Hopp til innhold

Ringes ned av folk som vil betale trusebot – men forbundet sier nei takk

Det norske kvinnelandslaget ble bøtelagt for å ha brutt strandhåndballens trusepåbud. Det har ført til mobilisering både i og utenfor Norge.

I SHORTS: De norske kvinnene droppet trusa i EMs siste kamp. Skjermdump med tillatelse fra Viasport.

I SHORTS: De norske kvinnene droppet trusa i EMs siste kamp. Skjermdump med tillatelse fra Viasport.

Foto: VIASPORT

Regelverket til Det internasjonale håndballforbundet (IHF) har skapt opphetet debatt den siste tiden. Der står det at kvinnenes uniform er truser og bikinioverdel, mens landslagene for menn kan spille i singlet og shorts.

Norges strandhåndball-landslag for kvinner utfordret regelverket og stilte i shorts i tapet for Spania i EMs bronsekamp, noe de senere ble ilagt en bot på 15.000 for.

Ringes ned

Nå forteller Kåre Geir Lio, president i Norges Håndballforbund, at forbundet ringes ned av folk både i og utenfor Norge som ønsker å bidra til å betale boten.

Kåre Geir Lio

Kåre Geir Lio er glad for støtten.

Foto: Vidar Ruud

– Vi har fått veldig mange henvendelser. Veldig hyggelige henvendelser, sier Lio til NRK onsdag.

NRK har selv blitt kontaktet av britiske Ivor Hewitt, som bor i Surrey i det sørøstlige England. Han ønsket hjelp til å komme i kontakt med forbundet for å gi et pengebidrag.

– Opprørende å se

Hewitt ble klar over saken via Twitter og fikk seg en støkk da han satte seg dypere inn i den.

– Det var opprørende å se hva som foregikk, sier han til NRK.

Han sier han aldri har forstått hvorfor truseregelen er der og mener det er åpenbart at ingen ville brukt en slik bekledning om de fikk velge selv.

Han vil nå betale én av spillernes bøter, 150 euro per spiller, som en symbomhandling og tegn på støtte.

– Det finnes nok tusenvis av mennesker som med glede vil gjøre det, meg selv inkludert, sier han.

Ivor Hewitt

Ivor Hewitt vil betale deler av den norske boten av egen lomme.

Foto: NRK

I tillegg til enkeltpersoners engasjement er det også opprettet en fersk innsamlingsaksjon med samme formål.

Lio beskriver slike initiativ som veldig hyggelige, og røper at forbundet har mottatt en rekke henvendelser fra mennesker som ønsker å spytte inn penger til boten.

– Vi har fått i hvert fall 50-60 henvendelser i løpet av 2-3 dager. Noen spør om å få lov til å bidra i en innsamlingsaksjon, noen ringer faktisk og sier at de vil betale hele boten, sier han.

Forbundet sier nei takk

Men så langt har forbundet sagt nei til alle som vil bidra.

– Det er fordi det var vi som gjorde «feilen», i hermetegn. Vi visste om det, og vi synes vi skal betale boten selv. Det blir litt upraktisk å håndtere den type aksjoner også. Vi har sagt at vi ønsker at de skal bruke pengene sine på lokal håndball, og gi beløpet dit, sier presidenten.

Han forteller at det er stort spenn i hvem som henvender seg og vil bidra økonomisk.

– Det er selvfølgelig mest i fra det norske folk, men i alle varianter. Fra nord i Finnmark, til sør i sør. Store selskaper, små selskaper og enkeltpersoner. Det kom to i fra Sverige, én fra Frankrike. Jeg husker jo ikke alt. Det kom faktisk en i fra USA, som hadde lyst til å bidra også. Det kommer fra alle plasser. Og vi er som sagt veldig takknemlige for det. Vi er veldig glade for den positive oppslutningen som denne saken har fått, sier han.

Siste nytt

 • Suárez utlignet på overtid – Uruguay vant bronsekampen i Copa America

  Veteranspiss Luis Suárez (37) kan fortsatt score mål. Lørdag utlignet han på overtid, før Uruguay slo Canada på straffer i bronseduellen i Copa America.

  Rodrigo Bentancur sendte Uruguay i ledelsen etter åtte minutter, før Ismaël Kone og Jonathan David sørget for at Canada gikk opp i ledelsen i det 80. spilleminutt.

  To minutter på overtid dukket Suárez opp og utlignet kampen. Dermed måtte det hele avgjøres i straffesparkkonkurranse all den tid det ikke spilles ekstraomganger i mesterskapet.

  Der bommet Kone og Bayern München-stjernen Alphonso Davies for Canada, som dermed tapte.

  Finalen mellom Argentina og Colombia spilles natt til mandag norsk tid.

  Luis Suárez feirer scoring for Uruguay med å holde fingeren foran munnen
  Foto: Jacob Kupferman / AP
 • KFUM rystet hjemmelaget i historisk kamp

  Den historiske midnattssolkampen på Romssa Arena endte 2–1 til gjestene fra Oslo.

  Det var hjemmelaget som styrte mest de første 45 minuttene, men de store sjansene lot vente på seg i første omgang.

  – Vi har ikke skapt så mye, så da er det umulig å være fornøyd, sa KFUMs Johannes Nuñez til TV 2 i pausen.

  To målløse lag gikk til hvilen, men allerede fem minutter ut i andre omgang førte Johannes Nuñez gjestene opp i ledelsen etter en skudd som gikk via en Tromsø-spiller.

  Det var to langt mer offensive lag som var klare for 45 nye minutter i midnattssolen.

  I det 63. minutt slo Tromsø tilbake. Jakob Napoleon Romsaas utlignet for hjemmelaget, og ga Tromsø-supporterne noe å juble for.

  De røde og hvite jaktet en scoring, men fikk ikke satt ballen i nettet til bak KFUM-keeperen. I stedet stanget Momodou Lion Njie gjestene i føringen.

  Hele 14 minutter ble lagt til på Romssa Arena etter at det ble kastet tennisballer og andre gjenstander på banen ved to anledninger.

  Til tross for mye tilleggstid, ble det ikke flere scoringer. Kampen endte 1–2.

  Med seieren her klatret KFUM fire plasser opp på tabellen og dro ifra tidligere tabellnabo Tromsø, som falt ned på en 14. plass.

  Eliteserien i fotball 2024: Tromsø-KFUM Oslo
  Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB
 • Viking enig med belgisk klubb om overgang for Gunnarsson

  Patrik Gunnarsson drar fra Viking til belgiske Kortrijk. Islendingen reiser til Belgia for å gjennomføre medisinsk test søndag.

  Det melder klubben i sine mediekanaler.

  Islendingen kom til Viking fra engelske Brentford i 2022, men var også på lån i Stavanger i 2021. Han har siden spilt 90 kamper for klubben. Senest lørdag holdt han nullen mot KBK.

  Gunnarsson drar søndag til Belgia for å gjøre medisinsk test og sluttføre overgangen.

  Viking har vært i strålende form den siste perioden, med fem seirer og én uavgjort på de siste seks kampene. Stavanger-klubben har med det tatt seg opp til tredjeplass, fem poeng bak Bodø/Glimt med én kamp til gode. (NTB)

  Patrik G
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal