Hopp til innhold

Mor og datter konkurrerer i samme VM

Moren har vært en viktig støttespiller i løpene Silje Máret (28) har deltatt i. Men nå konkurrerer de mot hverandre i Finnmarksløpet.

Silje Máret Somby og Berit Gaup

FAMILIEDUELL: Mamma Berit Gaup og datter Silje Máret Somby konkurrerer begge i samme klasse i Finnmarksløpet.

Foto: Hanne Wilhelms / NRK

Jeg kjenner meg litt mer nervøs for dette løpet enn tidligere. Nå som mamma ikke er med og passer på meg.

Det sier hundekjører Silje Máret Somby fra Karasjok.

Mamma Berit har lenge vært hennes faste handler og dermed en viktig støttespiller i flere hundekjøringsløp. Men nå skal 28-åringen for første gang kjøre uten moren ved sin side.

Årsaken er at de begge deltar som hundekjørere i årets Finnmarksløp.

– Det blir jo litt artig å konkurrere. Vi vil hverandre det beste, men samtidig vil man gjøre det bedre, sier Silje Máret.

Silje Máret Somby og Berit Gaup

PÅ EGNE BEIN: – I år har jeg måtte gjøre mye mer alene og uten mamma. Hun pleier å ha oversikt over ting, sier Silje Máret

Foto: Hanne Wilhelms / NRK

– Kan du spørre om hjelp da?

– Under løpet er jo mamma opptatt med sitt, men jeg kan vel alltids ringe henne hvis det er noe. Det blir i hvert fall spennende å se hvordan det skal gå, sier datteren før start.

Mor og datter deltar begge i såkalte FL600, som har VM-status i år. Løpet har en distanse på 600 kilometer som man kjører med et spann på åtte hunder.

Mor Gaup ankom sjekkpunkt Levajok like etter klokken ni mandag. Hun liggger på en 20.plass, mens datteren, som er på en 23.plass, fortsatt er på vei mot Levajok.

Kjenner på morsinstinktet

Mamma Berit Gaup synes det er bra at begge kjører i samme konkurranse i år, og hun er tilbøyelig til bistå datteren dersom det trengs.

– Hvis hun får problemer, så må jeg kanskje snu for å hjelpe, sier Berit og fortsetter lattermildt:

– Kanskje morsinstinktet kommer, men det spørs hva slags trøbbel hun kommer i.

Datteren derimot har ikke helt troen på at det kommer til å skje.

– Jeg tror hun ikke kommer til å snu. Det må være en ganske krise hvis hun snur, sier Silje Máret.

Finnmarksløpet 2023 Start 600 kilometer

STARTSTREKEN: Her kjører Berit Gaup ut fra start i Alta med åtte hunder i spannet. Målet er å kjøre løpet rundt og komme tilbake over målstreken.

Foto: Hanne Wilhelms / NRK

Felles utfordring forbi Karasjok

I løpet skal man kjøre forbi Karasjok to ganger, og det kan bli vanskelig for hundene til både moren og datteren.

Årsaken er at de firebeinte tror de skal hjem igjen – ikke forbi og videre mot Alta, der målstreken er.

– Hvert år er det en stor utfordring å kjøre forbi hjemmet vårt. I tidligere løp har hundene snudd seg mot Karasjok eller ønsket å svinge inn. Det er en mental utfordring for dem, sier Silje Máret.

Derfor har de trent mye på akkurat denne passeringen i forkant av Finnmarksløpet.

– Det er den forbipasseringen som er mest kritisk for oss .

Les også Elisabeth (15) ble verdensmester i Finnmarksløpet junior: – Var bare å «gunne» på

Vinner Elisabeth Kristensen

Hvem vinner?

Målet for dem begge er å komme over målstreken.

– Det gjorde jeg ikke i fjor, så i år prøver jeg å komme meg rundt, sier Berit.

Men Silje Máret leker med tanken om å få en bedre plassering enn moren sin. Det til tross for at hun egentlig er forberedt på å havne bak henne.

– Det hadde vært artig å kjøre forbi mamma og få en bedre plassering. Særlig når hun kjører med de bedre hundene.

– Så ja, et lite mål er å slå henne.

– Klarer du det da?

– Det får tiden vise. Det er mye som kan skje på et løp, så man kan aldri si aldri.

Silje Máret Somby og Berit Gaup

SER OPP TIL MOR: – Hun har god kontakt med hundene og er egentlig veldig tøff. Jeg ser opp til mamma som hundekjører. Hun har ikke holdt på det lenge, men hoppet inn i det etter jeg startet med hundekjøringer, sier Silje Máret Somby

Foto: Hanne Wilhelms / NRK

I siste liten

I utgangspunktet skulle Silje Máret være morens handler i årets løp, men det endret seg to uker før løpsstart.

– Jeg meldte meg på i siste liten, sier hun.

Muligheten oppstod for at de begge kunne delta. Det i tillegg til at de hadde nok hunder til to spann. Og moren fikk førstevalget på hundene.

Det var rettferdig at hun fikk velge de hundene hun ville kjøre, og så tok jeg resten. Det er jo hun som har hatt hovedansvar for treningen denne sesongen, sier Silje Máret.

Mamma Berit har alltid vært den trygge handleren til Silje Máret. Hun forteller at moren er flink med hundene og spannet, og vet hva hundeløp innebærer.

Og angående det siste – det gjør ikke nødvendigvis reserven i årets løp.

– Kjæresten min er handler, men han har aldri vært på hundeløp før. Men jeg har troa på at han klarer det. Han lærer fort, sier Silje Máret lattermildt.

Les også Stor favoritt dropper Finnmarksløpet: – I år er det mamma sin tur

Hanna Lyrek

Siste nytt

  • Chelsea bekrefter: Enzo mister resten av sesongen

    Chelseas Enzo Fernandez mister resten av sesongen, det melder klubben på sine nettsider.

    Argentineren har vært under kniven på grunn av et lyskeproblem, og Chelsea bekreftet at operasjonen var vellykket. Samtidig betyr det at han er ute resten av sesongen.

    23-åringen har spilt 62 kamper for klubben etter at de hentet ham i januar i fjor.

    Carabao Cup - Final - Chelsea v Liverpool
    Foto: HANNAH MCKAY / Reuters
  • Wada skal etterforskes etter kritikk i dopingsak

    Verdens Antidopingbyrå (Wada) har bedt om en uavhengig gjennomgang av byråets håndtering av saken om en mulig dopingsak med noen av verdens beste svømmere.

    Ifølge Wada skal sveitseren Eric Cottier få adgang til sakens innhold og gi sin vurdering av byråets behandling av saken. Wada opplyser at arbeidet ventes å være ferdig om to måneder.

    – Wadas integritet og omdømme er under angrep. I de siste dagene er Wada blitt anklaget for partiskhet overfor Kina, opplyser antidopingbyrået.

    Lørdag kom nyheten om at kinesiske svømmere hadde spor av hjertemedisinen trimetazidin i prøver avgitt noen måneder før sommerlekene i 2021. 13 av dem deltok i OL i Tokyo.

    Kinesiske antidopingmyndigheter har avvist anklagene og hevder at utøverne skal ha fått i seg stoffet i mat under et stevne.

    Senere stilte Wada seg bak den forklaringen. Det har fått blant andre Det amerikanske antidopingbyrået (Usada) til å reagere sterkt. Den amerikanske antidopingsjefen Travis Tygart gikk mandag hardt ut mot Wada og mente at de dekket over for kineserne. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP
  • Amnesty reagerer kraftig – Fifa forsvarer Saudi-avtale

    Amnesty reagerer kraftig på avtalen Fifa har inngått med det saudiarabiske oljeselskapet Aramco. Fifa peker på at den bidrar til global utvikling av fotballen.

    Avtalen mellom saudiarabiske Aramco og Fifa er den siste i rekken av oljestatens involvering i idrett.

    Nyhetsbyrået AP hevder at avtalen er den største Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har inngått med en sponsor om man regner per år.

    – Vi blir ikke lenger sjokkert over Saudi-Arabias bruk av sport som et PR-verktøy, og Fifa har til gode å imøtekomme bekymringer knyttet til saudiske myndigheters grove brudd på menneskerettighetene, sier prosjektleder Frank Conde Tangberg i Amnesty International til NTB.

    – Fifa har valgt å rulle ut den røde løperen for Saudi-Arabia som VM-vert og sponsor. Vi oppfordrer Fifa til å engasjere seg mer for å ta tak i risikoen knyttet til VM i 2034, sier Tangberg.

    NTB har kontaktet Fifa og spurt om forbundets respons på et samarbeid med Saudi-Arabia og bekymringene om brudd på menneskerettighetene.:

    – I tråd med vedtektene reinvesterer Fifa sine inntekter, inkludert inntektene fra Aramco-sponsingen, i å utvikle fotball over hele verden. Det er forventet at Fifa i 2023–2026 vil investere i overkant av 3,9 milliarder dollar i utvikling og utdanning, opplyser en talsperson i Fifa til NTB.

    – Dette inkluderer «Fifa Forward 3.0», fotballutviklingsfondet og andre initiativ som for eksempel å fremme kvinnefotball, dommerarbeid og teknisk utvikling. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal