Hopp til innhold

Bjørgens søknad avslått – får ikke gå Marcialonga

Marit Bjørgen glemte å melde seg inn i meldepliktssystemet ADAMS da hun bestemte seg for å gjøre comeback. Det får konsekvenser.

Marit Bjørgen

MÅ VENTE: Marit Bjørgen rekker ikke å testet seg i konkurranse før sesongens hovedmål, Vasaloppet.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Det var i mai Bjørgen (40) varslet sitt comeback som langrennsløper. På Aukland-brødrenes lag skulle tidenes vinterolympier satse på langløp denne vinteren.

Planen var at hun skulle gå både Marcialonga og Vasaloppet. Hun åpnet også for å gå en distanse under ski-NM i Trondheim, som finner sted neste helg.

Men i november fortalte hun NRK om et uventet problem: Bjørgen hadde glemt å melde seg inn i meldepliktssystemet ADAMS. Det er et verktøy som benyttes i antidopingarbeidet, der utøverne oppgir hvor de befinner seg til enhver tid.

For å få gå renn med såkalt FIS-status, må Bjørgen ha vært innrullert i dette systemet i seks måneder. Dermed er hun ikke konkurranseklar før 28. februar.

Bjørgen håpet imidlertid å få redusert perioden til fem måneder for å kunne delta i Marcialonga 31. januar, og søkte om unntak. Det har hun ikke fått innvilget.

Søknaden avslått

– Søknaden ble avslått, bekrefter teamsjef Jørgen Aukland overfor NRK.

Det hjelper heller ikke at arrangørene i det italienske storløpet har vært veldig interessert i å få Bjørgen på start.

– Vi må respektere reglene og burde ha tenkt på dette mye tidligere, erkjenner han.

Konsekvensen er at Bjørgen ikke får gått en eneste konkurranse før sesongens hovedmål Vasaloppet, som arrangeres 7. mars. Aukland legger ikke skjul på at det er en strek i regningen.

– Ideelt sett burde hun gått Marcialonga for å venne seg til denne konkurranseformen. Hun er ikke favoritt i Vasaloppet nå, konstaterer han.

Plan B er allerede iverksatt.

– Jeg må rett og slett være Bjørgens konkurrent i konkurranselike treningsøkter i forkant. Heldigvis er det fine områder i Lommedalen hvor vi får gjort det, sier Jørgen Aukland.

Bjørgen

IMPONERER: Marit Bjørgen har vært knallsterk på trening.

Foto: Mikal Aaserud / NRK

Må ha taktomslag

Han er spent på hva lagets største profil nå kan få til i sin konkurransedebut i langløp, ikke minst fordi startordningen i Vasaloppet er endret. I år starter kvinnene 20 minutter før mennene, noe som kan endre løpets dramaturgi vesentlig.

– Tidligere har det for kvinnene handlet om å finne gode herrerygger og lange tog. Nå blir kvinnene sannsynligvis tatt igjen av de beste herrene når det er igjen ei mil eller to av løpet, og da gjelder det å ha et taktomslag, sier Aukland.

Som NRK har omtalt ved flere anledninger, har Bjørgen hatt bemerkelsesverdig framgang og imponert stort på trening gjennom høsten og vinteren.

– Hun har imponert med holdning og vilje til å utvikle seg. Det vi ikke vet, er om hun har dette taktomslaget som trengs etter tre timer med staking, sier Jørgen Aukland.

Siste nytt

 • Ny svak start ødela for Hovland – spilt av i Scottish Open

  Det norske golfesset Viktor Hovland gikk nok en ujevn runde og er spilt av i kampen om en topplassering i Scottish Open.

  Nordmannen endte sin tredje runde på to slag under par og ligger dermed totalt på seks slag under par. Det holder ikke til mer enn en foreløpig delt 36.-plass.

  Hovland startet runden fryktelig med dobbeltbogey på hull én, før han gjorde opp med birdie på hull tre og fem. Dessverre røk han på bogey på hull fem, men rettet nok en gang opp igjen med birdie to hull senere.

  Ekeberg-gutten spilte par på de neste seks hullene, før han vartet opp med to strake birdie. 26-åringen avsluttet så runden med par på det 18. hullet.

  Hovland ødela sjansene sine for en god plassering på fredagens runde da han startet med bogey og dobbeltbogey på de to første hullene. Han klarte riktignok å redde seg litt inn og avsluttet runden på ett slag under par, men var da milevis bak spillerne i tet.

  Svenske Ludvig Åberg leder turneringen på 12 slag under par, til tross for at han ennå ikke har spilt ut på sin tredje runde. (NTB)

  Hovland
  Foto: AP
 • Spania-profil slår tilbake mot buing: – Kastet bort billetter

  Spania-backen Marc Cucurella har måttet tåle hard kritikk og høylytt buing etter at Tyskland ble slått ut i kvartfinalen i fotball-EM.

  Chelsea-spilleren handset nemlig i sluttminuttene mot Tyskland, men spillet ble vinket videre og Spania vant 2-1. Det satte sinnet i kok hos de tyske supporterne, som buet på Cucurella hver gang han hadde ballen under semifinalen mot Frankrike.

  – Egentlig brydde jeg meg ikke om det (buingen), men samtidig er det litt trist at noen kom til kampen bare for å bue på en enkelt spiller. Noen mennesker kastet bort billetter som kunne gått til andre supportere som virkelig ønsket å se kampen, sa Cucurella til The Athletic.

  Cucurella måtte tåle samme behandling etter at han gjorde overgang fra Brighton til Chelsea for to år siden. Da buet Brighton-fansen på backen hver gang har rørte ballen.

  – Det var også en kveld hvor buingen var veldig høy hver gang jeg rørte ballen. Jeg vil ikke si at det er en uutholdelig følelse, men det er ubehagelig, sa spanjolen søndagens finale. (NTB)

  Marc Cucurella
  Foto: AP
 • Nicolai Budkov Kjær til finale i Wimbledon-turneringen for juniorer

  Tennistalentet Nicolai Budkov Kjær (17) er klar for finale i årets Wimbledon for juniorspillere. Semifinaletriumfen kom i strake sett mot japanske Naoya Honda.

  Nordmannen er andreseedet i turneringen og har spilt seg fram til finalekampen. Kjær hadde bare tapt ett sett før semifinalen mot Honda lørdag, og heller ikke der levnet han motstanderen særlig store muligheter.

  Med settsifrene 6-3, 6-2 tok Kjær seg videre til siste hinder i jakten på sin første juniortittel i single i en Grand Slam-turnering. I søndagens finale venter enten nederlandske Mees Rottgering eller franskmannen Theo Papamalamis.

  Gjennombruddet i kampen mot Honda kom da Kjær brøt til 4-3-ledelse. Han holdt deretter egen serve og brøt sin motstander igjen til 6-3-seier.

  Kjær vant tidligere i år doubleturneringen for juniorer i Roland-Garros sammen med Joel Schwärtzler. Samme sted ble det exit allerede i 1. runde i single. (NTB)

  Nicolai Budkov Kjær under Davis Cup
  Foto: Terje Pedersen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal