Hopp til innhold

Presset til å spille i truser: – Pinlig og håpløst

Under EM i sandhåndball ønsket de norske kvinnene å demonstrere mot regelen om at kvinner må spille i bikinitruse. Laget forteller at de først ble truet med bøter, og så med strengere straff om de ikke godtok spill i truser.

PenyCxYWfCU

DELTAR I EM: De norske kvinnene er nødt til å spille i bikintruser i EM selv om regelverket bare indikerer bot for regelbruddet. Dette bildet er fra EM i Zagreb i 2017.

Foto: Igor Kralj/PIXSELL / Pa Photos

Bruken av små bikinitruser i sandidrett har i flere år vært et omstridt tema.

De norske sandhåndballkvinnene har i flere år sett seg lei på det strenge regelverket.

I EM ønsket Norge å demonstrere mot kleskoden i regelverket til det internasjonale håndballforbundet. Norge sendte en søknad om å få spille i lårlange tights, noe som går i mot reglementet om trusestørrelse. Brudd på reglementet gir bøter som det norske laget var villig til å ta.

Derfor var skuffelsen hos de norske spillerne stor da de rett før start i første kamp mot Ungarn møtte motstand i Varna i Bulgaria.

– Først fikk vi beskjed om at vi fikk bot på 50 euro per person per kamp, noe som totalt ville bli 50.000 kroner. Det sa vi OK til. Så ble vi truet med at vi fikk renter per kamp og mer uspesifikk straff. Nå rett før kamp fikk vi høre at vi blir disket hvis vi spiller med det. Så da er vi tvunget til å spille med truse, sier en oppgitt Katinka Haltvik til NRK.

Norges sandhåndballkvinner

Dette er bekledningen de norske sandhåndballkvinnene ønsket å spille i.

Foto: Norges Håndballforbund

Lagleder Siv Øye Carlsen opplyser til NRK at en av konsekvensene ved regelbrudd er i verste fall diskvalifikasjon. Hun presiserer at selve ordet «diskvalifikasjon» ikke ble nevnt i møte med EHF, men at laget tolket det som en reell konsekvens, gitt det gjeldende regelverket.

Hevder disk ikke var et alternativ

Til NRK svarer EHF at de først og fremst forholder seg til reglementet til det internasjonale håndballforbundet. Det er dette reglementet som gjelder i EM, og at Norge har godtatt dette reglementet. Videre sier de at EHF ikke brukte ordet diskvalifikasjon i møte med det norske lagets representanter.

– EHF kjenner til NHFs forespørsel og NHF (Norges håndballforbund) ble så forelagt listen over straff. Imidlertid, etter å ha snakket med EHFs delegater på stedet, har aldri diskvalifikasjon blitt nevnt og er heller ikke et alternativ for EHF. For de kommende kampene er EHF i kontakt med NHF for å klargjøre den videre prosedyren, skriver direktør for media og kommunikasjon i EHF, Thomas Schöneich, i en mail til NRK.

Til tross for at EHF sier at de har vært i kontakt med det norske håndballforbundet og gitt beskjed om at bøter var straffen for spill med korte tights, har Norge spilt både åpningskampen mot Ungarn og den neste kampen mot Kroatia, som begynte kl. 13.00, i de lovlige bikinitrusene.

Norge-Kroatia, Sandhåndball-EM 2021

De norske kvinnene tar av seg de lengre shortsene for å spille i bikinitruser i den andre EM-kampen tirsdag. Bildet brukes med tillatelse fra Viasat.

Foto: Skjermdump / Viaplay

Norges kaptein, Katinka Haltvik synes det er rart at EHF ikke er mer imøtekommende til deres protest, nettopp med tanke på den lovede regelendringen.

– De var veldig vage på hva de skulle si. Man kunne få bot, og boten kunne utvikles til å bli høyere, og det kunne bli renter som de kaller det. De kunne ikke si til oss at vi bare får bot ferdig, for da kunne vi ha spilt, men det lå fortsatt i kortene at vi kunne bli diskvalifisert, og da tørr vi ikke å ta den sjansen, sier Haltvik.

– EM er viktig for oss i forhold til videre spill, vi skal kvalifisere oss til et VM. Når vi følte oss såpass trua på at vi kom til å bli disket, turte vi ikke, fortsetter hun.

– Pinlig og håpløst

I oppkjøringen til mesterskapet har Norges lag brukt et alternativt draktsett.

Da Norges lagleder viste fram lårtightsen de ønsket å bruke, var svaret altså negativt fra turneringsledelsen.

President i Norges Håndballforbund Kåre Geir Lio er meget skuffet over hvordan protesten til det norske laget skal ha blitt møtt av det europeiske håndballforbundet.

Boten på 50 euro per spiller, totalt 50.000 kroner i løpet av mesterskapet, var Norges Håndballforbund villig til å betale.

– Det er så pinlig og håpløst. Helt «god natta». Vi skal gladelig betale den boten hvis det var det det stod på. Her har laget vår fulle støtte uansett hva de måtte komme til å gjøre.

Omstridt regelverk

Regelverket har lenge vært omstridt. I april fikk Norges Håndballforbund gjennomslag for sitt forslag på kongressen i Det europeiske håndballforbundet. Nye regler skulle påbegynnes.

– Vi har kontaktet dem og jobbet for dette over flere år. Vi har tatt det opp på kongressen, og vi har blitt lovet at dette skal vi få orden på. Likevel skjer det ingenting. Det er bare trist for kvinnene å måtte forholde seg til dette, sier Lio.

Lio sier at Sverige, Danmark, Frankrike og Norge nå vil sende et skriv til EHF, for nok en gang å prøve å få til en endring i regelverket.

Det internasjonale regelverket er meget spesifikt på hvordan kvinnelige strandhåndballspillere skal være kledd:

«Kvinner skal bruke bikini. Toppen skal være en tettsittende sports-BH med dype utskjæringer ved armene. Trusene må ikke være mer enn ti centimeter på sidene».

EHFs pressetalsmann sier til NRK at en nyopprettet kommisjon vil se på lovendringer og gi forslag til EHFs eksekutivkomité. Den nye sandhåndballkommisjonen har sitt første møte i august.

– EHF er forpliktet til å bringe videre dette temaet på vegne av sine medlemsforbund, men det må sies at reglementet kun kan endres på IHF-nivå. Kommisjonen og eksekutivkomiteen kan kun komme med forslag for endring, skriver Schöneich.

De norske kvinnene er en av forhåndsfavorittene og har vunnet begge sine to kamper til nå i turneringen med 2-0 i sett over både Ungarn og Kroatia.

Sportsnyheter

Norge må ut i kvalik etter tapt skjebne­kamp: – Vi er nødt til å vinne

Etter et uvirkelig sjansesløseri mot Østerrike står de norske kvinnene i fare for å rykke ned i nasjonsligaen. Takket være fransk hjelp ble det i hvert fall ikke direkte nedrykk.

Siste nytt

 • Zuccarello rundet ny NHL-milepæl: 600 målpoeng

  Mats Zuccarello noterte sitt 600. målpoeng i NHLs grunnspill da han slo en assist i Minnesota Wilds bortekamp mot Calgary Flames.

  Nordmannen som nylig rundet 400 målgivende pasninger i verdens beste ishockeyliga, har gått inn i sesongen med en rekke milepæler i sikte. De 600 målpoengene fordeler seg på 192 mål og 408 assists.

  I løpet av en måneds tid kommer 36-åringen til å nå 800 grunnseriekamper i NHL, fordelt på lagene New York Rangers, Dallas Stars og Minnesota Wild.

  Han er dessuten nær å runde 200 scoringer i NHL-karrieren. Tall fra sluttspillet er da utelatt.

  Zuccarello har produsert mye offensivt for Wild i en sesonginnledning som har vært høyst variabel for laget. På de første 22 kampene sto nordmannen med seks mål og 20 assists, og han har nå notert målpoeng i ti kamper på rad.

  Wild vant kampen 5-2.

  (NTB)

  VEkgPVGB5-0
  Foto: NTB
 • Ødegaard-assist på overtid sikret Arsenal-seier

  Etter en spinnvill fotballkamp endte det 4-3 til Arsenal borte mot Luton.

  På overtid av overtiden sto det fremdeles 3-3, men så hentet Martin Ødegaard frem silkefoten. Nordmannen prikket hodet til Declan Rice i feltet, og storsigneringen headet inn seiersmålet.

  Premier League-kampen på Kenilworth Road ble en ordentlig målfest. Gabriel Martinelli åpnet ballet etter 20 minutter, før navnebror Gabriel Osho utlignet fem minutter senere.

  Arsenal ledet omtrent like lenge – om man ser bort fra kvarteret med pause – fra Gabriel Jesus’ 2-1-scoring i 45. minutt og frem til Elijah Adebayos 2-2-mål i 49. minutt.

  Lagene fortsatte å følge hverandre i det timen var spilt, men denne gangen tok Luton ledelsen. Ross Barkley banket ballen i mål, kun for å se at Kai Havertz satte inn 3-3 tre minutter senere.

  Etter Rice sin 4-3-scoring var det ingen tid til å slå tilbake. Arsenal tok de tre poengene, som sørger for at de beholder tabelltoppen i Premier League gjennom runden som fullføres onsdag og torsdag.

  Premier League - Luton Town v Arsenal
  Foto: PAUL CHILDS / Reuters
 • Kjempedrama i OL-jakten: England røk tross 6-0-seier

  England så ut til å ha gjort akkurat nok med 6-0 over Skottland, men på overtid knep Nederland puljeseieren i kvinnenes nasjonsliga og er videre i OL-dansen.

  Det ble klart da Damaris Egurrola sikret nederlandsk 4-0-seier fem minutter ut i tilleggstiden mot Belgia.

  Nederland er klar for sluttspillet i februar etter å ha slått England på målforskjell etter seks puljekamper. Før nettkjenningen til Miedema var det engelske laget videre på flere scorede mål. Begge lag endte på tolv poeng.

  OL-fiaskoen er en stor nedtur for Sarina Wiegman. Den nederlandske landslagssjefen til England skulle ha ledet Storbritannia i Paris-lekene om det hadde blitt billett dit. I stedet så hun se sitt eget hjemland frata henne muligheten.

  Nederland, Frankrike, Tyskland og Spania utgjør finalesluttspillet i nasjonsligaen. De franske kvinnene er allerede OL-klar på hjemmebane, og det betyr at to av de tre andre gruppevinnerne får innpass i lekene. (NTB)

  Nederland-spillerne jubler etter 4-0-scoring mot Belgia i nasjonsligaen
  Foto: GERRIT VAN KEULEN / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal