Hopp til innhold

EM-gullvinneren syklet så fort at han fikk dotter i ørene: – Det kokte litt i toppen

Etter EM-gullet i temposykling i U23-klassen reagerte kroppen til Andreas Leknessund (21) kraftig på utmattelsen, følelsene og adrenalinet. «Noe annet enn kylling» skal få ham klar til fellesstarten.

Leknessund på toppen av pallen etter seier i u23-tempoen

EUROPAMESTER: Andreas Leknessund fra Tromsø knuste konkurrentene og tok EM-gull i franske Plouay. – Det var målet og det er stas når det lykkes

Foto: UEC / Bettiniphoto

– Først og fremst så var det hardt, selvfølgelig. Det var 30 minutter med melkesyre. Det er godt å være ferdig, og selvfølgelig ekstra godt når det holdt til gull, forteller den nybakte europamesteren Leknessund til NRK.

Så hard var påkjenningen av å sykle 25,6 kilometer for å kjempe om den gjeve EM-trøya, at tromsøværingen i målområdet var kvalm og hadde dotter i ørene.

XYuKPURN1Xk

FLERE MEDALJER?: Allerede torsdag skal Leknessund ut i ilden igjen, da skal han og resten av U23-landslaget kjøre fellesstart i EM.

Foto: Marit Hommedal

– Nå er ikke jeg noen doktor, men det er litt typisk når du har en «all out» sånn som det der. Det er mye som skjer på slutten. Når du kommer i mål og skjønner at det har blitt gull, det kokte litt i toppen da. Det er nok en blanding av utmattelse, adrenalin og følelser, forteller 21-åringen.

– Vårt største sykkeltalent

Leknessund, som stod over helgens NM, sikret seg gullet med en margin på 23 sekunder ned til sølvvinner Stefan Bissegger fra Sveits.

Før start viste han ikke helt hvor han stod, fordi koronaviruset også har satt sykkelsirkuset på vent.

– Det var veldig lite resultater i forkant som tydet på hvordan det skulle gå. Men jeg har syklet EM før, og jeg vet at jeg har det som skal til for å ta gullet. Det var selvfølgelig en liten drøm å ta gull, og jeg hadde troa, sier Leknessund.

Ole Kristian Stoltenberg

STORT: NRKs sykkelkommentator, Ole Kristian Stoltenberg er full av lovord om Leknessund og dagens seier.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Frem til han trer inn i Team Sunwebs rekker fra og med 2021, kan 21-åringen ikle seg EM-trøya når han sykler temporitt i U23-klassen.

– Det er stort. Vi har omtalt han som vårt største sykkeltalent kanskje gjennom tidene, ganske lenge. Han har jo klatreferdigheter, kjørestyrke og alt, I tillegg har han ekstreme tempoferdigheter. Best av U23-rytterne, det er det klasse over, sier NRKs sykkelkommentator, Ole Kristian Stoltenberg.

– Det blir ikke noe stor feiring

Den mangeårige kommentatoren håper at Leknessund er en som i fremtiden kan være med å kjempe om de øverste plassene i de største treukersrittene.

Leknessund U23-tempo.

TEMPO: Ikke bare kjørte Leknessund så fort at det ble gull på EM-tempoen, han kjørte så fort at han fikk dotter i ørene.

Foto: PRIVAT

Selv har hovedpersonen fokus på det som skal skje senere i uken, i alle fall for nå.

– Det er en fellesstart på torsdag, så det blir ikke noe stor feiring i dag. Kanskje jeg skal spise noe annet enn kylling og ris. Fra og med tirsdag morgen er det fokus på torsdag og ny konkurranse, sier Leknessund, og fortsetter:

– Jeg er i form, og de andre gutta er i form. Så vi kommer til å stille opp der med selvtillit. Og så lenge vi løser oppgavene våre riktig, så skal det også være mulig å få til et godt resultat.

 • Onsdag 26. august sender NRK fellesstarten for herrer elite fra EM, med blant annet Alexander Kristoff, på TV og radio fra klokken 14.00.

Siste nytt

 • Riiber avsluttet sesongen perfekt

  Jarl Magnus Riiber fikk ingen konkurranse på vei inn til nok et NM-gull i kombinert. Han gikk ut på 5-kilometeren med en kjempeluke.

  Tittelkampen på Tolga var aldri spennende. Til det hadde Riiber et for godt forsprang på 1.28 minutter fra start.

  Oslo-mannen holdt også bra fart i løypene og kunne smile for nok en utklassingsseier. Onsdag vant han klart 10-kilometeren.

  Espen Andersen var nærmest Riiber før langrennet. Han ga det er ærlig forsøk i sølvjakten, men greide ikke å holde tritt da Jens Lurås Oftebro rykket mot slutten. (NTB)

  Riiber
  Foto: Terje Bendiksby / NTB
 • Westvold Hansen sikret nok et NM-gull

  Gyda Westvold Hansen var like suverens i langrennssporet som hun var i hoppbakken.

  Hun ledet med 45 sekunder før langrennsdelen, og selv om Ida Marie Hagen tok inn 10 sekunder på de 2,5 kilometerne kvinnene gikk, var hun aldri i nærheten av å true Hansen for gullet.

  – Det har vært en veldig bra sesong, og det er ikke en bedre måte å avslutte sesongen med så mange fra Dalsbygda på plass. Jeg ga litt ekstra i dag, sier Hansen til NRK.

  I går vant Hansen 5 kilometeren. Dermed avslutter verdens beste komibinertløper i kvinneklassen med to NM-gull på to dager.

  Gyda Westvold Hansen
  Foto: Terje Bendiksby / NTB
 • Ragnhild Haga legger opp

  Det skriver hun på Instagram. Haga kommer til å legge opp etter helgens langrenns-NM på Tolga.

  – Jeg kjenner at jeg trenger en forandring i tilværelsen, selv om det også er trist og rart, skriver Haga.

  Hennes største øyeblikk kom under vinter-OL i Pyeongchang i 2018. Da tok Haga to OL-gull, på 10 kilometer individuelt og på stafetten med lagvenninnene.

  Nylig gikk hun til topps under den historiske femmila for kvinner i Holmenkollen.

  – Jeg gleder meg til å finne nye mål å jobbe mot, til å være mosjonist og til å være mer hjemme med dem som har støttet meg gjennom skikarrieren, skriver hun.

  Holmenkollen skifestival 2023, Ragnhild HAga
  Foto: Geir Olsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste