EM-gullvinneren syklet så fort at han fikk dotter i ørene: – Det kokte litt i toppen

Etter EM-gullet i temposykling i U23-klassen reagerte kroppen til Andreas Leknessund (21) kraftig på utmattelsen, følelsene og adrenalinet. «Noe annet enn kylling» skal få ham klar til fellesstarten.

Leknessund på toppen av pallen etter seier i u23-tempoen

EUROPAMESTER: Andreas Leknessund fra Tromsø knuste konkurrentene og tok EM-gull i franske Plouay. – Det var målet og det er stas når det lykkes

Foto: UEC / Bettiniphoto

– Først og fremst så var det hardt, selvfølgelig. Det var 30 minutter med melkesyre. Det er godt å være ferdig, og selvfølgelig ekstra godt når det holdt til gull, forteller den nybakte europamesteren Leknessund til NRK.

Så hard var påkjenningen av å sykle 25,6 kilometer for å kjempe om den gjeve EM-trøya, at tromsøværingen i målområdet var kvalm og hadde dotter i ørene.

XYuKPURN1Xk

FLERE MEDALJER?: Allerede torsdag skal Leknessund ut i ilden igjen, da skal han og resten av U23-landslaget kjøre fellesstart i EM.

Foto: Marit Hommedal

– Nå er ikke jeg noen doktor, men det er litt typisk når du har en «all out» sånn som det der. Det er mye som skjer på slutten. Når du kommer i mål og skjønner at det har blitt gull, det kokte litt i toppen da. Det er nok en blanding av utmattelse, adrenalin og følelser, forteller 21-åringen.

– Vårt største sykkeltalent

Leknessund, som stod over helgens NM, sikret seg gullet med en margin på 23 sekunder ned til sølvvinner Stefan Bissegger fra Sveits.

Før start viste han ikke helt hvor han stod, fordi koronaviruset også har satt sykkelsirkuset på vent.

– Det var veldig lite resultater i forkant som tydet på hvordan det skulle gå. Men jeg har syklet EM før, og jeg vet at jeg har det som skal til for å ta gullet. Det var selvfølgelig en liten drøm å ta gull, og jeg hadde troa, sier Leknessund.

Ole Kristian Stoltenberg

STORT: NRKs sykkelkommentator, Ole Kristian Stoltenberg er full av lovord om Leknessund og dagens seier.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Frem til han trer inn i Team Sunwebs rekker fra og med 2021, kan 21-åringen ikle seg EM-trøya når han sykler temporitt i U23-klassen.

– Det er stort. Vi har omtalt han som vårt største sykkeltalent kanskje gjennom tidene, ganske lenge. Han har jo klatreferdigheter, kjørestyrke og alt, I tillegg har han ekstreme tempoferdigheter. Best av U23-rytterne, det er det klasse over, sier NRKs sykkelkommentator, Ole Kristian Stoltenberg.

– Det blir ikke noe stor feiring

Den mangeårige kommentatoren håper at Leknessund er en som i fremtiden kan være med å kjempe om de øverste plassene i de største treukersrittene.

Leknessund U23-tempo.

TEMPO: Ikke bare kjørte Leknessund så fort at det ble gull på EM-tempoen, han kjørte så fort at han fikk dotter i ørene.

Foto: PRIVAT

Selv har hovedpersonen fokus på det som skal skje senere i uken, i alle fall for nå.

– Det er en fellesstart på torsdag, så det blir ikke noe stor feiring i dag. Kanskje jeg skal spise noe annet enn kylling og ris. Fra og med tirsdag morgen er det fokus på torsdag og ny konkurranse, sier Leknessund, og fortsetter:

– Jeg er i form, og de andre gutta er i form. Så vi kommer til å stille opp der med selvtillit. Og så lenge vi løser oppgavene våre riktig, så skal det også være mulig å få til et godt resultat.

 • Onsdag 26. august sender NRK fellesstarten for herrer elite fra EM, med blant annet Alexander Kristoff, på TV og radio fra klokken 14.00.

Sportsnyheter

Bronselaget

Norsk stafettbronse i VM: – Fantastisk å kunne vinne noe sammen

Et norsk lag med utøvere fra tre forskjellige klasser tok stafettbronse under VM i snøsport for parautøvere.

Siste nytt

 • Remis for Carlsen i Nederland

  Magnus Carlsen spilte remis mot amerikanske Sam Shankland i den åttende runden av den prestisjetunge sjakkturneringen i nederlandske Wijk aan Zee søndag.

  Nordmannen er fortsatt for fullt med i kampen om turneringsseieren med 5,5 poeng av åtte mulige. Remisen betyr at han fortsatt leder, men han kan få besøk av Shakhriyar Mamedyarov i tabelltoppen i løpet av dagen. Han styrer mot seier mot den unge inderen Rameshbabu Praggnanandhaa.

  Det er pause i turneringen mandag. Carlsen skal opp mot Mamedyarov med hvite brikker tirsdag. Der vil det bli en kamp om å lede turneringen alene. (NTB)

  Carlsen
  Foto: Carina Johansen / NTB
 • Granerud skuffet – Geiger vant igjen

  Karl Geiger ble for sterk for Halvor Egner Granerud og de andre hoppstjernene.

  Han vant dermed to av to mulige i Titisee-Neustadt etter å også ha vunnet på lørdag.

  Det var kun Halvor Egner Granerud som kvalifiserte seg til finaleomgangen av de norske. Han klarte ikke å nå pallen, og havnet til slutt på 7.-plass.

  – Jeg synes det er dårlig. Det er veldig vanskelig i konkurransene, det er opp og ned med oppdrift og bakvind. Sånn er det noen ganger, sa Granerud til Viaplay etter rennet.

  – Alt i alt er jeg godt fornøyd med egen innsats.

  Det var kun han av de norske OL-utøverne som i det hele tatt deltok, da resten enten er i karantene, koronasmittet eller skadet.

  De siste verdenscuprennene før OL går i Willingen neste helg. Der vil imidlertid ikke de fremste norske hopperne være med ettersom de skal reise til Kina.

  Halvor Egner Granerud
  Foto: THOMAS KIENZLE / AFP
 • Welbeck reddet poeng mot Leicester

  Det gikk mot hjemmeseier til Leicester i søndagens Premier League-oppgjør mot Brighton, men en sen scoring av Danny Welbeck sørget for poengdeling og 1-1 på King Power Stadium.

  Patson Daka sendte Leicester i ledelsen rett etter pause, men Leicester klarte ikke ri seieren i land.

  Tidligere Manchester United og Arsenal-spiss Danny Welbeck dukket opp åtte minutter før slutt og reddet poenget for gjestene.

  Premier League - Leicester City v Brighton & Hove Albion
  Foto: JASON CAIRNDUFF / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal