Hopp til innhold

Olsbus drastiske OL-grep: – Det var vanskelig å tenke på skiskyting

OSLO/PYEONGCHANG (NRK): Med kun én måned igjen til OL byttet Marte Olsbu skileverandør. Sølvjenta forteller nå at endringene i oppkjøringen gikk hardt inn på henne.

Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018.

I Ruhpolding 10. januar fortalte Olsbu at hun hadde bestemt seg for å vrake sin trofaste skileverandør da hun slet med å tilpasse seg den nye modellen.

Ikke gunstig, sa hun selv om skiftet til Salomon den gang. 10. februar kunne hun feire OL-sølv på sprinten.

– Det var mye følelser i Ruhpolding. Jeg var både trist og glad på samme tid. Det var vanskelig å tenke på skiskyting med så drastiske endringer. Jeg måtte virkelig jobbe med meg selv. Men nå er det kun skiskyting, blinker og å gå fort på ski det handler om, sier Olsbu til NRK.

Trener Steinar Mundal sier han ikke er overrasket over OL-sølvet, men beskriver skibyttet som «kontroversielt».

– Det er spesielt å bytte midt i sesongen, men jeg tror det var riktig det hun gjorde.

Se Olsbus rørende samtale med mor Helga Olsbu.

I tårer

– Dette betyr alt. Det største jeg har gjort noengang! At det skulle gå så bra er nesten ikke til å tro, sier Olsbu som sliter med å holde tårene tilbake.

– Det er fælt å håpe på at andre bommer, men jeg blir jo litt glad. Jeg satt på pinebenken mens de andre skjøt. Det var helt forferdelig å vente. Dette har vært nervepirrende fra før start til langt etter målgang. Under vanskelige forhold er jeg fornøyd med ni treff, fortsetter 27-åringen.

En rekke konkurrenter fikk trøbbel med vinden, men Olsbu hadde forberedt seg godt. Lørdag morgen lokal tid i Sør-Korea ruslet hun rundt på standplass for å sjekke om det hun hadde merket på trening stemte også lørdag. På skive 30 var det roligere.

– På stående skjøt jeg på skive 30. Der merket jeg ikke vinden så godt, forklarer Olsbu.

– Et taktisk grep på standplass?

– Ja, det var en vurdering jeg tok på morgenen. Jeg merket ikke vinden så mye der.

Historisk

OL-debutanten og sølvjenta har tre tredjeplasser i verdenscupen fra tidligere, og leverte altså karrierebeste i Pyeongchang.

Én etter én skjøt flere av de største favorittene seg vekk under de vanskelig forholdene, men 27 år gamle Olsbu turte ikke feire før alle de 87 startende var i mål.

Kun den tyske VM-dronningen Laura Dahlmeier var bedre enn den norske jenta på lørdagens sprint. Hun vant med 24,2 sekunder. Olsbu endte 1,6 sekund foran den tsjekkiske bronsevinneren Veronika Vitkova.

– Fine forhold. Helt vindstille, meldte NRK-ekspert Ola Lunde da Tiril Eckhoff kom inn til første skyting på skive ni.

Men så...

Tre bom

Fossum-jenta åpnet med bom, måtte skru mye i håp om å rette opp missen og bommet igjen. Etter nye justeringer fulgte to treff før det ble «kjempebom høyre», slik Lunde beskrev det.

Løpet var ødelagt for Eckhoff, og vondt ble til verre da hun åpnet andre skyting med nok en bom. Fire påfølgende treff ga en 24. plass.

– Det var perfekte forhold for å skyte godt, og jeg skjønte ikke hvorfor jeg bommet. Da skrudde jeg to til høyre, så begynte det å blåse og jeg skrudde to til venstre igjen. En skikkelig dritserie. Surrete, sier Eckhoff til NRK.

– Er du overrasket over Olsbus sølv?

– Nei, absolutt ikke! Hun har vært kapabel til dette i hele år. Det er det eneste jeg tenker på. Innmari kult, helt magisk, kjempeimponerende og alt på en gang!

Synnøve Solemdal måtte ut i tre strafferunder og gikk i mål 2.17,7 bak den tyske vinneren. Det holdt bare til en 50. plass. Ingrid Landmark Tandrevold ble nummer 59. Hun skjøt to bom hver på liggende og stående.

Siste nytt

  • Norges ishockeykvinner vant etter straffer – styrer mot plass i elite-VM

    Norge kan for første gang siden 1997 år bli å se i elite-VM i ishockey for kvinner. Etter straffeseier over Nederland er opprykkshåpet tent før siste runde.

    Norge spiller for øyeblikket VM 1. divisjon i Østerrike og kjemper om opprykk sammen med flere andre lag.

    Seieren over Nederland kom i en tett affære i Klagenfurt. Etter tre målløse perioder måtte lagene ut i forlengning og etter hvert straffer. Der ble Emilie Kruse og Mathea Fischer avgjørende for Norge med sine scoringer.

    Med fredagens triumf ligger Norge to poeng bak Frankrike på tabelltopp etter fire kamper. Ungarn er to poeng bak Norge med én kamp mindre spilt, og dermed kan ungarerne klatre forbi med seier over Østerrike senere fredag.

    Ungarn og Frankrike skal imidlertid møte hverandre i siste runde, og dessuten har Norge slått begge lag tidligere i turneringen.

    Dermed trenger Norge å slå bunnlaget Sør-Korea etter ordinær tid for å sikre opprykket til elite-VM. Om lag ender likt på poeng, blir kampene innbyrdes tellende for å skille dem.

    De to beste etter fem runder rykker opp til elite-VM i Tsjekkia neste år. (NTB)

    André Lysenstøen, landslagstrener ishockey kvinner
    Foto: NTB
  • Jönsson utestengt i to kamper - Stabæk aksepterer straffen

    Stabæk-trener Jan Jönsson får to kampers karantene for hendelsen mot Vålerenga mandag. Det melder Dagbladet.

    Sportsjef Kim André Pedersen i Stabæk gjør det klart overfor NRK at klubben og Jan Jönsson aksepterer straffen.

    – Jada, vi må forholde oss til de reglene som er. Når forbundet sier det blir konsekvenser i forhold til regelverket så må vi akseptere det, sier Pedersen til NRK.

    Det var på overtid i kampen mot Vålerenga at det ble kaos med Jönsson i hovedrollen.

    Kaoset startet med at Karina Sævik løp langs streken med ballen og en motspiller etter seg. TV-bildene viste at ballen på et tidspunkt var ute, og da skjedde det noe uvanlig.

    Sævik løp videre, men på samme tid løp Stabæk-trener Jan Jönsson ut på banen og stoppet Vålerenga-spilleren med kroppen.

    Da eksploderte det på benken og Jönsson ble vist det røde kortet.

    Like etter så det ut til at han forsøkte å klemme fjerdedommeren.

    – Det var på overtid og jeg forsøker å få tak i ballen for å få tatt et kjapt innkast. Ballen hadde vært klart ute og jeg gikk en meter ut på banen for å ta den. Jeg ville få spillet i gang. Det var på overtid og Vålerenga sparket bort ballen for at tiden skulle gå ut, sa Jönsson til NRK etter kampen.

    Nå er Stabæk-treneren straffet for episoden.

    Pedersen sier klubben hadde en god prat med Jönsson etter kampen og senere i etterkant av det, for å reflekere over episoden. De er klare på at de bare må akseptere reglene og ser at Jönssons inngripen ble overivrig.

    Jönsson får ikke lede Stabæk i kampene mot Brann og Lyn.

    Ifølge Dagbladet er begrunnelsen for straffen fra disiplinærutvalget slik:

    «Disiplinærutvalget har ved sin beslutning lagt til grunn at Jönsson, ved sin inntreden på spillebanen, forstyrrer spillet og motstanderlagets spiller. I henhold til forbundsstyrets retningslinjer for sanksjoner tilsier dette en karantene på to kamper. Disiplinærutvalget har på den bakgrunn kommet til at en karantene på to kamper er en passende reaksjon på den aktuelle overtredelsen.I henhold til reaksjonsreglementet § 4-15 skal karantenen sones i de to neste seriekampene for samme lag treneren ble utvist for»

    Jan Jönsson
  • Haaland avbildet på City-trening etter skadetrøbbel

    City har publisert bildene fra dagens trening på X. Noen timer senere fulgte Haaland opp med et innlegg i samme kanal.

    «Seks finaler igjen», skriver 23-åringen og referer til at det gjenstår seks kamper denne sesongen.

    Haaland var ikke med i sist helgs FA-cupsemifinale som endte med 1-0-seier over Chelsea. I kampen i forveien, Champions League-nederlaget mot Real Madrid, måtte nordmannen ut med en skade. Også mot Brighton torsdag var han ute av troppen.

    City-manager Pep Guardiola opplyste i forkant at jærbuen hadde slitt med et «muskulært problem».

    Haaland er delt toppscorer i ligaen med Chelseas Cole Palmer. De har begge scoret 20 mål.

    City er ett poeng bak serieleder Arsenal, men de lyseblå har én kamp mindre spilt. Dermed har de alt i egne hender i sesonginnspurten. Haaland og co. møter Nottingham Forest borte søndag.

    City skal spille finale mot byrival Manchester United i FA-cupen 25. mai. (NTB)

    I9VZqC6O-Pk
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal