Hopp til innhold

Russlands OL-kolleksjon skaper sterke reaksjoner: – En parodi

I 2019 ble Russland utestengt fra all idrett i fire år og må delta under nøytralt flagg. Nå vekker den nye kleskolleksjonen oppsikt før OL.

Russia unveils uniform for Tokyo Olympics

RUSSISKE FARGER: Det er ikke vanskelig å se hvilket land sin uniform dette er.

Foto: Evgenia Novozhenina / Reuters

– Dette er som en langfinger midt i ansiktet til resten av verden.

Slik reagerer NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt når han ser Russlands nye OL-kolleksjon. I de russiske fargene hvitt, rødt og blått poserte flere i den nye kolleksjonen som Russland skal bruke i det kommende OL.

Det var Nettavisen som først omtalte saken i Norge.

Russia Olympics

PÅ REKKE OG RAD: Ikledd de russiske fargene, selv om det russiske flagget er utestengt fra de Olympiske lekene i Tokyo.

Foto: Pavel Golovkin / AP

I 2019 ble Russland utestengt fra all idrett i fire år, etter å ha manipulert hele det russiske antidopingsystemet i alle idretter. Det russiske antidopingbyrået Rusada anket dommen til Idrettens voldgiftsrett (CAS). Der ble straffen redusert til to år.

- En parodi

Russiske utøvere får fortsatt lov å delta under navnet ROC (Russiske olympiske komité), og med nøytralt flagg. Dette gjelder fortsatt etter anken, men nå får de lov til å bruke de russiske fargene på klærne.

Og selv om logoen på den nye kolleksjonen er nøytral, er det ikke vanskelig å se hvilket land disse klærne representerer.

– Ingen ser forskjell, ingen merker forskjell, ingen sier noe annet enn Russland. Dette viser at hele denne dommen er en parodi, sier Saltvedt.

NRK har lørdag morgen tilbudt IOC å svare på kritikken, men har i skrivende stund ikke fått svar.

Innenfor reglementet

Anders Solheim, som leder Antidoping Norge, mener dette bare beviser at straffen som Russland fikk var altfor mild.

– Russiske utøvere kommer til å delta som vanlig bare under et annet navn. For antidopingarbeidet videre er dette uheldig, sier Solheim.

Daglig leder Anders Solheim i Antidoping Norge informerer om Therese Johaug-saken på en pressekonferanse torsdag.

REAGERER: Daglig leder i Antidoping Norge, Anders Solheim reagerer på Russlands nye kleskolleksjon til OL.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Den nye kleskolleksjonen bryter ikke med retningslinjene som den Internasjonale olympiske komité (IOC) har satt for Russland.

– Antrekkene har blitt godkjent på bakgrunn av dette, skriver IOC i en uttalelse til nyhetsbyrået AP.

Det at klærne er godkjent av IOC er kjernen av problemet mener Saltvedt. Han mener hele dommen kun er av symbolsk verdi.

– IOC har ønsket å ha Russland inne i varmen, men utad stå som ansvarlige. Derfor fikk Russland lov til å ha klær med sine farger på. Denne kolleksjonen er som å peke nese til resten av verden med et smilende IOC sin godkjennelse, sier Saltvedt.

– Jeg kan forstå den betraktningen. Konsekvensene for tidenes største dopingsskandale er omtrent borte, sier Solheim.

Sterke reaksjoner internasjonalt

Det er ikke bare i Norge den nye kleskolleksjonen har skapt reaksjoner.

– Man trenger egentlig ikke en veldig god fantasi. Det er åpenbart at vårt flagg er lett å se på disse plaggene, sier president for den russiske olympiske komité, Stanislav Pozdnyakov til AP.

Russia Olympics

MOTESHOW: Russlands presenterte sin nye kleskolleksjon til sommer-OL i Tokyo i Moskva på onsdag.

Foto: Pavel Golovkin / AP

Også den anerkjente journalisten i New York Times, Tariq Panja, lar seg provosere av den nye russiske uniformen.

– Se på det. Den nye kleskolleksjonen til Russland ser ut som et gigantisk stort russisk flagg. Det stemmer, det russiske flagget er egentlig utestengt fra de olympiske lekene, skriver Panja på Twitter.

Laster Twitter-innhold

– Ville noen reagert om dette var Russlands kleskolleksjon uten utestengelse? Ingen ville ha reagert. OL-antrekk er definisjonen på glorete, og her har Russland laget et antrekk som er fint og som vil gjøre landet stolt, avslutter Saltvedt.

Siste nytt

 • Spanske medier: PSG-keeper alvorlig skadet etter fall

  Den spanske målvakten Sergio Rico (29) ble hentet i ambulansehelikopter etter en fallulykke søndag, melder Marca.

  Rico ble fløyet til sykehuset Virgen del Rocio i Sevilla. Ulykken skjedde i Huelva-området i det sørvestlige Spania.

  Så sent som lørdag satt keeperen på benken da Paris Saint-Germain sikret Ligue 1-tittelen i en 1-1-kamp mot Strasbourg. Rico har spilt en reserverolle siden han kom til den franske storklubben i september 2020.

  Han har tidligere vært i klubbene Sevilla, Fulham og Mallorca. Førstnevnte har allerede uttrykt støtte til sin tidligere målvakt i en melding på Twitter. Der ber Sevilla om styrke og en rask rehabilitering. (NTB)

  Sergio Rico
  Foto: Reuters
 • Bare 16.-plass for Borch i EM

  Kjetil Borch var kun fjerde raskest i C-finalen i singlesculler i ro-EM. Han ble slått med nesten åtte sekunder. Det gjør at Borch endte som nummer 16 i sin klasse i Slovenske Bled.

  Han klokket inn til 7.11,93, mens Piotr Plominski i den polske båten vant C-finalen på 7.03,96.

  For snart to år siden tok Borch OL-sølv i singlesculler, og i 2018 ble han både verdens- og europamester. I dag er han et godt stykke unna en slik form. (NTB)

  Kjetil Borch
  Foto: NTB
 • Hauger klatret 12 plasser: – Litt flaks

  Dennis Hauger hadde en vanskelig start i Monaco, men bykset opp fra 17.- til 5.-plass i søndagens Formel 2-løp. Det gjorde at Hauger var blant de åtte førerne som plukket VM-poeng.

  – Det er ikke en skuffelse fra hvor jeg startet, så jeg er fornøyd. Jeg hadde selvfølgelig litt flaks, men det var deilig å ha det på min side i dag. En liten opptur, sier Dennis Hauger til Viaplay.

  20-åringen var påskrudd fra start og startet klatringen umiddelbart. Han var på nummer seks i feltet da det ble full stans i hovedløpet etter 24 runder. Rødflagget kom som følge av at Jack Doohans krasjet og påfølgende bilbrann et par runder tidligere.

  Et forsinket tidsskjema fikk arrangøren til å kutte ned på antall runder. Det var heller ingen ulempe for Hauger

  – Her må du ha maks uttelling for at det skal funke, og det har han hatt for en gangs skyld. Det er vel første gang i år at slike ting har vært på vår side, sa Tom Erik Hauger om sønnens kjøring i en pauseprat med Viaplay, ifølge NTB.

  Dennis Hauger
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste