Bjørgens søknad avslått – får ikke gå Marcialonga

Marit Bjørgen glemte å melde seg inn i meldepliktssystemet ADAMS da hun bestemte seg for å gjøre comeback. Det får konsekvenser.

Marit Bjørgen

MÅ VENTE: Marit Bjørgen rekker ikke å testet seg i konkurranse før sesongens hovedmål, Vasaloppet.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Det var i mai Bjørgen (40) varslet sitt comeback som langrennsløper. På Aukland-brødrenes lag skulle tidenes vinterolympier satse på langløp denne vinteren.

Planen var at hun skulle gå både Marcialonga og Vasaloppet. Hun åpnet også for å gå en distanse under ski-NM i Trondheim, som finner sted neste helg.

Men i november fortalte hun NRK om et uventet problem: Bjørgen hadde glemt å melde seg inn i meldepliktssystemet ADAMS. Det er et verktøy som benyttes i antidopingarbeidet, der utøverne oppgir hvor de befinner seg til enhver tid.

For å få gå renn med såkalt FIS-status, må Bjørgen ha vært innrullert i dette systemet i seks måneder. Dermed er hun ikke konkurranseklar før 28. februar.

Bjørgen håpet imidlertid å få redusert perioden til fem måneder for å kunne delta i Marcialonga 31. januar, og søkte om unntak. Det har hun ikke fått innvilget.

Søknaden avslått

– Søknaden ble avslått, bekrefter teamsjef Jørgen Aukland overfor NRK.

Det hjelper heller ikke at arrangørene i det italienske storløpet har vært veldig interessert i å få Bjørgen på start.

– Vi må respektere reglene og burde ha tenkt på dette mye tidligere, erkjenner han.

Konsekvensen er at Bjørgen ikke får gått en eneste konkurranse før sesongens hovedmål Vasaloppet, som arrangeres 7. mars. Aukland legger ikke skjul på at det er en strek i regningen.

– Ideelt sett burde hun gått Marcialonga for å venne seg til denne konkurranseformen. Hun er ikke favoritt i Vasaloppet nå, konstaterer han.

Plan B er allerede iverksatt.

– Jeg må rett og slett være Bjørgens konkurrent i konkurranselike treningsøkter i forkant. Heldigvis er det fine områder i Lommedalen hvor vi får gjort det, sier Jørgen Aukland.

Bjørgen

IMPONERER: Marit Bjørgen har vært knallsterk på trening.

Foto: Mikal Aaserud / NRK

Må ha taktomslag

Han er spent på hva lagets største profil nå kan få til i sin konkurransedebut i langløp, ikke minst fordi startordningen i Vasaloppet er endret. I år starter kvinnene 20 minutter før mennene, noe som kan endre løpets dramaturgi vesentlig.

– Tidligere har det for kvinnene handlet om å finne gode herrerygger og lange tog. Nå blir kvinnene sannsynligvis tatt igjen av de beste herrene når det er igjen ei mil eller to av løpet, og da gjelder det å ha et taktomslag, sier Aukland.

Som NRK har omtalt ved flere anledninger, har Bjørgen hatt bemerkelsesverdig framgang og imponert stort på trening gjennom høsten og vinteren.

– Hun har imponert med holdning og vilje til å utvikle seg. Det vi ikke vet, er om hun har dette taktomslaget som trengs etter tre timer med staking, sier Jørgen Aukland.

Siste nytt

 • Zuccarellos lag tapte

  Etter to seirer måtte Mats Zuccarellos Minnesota Wild gi tapt hjemme for Los Angeles Kings.

  Bortelaget sikret seieren 2–1 med scoring av Carl Grundström drøye fem minutter ut i den tredje perioden.

  Kampen mot California-laget var deres tredje møte i sesongen. Minnesota vant de to første 4–3 etter forlengning. Lagene møtes på nytt i St. Paul i Minnesota torsdag.

  Det er fortsatt uvisst når Mats Zuccarello er tilbake etter skade.

  Minnesota Wild mot Los Angeles King
  Foto: Jim Mone / AP
 • Får sjansen i Willingen

  Anders Håre er neste mann inn i hoppgjengen etter at Thomas Aasen Markeng fikk en hevelse i kneet og måtte derfor reise hjem.

  – Anders har vært best av dem som har vært med i vurderingen. Nylig ble han nummer to i et COC-renn i Innsbruck. Han har også hoppet bra hjemme i Norge, sier landslagssjef Alexander Stöckl i pressemeldinga.

  Han er i utgangspunktet med én helg, da planen er at Markeng skal tilbake til hopprennet i Klingenthal. Håre reiser ned til Tyskland på torsdag.

  Disse skal konkurrere:

  Johann Forfang (Tromsø SK), Halvor Egner Granerud (Asker), Anders Håre (Vikersund), Robert Johansson (Søre Ål), Marius Lindvik (Rælingen) og Daniel Tande (Kongsberg).

  Anders Håre
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
 • Må utsette OL-test

  Japan har stengt grensen også for utøvere og lag som ønsker å reise for å forberede seg til sommerens OL i Tokyo.

  Dette har ført til at en testkonkurranse i synkronsvømming er utsatt til april eller mai. Dette skulle ha vært det første prøvearrangementet i 2021.

  Idrettsutøvere var inntil denne måneden unntatt fra innreiseforbudet, men Japan strammet til som en følge av en negativ utvikling i koronasituasjonen.

  Den japanske regjeringen og den lokale arrangøren står fast på at OL i Tokyo vil gå som planlagt i juli og august.

  Iq-PUhf0wsk
  Foto: Koji Sasahara / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal