Bjørgen fikk svi i Vasaloppet – nå åpner hun for Johaug-duell i NM

Marit Bjørgen angrer ikke på at hun gikk bort fra taktikken om ikke å dra. Selv om hun ble slått, var Vasaloppet en så positiv opplevelse at Bjørgen nå vurderer å utfordre Therese Johaug i NM-tremila.

NEST BEST: Marit Bjørgen gjorde et solid comeback, men måtte se seg slått.

– Jeg er veldig fornøyd, sier Marit Bjørgen til NRK etter sitt comeback med andreplass i Vasaloppet.

Men underveis disponerte hun litt annerledes enn det hun selv hadde varslet.

– Det er ikke planen, sa nemlig Bjørgen da NRK dagen før Vasaloppet spurte om hun hadde tenkt å være med på å dra underveis.

orX2N6IWPH0

FORNØYD: Marit Bjørgen ble nummer to i Vasaloppet

Foto: Ulf Palm/TT / NTB

Den planen skulle hun få trøbbel med å følge.

– Hun løser veldig mye bra, men jeg synes hun meldte at hun ikke skulle være oppe og dra noe, men så var hun jo oppe og dro litt likevel. Hun ble kanskje litt het på grøten, men jeg tenker at det kanskje er litt av den erfaringen hun mangler, sier NRK-ekspert og tidligere landslagsvenninne Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

– Ble du for het på grøten, Marit Bjørgen?

– Det var eventuelt rundt Oxberg, for da følte jeg meg veldig bra, sier Bjørgen.

Prøvde å mørne Korsgren

Allerede tidlig i løpet var Bjørgen oppe og tok føringer. O+ etter rundt seks av ni mil klinket hun til. Da klarte bare verdens beste langløper, Lina Korsgren, å følge.

For første gang i Vasaloppet startet kvinnene 20 minutter før mennene, og et av de store spørsmålene var hvor langt kvinnene ville komme før de fikk drahjelp. Og med 21,5 km til mål, kom de fire første mennene opp til Bjørgen og Korsgren.

Vasaloppet 2021

TILBAKE: Marit Bjørgen viste kjempekrefter da hun var tilbake i skiløypa med startnummer.

Foto: Ulf Palm/TT / NTB

Da skrudde også lederduoen i kvinneklassen opp farten ytterligere, riktignok uten at de tok sjansen på å følge den første herregruppa så veldig lenge. I stedet fortsatte Marit Bjørgen å mørne sin spurtsterke svenske rival i kilometer etter kilometer.

Spørsmålet er hvem som ble mest mør. For med drøyt 12 km igjen til mål, fant Korsgren seg en rygg i ei ny herregruppe. Og da klarte ikke Bjørgen å henge. Med ni kilometer igjen ledet Korsgren med 12 sekunder.

– Hun hadde fartsressursene

Den luka klarte Bjørgen aldri å tette, og dermed måtte hun ta til takke med andreplass. Hun angrer likevel ikke på at hun dro underveis.

– Jeg følte meg veldig bra da det var igjen fire mil. De andre var borte da jeg snudde meg, så da prøvde jeg og Lina å bytte litt på, forklarer Bjørgen.

Samtidig innså hun at hennes mulighet til å vinne, var å kjøre Korsgren.

– Jeg merket at Lina har de fartsressursene til å henge på guttene som ikke jeg hadde. Om vi hadde møttes på oppløp, hadde hun tatt meg, sier Bjørgen.

Slo Skofteruds rekord

Lina Korsgrens seier ble til slutt suveren og vinnertiden enorm. 3.52.08,2 var løyperekord med klar margin. Bjørgen endte til slutt 42 sekunder bak.

Den gamle var på 4.08.24 og ble satt i 2012 – av Bjørgens landslagsvenninne gjennom mange år, Vibeke Skofterud. Riktig nok gikk årets løp i en litt annen trasé, men arrangørene varslet likevel på forhånd at en eventuell rekord ville bli tellende.

MÅTTE SLIPPE: Her klarer ikke Marit Bjørgen lenger å følge Lina Korsgren.

Åpner for Johaug-duell

Dagens løp var Bjørgens første skirenn siden 7. april 2018, altså på nesten tre år. Da tok hun sølv på NM-tremila i, dagen etter at hun fortalte at hun skulle legge opp.

fPIpo89UqDA

TØFF Å SLÅ: Det blir neppe lettere for Marit Bjørgen å slå Therese Johaug i NM enn det var å slå Lina Korsgren i Vasaloppet.

Foto: Lise Åserud / NTB

Med åtte OL-gull, 18 VM-gull og 114 verdenscupseirer på merittlista, var Bjørgen åpenbart blant favorittene. Ikke minst fordi det også har vært rapporter om storform på trening i fjor høst og gjennom vinteren.

Som ventet inntok hun en av hovedrollene. Selv om det ikke holdt til seier, og den siste av de ni milene ble blytung, ga opplevelsen Bjørgen mersmak.

Derfor kan det bli en duell mot VM-dronninga Therese Johaug før sesongen er over.

– Jeg vurderer å stille i tremila i NM, innrømmer Bjørgen.

DRO TIL: Taktikken om å ligge bak i feltet ble tidlig kastet for Marit Bjørgen. Med tre mil igjen satte hun inn dette støtet.

Revansje for Gjerdalen

Herreklassen ble vunnet av Tord Asle Gjerdalen, som ristet av seg konkurrentene mot slutten og gikk i mål i ensom majestet.

Dermed fikk Gjerdalen en stor revansje etter at han i fjor ble vraket fra Aukland-brødrenes lag, Team Ragde.

Dette var hans første seier i Vasaloppet. Også Gjerdalen satte løyperekord med 3.28.18,4. Anton Karlsson fra Sverige ble nummer to, mens russiske Ermil Vokuev tok tredjeplassen.

I kvinneklassen tok svenske Ida Dahl tredjeplassen bak Korsgren og Bjørgen.

VISTE KREFTER: Her klinker Tord Asle Gjerdalen til.

Siste nytt

 • PSG tok seg videre etter nervedrama

  Tittelforsvarer Bayern München slo Paris Saint-Germain 1–0 på bortegress, men røk ut på bortemålsregelen i mesterligaens kvartfinale.

  Det skjedde i en ekstremt intens kamp. Begge lag bød TV-seerne på stor underholdning, og framfor alt PSG-stjernen Neymar var uheldig – og litt udyktig – som ikke satte ballen i nota.

  Like fullt tok PSG seg videre takket være 3-2-ledelsen fra første kamp i München

  I en den andre semifinalen mellom Chelsea og Porto endte det 0–1.

  Dermed er Chelsea klar for semifinale i mesterligaen etter at de vant det første oppgjøret 2–0. Bortelaget hadde flere sjanser under tirsdagens kamp, men greide ikke å score før Mehdi Taremi satt ballen inn tre minutter på overtid.

  France Soccer Champions League
  Foto: Francois Mori / AP
 • Chelsea klar for semifinale

  Chelsea er klar for semifinale i mesterligaen etter at det endte 0-1 i returkampen mot Porto. Chelsea vant det første oppgjøret 2-0. Bortelaget hadde flere sjanser under tirsdagens kamp, men greide ikke å score før Mehdi Taremi satt ballen inn tre minutter på overtid.

  Chelsea - Porto. Mesterligaen, kvartfinale.
  Foto: Cristina Quicler / AFP
 • Nedtur for Hege Riise og England

  Hege Riise måtte tåle sitt annet tap som Englands landslagssjef da Canada vant 2-0 i tirsdagens oppgjør i Stoke. To engelske forsvarsbrølere avgjorde privatlandskampen.

  UEFA Champions League-kvalifisering, kvinner. LSK - Linfield 4-0
  Foto: David Catry / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal