødvendig.

– Risikoen ved å fortsette kan være fatale. De (legene) er redd for at jeg kan stryke med, fordi det er så mye uvisshet rundt skaden min. Det er vanskelig å få svar på hva kroppen min kan tåle, og da kan det selvfølgelig bli katastrofalt, forteller Sivertzen ærlig.

Stian Sivertzen

IMPONERTE: Stian Sivertzen kom til OL-finalen i 2014.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Jeg synes jo ingenting er så skummelt, men jeg vet det er risiko i det jeg driver med. Det er høy fart og mye kan skje. Så etter gode samtaler med mange leger, Olympiatoppen, forbund og familie og venner, har jeg funnet ut at det er lurest at jeg legger opp, legger han til.

Går videre med et smil

Nå skal han i stedet bidra til at andre utøvere når toppen, i tillegg til å holde foredrag, holde på med noen TV-prosjekter – og «ha det masse gøy».

Sivertzen nekter nemlig å være skuffet over at han måtte gi opp OL-drømmen.

– Jeg har selvfølgelig hatt tunge dager og perioder i karrieren, men jeg har alltid forsøkt å se fremover og akseptere den situasjonen jeg er i. Siden jeg fikk infeksjonen i kroppen, har jeg hele tiden visst at alt er veldig usikkert. For meg var uansett ganske realistisk å nå målet om å komme tilbake, men man må tenke på helsa, ikke bare seg selv. Nå går jeg videre, sier han med et smil.

Stian Sivertzen

SMILER FORTSATT: Stian Sivertzen nekter å være skuffet over at han ikke når målet om OL i 2018.

Foto: Snowboardforbundet

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal