Presset til å spille i truser: – Pinlig og håpløst

Under EM i sandhåndball ønsket de norske kvinnene å demonstrere mot regelen om at kvinner må spille i bikinitruse. Laget forteller at de først ble truet med bøter, og så med strengere straff om de ikke godtok spill i truser.

PenyCxYWfCU

DELTAR I EM: De norske kvinnene er nødt til å spille i bikintruser i EM selv om regelverket bare indikerer bot for regelbruddet. Dette bildet er fra EM i Zagreb i 2017.

Foto: Igor Kralj/PIXSELL / Pa Photos

Bruken av små bikinitruser i sandidrett har i flere år vært et omstridt tema.

De norske sandhåndballkvinnene har i flere år sett seg lei på det strenge regelverket.

I EM ønsket Norge å demonstrere mot kleskoden i regelverket til det internasjonale håndballforbundet. Norge sendte en søknad om å få spille i lårlange tights, noe som går i mot reglementet om trusestørrelse. Brudd på reglementet gir bøter som det norske laget var villig til å ta.

Derfor var skuffelsen hos de norske spillerne stor da de rett før start i første kamp mot Ungarn møtte motstand i Varna i Bulgaria.

– Først fikk vi beskjed om at vi fikk bot på 50 euro per person per kamp, noe som totalt ville bli 50.000 kroner. Det sa vi OK til. Så ble vi truet med at vi fikk renter per kamp og mer uspesifikk straff. Nå rett før kamp fikk vi høre at vi blir disket hvis vi spiller med det. Så da er vi tvunget til å spille med truse, sier en oppgitt Katinka Haltvik til NRK.

Norges sandhåndballkvinner

Dette er bekledningen de norske sandhåndballkvinnene ønsket å spille i.

Foto: Norges Håndballforbund

Lagleder Siv Øye Carlsen opplyser til NRK at en av konsekvensene ved regelbrudd er i verste fall diskvalifikasjon. Hun presiserer at selve ordet «diskvalifikasjon» ikke ble nevnt i møte med EHF, men at laget tolket det som en reell konsekvens, gitt det gjeldende regelverket.

Hevder disk ikke var et alternativ

Til NRK svarer EHF at de først og fremst forholder seg til reglementet til det internasjonale håndballforbundet. Det er dette reglementet som gjelder i EM, og at Norge har godtatt dette reglementet. Videre sier de at EHF ikke brukte ordet diskvalifikasjon i møte med det norske lagets representanter.

– EHF kjenner til NHFs forespørsel og NHF (Norges håndballforbund) ble så forelagt listen over straff. Imidlertid, etter å ha snakket med EHFs delegater på stedet, har aldri diskvalifikasjon blitt nevnt og er heller ikke et alternativ for EHF. For de kommende kampene er EHF i kontakt med NHF for å klargjøre den videre prosedyren, skriver direktør for media og kommunikasjon i EHF, Thomas Schöneich, i en mail til NRK.

Til tross for at EHF sier at de har vært i kontakt med det norske håndballforbundet og gitt beskjed om at bøter var straffen for spill med korte tights, har Norge spilt både åpningskampen mot Ungarn og den neste kampen mot Kroatia, som begynte kl. 13.00, i de lovlige bikinitrusene.

Norge-Kroatia, Sandhåndball-EM 2021

De norske kvinnene tar av seg de lengre shortsene for å spille i bikinitruser i den andre EM-kampen tirsdag. Bildet brukes med tillatelse fra Viasat.

Foto: Skjermdump / Viaplay

Norges kaptein, Katinka Haltvik synes det er rart at EHF ikke er mer imøtekommende til deres protest, nettopp med tanke på den lovede regelendringen.

– De var veldig vage på hva de skulle si. Man kunne få bot, og boten kunne utvikles til å bli høyere, og det kunne bli renter som de kaller det. De kunne ikke si til oss at vi bare får bot ferdig, for da kunne vi ha spilt, men det lå fortsatt i kortene at vi kunne bli diskvalifisert, og da tørr vi ikke å ta den sjansen, sier Haltvik.

– EM er viktig for oss i forhold til videre spill, vi skal kvalifisere oss til et VM. Når vi følte oss såpass trua på at vi kom til å bli disket, turte vi ikke, fortsetter hun.

– Pinlig og håpløst

I oppkjøringen til mesterskapet har Norges lag brukt et alternativt draktsett.

Da Norges lagleder viste fram lårtightsen de ønsket å bruke, var svaret altså negativt fra turneringsledelsen.

President i Norges Håndballforbund Kåre Geir Lio er meget skuffet over hvordan protesten til det norske laget skal ha blitt møtt av det europeiske håndballforbundet.

Boten på 50 euro per spiller, totalt 50.000 kroner i løpet av mesterskapet, var Norges Håndballforbund villig til å betale.

– Det er så pinlig og håpløst. Helt «god natta». Vi skal gladelig betale den boten hvis det var det det stod på. Her har laget vår fulle støtte uansett hva de måtte komme til å gjøre.

Omstridt regelverk

Regelverket har lenge vært omstridt. I april fikk Norges Håndballforbund gjennomslag for sitt forslag på kongressen i Det europeiske håndballforbundet. Nye regler skulle påbegynnes.

– Vi har kontaktet dem og jobbet for dette over flere år. Vi har tatt det opp på kongressen, og vi har blitt lovet at dette skal vi få orden på. Likevel skjer det ingenting. Det er bare trist for kvinnene å måtte forholde seg til dette, sier Lio.

Lio sier at Sverige, Danmark, Frankrike og Norge nå vil sende et skriv til EHF, for nok en gang å prøve å få til en endring i regelverket.

Det internasjonale regelverket er meget spesifikt på hvordan kvinnelige strandhåndballspillere skal være kledd:

«Kvinner skal bruke bikini. Toppen skal være en tettsittende sports-BH med dype utskjæringer ved armene. Trusene må ikke være mer enn ti centimeter på sidene».

EHFs pressetalsmann sier til NRK at en nyopprettet kommisjon vil se på lovendringer og gi forslag til EHFs eksekutivkomité. Den nye sandhåndballkommisjonen har sitt første møte i august.

– EHF er forpliktet til å bringe videre dette temaet på vegne av sine medlemsforbund, men det må sies at reglementet kun kan endres på IHF-nivå. Kommisjonen og eksekutivkomiteen kan kun komme med forslag for endring, skriver Schöneich.

De norske kvinnene er en av forhåndsfavorittene og har vunnet begge sine to kamper til nå i turneringen med 2-0 i sett over både Ungarn og Kroatia.

Siste nytt

 • Hovland med god start

  Viktor Hovland virker bestemt på å rette opp inntrykket før han forlater OL. Golfstjernen fikk tidlig tre birdier på 4. og siste runde søndag.

  23-åringen startet sisterunden på delt 32.-plass og hele sju slag bak bronseplassen. Søndagens åpning tyder på at Hovland vil vise seg fra sin beste side i OL-avslutningen.

  Hovland er i øyeblikket på delt 14.-plass. Totalt er han åtte slag under par.

  Kristian Krogh Johannessen har hittil hatt en svært ujevn runde. På de åtte første hullene står han med tre birdier og fire bogeyer. 26-åringen er i øyeblikket ett slag over par og ligger på delt 55.-plass.

  De beste i sammendraget har ikke startet enda.

  f
  Foto: Heiko Junge / NTB
 • Ny Real Madrid-spiller smittet

  I løpet av de siste åtte dagene har tre Real Madrid-spillere blitt koronasmittet. Lørdag bekrefter Real at Álvaro Odriozola har testet positivt.

  25-åringen er dermed den tredje spilleren på åtte dager til å bli smittet, etter at Karim Benzema fikk påvist koronavirus forrige fredag, og nysigneringen David Alaba ble smittet onsdag.

  Odriozola spilte 90 minutter i treningskampen mot Rangers i Glasgow forrige uke, men vil nå isolere seg som følge av smitten. Det skriver klubben i en kort uttalelse på sine hjemmesider.

  – Real Madrid kan bekrefte at Odriozola har testet positivt for covid-19, heter det kort og godt fra storklubben. Han var på banen i 16 kamper sist sesong og startet ni La Liga-kamper. (NTB)

  Odriozola
  Foto: Pau Barrena / AFP
 • Ruuds finale stanset av uvær

  Casper Ruud stormet mot sin tredje tittel på ATP-touren på like mange uker, men regnet stanset finalen i Kitzbühel. Arrangøren håper å få fullført lørdag kveld.

  Regnet har roet seg noe ned, og det kan dermed gå mot en skikkelig sen kamp for det norske tennisesset og spanske Pedro Martinez.

  Etter en lengre pause mellom første og andre sett, ble spillet stanset kort tid ut i andresettet da regnværet igjen skapte problemer.

  Arrangøren varslet først at kampen skulle spilles ferdig 22, før dette ble flyttet fram til 21.05. Mens banen ble gjort i stand, fortsatte regnet å falle fra himmelen.

  På banen var Ruud i en egen klasse. Nordmannen vant førstesettet 6-1. I andresettet sto det 2-1 til Martinez etter at begge spillerne hadde vunnet sine servegame før regnet stanset spillet.

  Casper Ruud
  Foto: Stefan Adeldberger / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal