EM-gullvinneren syklet så fort at han fikk dotter i ørene: – Det kokte litt i toppen

Etter EM-gullet i temposykling i U23-klassen reagerte kroppen til Andreas Leknessund (21) kraftig på utmattelsen, følelsene og adrenalinet. «Noe annet enn kylling» skal få ham klar til fellesstarten.

Leknessund på toppen av pallen etter seier i u23-tempoen

EUROPAMESTER: Andreas Leknessund fra Tromsø knuste konkurrentene og tok EM-gull i franske Plouay. – Det var målet og det er stas når det lykkes

Foto: UEC / Bettiniphoto

– Først og fremst så var det hardt, selvfølgelig. Det var 30 minutter med melkesyre. Det er godt å være ferdig, og selvfølgelig ekstra godt når det holdt til gull, forteller den nybakte europamesteren Leknessund til NRK.

Så hard var påkjenningen av å sykle 25,6 kilometer for å kjempe om den gjeve EM-trøya, at tromsøværingen i målområdet var kvalm og hadde dotter i ørene.

XYuKPURN1Xk

FLERE MEDALJER?: Allerede torsdag skal Leknessund ut i ilden igjen, da skal han og resten av U23-landslaget kjøre fellesstart i EM.

Foto: Marit Hommedal

– Nå er ikke jeg noen doktor, men det er litt typisk når du har en «all out» sånn som det der. Det er mye som skjer på slutten. Når du kommer i mål og skjønner at det har blitt gull, det kokte litt i toppen da. Det er nok en blanding av utmattelse, adrenalin og følelser, forteller 21-åringen.

– Vårt største sykkeltalent

Leknessund, som stod over helgens NM, sikret seg gullet med en margin på 23 sekunder ned til sølvvinner Stefan Bissegger fra Sveits.

Før start viste han ikke helt hvor han stod, fordi koronaviruset også har satt sykkelsirkuset på vent.

– Det var veldig lite resultater i forkant som tydet på hvordan det skulle gå. Men jeg har syklet EM før, og jeg vet at jeg har det som skal til for å ta gullet. Det var selvfølgelig en liten drøm å ta gull, og jeg hadde troa, sier Leknessund.

Ole Kristian Stoltenberg

STORT: NRKs sykkelkommentator, Ole Kristian Stoltenberg er full av lovord om Leknessund og dagens seier.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Frem til han trer inn i Team Sunwebs rekker fra og med 2021, kan 21-åringen ikle seg EM-trøya når han sykler temporitt i U23-klassen.

– Det er stort. Vi har omtalt han som vårt største sykkeltalent kanskje gjennom tidene, ganske lenge. Han har jo klatreferdigheter, kjørestyrke og alt, I tillegg har han ekstreme tempoferdigheter. Best av U23-rytterne, det er det klasse over, sier NRKs sykkelkommentator, Ole Kristian Stoltenberg.

– Det blir ikke noe stor feiring

Den mangeårige kommentatoren håper at Leknessund er en som i fremtiden kan være med å kjempe om de øverste plassene i de største treukersrittene.

Leknessund U23-tempo.

TEMPO: Ikke bare kjørte Leknessund så fort at det ble gull på EM-tempoen, han kjørte så fort at han fikk dotter i ørene.

Foto: PRIVAT

Selv har hovedpersonen fokus på det som skal skje senere i uken, i alle fall for nå.

– Det er en fellesstart på torsdag, så det blir ikke noe stor feiring i dag. Kanskje jeg skal spise noe annet enn kylling og ris. Fra og med tirsdag morgen er det fokus på torsdag og ny konkurranse, sier Leknessund, og fortsetter:

– Jeg er i form, og de andre gutta er i form. Så vi kommer til å stille opp der med selvtillit. Og så lenge vi løser oppgavene våre riktig, så skal det også være mulig å få til et godt resultat.

 • Onsdag 26. august sender NRK fellesstarten for herrer elite fra EM, med blant annet Alexander Kristoff, på TV og radio fra klokken 14.00.

Siste nytt

 • McGregor ble knocket ut

  Det ble ikke den returen til MMA-buret for Conor McGregor som iren hadde håpet på. I kampen mot Dustin Poirier ble han knocket ut i midten av andre runden.

  For etter at Poirier hadde fått inn flere knallharde slag mot ansiktet til McGregor i midten av den andre runden, smalt iren rett ned i bakken. Noen sekunder senere var kampen ferdig, med en tydelig preget McGregor liggende.

  – Jeg følte meg ikke så komfortabel som jeg burde være. Å være aktiv blir viktig for meg fremover. Jeg kommer snart tilbake. Dette tapet var tøft å svelge, sa McGregor. (NTB).

  Conor McGregor
  Foto: John Locher / AP
 • Villa med enkel seier

  Aston Villa brukte cuphelgen til å slå Newcastle 2-0 i en hengekamp og klatre til øvre halvdel av Premier League-tabellen.

  Ollie Watkins og Bernard Traoré scoret målene i første omgang av en kamp hjemmelaget dominerte. Seieren kunne godt vært større.

  Newcastle sliter tungt for tiden og måtte tåle sitt femte tap på rad. Manager Steve Bruce så sitt lag bli overkjørt i perioder, og laget har bare fire rivaler bak seg på tabellen.

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Clive Brunskill / AP
 • Stortap for Milan hjemme

  Med Jens Petter Hauge på benken ble serieleder Milan knust 0-3 hjemme av Atalanta. Byrival Inter er nå to poeng bak etter deres målløse kamp borte mot Udinese.

  Det sviende stortapet var Milans annet denne sesongen i Serie A. De har nå tapt to av de siste fire Serie A-kampene, etter å også ha tapt 1-4 for Juventus 6. januar.

  Zlatan
  Foto: Miguel Medina / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal