Hopp til innhold

Seks grunner til at Norge kan sjokkere gigantene

ULLEVAAL (NRK): En norsk direktebillett til EM henger i en tynn tråd før møtet med Spania. Her er seks grunner til at tråden kan overleve lørdag kveld.

Johansen, Ødegaard

HØYT OPPE: Stefan Johansen scoret målet da Norge tok med seg 1-1 borte mot Sverige. Martin Ødegaard stormet mot kapteinen.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix

Utgangspunktet for Lars Lagerbäck er like enkelt som det er vanskelig: Norge må etter all sannsynlighet vinne mot Spania for å ha EM-skjebnen i egne hender.

Sverige (11 poeng), Romania (10 poeng) og Norge (9 poeng) har alle igjen én kamp mot spanjolene, og hvis bare Norge klarer det «umulige», kan rødtrøyene smette forbi.

Det vil fortsatt gjenstå tre kamper, inkludert Romania på bortebane, men det store hinderet venter på Ullevaal.

Det aller meste taler også for at favorittene innfrir. Her er noen grunner til at Norge kan overraske:

1. Ubeseiret på Ullevaal under Lagerbäck

Lagerbäck

HJEMMEGLIS: Lars Lagerbäck har foreløpig ikke tapt på Ullevaal for Norge.

Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix

Åtte seire, fire uavgjort og null tap. Det er fasiten for Norge på Ullevaal under Lars Lagerbäck. Både landslagssjefen og spillerne har trukket frem denne statistikken, som definitivt gir en trygghet og selvtillit før Spania-kampen. Men: Norge har ikke hatt besøk av noen av Spanias kaliber (nummer sju på verdensrankingen).

2. Møter et «nytt» Spania

Robert Moreno

I SJEFSSTOLEN: Robert Moreno.

Foto: Tore Meek

Spania har hatt fire landslagssjefer på et drøyt år siden Julen Lopetegui fikk sparken rett før VM i 2018. Nåværende sjef, Robert Moreno, har vært på styrt troppene i totalt fem landskamper siden mars. Spania har vært gjennom et generasjonsskifte, og mange i dagens tropp har mindre enn ti landskamper. Det er «bare» Raúl Albiol (54), Santi Cazorla (78), Sergio Busquets (114) og Sergio Ramos (setter rekord med 168 lørdag) som har flere enn 50.

3. Ni tær i EM

pz637yNM83w

SUVERENE: Spania er så godt som klare for EM i 2020.

Foto: DANIEL MIHAILESCU

Spanjolene står med seks seire av seks mulige og 17-3 i målforskjell. Romania, som er på 3.-plass, er hele åtte poeng bak. Dermed vil det trolig snø oppover i Madrid før EM-billetten glipper. Det er, ifølge football-rankings, 0,02 prosent sjanse for at sistnevnte skjer. Sjansen vil fortsatt være minimal med et eventuelt feilskjær mot Norge. Kan Spania ta foten litt av gasspedalen?

4. Brennhet Ødegaard

KLAR: Martin Ødegaard og Joshua King var offensive på pressekonferansen dagen før dagen.

Jo da, her kunne man trukket frem mange i den spanske troppen, men det Ødegaard har prestert i høst, gir grunn til optimisme for Lagerbäck – også mot Spania. Etter storspill for Real Sociedad i sesongåpningen ble han som første nordmann kåret til månedens beste spiller i La Liga. 20-åringen vant kåringen foran de spanske landslagsspillerne Gerard Moreno (Villarreal) og Mikel Oyarzabal (Real Sociedad).

5. Ikke vanntette

Olsen

YPPET SEG: NSI Runavik-spiss Klaemint Olsen reduserte til 2-1 mot Spania i juni. Færøyene tapte til slutt 4-1.

Foto: Alvaro Barrientos / AP

Selv om Spania er store favoritter mot de fleste også på bortebane, er de ikke vanntette bakover. Gigantene slapp inn mål mot både Romania (1-2) og Færøyene (1-4), og Spania har holdt buret rent i fire av de ti siste tellende bortekampene: Malta (0-2), Israel (0-1), Liechtenstein (0-8) og Albania (0-2). På samtlige bortekamper de to siste kalenderårene, inkludert privatlandskamper og nøytral bane (VM), har Spania sluppet inn 13 mål på 10. Spanjolene har likevel bare tapt én (borte mot Kroatia).

6. Norge har rystet Spania før

Steffen Iversen

FLYVENDE TRØNDER: Steffen Iversen kom seirende ut av duellen med Francisco Molina.

Foto: Tor Richardsen / SCANPIX

Det begynner å bli veldig lenge siden, men likevel: Norge har slått Spania tidligere. Det var også på nøytral bane under åpningskampen i EM i 2000. Steffen Iversen ble matchvinner med sin 1-0-scoring, og mange husker nok hvordan lysluggen steg til værs og knuste keeper Francisco Molina i luftduellen.

Siste nytt

  • Klopp om mulig arvtager: – Høres veldig bra ut

    Jürgen Klopp uttaler seg veldig positvt om Arne Slot, som er i detaljer om å bli Liverpools nye manager.

    Tidligere denne uken tok klubbens jakt på Klopps erstatter en klar vending. Slot ble pekt ut som favoritt, og torsdag bekreftet Feyenoord-treneren at han er i samtaler med Liverpool.

    På fredagens pressekonferanse fikk Klopp spørsmål om nederlenderen, og sa at han liker mye ved det.

    – Jeg er ikke involvert i prosessen, men jeg liker måten laget hans spiller på. En god trener og en fin fyr. Hvis han er mannen, så blir jeg mer enn fornøyd, sier Klopp.

    – Det er ikke opp til meg å bestemme, men det høres veldig bra ut, forsetter den avtroppende Liverpool-manageren. (NTB)

    Jürgen Klopp
    Foto: Andrew Boyers / Reuters
  • Rubiales' etterfølger er klar

    Pedro Rocha ble fredag valgt til ny president i Det spanske fotballforbundet (RFEF), og tar med det over etter skandalepresident Luis Rubiales.

    Forbundet bekrefter ansettelsen på sine hjemmesider fredag.

    «Pedro Rocha har i dag blitt utropt til ny president i Det kongelige spanske fotballforbundet, etter å ha mottatt støtte fra flertallet av forsamlingsmedlemmene», heter det i meldingen.

    Rocha har sittet som midlertidig forbundspresident etter at Luis Rubiales trakk seg fra presidentvervet i september.

    Det har stormet rundt RFEF siden Rubiales kysset Jenni Hermoso på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Kysset førte til at Rubiales måtte trekke seg fra vervet.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon.

    Torsdag ble det kjent at forbundet har havnet under lupen til den spanske regjeringen. Forbundet skal derfor «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD) de neste månedene. (NTB)

    Pedro Rocha
    Foto: THOMAS COEX / AFP
  • Brasil-legende Marta varsler landslagsstopp

    Marta avslutter landslagskarrieren i fotball etter årets kamper. Hun er Brasils mestscorende spiller uansett kjønn.

    Brasil-avgangen kommer fram i et intervju Marta har gitt til CNN. I sommer kan hun få sin sjette OL-deltakelse.

    – Hvis jeg er med til OL, skal jeg nyte hvert øyeblikk. For uansett om jeg drar dit eller ikke, er dette mitt siste år på landslaget. Det vil ikke være mer Marta som landslagsspiller i 2025, sier 38-åringen.

    Hun var med på å ta OL-sølv i 2004 og 2008. Brasil tapte begge finalene for USA. I VM har hun også et sølv etter finaletapet mot Tyskland i 2007.

    Marta har scoret 116 mål på 175 landskamper siden debuten i 2002. På herresiden er Neymar mestscorende for Brasil med 79 nettkjenninger.

    I VM topper Marta også lista som tidenes toppscorer uansett kjønn. Fasiten stoppet på 17 mål fra 23 kamper etter fjorårets exit i gruppespillet. (NTB)

    Marta under fotball-VM 2023
    Foto: Aisha Schulz / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal