Revansjelysten Bjørgen satser videre – åpner for verdensrekordforsøk

Det ble bare ett renn for Marit Bjørgen (41) i comebacksesongen. Nå satser hun på minst fem renn kommende vinter – og kanskje lar hun seg lokke til å bli med på noe helt ekstremt.

9LDV0WTUiNE

COMEBACK: Marit Bjørgen ble nummer to i Vasaloppet og var fornøyd med det, men legger ikke skjul på at førsteplasser smaker bedre.

Foto: Ulf Palm/TT / NTB

– Helt rått, man blir inspirert, sier Bjørgen om det lagkameratene i Team Ragde gjorde i helga.

Anders Aukland gikk nemlig 700 kilometer, altså 70 mil, på 41 timer. Det er verdens lengste sammenhengende «skitur».

Marit Bjørgen regner med at hun blir oppfordret til å bli med på et lignende forsøk neste år. Hun har nemlig undertegnet en ny avtale og satser videre som langløper. Og hun utelukker det ikke.

– Jeg har ikke sett om det står noe om det i kontrakten, men spørsmålet kommer sikkert opp. Så spørs det om man har kropp, sier hun til NRK.

Går fem renn: – Et unikum

Det kontrakten derimot sier noe om, er at tidenes vinterolympier går minst fem konkurranser i langløpscupen Ski Classics neste vinter: Jizerská Padesátka, Marcialonga, Vasaloppet, Birkebeineren og Reistadløpet.

Jørgen Aukland

FORNØYD: Jørgen Aukland har sikret seg en viktig signatur for neste sesong.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Alle løpene sendes for øvrig på NRK.

Bjørgen utelukker heller ikke NM-deltakelse, men har tenkt såpass lite på akkurat det at hun ikke engang har satt seg inn i hvor NM er.

Sjefen for laget, Jørgen Aukland, er særdeles godt fornøyd med at kontrakten er undertegnet.

– Marit er jo et unikum, både i form av prestasjoner og holdninger. Alle som er glade i ski og langrenn får sette pris på de gangene vi får se henne på startlinja, sier Aukland.

– Andreplass i Vasa'n som fjerdeplass i mesterskap

Og det er en revansjelysten Bjørgen som gir seg selv et nytt år. Comebacksesongen ble nemlig ikke helt slik hun hadde håpet.

Hun gikk glipp av Marcialonga fordi hun for sent kom tilbake i meldepliktssystemet Adams. Siste del av sesongen, det vil si både Birkebeineren, Reistadløpet og NM del 2, gikk fløyten på grunn av pandemien.

orX2N6IWPH0

INGEN KRANS: Marit Bjørgen smilte, men seierskransen var allerede delt ut til Lina Korsgren da Bjørgen passerte målstreken i Vasaloppet.

Foto: Ulf Palm/TT / NTB

Dessuten ble det «bare» en andreplass i det ene løpet Bjørgen gikk, Vasaloppet.

– Jeg var veldig fornøyd, sier Bjørgen, som likevel sliter med å gi seg selv toppkarakter når hun ikke står øverst på lista.

– Jeg var veldig nære, og jeg er jo et konkurransemenneske, det skal jeg bare innrømme. Andreplass i Vasa’n er litt som fjerdeplass i mesterskap, fastslår hun.

Fjerdeplassen i mesterskap kan, som kjent, være litt sur. Derfor legger ikke 41-åringen skjul på at hun har lyst på en seier når hun nå satser videre.

– Alt blir nederlag hvis man er dårligere enn nummer to heretter, sier hun humoristisk.

Samtidig erkjenner hun at seiersmulighetene sannsynligvis er større både i Marcialonga, Birkebeineren og Reistadløpet enn i Vasaloppet. Der er det nemlig litt flere motbakker. I Reistadløpet trengs det til og med festesmurning under skiene.

l3XtRYllkgQ

NY SJANSE: Marit Bjørgen fikk bare møtt Therese Johaug i rulleskirenn denne vinteren. Neste vinter blir det nye muligheter på snø.

Foto: Jil Yngland / NTB

– Blir ikke raskere

Hvordan hun skal utligne Lina Korsgrens taktomslag og maksfart i det paddeflate Vasaloppet, er Bjørgen nemlig ikke helt sikker på.

– Jeg tror ikke jeg blir raskere med årene. Men jeg tror jeg har litt å gå på både teknisk og kapasitetsmessig i staking, påpeker hun.

Samtidig starter Bjørgen på et vesentlig høyere nivå enn hun gjorde for et år siden. Hun har holdt treningsmengden på 10–15 timer i uka det siste året og planen er å fortsette med det samme.

Og gleden ved treninga i seg selv er kanskje den viktigste årsaken til at hun satser videre.

– Det har vært veldig bra for meg å ha noe å jobbe mot, og det er en veldig inspirerende gjeng å trene sammen med, fastslår Marit Bjørgen.

Sportsnyheter

Lukaku gret og var redd for korleis det gjekk med lagkameraten: – Be strong, I love you

Romelu Lukaku scora. Så sprang han bort til TV-kameraet for å helse til klubbkamerat Christian Eriksen, som kollapsa i sin kamp tidlegare i kveld.

Siste nytt

 • Sikret seg finaleplass

  Barcelona til finalen i håndballens mesterliga, da de vant 31–26 over Nantes i semifinalen.

  Etter en god åpning på kampen av Barcelona, ble det en tung kamp frem til 50. minutt, etter at de økte ledelsen fra 20–18 til 27–21, var kampen avgjort og sikret seg sin 13. finaleplass i mesterligaen.

  Barcelona møter Aalborg i finalen som spilles søndag.

  Germany Handball Champions League
  Foto: Marius Becker / AP
 • Klarte ikke OL-kravet

  Narve Gilje Nordås ble nummer sju på 5000-meteren i lørdagens OL-kvalifiseringsstevne i franske Nice på13.22,15. Dermed klarte han ikke OL-kravet på 13.13,50.

  Det var det faktisk heller ingen av de andre startende som gjorde. Nordås har forsatt mulighet til å komme til OL, enten ved å klare kravet eller ved å styrke sin posisjon på verdensrankingen. I øyeblikket ligger han helt på vippen på rankingen. 42 får delta på distansen i OL.

  Per Svela ble nummer 14 i løpet på 13.57,05. Svela har ikke vist en form i det siste som gjorde det sannsynlig at han skulle klare OL-kravet.

  Jacob Boutera ble nummer sju på 3000 meter hinder i stevnet på 8.26,60, som er ny personlig rekord. OL-kravet er på 8,22. Boutera er med andre ord svært nær.

  AcvDxWPxxnM
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
 • Koronatrøbbel for Venezuela

  12 personar knytt til Venezuelas tropp i Copa America har blitt ramma av koronaviruset like før det søramerikanske meisterskapet.

  Lokale helsemyndigheter i Brasilia, der Venezuela skal møte vertsnasjonen Brasil på søndag, seier dei fekk besjed om smitteutbrotet fredag kveld, like før Venezuelas tropp kom.

  – Vi fekk beskjed frå det søramerikanske fotballforbundet om at 12 medlem av delegasjonen frå Venezuela, deriblant spelarar og medlem av trenarstaben, har testa positivt på koronaviruset, står det i ein uttaling til nyheitsbyrået AFP.

  (©NTB)

  SsBK6cltz24
  Foto: Aizar Raldes / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal