Ringes ned av folk som vil betale trusebot – men forbundet sier nei takk

Det norske kvinnelandslaget ble bøtelagt for å ha brutt strandhåndballens trusepåbud. Det har ført til mobilisering både i og utenfor Norge.

I SHORTS: De norske kvinnene droppet trusa i EMs siste kamp. Skjermdump med tillatelse fra Viasport.

I SHORTS: De norske kvinnene droppet trusa i EMs siste kamp. Skjermdump med tillatelse fra Viasport.

Foto: VIASPORT

Regelverket til Det internasjonale håndballforbundet (IHF) har skapt opphetet debatt den siste tiden. Der står det at kvinnenes uniform er truser og bikinioverdel, mens landslagene for menn kan spille i singlet og shorts.

Norges strandhåndball-landslag for kvinner utfordret regelverket og stilte i shorts i tapet for Spania i EMs bronsekamp, noe de senere ble ilagt en bot på 15.000 for.

Ringes ned

Nå forteller Kåre Geir Lio, president i Norges Håndballforbund, at forbundet ringes ned av folk både i og utenfor Norge som ønsker å bidra til å betale boten.

Kåre Geir Lio

Kåre Geir Lio er glad for støtten.

Foto: Vidar Ruud

– Vi har fått veldig mange henvendelser. Veldig hyggelige henvendelser, sier Lio til NRK onsdag.

NRK har selv blitt kontaktet av britiske Ivor Hewitt, som bor i Surrey i det sørøstlige England. Han ønsket hjelp til å komme i kontakt med forbundet for å gi et pengebidrag.

– Opprørende å se

Hewitt ble klar over saken via Twitter og fikk seg en støkk da han satte seg dypere inn i den.

– Det var opprørende å se hva som foregikk, sier han til NRK.

Han sier han aldri har forstått hvorfor truseregelen er der og mener det er åpenbart at ingen ville brukt en slik bekledning om de fikk velge selv.

Han vil nå betale én av spillernes bøter, 150 euro per spiller, som en symbomhandling og tegn på støtte.

– Det finnes nok tusenvis av mennesker som med glede vil gjøre det, meg selv inkludert, sier han.

Ivor Hewitt

Ivor Hewitt vil betale deler av den norske boten av egen lomme.

Foto: NRK

I tillegg til enkeltpersoners engasjement er det også opprettet en fersk innsamlingsaksjon med samme formål.

Lio beskriver slike initiativ som veldig hyggelige, og røper at forbundet har mottatt en rekke henvendelser fra mennesker som ønsker å spytte inn penger til boten.

– Vi har fått i hvert fall 50-60 henvendelser i løpet av 2-3 dager. Noen spør om å få lov til å bidra i en innsamlingsaksjon, noen ringer faktisk og sier at de vil betale hele boten, sier han.

Forbundet sier nei takk

Men så langt har forbundet sagt nei til alle som vil bidra.

– Det er fordi det var vi som gjorde «feilen», i hermetegn. Vi visste om det, og vi synes vi skal betale boten selv. Det blir litt upraktisk å håndtere den type aksjoner også. Vi har sagt at vi ønsker at de skal bruke pengene sine på lokal håndball, og gi beløpet dit, sier presidenten.

Han forteller at det er stort spenn i hvem som henvender seg og vil bidra økonomisk.

– Det er selvfølgelig mest i fra det norske folk, men i alle varianter. Fra nord i Finnmark, til sør i sør. Store selskaper, små selskaper og enkeltpersoner. Det kom to i fra Sverige, én fra Frankrike. Jeg husker jo ikke alt. Det kom faktisk en i fra USA, som hadde lyst til å bidra også. Det kommer fra alle plasser. Og vi er som sagt veldig takknemlige for det. Vi er veldig glade for den positive oppslutningen som denne saken har fått, sier han.

Sportsnyheter

Tokyo Olympics Athletics

OL-drama for Iuel – full forvirring i semifinalen: – Jeg reagerte på et eller annet

Først falt Amalie Iuel under oppvarmingen. Så tjuvstartet hun, men fikk likevel starte semifinalen. 27-åringen kom inn på sisteplass, og resultatlista viste først at hun var diskvalifisert. Det ble endret.

Siste nytt

 • Forsvararar mest utsett for demens

  Forsvarsspelarar har endå større risiko for demens og andre nevropatiske seinskadar etter karrieren enn andre utespelarar. Men tryggast er det å vere keeper.

  Det går fram av ein studie frå University of Glasgow. Forskarane der har kome til denne konklusjonen etter å ha granska ei rekke tidlegare profesjonelle spelarar.

  Granskinga styrkjer resultata frå tidlegare forsking, som viser ein klar samanheng mellom demens og fotballheadingar.

  Risikoen for målvakter er omtrent som gjennomsnittet i folket. Men for utespelarar er risikoen fire gonger så høg, og for forsvarsspelarar fem gonger, viser undersøkinga.

  Risikoen aukar også med lengda på karrieren.

  – I motsetnad til andre former for slike sjukdomar, veit vi no årsaka. Derfor kan vi også hindre det, seier nevropat og professor Willie Stewart.

  Og kjem med ein brannfakkel:

  – Er heading absolutt nødvendig i fotballen i i framstida? Eller sagt på ein annan måte: Er eksponerting av demens absolutt nødvendig for fotball, eller kan ei anna form for fotballkamp bli vurdert?

  – Vi er komne så langt i å finne årsakene at vi snart bør selje fotballar med helsevarsel: Gjentekne headingar av ein fotball kan gi auka risiko for demens, seier professoren.

  Heading, fotball
  Foto: Franck Fife / AFP
 • Klepp-trenaren går av

  Nick Loftus er ferdig som hovudtrenar for Klepp i Toppserien. Han trekkjer seg etter ein hittil svak 2021-sesong.

  Klepp er nummer ni på tabellen berre eitt poeng over direkte nedrykksplass.

  – Det er tøft, men det var best for alle å gå vidare. Det har vore ein tøff periode for klubben med svake resultat, og fotball er drive av resultat. Eg er skuffa over korleis det har gått. Som trenar ønskjer du å dra på ein god måte, seier Loftus til Stavanger Aftenblad.

  For berre ei veke sidan fekk skotten fornya tillit frå Klepp-styret. Loftus var assistent under Ollie Harder då rogalendingane tok sølv i 2018 og bronse i 2019, og han fekk hovudansvaret før 2020-sesongen.

  Nick Loftus
  Foto: Carina Johansen / NTB
 • Tidlegkamp for handballkvinnene

  Noregs kvartfinalemøte med Ungarn blir her heime tidleg onsdagsunderhaldning. OL-kampen får avkast klokka 06.15 norsk tid – 13.15 lokalt.

  Til no i leikane har ikkje handballjentene spelt tidlegare enn 09.15 norsk tid. Dei vann alle dei fem gruppekampane sine.

  Dette er norske tider for OL-kvartfinalane:

  02.30: Montenegro – ROC (russisk lag)

  06.15: Noreg – Ungarn

  10.00: Sverige – Sør-Korea

  13.45: Frankrike – Nederland

  Noreg møter vinnaren av Montenegro – ROC i ein eventuell semifinale.

  Kristine Breistøl
  Foto: Sergei Grits / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal