Hopp til innhold

Bjørgen fikk svi i Vasaloppet – nå åpner hun for Johaug-duell i NM

Marit Bjørgen angrer ikke på at hun gikk bort fra taktikken om ikke å dra. Selv om hun ble slått, var Vasaloppet en så positiv opplevelse at Bjørgen nå vurderer å utfordre Therese Johaug i NM-tremila.

NEST BEST: Marit Bjørgen gjorde et solid comeback, men måtte se seg slått.

– Jeg er veldig fornøyd, sier Marit Bjørgen til NRK etter sitt comeback med andreplass i Vasaloppet.

Men underveis disponerte hun litt annerledes enn det hun selv hadde varslet.

– Det er ikke planen, sa nemlig Bjørgen da NRK dagen før Vasaloppet spurte om hun hadde tenkt å være med på å dra underveis.

orX2N6IWPH0

FORNØYD: Marit Bjørgen ble nummer to i Vasaloppet

Foto: Ulf Palm/TT / NTB

Den planen skulle hun få trøbbel med å følge.

– Hun løser veldig mye bra, men jeg synes hun meldte at hun ikke skulle være oppe og dra noe, men så var hun jo oppe og dro litt likevel. Hun ble kanskje litt het på grøten, men jeg tenker at det kanskje er litt av den erfaringen hun mangler, sier NRK-ekspert og tidligere landslagsvenninne Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

– Ble du for het på grøten, Marit Bjørgen?

– Det var eventuelt rundt Oxberg, for da følte jeg meg veldig bra, sier Bjørgen.

Prøvde å mørne Korsgren

Allerede tidlig i løpet var Bjørgen oppe og tok føringer. O+ etter rundt seks av ni mil klinket hun til. Da klarte bare verdens beste langløper, Lina Korsgren, å følge.

For første gang i Vasaloppet startet kvinnene 20 minutter før mennene, og et av de store spørsmålene var hvor langt kvinnene ville komme før de fikk drahjelp. Og med 21,5 km til mål, kom de fire første mennene opp til Bjørgen og Korsgren.

Vasaloppet 2021

TILBAKE: Marit Bjørgen viste kjempekrefter da hun var tilbake i skiløypa med startnummer.

Foto: Ulf Palm/TT / NTB

Da skrudde også lederduoen i kvinneklassen opp farten ytterligere, riktignok uten at de tok sjansen på å følge den første herregruppa så veldig lenge. I stedet fortsatte Marit Bjørgen å mørne sin spurtsterke svenske rival i kilometer etter kilometer.

Spørsmålet er hvem som ble mest mør. For med drøyt 12 km igjen til mål, fant Korsgren seg en rygg i ei ny herregruppe. Og da klarte ikke Bjørgen å henge. Med ni kilometer igjen ledet Korsgren med 12 sekunder.

– Hun hadde fartsressursene

Den luka klarte Bjørgen aldri å tette, og dermed måtte hun ta til takke med andreplass. Hun angrer likevel ikke på at hun dro underveis.

– Jeg følte meg veldig bra da det var igjen fire mil. De andre var borte da jeg snudde meg, så da prøvde jeg og Lina å bytte litt på, forklarer Bjørgen.

Samtidig innså hun at hennes mulighet til å vinne, var å kjøre Korsgren.

– Jeg merket at Lina har de fartsressursene til å henge på guttene som ikke jeg hadde. Om vi hadde møttes på oppløp, hadde hun tatt meg, sier Bjørgen.

Slo Skofteruds rekord

Lina Korsgrens seier ble til slutt suveren og vinnertiden enorm. 3.52.08,2 var løyperekord med klar margin. Bjørgen endte til slutt 42 sekunder bak.

Den gamle var på 4.08.24 og ble satt i 2012 – av Bjørgens landslagsvenninne gjennom mange år, Vibeke Skofterud. Riktig nok gikk årets løp i en litt annen trasé, men arrangørene varslet likevel på forhånd at en eventuell rekord ville bli tellende.

MÅTTE SLIPPE: Her klarer ikke Marit Bjørgen lenger å følge Lina Korsgren.

Åpner for Johaug-duell

Dagens løp var Bjørgens første skirenn siden 7. april 2018, altså på nesten tre år. Da tok hun sølv på NM-tremila i, dagen etter at hun fortalte at hun skulle legge opp.

fPIpo89UqDA

TØFF Å SLÅ: Det blir neppe lettere for Marit Bjørgen å slå Therese Johaug i NM enn det var å slå Lina Korsgren i Vasaloppet.

Foto: Lise Åserud / NTB

Med åtte OL-gull, 18 VM-gull og 114 verdenscupseirer på merittlista, var Bjørgen åpenbart blant favorittene. Ikke minst fordi det også har vært rapporter om storform på trening i fjor høst og gjennom vinteren.

Som ventet inntok hun en av hovedrollene. Selv om det ikke holdt til seier, og den siste av de ni milene ble blytung, ga opplevelsen Bjørgen mersmak.

Derfor kan det bli en duell mot VM-dronninga Therese Johaug før sesongen er over.

– Jeg vurderer å stille i tremila i NM, innrømmer Bjørgen.

DRO TIL: Taktikken om å ligge bak i feltet ble tidlig kastet for Marit Bjørgen. Med tre mil igjen satte hun inn dette støtet.

Revansje for Gjerdalen

Herreklassen ble vunnet av Tord Asle Gjerdalen, som ristet av seg konkurrentene mot slutten og gikk i mål i ensom majestet.

Dermed fikk Gjerdalen en stor revansje etter at han i fjor ble vraket fra Aukland-brødrenes lag, Team Ragde.

Dette var hans første seier i Vasaloppet. Også Gjerdalen satte løyperekord med 3.28.18,4. Anton Karlsson fra Sverige ble nummer to, mens russiske Ermil Vokuev tok tredjeplassen.

I kvinneklassen tok svenske Ida Dahl tredjeplassen bak Korsgren og Bjørgen.

VISTE KREFTER: Her klinker Tord Asle Gjerdalen til.

Siste nytt

 • LSK Kvinner smadret serieleder Rosenborg

  LSK Kvinner tok en knallsterk 3-1-seier over Rosenborg på eget gress i Toppserien lørdag. Vålerenga slo Brann 2-0 og overtok tabelltoppen.

  Miljana Ivanovic sendte LSK Kvinner tidlig i ledelsen, og Mia Authen doblet ledelsen for da hun satte inn 2-0 et kvarter før hvilen.

  Etter et kvarter reduserte Cesilie Andreassen til 1-2, men Emma Reshane satte spikeren i kista med 3-1 på tampen.

  Vålerenga og Rosenborg står begge med 30 poeng etter tolv kamper, men VIF har bedre målforskjell.

  Lagene møtes i neste serierunde.

  LSK Kvinner
  Foto: NTB
 • Tok bronse i padle-EM

  Maria Virik, Anna Slettsjøe, Hedda Øritsland og Kristine Amundsen kunne juble for bronse på K4 500 meter under padle-EM i Ungarn lørdag.

  Den norske båten endte 1,9 sekunder bak hjemmehåpet og gullvinner Ungarn. Polen tok sølvet 0,7 sekunder foran Norge.

  Det var Norges første medalje i mesterskapet i Szeged.

  Tidligere lørdag padlet Gunnar Eide og Amund Vold seg inn til annenplass i B-finalen på K2 500 meter. Den norske båten endte tre tideler bak polakkene Wojciech Pilarz og Wiktor Leszczynski. Eide og Vold ble nummer fem på 1000 m lørdag.

  Amundsen ble nummer åtte i B-finalen på K1 500 meter. Hun endte også på åttendeplass i semifinalen og fikk dermed en reserveplass til B-finalen. Der fikk hun slippe til, men det ble ikke det store resultatet.

  Hun fikk opp tiden 2.03,389 og endte 3,73 sekunder bak den franske vinneren Manon Hostens.

  Virik og Øritsland skal senere lørdag i aksjon i finalen på K2 1000 meter. (NTB)

  Olympiatoppens samling før OL og Paralympics i Paris 2024
  Foto: Erik Flaaris Johansen / NTB
 • IOC har gitt grønt lys til 14 russiske og 11 belarusiske utøvere foran OL

  Den internasjonale olympiske komité (IOC) bekreftet lørdag OL-deltakelsen til 14 russere og 11 belarusere. De skal konkurrere som nøytrale.

  IOC etablerte i mars en gruppe som skulle gjennomgå alle utøvere med russisk og/eller belarusisk pass.

  IOC opplyser på sine nettsider at de har gitt godkjenning til 25 utøvere fra de to landene foran sommerens OL i Paris. Blant dem som har fått grønt lys er syklisten Aleksandr Vlasov. Ellers har utøvere fra turn, vektløfting og bryting fått godkjenning.

  De nøytrale utøverne vil konkurrere uten flagg og emblemer, og det vil heller ikke bli spilt nasjonalsanger. Utøvere som aktivt støtter krigen i Ukraina, får ikke delta, ei heller de som er en del av de militære styrkene i Russland eller Belarus.

  OL i Paris avvikles fra 26. juli til 11. august. (NTB)

  Switzerland IOC
  Foto: Martial Trezzini / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal