Hopp til innhold

Russlands OL-kolleksjon skaper sterke reaksjoner: – En parodi

I 2019 ble Russland utestengt fra all idrett i fire år og må delta under nøytralt flagg. Nå vekker den nye kleskolleksjonen oppsikt før OL.

Russia unveils uniform for Tokyo Olympics

RUSSISKE FARGER: Det er ikke vanskelig å se hvilket land sin uniform dette er.

Foto: Evgenia Novozhenina / Reuters

– Dette er som en langfinger midt i ansiktet til resten av verden.

Slik reagerer NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt når han ser Russlands nye OL-kolleksjon. I de russiske fargene hvitt, rødt og blått poserte flere i den nye kolleksjonen som Russland skal bruke i det kommende OL.

Det var Nettavisen som først omtalte saken i Norge.

Russia Olympics

PÅ REKKE OG RAD: Ikledd de russiske fargene, selv om det russiske flagget er utestengt fra de Olympiske lekene i Tokyo.

Foto: Pavel Golovkin / AP

I 2019 ble Russland utestengt fra all idrett i fire år, etter å ha manipulert hele det russiske antidopingsystemet i alle idretter. Det russiske antidopingbyrået Rusada anket dommen til Idrettens voldgiftsrett (CAS). Der ble straffen redusert til to år.

- En parodi

Russiske utøvere får fortsatt lov å delta under navnet ROC (Russiske olympiske komité), og med nøytralt flagg. Dette gjelder fortsatt etter anken, men nå får de lov til å bruke de russiske fargene på klærne.

Og selv om logoen på den nye kolleksjonen er nøytral, er det ikke vanskelig å se hvilket land disse klærne representerer.

– Ingen ser forskjell, ingen merker forskjell, ingen sier noe annet enn Russland. Dette viser at hele denne dommen er en parodi, sier Saltvedt.

NRK har lørdag morgen tilbudt IOC å svare på kritikken, men har i skrivende stund ikke fått svar.

Innenfor reglementet

Anders Solheim, som leder Antidoping Norge, mener dette bare beviser at straffen som Russland fikk var altfor mild.

– Russiske utøvere kommer til å delta som vanlig bare under et annet navn. For antidopingarbeidet videre er dette uheldig, sier Solheim.

Daglig leder Anders Solheim i Antidoping Norge informerer om Therese Johaug-saken på en pressekonferanse torsdag.

REAGERER: Daglig leder i Antidoping Norge, Anders Solheim reagerer på Russlands nye kleskolleksjon til OL.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Den nye kleskolleksjonen bryter ikke med retningslinjene som den Internasjonale olympiske komité (IOC) har satt for Russland.

– Antrekkene har blitt godkjent på bakgrunn av dette, skriver IOC i en uttalelse til nyhetsbyrået AP.

Det at klærne er godkjent av IOC er kjernen av problemet mener Saltvedt. Han mener hele dommen kun er av symbolsk verdi.

– IOC har ønsket å ha Russland inne i varmen, men utad stå som ansvarlige. Derfor fikk Russland lov til å ha klær med sine farger på. Denne kolleksjonen er som å peke nese til resten av verden med et smilende IOC sin godkjennelse, sier Saltvedt.

– Jeg kan forstå den betraktningen. Konsekvensene for tidenes største dopingsskandale er omtrent borte, sier Solheim.

Sterke reaksjoner internasjonalt

Det er ikke bare i Norge den nye kleskolleksjonen har skapt reaksjoner.

– Man trenger egentlig ikke en veldig god fantasi. Det er åpenbart at vårt flagg er lett å se på disse plaggene, sier president for den russiske olympiske komité, Stanislav Pozdnyakov til AP.

Russia Olympics

MOTESHOW: Russlands presenterte sin nye kleskolleksjon til sommer-OL i Tokyo i Moskva på onsdag.

Foto: Pavel Golovkin / AP

Også den anerkjente journalisten i New York Times, Tariq Panja, lar seg provosere av den nye russiske uniformen.

– Se på det. Den nye kleskolleksjonen til Russland ser ut som et gigantisk stort russisk flagg. Det stemmer, det russiske flagget er egentlig utestengt fra de olympiske lekene, skriver Panja på Twitter.

Laster Twitter-innhold

– Ville noen reagert om dette var Russlands kleskolleksjon uten utestengelse? Ingen ville ha reagert. OL-antrekk er definisjonen på glorete, og her har Russland laget et antrekk som er fint og som vil gjøre landet stolt, avslutter Saltvedt.

Siste nytt

 • Sørloth jaktet toppscorertittel – Ut med skade

  Alexander Sørloth jaktet toppscorertittelen i Spania, men måtte gå av banen etter bare 13 minutter med skade i kampen mellom Osasuna og Villareal.

  – Veldig trist dette. Hadde mulighet til å bli historisk toppscorer i La Liga, sier TV 2-kommentator Petter Bø Tosterud.

  Sørloth avsluttet fra spiss vinkel og tok seg til baksiden av låret da skaden oppstod. Han la seg ned inne i 16-meteren. Og han så ikke optimistisk da han gikk langs sidelinjen.

  – Det som skulle bli en minnerik dag med positivt fortegn, kan i stedet bli husket som den dagen det ikke skulle gå, utbrøt Bø Tosterud.

  Sørloth lå på førsteplass på toppscorerlisten i La Liga før siste serierunde. Men fredag satte Gironas Artem Dovbyk press på Sørloth da han scoret tre mål i 7–0 seieren mot Granada.

  Deretter viste det seg at Sørloth måtte bytte på grunn av saden. Han gikk umiddelbart mot garderoben.

  For en trist måte å avslutte en fantastisk sesong på, skriver mangeårig La Liga-journalist Sid Lowe på X.

  Kampen pågår fortsatt og stillingen er 1–0 til Osasuna.

  Dermed liger det an til at Dovbyk blir toppscorer i spansk La Liga, før Jude Bellingham og Real Madrid avslutter sesongen lørdag kveld. Det hører med til sjeldenhetene at spillere som ikke spiller for Real Madrid eller Barcelona blir toppscorere i Spania.

  Meldingen oppdateres.

  Sørloth
  Foto: Pablo Morano / Reuters
 • Ruud til finale – spilles om noen timer

  Casper Ruud vant semifinalen i ATP 250-turneringen i Genève etter en spesiell kamp i Sveits mot italienske Flavio Cobolli. Dermed er han klar for finalen, som spilles senere i dag.

  – Det var veldig vanskelig. Jeg var et poeng fra å tape, sier Ruud til arrangøren rett etter kampen.

  Han mente seieren var bra for selvtilliten og så frem mot finalen om noen timer.

  – Jeg skal bare ta en dusj, slappe av og ta en lunsj, så skal jeg varme opp til kampen. sier Ruud.

  Dermed er situasjonen at dobbeltkampen lørdag spilles dagen før French Open, også kjent som Roland Garros, drar i gang søndag.

  Og det skjer etter at han har vært gjennom flere tøffe kamper i turneringen. Også semifinalen ble et tøft oppgjør.

  I første sett tapte nordmannen 1-6, før han slo kraftig tilbake med 6–1 i andre sett. I tredje sett var spillerne langt jevnere. Til slutt gikk Ruud seirende ut etter tiebreak (7–4) i det avgjørende settet.

  Det var uvær fredag kveld som førte at Ruud nå ender opp med to kamper på samme dag, dagen før turneringen som er årets høydepunkt for Ruud spilles i gang.

  Semifinalen vekslet fra direkte svakt spill til meget sterk tennis av Ruud.

  – Comebacket viser at det ikke er noe styrt exit fra Casper hvor han ikke vil prioritere turneringen. Han vil vinne, påpekte TV 2s kommentator Sverre Krogh Sundbø underveis i tredje sett da kampen vippet.

  Til slutt dro Ruud i land seieren.

  Krogh Sundbø påpekte tidlig i kampen den utfordrende situasjonen med en potensiell dobbeltkamp, dagen før starten på årets høydepunkt for Ruud. To år på rad har Ruud gått til finalen i Paris.

  Det er ennå ikke klart om Ruud må spille sin 1. rundekamp søndag mandag eller tirsdag.

  Men Krogh Sundbø påpekte at arrangøren av French Open ofte ikke tar hensyn til at spillere har vært gjennom tøffe kamper rett i forkant av deres turnering, når de setter opp tidsskjemaet.

  Casper Ruud semi Genevé
  Foto: Martial Trezzini / AP
 • La Liga-stjerne spilte med glassbit i foten i to år

  Athletic Bilbao-spissen Iñaki Williams har satt rekord for antallet kamper på rad i La Liga. Utrolig nok har det skjedd med en spesiell skade.

  Williams' trener, Ernesto Valverde, fortalte om den bisarre situasjonen på fredagens pressekonferanse foran serieavslutningen mot Rayo Vallecano. Der må han for en sjelden gangs skyld klare seg uten sin stjernespiss.

  – Jeg og legen lo, for vi kunne ikke tro det vi så, fortalte Valverde ifølge Aftonbladet.

  Williams-skaden oppsto da han var uheldig og tråkket på knust glass for to år siden. Han ble operert, men en to centimeter lang glassbit skal ha blitt igjen i foten hans helt siden det.

  – Da de sydde ham den første gangen, lot de glass være igjen der. Det er ikke en liten bit, den er omtrent to centimeter lang. Den lå ved siden av et bein eller en sene, og vi ble nødt til å fjerne den, sier Valverde.

  Likevel er Williams blitt kjent for å spille hver eneste kamp for Athletic. Han spilte 251 strake ligakamper for klubben fram til han måtte stå over et møte med Celta i januar i år.

  Serieavslutningen mot Rayo går han imidlertid glipp av etter sin siste operasjon. Det samme kan skje med Ghanas VM-kvalifiseringskamper mot Mali og Sentralafrikanske republikk i starten av juni. (NTB)

  WCup Ghana Squad
  Foto: Christophe Ena / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal