Hopp til innhold

Bjørgens søknad avslått – får ikke gå Marcialonga

Marit Bjørgen glemte å melde seg inn i meldepliktssystemet ADAMS da hun bestemte seg for å gjøre comeback. Det får konsekvenser.

Marit Bjørgen

MÅ VENTE: Marit Bjørgen rekker ikke å testet seg i konkurranse før sesongens hovedmål, Vasaloppet.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Det var i mai Bjørgen (40) varslet sitt comeback som langrennsløper. På Aukland-brødrenes lag skulle tidenes vinterolympier satse på langløp denne vinteren.

Planen var at hun skulle gå både Marcialonga og Vasaloppet. Hun åpnet også for å gå en distanse under ski-NM i Trondheim, som finner sted neste helg.

Men i november fortalte hun NRK om et uventet problem: Bjørgen hadde glemt å melde seg inn i meldepliktssystemet ADAMS. Det er et verktøy som benyttes i antidopingarbeidet, der utøverne oppgir hvor de befinner seg til enhver tid.

For å få gå renn med såkalt FIS-status, må Bjørgen ha vært innrullert i dette systemet i seks måneder. Dermed er hun ikke konkurranseklar før 28. februar.

Bjørgen håpet imidlertid å få redusert perioden til fem måneder for å kunne delta i Marcialonga 31. januar, og søkte om unntak. Det har hun ikke fått innvilget.

Søknaden avslått

– Søknaden ble avslått, bekrefter teamsjef Jørgen Aukland overfor NRK.

Det hjelper heller ikke at arrangørene i det italienske storløpet har vært veldig interessert i å få Bjørgen på start.

– Vi må respektere reglene og burde ha tenkt på dette mye tidligere, erkjenner han.

Konsekvensen er at Bjørgen ikke får gått en eneste konkurranse før sesongens hovedmål Vasaloppet, som arrangeres 7. mars. Aukland legger ikke skjul på at det er en strek i regningen.

– Ideelt sett burde hun gått Marcialonga for å venne seg til denne konkurranseformen. Hun er ikke favoritt i Vasaloppet nå, konstaterer han.

Plan B er allerede iverksatt.

– Jeg må rett og slett være Bjørgens konkurrent i konkurranselike treningsøkter i forkant. Heldigvis er det fine områder i Lommedalen hvor vi får gjort det, sier Jørgen Aukland.

Bjørgen

IMPONERER: Marit Bjørgen har vært knallsterk på trening.

Foto: Mikal Aaserud / NRK

Må ha taktomslag

Han er spent på hva lagets største profil nå kan få til i sin konkurransedebut i langløp, ikke minst fordi startordningen i Vasaloppet er endret. I år starter kvinnene 20 minutter før mennene, noe som kan endre løpets dramaturgi vesentlig.

– Tidligere har det for kvinnene handlet om å finne gode herrerygger og lange tog. Nå blir kvinnene sannsynligvis tatt igjen av de beste herrene når det er igjen ei mil eller to av løpet, og da gjelder det å ha et taktomslag, sier Aukland.

Som NRK har omtalt ved flere anledninger, har Bjørgen hatt bemerkelsesverdig framgang og imponert stort på trening gjennom høsten og vinteren.

– Hun har imponert med holdning og vilje til å utvikle seg. Det vi ikke vet, er om hun har dette taktomslaget som trengs etter tre timer med staking, sier Jørgen Aukland.

Siste nytt

 • Kasper Hjulmand fortsetter som dansk landslagstrener til 2026

  Kasper Hjulmand (51) har forlenget kontrakten som trener for det danske herrelandslaget i fotball til 2026, opplyser det danske forbundet.

  Kasper Hjulmand overtok som sjef for de danske fotballherrene etter Åge Hareide sommeren 2020.

  Året etter ledet han Danmark til semifinalen i EM, der de tapte 1-2 for England etter ekstraomganger.

  I VM i Qatar i 2022 endte Danmark sist i sin gruppe i puljespillet og måtte reise tidlig hjem. (NTB)

  Kasper Hjulmand
  Foto: LISELOTTE SABROE / AFP
 • Finne i landslagstroppen

  Ståle Solbakken har tatt ut følgende tropp til de viktige EM-kvalifiseringskampene mot Skottland og Kypros:

  Keepere: Mathias Dyngeland, Ørjan Nyland og Egil Selvik.

  Forsvarere: Birger Meling, Stian Gregersen, Kristoffer Ajer, Andreas Hanche-Olsen, Marcus Holmgren Pedersen, Julian Ryerson, Stefan Strandberg, Brice Wembangomo, Leo Skiri Østigård.

  Midtbane: Fredrik Aursnes, Patrick Berg, Sander Berge, Mats Møller Dæhli, Mohamed Elyounoussi, Ola Solbakken, Kristian Thorstvedt, Kristoffer Velde, Hugo Vetlesen og Martin Ødegaard.

  Angrep: Erling Braut Haaland, Bård Finne, Jørgen Strand Larsen og Alexander Sørloth.

  Ståle Solbakken
  Foto: NTB
 • Tottenham bekrefter: Postecoglou ny trener

  Tottenham bekrefter tirsdag formiddag at de har ansatt Ange Postecoglou som klubbens nye trener.

  Han forlater Celtic, der han denne sesongen gjorde rent bord og vant tre titler. Han har skrevet under på en fireårskontrakt med Tottenham.

  Postecoglou blir tidenes første australske trener i Premier League.

  Han skal forsøke å gjenreise et Tottenham-lag som har hatt en svak 2022/23-sesong. De endte på 8. plass i ligaen og sparket to trenere: Først Antonio Conte, deretter hans assistent Cristian Stellini, som skulle lede laget ut sesongen.

  Postecoglou tar fatt på Tottenham-jobben 1. juli.

  Scottish Cup Final - Celtic v Inverness Caledonian Thistle
  Foto: LEE SMITH / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste