Hopp til innhold

Russiske stjerner inngår kontroversielt sponsorsamarbeid

Flere russiske idrettsstjerner blir ambassadører for en utstyrsleverandør som har koblinger helt til toppen av Russlands politiske system.

Sergej Karjakin, Aleksandra Patskevits, Jevgenij Rylov og Ivan Kuljak

SELFIE: Sergej Karjakin, Aleksandra Patskevits, Jevgenij Rylov og Ivan Kuljak under onsdagens lansering av samarbeidet.

Foto: Skjermdump / Telegram/@vashasashasynchro

Samarbeidet ble nylig offentliggjort under en lansering i Moskva.

Utstyrsleverandøren ledes av datteren til en general i Russlands sikkerhetstjeneste (FSB), noe som gjør at idrettsstjernenes drahjelp kan gi både økonomiske og politiske ringvirkninger.

Det forklarer oberstløytnant Geir Hågen Karlsen, hovedlærer i strategisk kommunikasjon ved Forsvarets høgskole.

FSB har fingrene langt inn i næringslivet, påpeker Karlsen.

En klesprodusent som nå manøvrerer seg inn som en nøkkelaktør, med både OL-kolleksjon og russiske stjerner i stallen, passer bra inn i dette bildet. Både med tanke på økonomiske og politiske motiver, fortsetter han.

Anastasija Zadorina

KONTROVERSIELL: Anastasija Zadorina, grunnleggeren til Zasport.

Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP

Støtter krigen

Klesmerket det er snakk om, er russiske Zasport. De har stått bak OL-kolleksjonene til Den russiske olympiske komité de siste årene, og nå har altså det Moskva-baserte merket funnet plass til flere av de tydeligste støttespillerne til Russlands krigføring i Ukraina i stallen.

Ivan Kuljak

TURNER: Ivan Kuljak har forsvart at han stilte opp på pallen med en Z på brystet etter å ha blitt slått av den ukrainske turneren Illja Kovtun i en verdenscupkonkurranse i Doha.

Foto: Skjermdump: Claro Sports

Svømmeren Jevgenij Rylov, sjakkspilleren Sergej Karjakin og turneren Ivan Kuljak – mest kjent for å ha stilt på premieseremoni med krigssymbolet «Z» på brystet – er blant merkets ferskeste signeringer.

Det samme er OL-sølvvinnerne Nikita Katsapalov og Viktorija Sinitsina, som deltok på åtteårsmarkeringen for Krym-anneksjonen i Moskva for snaut to uker siden.

– Det er åpenbart at jo mer utøverne profilerer Kreml og eventuelt krigen, jo større blir avstanden til Vesten, understreker Karlsen.

Nevnte Rylov ble vraket av sin utstyrsleverandør «Speedo» etter at han deltok på arrangementet. Kuljak risikerer ett års utestengelse etter markeringen på seierspallen. Karjakin er utestengt fra Det internasjonale sjakkforbundet (Fide) i seks måneder for sin støtte til krigen.

Sergej Karjakin, Aleksandra Patskevits, Jevgenij Rylov og Ivan Kuljak

SELFIE: Sergej Karjakin, Aleksandra Patskevits, Jevgenij Rylov og Ivan Kuljak under onsdagens lansering av samarbeidet.

Foto: Skjermdump / Telegram/@vashasashasynchro

– Utøvere i både olympiske og ikke-olympiske idretter lider nå av at de på urettferdig vis er ekskludert fra internasjonale konkurranser, kun fordi de er fra Russland. Støtten fra landet vårt og merket vårt stimulerer til videre trening og forberedelser for nye seiere, sa sjakkesset da samarbeidet ble lansert onsdag.

Han har nå omdøpt Telegram-profilen sin til «Karjakin. Za sport!».

Trippel olympisk mester Aleksandra Patskevitsj, nå ansatt i Presidentadministrasjonen i Russland, var også til stede på lanseringen

Hun delte blant annet et bilde sammen med Karjakin, Rylov og Kuljak på sin Telegram-profil, en populær sosial mediekanal i Russland.

Les også Bolsjunov brukt i propagandashow før Putin-tale: – Står fram som uhyggjeleg

OL-helter før Putin sin tale.

Koblingene til toppen

Grunnleggeren av Zasport er den relativt ferske designeren Anastasija Zadorina. Hennes nettverk strekker seg altså helt til toppen av Russlands politiske system.

Zadorinas far er generaloberst Mikhail Sjekin, lederen for FSBs 7. avdeling. FSB er den føderale sikkerhetstjenesten og etterfølgeren til KGB, Vladimir Putins tidligere arbeidsgiver.

President for den russiske olympiske komité, Stanislav Pozdnyakov og Zasport-grunnlegger Anastasija Zadorina

GRUNNLEGGER: Anastasija Zadorina avbildet da OL-kolleksjonen ble presentert.

Foto: Pavel Golovkin / AP

Nylig skal Zadorina ha vært til stede under 40-årsfeiringen til den sanksjonerte oligarken Kirill Sjamalov i Dubai. Sjamalov er leder for selskapet Sibur og er eksmannen til Putins datter Katerina Tikhonova. Han regnes som en av Putins nære støttespillere.

– Russland er grunnleggende korrupt fra topp til tå, understreker Karlsen, som forklarer at både politikere, myndigheter, sikkerhetstjeneste og kriminelle klør hverandre på ryggen.

På Zasports kundeliste står nettopp Sibur, samt andre institusjoner som Sberbank og Rosneft. De leverer også draktene til volleyballklubben Dynamo Moskva, der Sjekin er klubbpresident.Zasport overtok som offisiell leverandør av OL-bekledning til Russlands olympiske komité i 2017, etter 15 års samarbeid med Bosco.

Sistnevntes toppsjef, Mikhail Kusnirovitsj, begrunnet det med at de ble priset ut.

Norske Karlsen er klar på at disse koblingene i kombinasjon med profileringen som utstyrsleverandøren nå vil få, gjør den til en ikke-ubetydelig aktør i Russland:

– Den kan spille en viktig politisk rolle for Kreml, og det er vinn-vinn for alle parter

Krigsslagord på klærne

Dette er ikke første gang Zasport-grunnleggeren skaper overskrifter. Da vinterens OL-kolleksjon ble offentliggjort i april i fjor, hevet en hel idrettsverden øyenbrynene, men allerede flere år tidligere gjorde hun seg kraftig bemerket.

Da Vesten sanksjonerte Russland etter annekteringen av Krym i 2014, skal hun nemlig ha stått bak svært patriotisk design. Meduza, ett av nettstedene som nå er bannlyst i Russland, skriver at hun laget en kolleksjon t-skjorter med følgende budskap:

«Topol er ikke redd for sanksjoner» og «Sanksjoner? Ikke få Iskanderne mine til å le».

Topol og Iskander er russiske missiler med betydelig rekkevidde og slagkraft.

Les også Russlands OL-kolleksjon skaper sterke reaksjoner: – En parodi

Russia unveils uniform for Tokyo Olympics

Siste nytt

 • Stiftelse støtter Vipers med fem millioner til talentsatsing

  Håndballklubben Vipers Kristiansand, som nylig ble reddet fra konkurs, får fem millioner kroner av stiftelsen Cultiva for å drive talentarbeid.

  Det opplyser stiftelsen i en pressemelding tirsdag. Der vises det til at Vipers gjennom sine resultater de siste årene har bygget erfaring og kompetanse innenfor internasjonal topphåndball.

  Sørlandsklubben har blant annet vunnet Champions League tre ganger på rad.

  «Ingen andre norske lag har gjort noe lignende. Vipers regnes nå som et av de beste lagene i Europa. Vipers Kristiansand er derfor en viktig og spennende klubb for internasjonale og nasjonale talenter», skriver stiftelsen.

  Daglig leder i Vipers, Benedicte Løyland, er glad for støtten.

  – Dette betyr urolig mye for oss som klubb og vårt prosjekt. Det gjør at vi kan fortsette å være en arena for utvikling av morgendagens håndballstjerner samtidig som Kristiansand blir en enda tydeligere aktør i håndballverdenen. Vi ønsker å være med på at forme håndball- og Idretts-Norge nå og i fremtiden, sier hun.

  Søndag vant klubben NM-finalen mot Storhamar.

  (NTB)

  vheapWk4U8g
  Foto: NTB
 • Hergeirsson avslører samtaler med forbundet – ønsker fire nye år som sjef

  Thorir Hergeirsson har ledet håndballjentene i 15 år. Nå har han hatt samtaler med forbundsledelsen om å signere en ny kontrakt til etter sommer-OL i 2028.

  – Jeg har hatt samtaler med både generalsekretær og president. De ønsker meg videre, sier islendingen til NTB og utdyper:

  – Jeg trives veldig godt, men jeg har fullt opp med OL og et EM nå. Sånn sett har jeg ikke mye tid til å tenke på dette, men det vil komme en avgjørelse om en måned eller to eller tre.

  Altså før Paris-OL?

  – Det er fristende å vente til etter OL, men overfor meg selv og andre er det en fordel å få klarhet i dette. Men seinest etter OL, svarer Hergeirsson.

  Hergeirsson tok over jobben som landslagssjef i 2009. Siden den gang har det blitt 15 mesterskapsmedaljer og ni gull. Suksesstrener er et mildt uttrykk.

  Hergeirsson sier følgende om hva som blir avgjørende før han signerer en ny avtale.

  – Det handler veldig mye om å være klar for å stå i dette i fire år til. Jeg har stor respekt for denne jobben. Enten er det «all in» på alle områder hele tiden, eller så er det ikke det.

  Norge møter Østerrike på onsdag. Deretter skal laget ut i kamper mot Sveits og Ungarn i april i Euro Cup.

  (NTB)

  iBpHYK_NpZg
  Foto: NTB
 • Ny jobb for Bråthen

  Hopplandslagets avtroppende sjef Clas Brede Bråthen (55) går ikke arbeidsledig lenge.

  Overfor VG forteller Bråthen at han blir daglig leder i selskapet Veisikring 2. mai.

  – Jeg kjenner ikke på noe vemod, men jeg er spent på det å starte i en ny jobb, med de utfordringene som ligger foran meg. Det er mange mennesker og mye penger involvert, sier han til VG.

  Bråthen har vært sjef for hopplandslaget siden 2004. De siste årene har vært preget av bråk med ledelsen i Norges Skiforbund, men også internt i hopplandslaget.

  vUVVljcppzw
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal