Hopp til innhold

Presset til å spille i truser: – Pinlig og håpløst

Under EM i sandhåndball ønsket de norske kvinnene å demonstrere mot regelen om at kvinner må spille i bikinitruse. Laget forteller at de først ble truet med bøter, og så med strengere straff om de ikke godtok spill i truser.

PenyCxYWfCU

DELTAR I EM: De norske kvinnene er nødt til å spille i bikintruser i EM selv om regelverket bare indikerer bot for regelbruddet. Dette bildet er fra EM i Zagreb i 2017.

Foto: Igor Kralj/PIXSELL / Pa Photos

Bruken av små bikinitruser i sandidrett har i flere år vært et omstridt tema.

De norske sandhåndballkvinnene har i flere år sett seg lei på det strenge regelverket.

I EM ønsket Norge å demonstrere mot kleskoden i regelverket til det internasjonale håndballforbundet. Norge sendte en søknad om å få spille i lårlange tights, noe som går i mot reglementet om trusestørrelse. Brudd på reglementet gir bøter som det norske laget var villig til å ta.

Derfor var skuffelsen hos de norske spillerne stor da de rett før start i første kamp mot Ungarn møtte motstand i Varna i Bulgaria.

– Først fikk vi beskjed om at vi fikk bot på 50 euro per person per kamp, noe som totalt ville bli 50.000 kroner. Det sa vi OK til. Så ble vi truet med at vi fikk renter per kamp og mer uspesifikk straff. Nå rett før kamp fikk vi høre at vi blir disket hvis vi spiller med det. Så da er vi tvunget til å spille med truse, sier en oppgitt Katinka Haltvik til NRK.

Norges sandhåndballkvinner

Dette er bekledningen de norske sandhåndballkvinnene ønsket å spille i.

Foto: Norges Håndballforbund

Lagleder Siv Øye Carlsen opplyser til NRK at en av konsekvensene ved regelbrudd er i verste fall diskvalifikasjon. Hun presiserer at selve ordet «diskvalifikasjon» ikke ble nevnt i møte med EHF, men at laget tolket det som en reell konsekvens, gitt det gjeldende regelverket.

Hevder disk ikke var et alternativ

Til NRK svarer EHF at de først og fremst forholder seg til reglementet til det internasjonale håndballforbundet. Det er dette reglementet som gjelder i EM, og at Norge har godtatt dette reglementet. Videre sier de at EHF ikke brukte ordet diskvalifikasjon i møte med det norske lagets representanter.

– EHF kjenner til NHFs forespørsel og NHF (Norges håndballforbund) ble så forelagt listen over straff. Imidlertid, etter å ha snakket med EHFs delegater på stedet, har aldri diskvalifikasjon blitt nevnt og er heller ikke et alternativ for EHF. For de kommende kampene er EHF i kontakt med NHF for å klargjøre den videre prosedyren, skriver direktør for media og kommunikasjon i EHF, Thomas Schöneich, i en mail til NRK.

Til tross for at EHF sier at de har vært i kontakt med det norske håndballforbundet og gitt beskjed om at bøter var straffen for spill med korte tights, har Norge spilt både åpningskampen mot Ungarn og den neste kampen mot Kroatia, som begynte kl. 13.00, i de lovlige bikinitrusene.

Norge-Kroatia, Sandhåndball-EM 2021

De norske kvinnene tar av seg de lengre shortsene for å spille i bikinitruser i den andre EM-kampen tirsdag. Bildet brukes med tillatelse fra Viasat.

Foto: Skjermdump / Viaplay

Norges kaptein, Katinka Haltvik synes det er rart at EHF ikke er mer imøtekommende til deres protest, nettopp med tanke på den lovede regelendringen.

– De var veldig vage på hva de skulle si. Man kunne få bot, og boten kunne utvikles til å bli høyere, og det kunne bli renter som de kaller det. De kunne ikke si til oss at vi bare får bot ferdig, for da kunne vi ha spilt, men det lå fortsatt i kortene at vi kunne bli diskvalifisert, og da tørr vi ikke å ta den sjansen, sier Haltvik.

– EM er viktig for oss i forhold til videre spill, vi skal kvalifisere oss til et VM. Når vi følte oss såpass trua på at vi kom til å bli disket, turte vi ikke, fortsetter hun.

– Pinlig og håpløst

I oppkjøringen til mesterskapet har Norges lag brukt et alternativt draktsett.

Da Norges lagleder viste fram lårtightsen de ønsket å bruke, var svaret altså negativt fra turneringsledelsen.

President i Norges Håndballforbund Kåre Geir Lio er meget skuffet over hvordan protesten til det norske laget skal ha blitt møtt av det europeiske håndballforbundet.

Boten på 50 euro per spiller, totalt 50.000 kroner i løpet av mesterskapet, var Norges Håndballforbund villig til å betale.

– Det er så pinlig og håpløst. Helt «god natta». Vi skal gladelig betale den boten hvis det var det det stod på. Her har laget vår fulle støtte uansett hva de måtte komme til å gjøre.

Omstridt regelverk

Regelverket har lenge vært omstridt. I april fikk Norges Håndballforbund gjennomslag for sitt forslag på kongressen i Det europeiske håndballforbundet. Nye regler skulle påbegynnes.

– Vi har kontaktet dem og jobbet for dette over flere år. Vi har tatt det opp på kongressen, og vi har blitt lovet at dette skal vi få orden på. Likevel skjer det ingenting. Det er bare trist for kvinnene å måtte forholde seg til dette, sier Lio.

Lio sier at Sverige, Danmark, Frankrike og Norge nå vil sende et skriv til EHF, for nok en gang å prøve å få til en endring i regelverket.

Det internasjonale regelverket er meget spesifikt på hvordan kvinnelige strandhåndballspillere skal være kledd:

«Kvinner skal bruke bikini. Toppen skal være en tettsittende sports-BH med dype utskjæringer ved armene. Trusene må ikke være mer enn ti centimeter på sidene».

EHFs pressetalsmann sier til NRK at en nyopprettet kommisjon vil se på lovendringer og gi forslag til EHFs eksekutivkomité. Den nye sandhåndballkommisjonen har sitt første møte i august.

– EHF er forpliktet til å bringe videre dette temaet på vegne av sine medlemsforbund, men det må sies at reglementet kun kan endres på IHF-nivå. Kommisjonen og eksekutivkomiteen kan kun komme med forslag for endring, skriver Schöneich.

De norske kvinnene er en av forhåndsfavorittene og har vunnet begge sine to kamper til nå i turneringen med 2-0 i sett over både Ungarn og Kroatia.

Siste nytt

 • Keepertabbe ødela mektig engelsk snuoperasjon

  Luke Shaw, Mason Mount og Harry Kane scoret da England snudde 0-2 til 3-2 mot Tyskland i nasjonsligaen mandag. En keepertabbe ga så 3-3 i en ellevill kamp.

  Premier League-stjernene Ilkay Gündogan og Kai Havertz scoret hvert sitt mål i første halvdel av annen omgang og så ut til å ha påført England en ny tung nedtur i generalprøven foran sluttspillet i Qatar. Så tok kampen fullstendig fyr.

  En forrykende avslutning på kampen ga det engelske laget solid og etterlengtet vind i VM-seilene, selv om seieren glapp på tampen.

  Først dukket Manchester United-backen Luke Shaw opp på bakerste stolpe og satte inn reduseringen til 1-2. Deretter kombinerte innbytterne Bukayo Saka og Mason Mount fint, før sistnevnte hamret inn utligningen fra litt distanse. Da var det et kvarter igjen å spille på Wembley.

  Ni minutter før full tid var snuoperasjonen et faktum da dommeren måtte ha VAR-hjelp for å avdekke straffesparket Jude Bellingham hadde skaffet i duellen med en tysk forsvarsspiller.

  Fra krittmerket var Harry Kane iskald.

  Da så kampen ut til å være avgjort, men den gang ei. Like etter det engelske ledermålet ga Englands keeper Nick Pope en svak retur på en avslutning og forærte Kai Havertz muligheten til å utligne. Tyskeren takket for tilbudet og slo til. (NTB)

  Britain England Germany Nations League Soccer
  Foto: Alastair Grant / AP
 • Stjerneduellen avlyst: - Feiging

  Tungvektsboksaren Tyson Fury seier det ikkje blir noko britisk stjernemøte mellom han sjølv og Anthony Joshua fordi kontraktsfristen er gått ut.

  Joshua sa så seint som søndag at han akta å signere kontrakten som vil realisere tungvektsduellen mot Fury. Samtidig sette Fury måndag klokka 17 britisk tid som frist for at papira måtte vere underteikna.

  Då den omtalte fristen var gått ut, var etter seiande ingenting på plass.

  – Det er offisielt. D-dagen har kome og gått. Det har passert klokka 17 måndag, og ingen kontrakt er underteikna. Det er offisielt over for Joshua, seier Fury i eit innlegg på Instagram.

  – Han er no ute i kulda saman med ulveflokken. Gløym det. Idiot. Feiging, heldt tungvektstjerna fram.

  Vidare ønskte han Joshua lykke til med den vidare karrieren og livet.

  Joshua var på si side tydeleg søndag på at ting ville ta noko tid. Han viste til at juridiske rådgivarar jobba med kontrakten.

  Tyson Fury og Anthony Joshua
  Foto: FAYEZ NURELDINE] [RINGO CHIU / AFP
 • Treigt dansk billettsal til fotball-VM

  Det danske herrelandslaget i fotball er populært, men førebels er det berre selt 2000 billettar til danske fans før det omstridde VM-sluttspelet i Qatar.

  Det gir eit snitt på færre enn 700 billettar fordelt på dei tre gruppespelkampane til Danmark. Direktør Jakob Jensen i Det danske fotballforbundet (DBU) opplyser om billettsalet til Ekstra Bladet.

  – Vi gir gjerne danskane rettleiing om opphaldet, men vi arrangerer ingen fanzoner eller har andre aktivitetar i Qatar, for vi ønsker ikkje å støtte opp om landet, seier Jensen til avisa.

  Det er under to månader til fotball-VM. Kritikken av Qatar, i tillegg til dyre hotellprisar, har vore med på å skremme vekk danske supporterar, skriv nyheitsbyrået Ritzau.

  Ifølge Ekstra Bladet kan danske supporterar i teorien legge beslag på mellom 3000 og 5000 billettar til kvar kamp. DBU har fråssagt seg rettane til å distribuere billettane.

  Danmark jubler
  Foto: RITZAU SCANPIX DENMARK / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 62 klipp
Sport
Spiller nå
Haaland om anklagene mot City-eierne: – Drøye ord 01:20
Neste