Hopp til innhold

Rister på hodet av Kristoffs rekordfart på 146 km/t: – Da leker du med livet

LIMOUX/OSLO (NRK): Rytterne nærmer seg 100 km/t i når de suser nedover fjellsidene i Tour de France. Da hender det frykten kommer.

Kristoff

HØY FART: Alexander Kristoff har (heldigvis) ikke fått sykkelen opp i rekordfart i Frankrike. – Jeg ligger jo sjelden først, så jeg vet ikke helt hvem som kjører fortest, sier han.

Foto: MARCO BERTORELLO / AFP

Syklistene i Frankrike skal ikke bare opp høye fjell. De skal også komme seg ned igjen – gjerne så fort som overhodet mulig.

Det er vanlig at hastigheten ligger mellom 80 og 100 kilometer i timen.

– Det kan være skummelt når man ligger tett, for med en liten bevegelse, så velter hele feltet. Man må holde tungen rett i munnen og jeg prøver ikke å tenke på det, men man blir litt småredd, sier Odd Christian Eiking.

Rekordfart i Oman

Utforkjøringene kan være risikosport. Likevel ser man ofte ryttere som setter seg ned på stanga og bøyer seg så langt ned mot styret som de kommer for å minske luftmotstanden.

– Du må være konsentrert, noe jeg er. Så jeg tenker ikke så mye på det, men hvis det dukker opp uforutsette ting som publikum eller dyr, så kan det være litt skummelt i svinger som «knekker» så du ikke ser utgangen, forteller Alexander Kristoff.

Belgium Cycling Tour de France

TOUR-DEBUT: Wanty-rytter Odd Christian Eiking.

Foto: Thibault Camus / AP

Tourens raskeste fart skal være målt til hele 130 km/t, og ble satt av tyske Marcus Burghardt i fjor. Det er likevel ikke i nærheten av toppfarten Kristoff målte tidligere i år. I Oman satt han ny personlig rekord, med svimlende 146 km/t. Nordmannen kjørte riktig nok «pace» – han lå altså i dragsuget bak en bil.

– Det høres jo veldig dumt ut. Da leker du med livet, men hver sin smak, mener Amund Grøndahl Jansen.

– Det høres jo helt vanvittig ut. Jeg forstår ikke hvordan han har klart det, jeg. Det raskeste jeg har fått på «pace» er vel 120 km/t, sier Eiking.

– Oi, det er høyt. Men det er såpass rette veier i Oman at slike hastigheter er mulig, forklarer Kristoffs lagkamerat Vegard Stake Laengen.

France Cycling Tour de France

GÅR UNNA: Flere bratte utforkjøringer venter for Tour de France-rytterne på de kommende etappene i Alpene.

Foto: Christophe Ena / AP

– Som på motorsykkel

Kristoff forklarer at rekordfarten ble satt på en firefelts strak motorvei i nedoverbakke.

– Man får ikke den samme fartsfølelsen da. Det er mer skummelt når man kjører i 70 ned fjellsider på smale veier med mye svinger, og suser forbi trær. Jeg har mer hjertet i halsen da, men i år har jeg ikke hatt det ennå, forteller UAE-rytteren.

De norske tour-syklistene synes det er vanskelig å beskrive følelsen når det går som raskest i nedoverbakkene, og påpeker at farten som regel styres av et felt og sjelden tvinges frem.

– Man må jo bremse litt når det er mye svinger, og det er vanskelig å komme over 100 km/t her nede, sier Stake Laengen.

– Det er som å kjøre motorsykkel. Og man blir vant til det, tror jeg, mener Grøndahl Jansen.

  • Julien Bernard er rytteren som har hatt høyest toppfart i Tour de France så langt i årets ritt. Franskmannen syklet i 97,8 km/t på den tolvte etappen ned fra et fjell i Pyreneene.

Siste nytt

  • Chelsea bekrefter: Enzo mister resten av sesongen

    Chelseas Enzo Fernandez mister resten av sesongen, det melder klubben på sine nettsider.

    Argentineren har vært under kniven på grunn av et lyskeproblem, og Chelsea bekreftet at operasjonen var vellykket. Samtidig betyr det at han er ute resten av sesongen.

    23-åringen har spilt 62 kamper for klubben etter at de hentet ham i januar i fjor.

    Carabao Cup - Final - Chelsea v Liverpool
    Foto: HANNAH MCKAY / Reuters
  • Wada skal etterforskes etter kritikk i dopingsak

    Verdens Antidopingbyrå (Wada) har bedt om en uavhengig gjennomgang av byråets håndtering av saken om en mulig dopingsak med noen av verdens beste svømmere.

    Ifølge Wada skal sveitseren Eric Cottier få adgang til sakens innhold og gi sin vurdering av byråets behandling av saken. Wada opplyser at arbeidet ventes å være ferdig om to måneder.

    – Wadas integritet og omdømme er under angrep. I de siste dagene er Wada blitt anklaget for partiskhet overfor Kina, opplyser antidopingbyrået.

    Lørdag kom nyheten om at kinesiske svømmere hadde spor av hjertemedisinen trimetazidin i prøver avgitt noen måneder før sommerlekene i 2021. 13 av dem deltok i OL i Tokyo.

    Kinesiske antidopingmyndigheter har avvist anklagene og hevder at utøverne skal ha fått i seg stoffet i mat under et stevne.

    Senere stilte Wada seg bak den forklaringen. Det har fått blant andre Det amerikanske antidopingbyrået (Usada) til å reagere sterkt. Den amerikanske antidopingsjefen Travis Tygart gikk mandag hardt ut mot Wada og mente at de dekket over for kineserne. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP
  • Amnesty reagerer kraftig – Fifa forsvarer Saudi-avtale

    Amnesty reagerer kraftig på avtalen Fifa har inngått med det saudiarabiske oljeselskapet Aramco. Fifa peker på at den bidrar til global utvikling av fotballen.

    Avtalen mellom saudiarabiske Aramco og Fifa er den siste i rekken av oljestatens involvering i idrett.

    Nyhetsbyrået AP hevder at avtalen er den største Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har inngått med en sponsor om man regner per år.

    – Vi blir ikke lenger sjokkert over Saudi-Arabias bruk av sport som et PR-verktøy, og Fifa har til gode å imøtekomme bekymringer knyttet til saudiske myndigheters grove brudd på menneskerettighetene, sier prosjektleder Frank Conde Tangberg i Amnesty International til NTB.

    – Fifa har valgt å rulle ut den røde løperen for Saudi-Arabia som VM-vert og sponsor. Vi oppfordrer Fifa til å engasjere seg mer for å ta tak i risikoen knyttet til VM i 2034, sier Tangberg.

    NTB har kontaktet Fifa og spurt om forbundets respons på et samarbeid med Saudi-Arabia og bekymringene om brudd på menneskerettighetene.:

    – I tråd med vedtektene reinvesterer Fifa sine inntekter, inkludert inntektene fra Aramco-sponsingen, i å utvikle fotball over hele verden. Det er forventet at Fifa i 2023–2026 vil investere i overkant av 3,9 milliarder dollar i utvikling og utdanning, opplyser en talsperson i Fifa til NTB.

    – Dette inkluderer «Fifa Forward 3.0», fotballutviklingsfondet og andre initiativ som for eksempel å fremme kvinnefotball, dommerarbeid og teknisk utvikling. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal