Hopp til innhold

Bjørgen fikk svi i Vasaloppet – nå åpner hun for Johaug-duell i NM

Marit Bjørgen angrer ikke på at hun gikk bort fra taktikken om ikke å dra. Selv om hun ble slått, var Vasaloppet en så positiv opplevelse at Bjørgen nå vurderer å utfordre Therese Johaug i NM-tremila.

NEST BEST: Marit Bjørgen gjorde et solid comeback, men måtte se seg slått.

– Jeg er veldig fornøyd, sier Marit Bjørgen til NRK etter sitt comeback med andreplass i Vasaloppet.

Men underveis disponerte hun litt annerledes enn det hun selv hadde varslet.

– Det er ikke planen, sa nemlig Bjørgen da NRK dagen før Vasaloppet spurte om hun hadde tenkt å være med på å dra underveis.

orX2N6IWPH0

FORNØYD: Marit Bjørgen ble nummer to i Vasaloppet

Foto: Ulf Palm/TT / NTB

Den planen skulle hun få trøbbel med å følge.

– Hun løser veldig mye bra, men jeg synes hun meldte at hun ikke skulle være oppe og dra noe, men så var hun jo oppe og dro litt likevel. Hun ble kanskje litt het på grøten, men jeg tenker at det kanskje er litt av den erfaringen hun mangler, sier NRK-ekspert og tidligere landslagsvenninne Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

– Ble du for het på grøten, Marit Bjørgen?

– Det var eventuelt rundt Oxberg, for da følte jeg meg veldig bra, sier Bjørgen.

Prøvde å mørne Korsgren

Allerede tidlig i løpet var Bjørgen oppe og tok føringer. O+ etter rundt seks av ni mil klinket hun til. Da klarte bare verdens beste langløper, Lina Korsgren, å følge.

For første gang i Vasaloppet startet kvinnene 20 minutter før mennene, og et av de store spørsmålene var hvor langt kvinnene ville komme før de fikk drahjelp. Og med 21,5 km til mål, kom de fire første mennene opp til Bjørgen og Korsgren.

Vasaloppet 2021

TILBAKE: Marit Bjørgen viste kjempekrefter da hun var tilbake i skiløypa med startnummer.

Foto: Ulf Palm/TT / NTB

Da skrudde også lederduoen i kvinneklassen opp farten ytterligere, riktignok uten at de tok sjansen på å følge den første herregruppa så veldig lenge. I stedet fortsatte Marit Bjørgen å mørne sin spurtsterke svenske rival i kilometer etter kilometer.

Spørsmålet er hvem som ble mest mør. For med drøyt 12 km igjen til mål, fant Korsgren seg en rygg i ei ny herregruppe. Og da klarte ikke Bjørgen å henge. Med ni kilometer igjen ledet Korsgren med 12 sekunder.

– Hun hadde fartsressursene

Den luka klarte Bjørgen aldri å tette, og dermed måtte hun ta til takke med andreplass. Hun angrer likevel ikke på at hun dro underveis.

– Jeg følte meg veldig bra da det var igjen fire mil. De andre var borte da jeg snudde meg, så da prøvde jeg og Lina å bytte litt på, forklarer Bjørgen.

Samtidig innså hun at hennes mulighet til å vinne, var å kjøre Korsgren.

– Jeg merket at Lina har de fartsressursene til å henge på guttene som ikke jeg hadde. Om vi hadde møttes på oppløp, hadde hun tatt meg, sier Bjørgen.

Slo Skofteruds rekord

Lina Korsgrens seier ble til slutt suveren og vinnertiden enorm. 3.52.08,2 var løyperekord med klar margin. Bjørgen endte til slutt 42 sekunder bak.

Den gamle var på 4.08.24 og ble satt i 2012 – av Bjørgens landslagsvenninne gjennom mange år, Vibeke Skofterud. Riktig nok gikk årets løp i en litt annen trasé, men arrangørene varslet likevel på forhånd at en eventuell rekord ville bli tellende.

MÅTTE SLIPPE: Her klarer ikke Marit Bjørgen lenger å følge Lina Korsgren.

Åpner for Johaug-duell

Dagens løp var Bjørgens første skirenn siden 7. april 2018, altså på nesten tre år. Da tok hun sølv på NM-tremila i, dagen etter at hun fortalte at hun skulle legge opp.

fPIpo89UqDA

TØFF Å SLÅ: Det blir neppe lettere for Marit Bjørgen å slå Therese Johaug i NM enn det var å slå Lina Korsgren i Vasaloppet.

Foto: Lise Åserud / NTB

Med åtte OL-gull, 18 VM-gull og 114 verdenscupseirer på merittlista, var Bjørgen åpenbart blant favorittene. Ikke minst fordi det også har vært rapporter om storform på trening i fjor høst og gjennom vinteren.

Som ventet inntok hun en av hovedrollene. Selv om det ikke holdt til seier, og den siste av de ni milene ble blytung, ga opplevelsen Bjørgen mersmak.

Derfor kan det bli en duell mot VM-dronninga Therese Johaug før sesongen er over.

– Jeg vurderer å stille i tremila i NM, innrømmer Bjørgen.

DRO TIL: Taktikken om å ligge bak i feltet ble tidlig kastet for Marit Bjørgen. Med tre mil igjen satte hun inn dette støtet.

Revansje for Gjerdalen

Herreklassen ble vunnet av Tord Asle Gjerdalen, som ristet av seg konkurrentene mot slutten og gikk i mål i ensom majestet.

Dermed fikk Gjerdalen en stor revansje etter at han i fjor ble vraket fra Aukland-brødrenes lag, Team Ragde.

Dette var hans første seier i Vasaloppet. Også Gjerdalen satte løyperekord med 3.28.18,4. Anton Karlsson fra Sverige ble nummer to, mens russiske Ermil Vokuev tok tredjeplassen.

I kvinneklassen tok svenske Ida Dahl tredjeplassen bak Korsgren og Bjørgen.

VISTE KREFTER: Her klinker Tord Asle Gjerdalen til.

Siste nytt

 • Olsen ble tomålsscorer i viktig Norge-seier

  Etter en målrik kamp klarte Norge å dra i land seieren mot Østerrike i ishockey-VM. 5-3-seieren betyr tre sårt trengte poeng for Norge, som kun stod med to poeng før denne kampen. Etter seieren tyder også mye på at plassen i elite-VM også er sikret for neste år.

  Kampen fikk en dårlig start for Norges del. Etter nærmere syv minutter av første periode, mens Norge var i undertall, satte Dominique Heinrich inn 1-0 for Østerrike. Men Norge slo tilbake ikke lenge etter. Michael Haga pådro seg først en utvisning, og under minuttet senere satte Mats Rosseli Olsen inn utligningen.

  I andre periode snudde nordmennene kampen to ganger. Først sendte Andreas Martinsen Norge opp i ledelsen 2-1, før utlignet Lukas Haudum for Østerrike – igjen mens Norge var i undertall. Men en scoring av Martin Røymark mot slutten av perioden sørget for at Norge igjen var i ledelsen.

  Olsen satte sitt andre mål i andre tredje periode og sendte Norge opp i en 4-2 ledelse. Det ble skummelt en liten periode da Peter Schneider reduserte til 4-3 like før slutt, men Martin Rønnild fastsatte resultatet til 5-3 da han scoret på åpent bur like før kampslutt.

  Landslagskaptein Mathis Olimb var litt usikker før kampen mot Østerrike, men fikk testet seg på oppvarming og fikk deretter klarsignal til å spille.

  For Norge gjenstår tre tøffe VM-kamper mot Tsjekkia, Sverige og USA i gruppespillet.

  Finland Hockey Worlds
  Foto: Heikki Saukkomaa / AP
 • Dagbladet: FIS går for like distanser for kvinner og menn

  Langrennskomiteen i Det internasjonale skiforbundet (FIS) har stemt: Kvinnene skal gå de samme distansene som mennene.

  Det ble avklart i onsdagens møte i langrennskomiteen, melder Dagbladet. Innstillingen skal i etterkant godkjennes av FIS-styret, men det er sjeldent at de går mot det som er votert for.

  Den avtroppende lederen i langrennskomiteen i FIS, Vegard Ulvang, har vært blant dem som har prøvd å få gjennom en mer forutsigbar kalender for kvinnene.

  Han fikk forslaget vedtatt i sitt siste møte som leder for komiteen.

  – Det er litt rart, men også greit. Man skal ikke sitte for lenge i slike posisjoner, sa han til NTB onsdag.

  Ulvang opplyser videre at prinsippet om likhet skal ut på prøve den kommende sesongen, før det skal stemmes over hvilke distanser som skal gås først til neste år.

  Det betyr trolig at VM i Trondheim i 2025 blir første store mesterskap med de nye endringene på plass. (NTB)

  Holmenkollen skifestival 2022
  Foto: Lise Åserud / NTB
 • Langtidsskade for Villa-stopper Konsa

  Aston Villa-midtstopper Ezri Konsa er ute i inntil fire måneder etter å ha blitt skadd i helgens Premier League-kamp mot Crystal Palace.

  Det opplyser manager Steven Gerrard foran torsdagens hjemmekamp mot Burnley. Konsa går glipp av de to siste seriekampene og muligens også starten på neste sesong.

  – Ezri Konsa har vært til undersøkelse, og det er bekreftet at han har en kneskade. Han er ute i inntil 16 uker. Det er ikke det verste tidspunktet om man først skal få en skade, for han går ikke glipp av så mye fotball, sier Gerrard.

  Villa ligger på 14.-plass i Premier League, men har mulighet til å klatre noen plasser torsdag kveld.

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Nick Potts / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 39 klipp
Sport
Spiller nå
Haalands karriere fra A til NÅ 03:44
Neste