Hopp til innhold

Russlands OL-kolleksjon skaper sterke reaksjoner: – En parodi

I 2019 ble Russland utestengt fra all idrett i fire år og må delta under nøytralt flagg. Nå vekker den nye kleskolleksjonen oppsikt før OL.

Russia unveils uniform for Tokyo Olympics

RUSSISKE FARGER: Det er ikke vanskelig å se hvilket land sin uniform dette er.

Foto: Evgenia Novozhenina / Reuters

– Dette er som en langfinger midt i ansiktet til resten av verden.

Slik reagerer NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt når han ser Russlands nye OL-kolleksjon. I de russiske fargene hvitt, rødt og blått poserte flere i den nye kolleksjonen som Russland skal bruke i det kommende OL.

Det var Nettavisen som først omtalte saken i Norge.

Russia Olympics

PÅ REKKE OG RAD: Ikledd de russiske fargene, selv om det russiske flagget er utestengt fra de Olympiske lekene i Tokyo.

Foto: Pavel Golovkin / AP

I 2019 ble Russland utestengt fra all idrett i fire år, etter å ha manipulert hele det russiske antidopingsystemet i alle idretter. Det russiske antidopingbyrået Rusada anket dommen til Idrettens voldgiftsrett (CAS). Der ble straffen redusert til to år.

- En parodi

Russiske utøvere får fortsatt lov å delta under navnet ROC (Russiske olympiske komité), og med nøytralt flagg. Dette gjelder fortsatt etter anken, men nå får de lov til å bruke de russiske fargene på klærne.

Og selv om logoen på den nye kolleksjonen er nøytral, er det ikke vanskelig å se hvilket land disse klærne representerer.

– Ingen ser forskjell, ingen merker forskjell, ingen sier noe annet enn Russland. Dette viser at hele denne dommen er en parodi, sier Saltvedt.

NRK har lørdag morgen tilbudt IOC å svare på kritikken, men har i skrivende stund ikke fått svar.

Innenfor reglementet

Anders Solheim, som leder Antidoping Norge, mener dette bare beviser at straffen som Russland fikk var altfor mild.

– Russiske utøvere kommer til å delta som vanlig bare under et annet navn. For antidopingarbeidet videre er dette uheldig, sier Solheim.

Daglig leder Anders Solheim i Antidoping Norge informerer om Therese Johaug-saken på en pressekonferanse torsdag.

REAGERER: Daglig leder i Antidoping Norge, Anders Solheim reagerer på Russlands nye kleskolleksjon til OL.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Den nye kleskolleksjonen bryter ikke med retningslinjene som den Internasjonale olympiske komité (IOC) har satt for Russland.

– Antrekkene har blitt godkjent på bakgrunn av dette, skriver IOC i en uttalelse til nyhetsbyrået AP.

Det at klærne er godkjent av IOC er kjernen av problemet mener Saltvedt. Han mener hele dommen kun er av symbolsk verdi.

– IOC har ønsket å ha Russland inne i varmen, men utad stå som ansvarlige. Derfor fikk Russland lov til å ha klær med sine farger på. Denne kolleksjonen er som å peke nese til resten av verden med et smilende IOC sin godkjennelse, sier Saltvedt.

– Jeg kan forstå den betraktningen. Konsekvensene for tidenes største dopingsskandale er omtrent borte, sier Solheim.

Sterke reaksjoner internasjonalt

Det er ikke bare i Norge den nye kleskolleksjonen har skapt reaksjoner.

– Man trenger egentlig ikke en veldig god fantasi. Det er åpenbart at vårt flagg er lett å se på disse plaggene, sier president for den russiske olympiske komité, Stanislav Pozdnyakov til AP.

Russia Olympics

MOTESHOW: Russlands presenterte sin nye kleskolleksjon til sommer-OL i Tokyo i Moskva på onsdag.

Foto: Pavel Golovkin / AP

Også den anerkjente journalisten i New York Times, Tariq Panja, lar seg provosere av den nye russiske uniformen.

– Se på det. Den nye kleskolleksjonen til Russland ser ut som et gigantisk stort russisk flagg. Det stemmer, det russiske flagget er egentlig utestengt fra de olympiske lekene, skriver Panja på Twitter.

Laster Twitter-innhold

– Ville noen reagert om dette var Russlands kleskolleksjon uten utestengelse? Ingen ville ha reagert. OL-antrekk er definisjonen på glorete, og her har Russland laget et antrekk som er fint og som vil gjøre landet stolt, avslutter Saltvedt.

Siste nytt

 • Nytt drama for Hauger i Formel 2 – rivaler sjekkes for regelbrudd

  Dennis Hauger var igjen uheldig da Formel 2-feltet inntok Monaco fredag. Han fikk kvalifiseringen ødelagt på tampen, men kan komme til å klatre på listene.

  Aurskog-gutten fulgte regelverket og bremset ned farten etter en avkjøring fra brasilianeren Felipe Drugovich. Episoden førte til to gule flagg.

  Førerne skal slippe på gassen for å overholde sikkerheten på banen i slike situasjoner. Det gjorde ikke Liam Lawson (New Zealand) og Ayumu Iwasa (Japan), som begge satte bestetider på siste runde etter Drugovichs uhell.

  Det pågår i øyeblikket en etterforskning i Monaco. Blir tidene til Lawson og Iwasa strøket, rykker Hauger oppover på resultatlista. En slik avgjørelse får svært mye å si for 19-åringen.

  Hauger var i mål som nummer seks i den første av to kvalifiseringsgrupper og ble totalt nummer elleve. To hakk opp vil gjøre at han starter lørdagens sprintløp fra nest best startspor og som nummer ni i hovedløpet lørdag.

  F2-reglene tilsier at rekkefølgen på start i sprintløpet snus på hodet for de ti beste i kvaliken. Søndag starter bilene etter plasseringen de fikk fredag.

  Mye har gått galt for Hauger i sesongstarten. Han har hatt uflaks i en rekke løp, og sist helg ble det kun en 13.-plass i hovedløpet i Barcelona. (NTB)

  Red Bull cliff diving Oslo
  Foto: Annika Byrde / NTB
 • FIS-styret stoppet omstridt premiepenge-forslag

  Denne uken kunne NRK fortelle at Hoppkomiteen i FIS hadde vedtatt å øke premiepengene til hoppgutta med cirka fem ganger så mye som til kvinnene. Dette fikk både Silje Opseth og Halvor Egner Granerud til å reagere.

  Men da saken kom opp i FIS-kongressen i Milano denne uken, ble forslaget stoppet i siste sekund. Det bekrefter Erik Røste overfor VG.

  – FIS Council var tydelig på at man ikke kan utvide en allerede stor differanse. På godt norsk så ble forslaget sendt på «ompuss», sier Røste til avisen.

  Silje Opseth og Halvor Egner Granerud
  Foto: NTB
 • Hockey: U20-VM-gruppe i Noreg

  Noreg blir vertsnasjon for sin pulje i U20-VM ishockey i desember.

  Det blei fredag bestemt på Det internasjonale ishockeyforbundets (IIHF) kongress, opplyser Noregs ishockeypresident Tage Pettersen via Twitter.

  Det norske juniorlaget skal spele i 1. divisjon gruppe A, som er nivået under elitenivået. Ifølge Pettersen vil kampane mest sannsynleg spelast i Frisk Askers arena.

  Noreg har også sikta seg inn mot å arrangere elite-VM på seniornivå om fem år. Juniormeisterskapet seinare i år blir ein slags test framfor det som kan bli VM på norsk is i 2027.

  – Dette er vårt første meisterskap på heimebane på mange år – og vår veg mot VM 2027, skriv Pettersen.

  Laster Twitter-innhold

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 39 klipp
Sport
Spiller nå
Haalands karriere fra A til NÅ 03:44
Neste