Rekord-Aukland gikk 70 mil på snaue 41 timer: – Jeg er veldig mørbanket

MYLLA (NRK): Han hadde med seg to rekordjagende turkamerater lenge, men til slutt var Anders Aukland alene om å gå vanvittige 700 kilometer i ett strekk.

Aukland

UTSLITT, MEN IKKE I KJELLEREN: Det sier Anders Aukland like etter kraftprøven i Nordmarka. Her er han like etter at han er ferdig.

Foto: Helge Tvedten / NRK

– Jeg er jo veldig mørbanket. Jeg er sliten, jeg er på stålet. Men jeg ga meg mens leken var god. Jeg var ikke i kjelleren og har hatt enorm støtte fra andre folk i teamet. Vi har hatt det kjempegøy i hele går og i hele natt, sier Aukland til NRK.

To mann ga seg

Bragden klarte den tidligere landslagsløperen og nå langløperen i Team Ragde Eiendom i tidsrommet lørdag morgen klokken 06.00 frem til søndag klokken 23.00.

Da hadde han tidligere søndag, sammen med Simen Østensen og Joar Thele allerede passert 530 kilometer, og satt verdensrekord.

Østensen måtte etter hvert gi seg etter 550 kilometer i formiddag, mens Thele stoppet i 17.00-tiden etter 610 kilometer.

Aukland

I tett snødrev fikk Anders Aukland påfyll av broren Jørgen søndag kveld.

Foto: Privat

Fikk store værutfordringer

Aukland valgte på sin side å fortsette. Han var gjennom ettermiddagen og kvelden søndag preget mens han holdt det gående alene ute på Myllavannet alene.

Han hadde vondt i en albue. Til slutt snødde det også tett i Nordmarka. Forholdene var mildt sagt utfordende på isen langs vannkanten.

Likevel klarte han 700 kilometer på nesten 41 timer...

– Det var deilig. 70 mil er langt og siste to timene har det vært snøvær. Da føles det nesten som du står stille. Men jeg hadde bestemt for å gå lengre enn jeg gjorde. Men det passer fint å pakke sammen nå. Jeg er godt fornøyd, sier Aukland.

Anders Aukland

KNALLTØFF UTFORDRING: Anders Aukland, her sammen med broren Jørgen, på Myllavannet i Nordmarka søndag kveld.

Foto: Privat

Betennelser og vond skulder

Joar Thele måtte altså kaste inn håndkleet etter imponerende over halvannet døgn (37 timer) på ski og 610 tilbakelagte kilometre.

– Det går dårlig. Beina er ødelagt og jeg har mange betennelser. Jeg kjenner at jeg har vært ute på ski, ja, sier Thele til NRK etter at det hele er over for hans del.

For ham gikk kraftprøven gått verst utover knokene, en vond skulder og store gnagsår på beina.

Thele

TAKKET FOR SEG: Etter 610 kilometer var det stopp for Joar Thele. Her etter kraftanstrengelsen ved Myllavannet søndag.

Foto: Privat

– Jeg tror jeg får problemer med å bruke beina de neste dagene. Det verste med dette er jo at det blir mye skavanker, sår og betennelser. Det sitter lenge i kroppen sier Thele.

Startet lørdag morgen

Lørdagen var den første dagen i rekordforsøket og forløp uten den store dramatikken. Vinden var riktignok litt utfordrende, men i det store og det hele holdt Østensen, Thele og Aukland et bra tempo.

I 16.00-tiden i går hadde trioen gått 180 kilometer. Fem timer senere, i 21.00-tiden mens mørket senket seg over Myllavannet, hadde de passert 265 kilometer og var dermed halvveis til rekorden.

Etter å ha gått gjennom natten i rundt syv minusgrader var det godt å se sollyset igjen søndag morgen.

Aukland, Østensen og Thele

NUDLER TIL KVELDSMAT LØRDAG: Simen Østensen (øverst til venstre), Joar Thele (nederst til venstre) og Anders Aukland får i seg noen nudler lørdag kveld før det bar ut på vannet for å gå på ski igjen.

Foto: Olivia Sundsvold Korneliussen

Klokken 09.30 nærmet de seg 500 kilometer. Drøye to timer senere var rekorden deres. Kort tid senere kastet Simen Østensen inn håndkleet, etter hvert også Thele, og klokken 23.00 var Aukland ferdig.

Samlet inn minst en halv million kroner

Deler av motivasjonen til å holde det gående handler om en helt annen ting. Nemlig at det i forbindelse med rekordforsøket pågår en innsamlingsaksjon hvor folk kan donere penger etter hvor mange kilometer de går.

Jørgen og Anders Aukland

STØTTET BROREN: Jørgen Aukland nyter litt energipåfyll sammen med broren Anders søndag.

Foto: Helge Tvedten / NRK

Disse går til organisasjonen «Right to Play» og det er nå blitt samlet inn over én million kroner, ifølge servicemann Ole Kristian Bøen.

– Innsamlingen og hvor mye penger vi fikk inn til «Right to Play» var veldig inspirerende de siste fem timene jeg holdt på, sier Aukland.

Rekord på rekord

Det er ikke første gang Anders Aukland går for en slik rekord. Både han og broren Jørgen var sentrale da skiløpere på flere nivåer gjennom 2020-våren startet en konkurranse som bare ble døpt «kilometerkrigen». I starten av koronapandemien, hvor alt av konkurranser ble avlyst, begynte en del skiløpere å i stedet konkurrere om å gå langt.

29. mars i fjor var Aukland-brødrene og Joar Thele, lagkompis i langløp-laget Team Ragde, innehaver av denne rekorden: 516 kilometer på 31 og en halv time. Aldri hadde noen gått lengre på én og samme skitur på en slik tid.

Men bare noen dager senere satte supermosjonist og da 45 år gamle Henrik Sollie ny rekord. Han hadde brukt 32 timer på 530 kilometer. Den ble stående.

– Jeg klarer meg veldig fint

Nå er det en ny mann med rekorden igjen...

– Jeg har noen skuldre og håndledd som har merket og vil merke de siste døgnene jeg har vært gjennom. Men jeg tar det med ro noen dager. Jeg har ikke vært i kjelleren, understreker Aukland når NRK spør hvordan han kommer til å bli preget av helgens «tur» i Nordmarka.

– Jeg har hatt bra med mat og støtte underveis. Jeg klarer meg veldig fint.

Siste nytt

 • OL-drømmen knust for Berge

  Stig-André Berge (37) tapte sin første kamp i OL-kvalifiseringen i bryting 1-4 mot Murad Mammadov fra Aserbajdsjan, og sjansen til OL-opptreden i Tokyo er ute.

  Mammadov fikk det første poenget i kampen i 60-kilosklassen, Berge måtte ned, og Mammadov fikk til en rulle som ga to nye poeng. 26-åringen fra Aserbajdsjan ledet 3-0 til pause.

  Berge fikk motstanderen ned i matta 45 sekunder ut i 2. periode og skaffet seg et poeng, men han lyktes ikke med å få til noe mer. Mammadov gikk opp til 4-1 og fikk dermed kampens siste poeng.

  Stig-André Berge tok bronse i 59-kilosklassen under OL i Rio de Janeiro i 2016.

  Per Anders Kure er også ute av kvalifiseringen i klasse 77 kilo. Han tapte 0-5 for tyrkeren Fatih Cengiz.

  Dermed ble det ingen åttedelsfinale på nordmennene. Kun de to som når helt til finalen i kvalifiseringen får OL-billett.

  Morten Thoresen, Felix Baldauf og Oscar Marvik skal i aksjon for Norge senere lørdag. (NTB)

  Stig André Berge med sin bronsemedalje fra OL i Rio 2016.
  Foto: JACK GUEZ / Afp
 • Ruud: – Ekstremt tøff motstander

  Casper Ruud (22) skal prøve å tukte italieneren Matteo Berrettini i semifinalen i Madrid Open i kveld.

  Ruud storspilte da han slo kasakhstaneren Alexander Bublik 7-5, 6–1 i fredagens kvartfinale i Madrid Open. 22-åringen er i form og har vært det en stund.

  I kveldens semifinale venter en gammel kjenning i form av Berrettini. Tre ganger har de møtt hverandre tidligere. Sist gang var i Roma Masters i 2020. Casper Ruud har vunnet to og tapt ett av møtene.

  – Han er en ekstremt tøff motstander. Vi har hatt noen tøffe kamper. Vi har møtt hverandre tre ganger, og alle har vært harde. Spesielt den siste i Roma i kvartfinalen i fjor. Da ble det 7-6 i siste sett. Det ble så jevnt som man kan få det, og jeg kom til min første semifinale. Jeg må være klar for nye og harde server og tenke på å returnere godt, sa Ruud til NTB etter kvartfinaleseieren mot Bublik.

  ATP Masters 1000 - Madrid Open
  Foto: Sergio Perez / Reuters
 • Ny Zuccarello-assist

  Minnesota Wild trengte overtid for å tukte tabelljumbo Anaheim Ducks 4-3 i nattens NHL-kamp.

  Mats Zuccarello noterte seg for én assist i kampen, hans 22. totalt, og fikk totalt 17.21 minutter på isen.

  Minnesota Wild er allerede klare for sluttspillet.

  zucca
  Foto: Andy Clayton-King / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal