Ekspert om Johaugs clostebol-verdi: – Ubetydelig

ULLEVAAL STADION (OSLO): Advokat Niels Kiær avslørte tidlig onsdag hvor stor konsentrasjon av clostebol som ble funnet i den positive dopingprøven til Therese Johaug. Det er en liten dose, mener dopingeksperter.

Høring i dopingsaken mot Therese Johaug

Det ble funnet 13 nanogram per milliliter i kroppen til Therese Johaug.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Onsdag morgen startet et nytt kapittel av norgeshistoriens mest omtalte dopingsak i Norge da de muntlige høringene mellom Therese Johaug og domsutvalget i Norges Idrettsforbund startet.

Det tok ikke spesielt lang tid før den første store avsløringen kom på Ullevaal stadion.

13 nanogram

Under innledningsforedraget til advokat Niels Kiær fra Antidoping Norge kom det for første gang frem hvor store verdier med clostebol som ble funnet i skistjernens dopingprøve.

Kiær opplyser at konsentrasjonen av clostebol i Therese Johaug var 13 nanogram per milliliter i den positive dopingprøven.

Antidoping Norge er klar på at konsentrasjonen ikke er prestasjonsfremmende.

– Ikke minst er resultatet av prøven i samsvar med at hun har brukt kremen til behandling av leppen, og det er ikke påvist at den hadde prestasjonsfremmende effekt, sier Kiær etter spørsmål fra dommer Sølberg.

Bilder fra Johaug-høringen

Se bilder fra Johaug-høringen på Ullevaal stadion.

– Ubetydelig

Åke Andrén-Sandberg, medisinsk ekspert i Sveriges Idrettsforbunds dopingkommisjon, sier til Aftonbladet at mengden som er funnet i Johaugs prøve er minimal.

– Det er en veldig, veldig liten dose, bekrefter han til NRK.

– Clostebol forsvinner med en slik hastighet at for meg er sju og tretten i prinsippet det samme. Tretten nanogram per milliliter er ubetydelig mer enn hva som i det hele tatt kan måles, utdyper Andrén-Sandberg til Aftonbladet.

Han understreker at clostebol-verdien ligger langt under det som ville vært tilfellet, om hun inntok stoffet i en tablett.

– Om hun hadde tatt det i tablettform og de hadde målt dagen etter, hadde det vært tusen ganger høyere, sier den svenske dopingeksperten.

Andrén-Sandberg understreker også at clostebol-konsentrasjonen i Johaugs prøve sannsynligvis ville vært høyere, om hun hadde tatt anabole steroider over lengre tid før hun ble testet.

– Dette støtter hennes versjon, sier han.

Laboratorieleder: – Lav konsentrasjon

Onsdag ettermiddag bekrefter også Yvette Dehnes, leder ved Norges laboratorium for dopinganalyse, at konsentrasjonen på 13 nanogram per milliliter er lav.

– Jeg vil si at dette er en relativt lav konsentrasjon sammenlignet med for eksempel konsentrasjoner du vil se etter oralt inntak eller injeksjon. Da vil du se konsentrasjoner som er 100 eller 1000 ganger høyere enn dette, sier Dehnes.

På spørsmål fra dommeren om konsentrasjonen ville vært lav dersom inntaket var tatt tre uker tidligere, svarer hun:

– Det er veldig vanskelig å kunne si noe om når, hvor mye og hvordan et steroid er tatt basert på en urinprøve. En lav konsentrasjon kan skyldes en høy dose tatt for lang tid siden, eller en lav dose tatt for kort tid siden.

Professor: – Helt umulig

Professor i farmasi, Jo Klaveness, fortalte som onsdagens siste vitne at det er utenkelig at noen skal få en prestasjonsfremmende effekt av å smøre krem med clostebol på leppen. For å nå en stor nok dose, må man rett og slett smøre for mye krem på leppene.

– Det er teknisk helt umulig, sier Klaveness.

Skal clostebol ha en effekt, må det derfor inntas oralt eller injiseres, forklarer han.

– Men smører man det på leppen, blir den dosen man får betydelig mindre enn 1 prosent av det jeg antar er en anabol dose, sier han.

Verdiene på dopingprøvene til Therese Johaug er høyere enn forventet.

SE VIDEO: Idrettsjurist Gunnar-Martin Kjenner mener verdiene er overraskende høye.

– Alle verdier er forbudt

NRK har snakket med sjefen for det Wada-godkjente dopinglaboratoriet ved Karolinska universitetssykehus i Sverige, Magnus Ericsson, etter at verdien av clostebol i Johaugs blod ble kjent.

Ericsson understreker at det ikke er noen grenseverdi for hva som er tillatt av clostebol i blodet.

– Det er totalforbud mot anabole steroider og derfor ingen terskelverdi. Det vil si at alle verdier, uansett størrelse, er totalforbudt, sier Ericsson til NRK.

Sikkerhetrsutinene til Norges skiforbund er endret

NYE REGLER: Fredrik Aukland forteller at Norges Skiforbund har endret rutinene etter Johaugs positive prøve.

– Overraskende høyt

Det har tidligere vært kjent at mengden med clostebol fikk påtalenemnda i Antidoping Norge til å akseptere Johaugs forklaring, altså at hun fikk stoffet i seg ved å bruke kremen på de solforbrente leppene, men de har hele tiden holdt verdien skjult fra offentligheten.

– Det er overraskende høyt tall ut ifra det vi har antatt på forhånd, sier idrettsjurist Gunnar-Martin Kjenner til NRK.

– Det avgjørende er om analysen samsvarer med de faktiske opplysningene Therese har gitt, legger han til.

Clostebol er blant annet kjent som et av de prestasjonsfremmende midlene som ble brukt av østtyske idrettsutøvere i glansdagene på 70- og 80-tallet.

En tube med kremen Trofodermin som også inneholder costebol som står på dopinglisten.

TROFODERMIN: Trofodermin er identisk med den kremen Therese Johaug skal ha brukt mot såre lepper som resulterte i at hun testet positivt på det anabole steroidet clostebol.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

I dopingsammenheng regnes stoffet som svakt sammenlignet med testosteron. Likevel er det altså på dopinglista.

Det er totalforbud mot anabole steroider. Det vil si at alle verdier, uansett størrelse, er totalforbudt.

Kremen kjøpt på Bendiksens kredittkort

Under Antidoping Norges innledning sitter Johaug helt rolig mellom sine to advokater. Hun følger nøye med på det både Kiær og Birgit Haukland legger frem. Bak henne kan man gjennom et vindu skimte et folketomt Ullevaal stadion.

Under Hauklands supplerende redegjørelse kommer det også frem at tuben med Trofodermin ble betalt av lege Fredrik Bendiksens kredittkort.

– Vi har hentet ut utskrifter fra salg på aktuelt apotek. Vi ba om en periode fra 30. august til 5. september 2016. Det var et kjøp av Trofodermin og en annen krem på til sammen 18,14 euro. Det er kjøpt med bankkort, og bankkortet er tilhørende Fredrik Bendiksen, sier Haukland.

Siste nytt

 • Ødegaards Vitesse fikk bank av Ajax

  Serieleder Ajax ble et nummer for store for Martin Ødegaard og Vitesse i ligaen tirsdag. Kampen endte 4-2.

  Ajax topper æresdivisjonstabellen, men har kun tre poengs luke til PSV. Sistnevnte har i tillegg én kamp tilgode. Ødegaard og Vitesse er nummer seks.

  Ødegaard
  Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
 • Ny remis for Carlsen

  Magnus Carlsen spilte remis mot Fabiano Caruana i storturneringen i Karlsruhe tirsdag. Carlsen spilte med svarte brikker og etter 71 trekk var det over med remis. Verdensmesteren har nå spilt 54 partier på rad uten tap i klassisk sjakk.

  carlsen
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
 • Løke-show for Storhamar

  Heidi Løke scoret hele ni ganger da Storhamar slo Byåsen 26-21 og tok første stikk i sluttspillkvartfinalen i håndball. Lagvenninne Malene Aambakk stod for seks fulltreffere. I den andre kvartfinalen vant Molde 24-21 borte mot Larvik.

  løke
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal