Hopp til innhold

Russlands OL-kolleksjon skaper sterke reaksjoner: – En parodi

I 2019 ble Russland utestengt fra all idrett i fire år og må delta under nøytralt flagg. Nå vekker den nye kleskolleksjonen oppsikt før OL.

Russia unveils uniform for Tokyo Olympics

RUSSISKE FARGER: Det er ikke vanskelig å se hvilket land sin uniform dette er.

Foto: Evgenia Novozhenina / Reuters

– Dette er som en langfinger midt i ansiktet til resten av verden.

Slik reagerer NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt når han ser Russlands nye OL-kolleksjon. I de russiske fargene hvitt, rødt og blått poserte flere i den nye kolleksjonen som Russland skal bruke i det kommende OL.

Det var Nettavisen som først omtalte saken i Norge.

Russia Olympics

PÅ REKKE OG RAD: Ikledd de russiske fargene, selv om det russiske flagget er utestengt fra de Olympiske lekene i Tokyo.

Foto: Pavel Golovkin / AP

I 2019 ble Russland utestengt fra all idrett i fire år, etter å ha manipulert hele det russiske antidopingsystemet i alle idretter. Det russiske antidopingbyrået Rusada anket dommen til Idrettens voldgiftsrett (CAS). Der ble straffen redusert til to år.

- En parodi

Russiske utøvere får fortsatt lov å delta under navnet ROC (Russiske olympiske komité), og med nøytralt flagg. Dette gjelder fortsatt etter anken, men nå får de lov til å bruke de russiske fargene på klærne.

Og selv om logoen på den nye kolleksjonen er nøytral, er det ikke vanskelig å se hvilket land disse klærne representerer.

– Ingen ser forskjell, ingen merker forskjell, ingen sier noe annet enn Russland. Dette viser at hele denne dommen er en parodi, sier Saltvedt.

NRK har lørdag morgen tilbudt IOC å svare på kritikken, men har i skrivende stund ikke fått svar.

Innenfor reglementet

Anders Solheim, som leder Antidoping Norge, mener dette bare beviser at straffen som Russland fikk var altfor mild.

– Russiske utøvere kommer til å delta som vanlig bare under et annet navn. For antidopingarbeidet videre er dette uheldig, sier Solheim.

Daglig leder Anders Solheim i Antidoping Norge informerer om Therese Johaug-saken på en pressekonferanse torsdag.

REAGERER: Daglig leder i Antidoping Norge, Anders Solheim reagerer på Russlands nye kleskolleksjon til OL.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Den nye kleskolleksjonen bryter ikke med retningslinjene som den Internasjonale olympiske komité (IOC) har satt for Russland.

– Antrekkene har blitt godkjent på bakgrunn av dette, skriver IOC i en uttalelse til nyhetsbyrået AP.

Det at klærne er godkjent av IOC er kjernen av problemet mener Saltvedt. Han mener hele dommen kun er av symbolsk verdi.

– IOC har ønsket å ha Russland inne i varmen, men utad stå som ansvarlige. Derfor fikk Russland lov til å ha klær med sine farger på. Denne kolleksjonen er som å peke nese til resten av verden med et smilende IOC sin godkjennelse, sier Saltvedt.

– Jeg kan forstå den betraktningen. Konsekvensene for tidenes største dopingsskandale er omtrent borte, sier Solheim.

Sterke reaksjoner internasjonalt

Det er ikke bare i Norge den nye kleskolleksjonen har skapt reaksjoner.

– Man trenger egentlig ikke en veldig god fantasi. Det er åpenbart at vårt flagg er lett å se på disse plaggene, sier president for den russiske olympiske komité, Stanislav Pozdnyakov til AP.

Russia Olympics

MOTESHOW: Russlands presenterte sin nye kleskolleksjon til sommer-OL i Tokyo i Moskva på onsdag.

Foto: Pavel Golovkin / AP

Også den anerkjente journalisten i New York Times, Tariq Panja, lar seg provosere av den nye russiske uniformen.

– Se på det. Den nye kleskolleksjonen til Russland ser ut som et gigantisk stort russisk flagg. Det stemmer, det russiske flagget er egentlig utestengt fra de olympiske lekene, skriver Panja på Twitter.

Laster Twitter-innhold

– Ville noen reagert om dette var Russlands kleskolleksjon uten utestengelse? Ingen ville ha reagert. OL-antrekk er definisjonen på glorete, og her har Russland laget et antrekk som er fint og som vil gjøre landet stolt, avslutter Saltvedt.

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal