Hopp til innhold

Ringes ned av folk som vil betale trusebot – men forbundet sier nei takk

Det norske kvinnelandslaget ble bøtelagt for å ha brutt strandhåndballens trusepåbud. Det har ført til mobilisering både i og utenfor Norge.

I SHORTS: De norske kvinnene droppet trusa i EMs siste kamp. Skjermdump med tillatelse fra Viasport.

I SHORTS: De norske kvinnene droppet trusa i EMs siste kamp. Skjermdump med tillatelse fra Viasport.

Foto: VIASPORT

Regelverket til Det internasjonale håndballforbundet (IHF) har skapt opphetet debatt den siste tiden. Der står det at kvinnenes uniform er truser og bikinioverdel, mens landslagene for menn kan spille i singlet og shorts.

Norges strandhåndball-landslag for kvinner utfordret regelverket og stilte i shorts i tapet for Spania i EMs bronsekamp, noe de senere ble ilagt en bot på 15.000 for.

Ringes ned

Nå forteller Kåre Geir Lio, president i Norges Håndballforbund, at forbundet ringes ned av folk både i og utenfor Norge som ønsker å bidra til å betale boten.

Kåre Geir Lio

Kåre Geir Lio er glad for støtten.

Foto: Vidar Ruud

– Vi har fått veldig mange henvendelser. Veldig hyggelige henvendelser, sier Lio til NRK onsdag.

NRK har selv blitt kontaktet av britiske Ivor Hewitt, som bor i Surrey i det sørøstlige England. Han ønsket hjelp til å komme i kontakt med forbundet for å gi et pengebidrag.

– Opprørende å se

Hewitt ble klar over saken via Twitter og fikk seg en støkk da han satte seg dypere inn i den.

– Det var opprørende å se hva som foregikk, sier han til NRK.

Han sier han aldri har forstått hvorfor truseregelen er der og mener det er åpenbart at ingen ville brukt en slik bekledning om de fikk velge selv.

Han vil nå betale én av spillernes bøter, 150 euro per spiller, som en symbomhandling og tegn på støtte.

– Det finnes nok tusenvis av mennesker som med glede vil gjøre det, meg selv inkludert, sier han.

Ivor Hewitt

Ivor Hewitt vil betale deler av den norske boten av egen lomme.

Foto: NRK

I tillegg til enkeltpersoners engasjement er det også opprettet en fersk innsamlingsaksjon med samme formål.

Lio beskriver slike initiativ som veldig hyggelige, og røper at forbundet har mottatt en rekke henvendelser fra mennesker som ønsker å spytte inn penger til boten.

– Vi har fått i hvert fall 50-60 henvendelser i løpet av 2-3 dager. Noen spør om å få lov til å bidra i en innsamlingsaksjon, noen ringer faktisk og sier at de vil betale hele boten, sier han.

Forbundet sier nei takk

Men så langt har forbundet sagt nei til alle som vil bidra.

– Det er fordi det var vi som gjorde «feilen», i hermetegn. Vi visste om det, og vi synes vi skal betale boten selv. Det blir litt upraktisk å håndtere den type aksjoner også. Vi har sagt at vi ønsker at de skal bruke pengene sine på lokal håndball, og gi beløpet dit, sier presidenten.

Han forteller at det er stort spenn i hvem som henvender seg og vil bidra økonomisk.

– Det er selvfølgelig mest i fra det norske folk, men i alle varianter. Fra nord i Finnmark, til sør i sør. Store selskaper, små selskaper og enkeltpersoner. Det kom to i fra Sverige, én fra Frankrike. Jeg husker jo ikke alt. Det kom faktisk en i fra USA, som hadde lyst til å bidra også. Det kommer fra alle plasser. Og vi er som sagt veldig takknemlige for det. Vi er veldig glade for den positive oppslutningen som denne saken har fått, sier han.

Siste nytt

 • Mbappé misset to straffer og ble skadet i PSG-seier

  Kylian Mbappés misset et straffespark to ganger og måtte byttes ut med skade i seriekampen mot Montpellier. Det ødela dagen for Paris Saint-Germain onsdag.

  Fabián Ruiz, Lionel Messi og 16-åringen Warren Zaïre-Emery scoret i 3-1-seieren som gjør at PSG er fem poeng foran serietoer Marseille. Det var lagets første seier på tre seriekamper, men Mbappés skade bekymrer.

  PSG fikk straffe etter sju minutter da Christopher Jullien ulovlig hindret Sergio Ramos på et frispark. Mbappés skudd ble reddet av Benjamin Lecomte, men Montpellier-spillere hadde løpt inn i feltet for tidlig, og straffen måtte tas om igjen. Etter at Lecomte slo straffe nummer to i stolpen, satte Mbappé returen over mål.

  Etter halvspilt første omgang haltet Mbappé ut. Ramos måtte også ut med en hodesmell, og et Messi-mål ble annullert for offside etter VAR-gjennomgang. Achraf Hakimi fikk også en scoring annullert for offside.

  Først i det 55. minutt fikk PSG et tellende mål da Fabian scoret. Messi doblet ledelsen. Arnaud Nordin reduserte, men Zaïre-Emery kom inn og scoret sitt første mål for førstelaget.

  PSG er fem poeng foran Marseille, som slo Nantes 2-0 borte, og seks foran Lens, som tapte 0-1 for Nice.

  France Soccer League One
  Foto: Thibault Camus / AP
 • Cremonese med cupskalp – Solbakken og co. ute

  Cremonese tok sin annen store skalp i den italienske cupen da Roma ble slått ut i kvartfinalen med et sviende 1-2-tap. Ola Solbakken ble sittende på Roma-benken gjennom hele kampen.

  Det er ikke første gangen denne sesongen at Cremonese står for en skrell i Coppa Italia. Laget slo ut serie A-lederlaget Napoli i den forrige runden.

  Henrikh Mkhitaryan og Felix Afena-Gyan.
  Foto: MIGUEL MEDINA / AFP
 • Tøff motstand for Hanche Olsen – Bayern komfortabelt videre

  Etter å ha innledet vårsesongen med tre 1-1-kamper fant Bayern München formen igjen i cupkampen mot Mainz og vant 4-0 på bortebane.

  Andreas Hanche-Olsen og hans lagkamerater i hjemmeforsvaret fikk en stri kveld da Bayern-stjernene slo seg løs. Mål av Eric Maxim Choupo-Moting, Jamal Musiala og Leroy Sané avgjorde kampen allerede i første omgang.

  Jamal Musiala og Andreas Hanche-Olsen
  Foto: THOMAS KIENZLE / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Norsk-svensk «smørekonflikt» i skiskytter-sirkuset: – Over grensen 01:29
Neste