Hopp til innhold

Reisebrev: NRK ville lage reportasjer fra Qatar – gang på gang ble vi hindret

Det er under 50 dager til tidenes mest kontroversielle fotball-VM begynner. Til tross for lovnader om pressefrihet i Qatar, har vi aldri opplevd vanskeligere arbeidsforhold.

NRK blir stoppet av en sikkerhetsvakt underveis i et intervju utenfor en VM-stadion i Qatar.

AVBRUTT: NRKs team ble gang på gang stoppet av sikkerhetsvakter i Qatar.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

Vi sitter i bilen rett utenfor Lusail stadion, der finalen av årets fotball-VM skal spilles. Parkeringsplassen er fylt opp med gjerder og midlertidige arbeidsbrakker, selv om det ikke er mye arbeid som pågår akkurat nå.

Ut av den ene brakka rett foran stadion kommer to sikkerhetsvakter. De kommer bort til bilen.

– Hvis du vil ta bilder, bør du sitte inne i bilen. Det er for mange kameraer utenfor her. Hvis du går ut av bilen må vi komme bort til deg, forteller den ene vakten vennlig.

Etter litt frem og tilbake forstår vi hva han mener. Han prøver faktisk å hjelpe oss: Det er sikkerhetskameraer overalt på området. Vaktene må stoppe folk som står ute og filmer, men så lenge man sitter i bilen vil det ikke vises at vi filmer.

Slik er situasjonen i Qatar rett før VM begynner. Internasjonal presse får ikke filme der de vil. Men problemene vi støtte på var også langt mer omfattende enn som så.

Første utfordring: Løftet som ble brutt

NRK har jobbet et par måneder med å planlegge en reportasjetur til Qatar. Vi skulle lage saker før fotball-VM som begynner 20. november. Det skulle vise seg å bli langt mer utfordrende enn vi hadde sett for oss.

Planen var å lage journalistikk om sikkerhet for tilreisende supportere under VM, utviklingen av fotball i Qatar og hvordan VM-landet nå tømmes for migrantarbeidere før mesterskapet begynner.

NRKs reporter utenfor Khalifa stadion i Qatar.

JOBBER: Vi gjorde mange forsøk på å få folk i tale under oppholdet i Doha. Det viste seg å være så godt som umulig. Her utenfor Khalifa stadion, hvor en del av VM-kampene skal spilles.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

Både Fifa og VM-organisasjonen har gjentatte ganger lovet at det skal bli enklere å jobbe som journalist i Qatar. For et snaut år siden sa en talsperson for Fifa følgende til Committee to Protect Journalists (CPJ):

– Fifa forsvarer prinsippet om pressefrihet. Vi jobber med myndighetene for å få en enklere prosess rundt akkrediteringer og filmtillatelser, samt praktisk hjelp til journalister som drar til Qatar.

Nå er det under 50 dager til avspark av VM. Da burde disse tingene være på plass, håpte vi. Så enkelt er det ikke.

Rundt ti dager før avreise søkte vi om filmtillatelse. Ifølge Qatar skal det ta syv dager å få tillatelsen. Vi hadde en invitasjon og gjort alt vi trenger for å søke. Vi gikk inn på nettsiden, men fikk bare feilmeldinger da vi sendte søknaden. Vi sendte e-post, men fikk ikke svar. Vi ringte, men ingen kunne hjelpe oss. Slik holdt vi på i ti dager.

Dagen før avreise fikk vi endelig svar fra det statlige mediebyrået som gir ut slike filmtillatelser. Vi fikk beskjed om å møte opp hos dem når vi hadde landet, så skulle vi få tillatelsene. Da vi møtte opp, fikk vi beskjed om at det nærmer seg helg og at vi ikke kom til å få noen tillatelse på noen dager. Det var torsdag. Vi skulle hjem tirsdag, men filmtillatelsen kunne vi ikke få før søndag ettermiddag.

Fotball grafitti i Doha

FOTBALL: Doha er i ferd med å bli pyntet til fotballfest før VM.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

Dermed røk tre arbeidsdager i Qatar, rett og slett fordi vi ikke fikk tillatelsene vi var lovet.

Da vi endelig fikk filmtillatelsen, gjaldt den kun for de fire fineste områdene i Doha, ikke de områdene vi hadde søkt om å besøke.

Utfordring to: Vaktene som stoppet oss overalt

Al Bayt stadion, mandag 3. oktober: Vi har akkurat fått filmtillatelsen vår og møter en qatarer utenfor Al Bayt stadion. Her skal åpningskampen mellom vertsnasjonen Qatar og Ecuador spilles 20. november.

Vi rigger oss opp. Det tar ikke mange sekundene før en sikkerhetsvakt kommer bort til oss. Vi viser filmtillatelsen, men det er ikke godt nok. I en halvtime står vakten og ringer, tar bilder og holder oss igjen fra å starte intervjuet. Etter hvert dukker både sjefen hans opp, samt en representant fra VM-organisasjonen. De diskuterer litt før de etter hvert godtar at vi skal gjøre et intervju.

– Jeg tror de stolte på dere siden jeg står her, sier den qatarske mannen vi skal gjøre intervju med.

Lusail bygges i Doha.

ARBEID: Fortsatt gjenstår en del arbeid, både ute i gatene og rundt VM-stadionene.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

Slike hendelser opplevde vi gang på gang. Så godt som hver gang vi rigget oss til med kamera, kom det en vakt bort til oss i løpet av sekunder. De sjekket filmtillatelser og tok telefoner, før vi etter hvert fikk lov til å filme.

Flere av vaktene skrev ned informasjon om oss. Noen tok bilder av filmtillatelsen. Det ene stedet vi tok opp kameraet, stod noen lokale og filmet uforstyrret, mens vi altså måte vise tillatelse. Vaktene brydde seg ikke om de andre som filmet.

Vi er normalt ikke paranoide, men i Qatar er det umulig ikke å tenke på vår egen sikkerhet. Tidligere har to kollegaer blitt arrestert i landet, og uansett hvor vi går, kommer vakter bort til oss. Arbeidsforholdene er mildt sagt krevende.

Utfordring tre: Innrømmelsen som kom etter intervjuet

Det har vært mye snakk om hvordan Qatar skal få plass til alle supporterne som drar til landet under VM. En dag møter vi en qatarer som jobber med ulike arrangementer til VM. Han representerer hverken myndighetene eller VM-organisasjonen.

– Jeg tror alt vil gå fint her under VM. Vi er et lite land, men vi er klare for å arrangere. Vi har en stor flyplass, har bygd infrastruktur og har hatt øvelser, så jeg tror det kommer til å gå veldig bra, sier han i intervjuet.

Etter intervjuet blir vi stående og snakke mens fotograf Ksenia filmer litt rundt. Jeg spør han igjen om hvordan han tror VM blir når supporterne kommer. Da får jeg hans ærlige svar, at han ikke aner hvordan det kommer til å gå. Han er spent selv.

– For å være ærlig, så vet jeg ikke hvordan dette kommer til å gå. Vi har startet for sent. Selv der jeg jobber, tenker vi nå at «Oi, VM begynner snart».

Qatar er vert for VM

SPILLERE: Skyskrapere i Doha dekke av store bannere med VM-klare spillere.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

Flere ganger har vi møtt folk som spør oss om vi vil ha det ærlige svaret eller det positive svaret når vi har stilt spørsmål. Når vi har sagt at vi vil ha et ærlig svar, har enkelte trukket seg fra intervjuet. Det slår oss at folk ikke tør å si sannheten.

Vi har aldri opplevd vanskeligere arbeidsforhold som journalister. VM-komiteen har ikke svart oss på konkrete spørsmål når vi har prøvd å ha dialog med dem. Myndighetene ville ikke hjelpe oss med filmtillatelse. Vi ble stoppet overalt.

Planen vår var ikke å utfordre noen grenser. Forrige gang en NRK-journalist gjorde det i Qatar, ble de arrestert og måtte sitte på glattcelle i 32 timer. Derfor filmet vi bare der vi hadde lov, og da er det svært begrenset hva slags historier vi får fortelle.

Dette er altså status i Qatar under 50 dager før VM begynner. Landet har lovet åpenhet og fri presse. Samtidig er arbeidsforholdene for oss journalister svært krevende.

Siste nytt

  • Chelsea bekrefter: Enzo mister resten av sesongen

    Chelseas Enzo Fernandez mister resten av sesongen, det melder klubben på sine nettsider.

    Argentineren har vært under kniven på grunn av et lyskeproblem, og Chelsea bekreftet at operasjonen var vellykket. Samtidig betyr det at han er ute resten av sesongen.

    23-åringen har spilt 62 kamper for klubben etter at de hentet ham i januar i fjor.

    Carabao Cup - Final - Chelsea v Liverpool
    Foto: HANNAH MCKAY / Reuters
  • Wada skal etterforskes etter kritikk i dopingsak

    Verdens Antidopingbyrå (Wada) har bedt om en uavhengig gjennomgang av byråets håndtering av saken om en mulig dopingsak med noen av verdens beste svømmere.

    Ifølge Wada skal sveitseren Eric Cottier få adgang til sakens innhold og gi sin vurdering av byråets behandling av saken. Wada opplyser at arbeidet ventes å være ferdig om to måneder.

    – Wadas integritet og omdømme er under angrep. I de siste dagene er Wada blitt anklaget for partiskhet overfor Kina, opplyser antidopingbyrået.

    Lørdag kom nyheten om at kinesiske svømmere hadde spor av hjertemedisinen trimetazidin i prøver avgitt noen måneder før sommerlekene i 2021. 13 av dem deltok i OL i Tokyo.

    Kinesiske antidopingmyndigheter har avvist anklagene og hevder at utøverne skal ha fått i seg stoffet i mat under et stevne.

    Senere stilte Wada seg bak den forklaringen. Det har fått blant andre Det amerikanske antidopingbyrået (Usada) til å reagere sterkt. Den amerikanske antidopingsjefen Travis Tygart gikk mandag hardt ut mot Wada og mente at de dekket over for kineserne. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP
  • Amnesty reagerer kraftig – Fifa forsvarer Saudi-avtale

    Amnesty reagerer kraftig på avtalen Fifa har inngått med det saudiarabiske oljeselskapet Aramco. Fifa peker på at den bidrar til global utvikling av fotballen.

    Avtalen mellom saudiarabiske Aramco og Fifa er den siste i rekken av oljestatens involvering i idrett.

    Nyhetsbyrået AP hevder at avtalen er den største Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har inngått med en sponsor om man regner per år.

    – Vi blir ikke lenger sjokkert over Saudi-Arabias bruk av sport som et PR-verktøy, og Fifa har til gode å imøtekomme bekymringer knyttet til saudiske myndigheters grove brudd på menneskerettighetene, sier prosjektleder Frank Conde Tangberg i Amnesty International til NTB.

    – Fifa har valgt å rulle ut den røde løperen for Saudi-Arabia som VM-vert og sponsor. Vi oppfordrer Fifa til å engasjere seg mer for å ta tak i risikoen knyttet til VM i 2034, sier Tangberg.

    NTB har kontaktet Fifa og spurt om forbundets respons på et samarbeid med Saudi-Arabia og bekymringene om brudd på menneskerettighetene.:

    – I tråd med vedtektene reinvesterer Fifa sine inntekter, inkludert inntektene fra Aramco-sponsingen, i å utvikle fotball over hele verden. Det er forventet at Fifa i 2023–2026 vil investere i overkant av 3,9 milliarder dollar i utvikling og utdanning, opplyser en talsperson i Fifa til NTB.

    – Dette inkluderer «Fifa Forward 3.0», fotballutviklingsfondet og andre initiativ som for eksempel å fremme kvinnefotball, dommerarbeid og teknisk utvikling. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal