Hopp til innhold

Frykter han kan dø hvis han ikke legger opp

Stian Sivertzen har kjempet seg tilbake i løypa gang på gang. Nå må han likevel legge snøbrettet på hylla – for det ikke er sikkert at han overlever om han fortsetter.

Stian Sivertzen

GIR SEG: Stian Sivertzen kan ikke fortsette med boardercross fordi det rett og slett er for farlig med tanke på skadehistorikken hans.

Foto: Dag Robert Johansen / NRK

Mot alle odds var Stian Sivertzen på vei tilbake og satset alt mot OL i Sør-Korea til vinteren, men nå er snøbrettkjøreren i stedet tvunget til å legge opp.

– Jeg har vært igjennom mange tøffe skader, og etter to store runder har jeg måttet innse at det blir for hardt for kroppen. Da tok jeg valget om å legge opp som profesjonell, avslører 28-åringen overfor NRK.

Sivertzen er for mange kjent som idrettsutøveren som lurte døden – ikke bare én, men to ganger. I 2009 fikk han store indre blødninger etter et fall i prøve-OL. Han fikk tilbakefall og måtte legges i kunstig koma for en operasjon i siste liten.

I fjor vinter ble han brått kritisk syk igjen, med det som viste seg å være en infeksjon i hovedpulsåra. Han var bevisstløs og ingen visste om han ville overleve.

Kan få fatale følger

Nok en gang vant han over døden og kjempet seg tilbake i boardercross-løypa. Som alltid var han like optimistisk.

– Det er rått å være meg, uttalte han.

Han virker nesten like blid når NRK møter ham i Oslo denne solfylte augustdagen. Alvoret er likevel der. For avgjørelsen har ikke vært lett – men faktisk helt nødvendig.

– Risikoen ved å fortsette kan være fatale. De (legene) er redd for at jeg kan stryke med, fordi det er så mye uvisshet rundt skaden min. Det er vanskelig å få svar på hva kroppen min kan tåle, og da kan det selvfølgelig bli katastrofalt, forteller Sivertzen ærlig.

Stian Sivertzen

IMPONERTE: Stian Sivertzen kom til OL-finalen i 2014.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Jeg synes jo ingenting er så skummelt, men jeg vet det er risiko i det jeg driver med. Det er høy fart og mye kan skje. Så etter gode samtaler med mange leger, Olympiatoppen, forbund og familie og venner, har jeg funnet ut at det er lurest at jeg legger opp, legger han til.

Går videre med et smil

Nå skal han i stedet bidra til at andre utøvere når toppen, i tillegg til å holde foredrag, holde på med noen TV-prosjekter – og «ha det masse gøy».

Sivertzen nekter nemlig å være skuffet over at han måtte gi opp OL-drømmen.

– Jeg har selvfølgelig hatt tunge dager og perioder i karrieren, men jeg har alltid forsøkt å se fremover og akseptere den situasjonen jeg er i. Siden jeg fikk infeksjonen i kroppen, har jeg hele tiden visst at alt er veldig usikkert. For meg var uansett ganske realistisk å nå målet om å komme tilbake, men man må tenke på helsa, ikke bare seg selv. Nå går jeg videre, sier han med et smil.

Stian Sivertzen

SMILER FORTSATT: Stian Sivertzen nekter å være skuffet over at han ikke når målet om OL i 2018.

Foto: Snowboardforbundet

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal