Hopp til innhold

Superstjernen ut mot sikkerhetstiltak: – Er dette en spøk?

Mathieu van der Poel vant Paris-Roubaix i fjor, men er lite fornøyd med den ferske endringen før rittets mest beryktede brosteinsparti. Andre er langt mer fornøyd.

Arenberg Van der Poel

KLAR BESKJED: Mathieu van der Poel er den store favoritten i søndagens ritt, men liker ikke endringen før Arenbergskogen. Her på hjul med erkerivalen Wout van Aert på vei ut av Arenbergskogen i fjor.

Foto: AFP/Skjermdump: X/ASO

Onsdag kveld kom beskjeden fra arrangøren bak Paris-Roubaix: Til søndagens utgave av rittet skal rytterne gjennom en sjikane like før inngangen til brosteinspartiet i Arenbergskogen.

I flere år har rytterne dundret inn på den tynne brosteinsstripa gjennom skogen i over 60 kilometer i timen. Et brosteinsparti som starter i slak utforbakke og hvor en rekke ryttere har veltet i høy fart.

Det blir ikke tilfellet med den planlagte sjikanen. Istedenfor vil farten tas kraftig ned gjennom flere svinger rett før brosteinspartiet starter.

Da den italienske journalisten Stefano Rizzato la ut en video av hvordan sjikanen ville bli, tok det ikke lang tid før reaksjonene rant inn.

Regjerende verdensmester Mathieu van der Poel, som vant Paris-Roubaix i 2023 og kommer rett fra seier i forrige ukes Flandern rundt, var tydelig misfornøyd.

– Er dette en spøk?, skrev nederlenderen på X.

Svingene kommer mellom overgangen fra jernbanelinja og brosteinspartiet, hvor det bare skiller 40 meter. Det vil ta farten ned til rundt 25–30 kilometer i timen, sier rittsjef Thierry Gouvenou til L'Équipe.

Arenberg 2021

ARENBERG: Mathieu van der Poel leder favorittgruppa gjennom Arenbergskogen i 2021, med flere ryttere som har veltet like bak.

Foto: AFP

– Nå kan vi heller krasje i gjerder

Dylan van Baarle gikk til topps i Paris-Roubaix i 2022. I fjor gikk det imidlertid galt i nettopp Arenbergskogen.

Van Baarle var involvert i en velt og måtte bryte etter å ha pådratt seg en rekke kutt i ansiktet.

I etterkant forklarte Van Baarle ifølge Cyclingnews at laglegen dukket opp på sykehuset. Der endte laglegen opp med å «lime» ansiktet hans sammen igjen.

På X nøyde han seg onsdag kveld med to bildetegn av et par hender som ber, tilsynelatende som en klar støtte for nye sikkerhetstiltaket.

Van Baarle Twitter

RASK BESKJED: Slik reagerte Dylan van Baarle på nyheten.

Endringen har kommet i stand etter initiativ fra proffsyklistenes egen interesseorganisasjon, CPA.

Også Alexander Kristoff ser positivt på endringen.

– Det blir jo kaos uansett der. Men vi slipper å velte på brosteinen, nå kan vi heller krasje i gjerder og på asfalten, skriver han lattermildt i en melding til NRK.

Han fortsetter:

– Jeg tenker egentlig det blir tryggere med den sjikanen. Alle må jo ned i fart. Det blir veldig trangt og fort noen som velter, så det blir nok like hard kamp for å komme først. Men slipper å dundre i 70 kilometer i timen inn på brostein i slak utfor.

Arenberg

SVING, SVING, SVING: Det blir en hektisk inngang på det mest berømte brosteinspartiet i årets Paris-Roubaix. Tidligere gikk rittet rett frem, mens de nå skal rundt trafikkøyen og så tilbake på veien inn i skogen.

Foto: Skjermdump: ASO

Sykkelekspert Dan Lloyd skriver på X at mange korrekt har poengtert at sjikanen vil føre til en like farlig posisjonskamp som om veien hadde gått rett inn på brosteinen.

Men:

– Enhver rytter ønsker heller å krasje på asfalten enn på den brutale brosteinen. Det har vært noen forferdelige skader der de siste årene, skriver Lloyd.

Ønsker ytterligere endring

Den norske proffrytteren Amund Grøndahl Jansen uttalte seg positivt om en mulig endring til Landevei onsdag ettermiddag.

Etter at selve sjikanen ble presentert, sier Grøndahl Jansen følgende til NRK:

– Det er ikke ideelt, men det er en start. Ideelt sett burde man forsøke å kjøre motsatt vei, eller komme fra høyre inn på brosteinen. Uansett tar jeg heller en nedbremsing på asfalt og eventuell krasj foran høy fart og krasj på Arenberg.

Koppenberg Wellens

Debatten rasar etter dei kaotiske bilda: – Har ikkje noko med sykling å gjere

Tidligere har man nettopp syklet motsatt vei. I 1998 veltet Johan Museeuw stygt inne i Arenbergskogen. Den belgiske stjernerytteren knuste kneet og pådro seg senere også koldbrann. Han unngikk amputasjon og kom sterkt tilbake.

I de to påfølgende årene ble Arenbergskogen kjørt fra motsatt side. Da var det en sving inn på selve brosteinspartiet som tok ned farten.

Etter 2001 endret man tilbake igjen. De siste årene har det igjen vært flere stygge velt på brosteinspartiet.

PS! Ingen nordmann har vunnet seniorutgaven av Paris-Roubaix tidligere. Mennenes ritt starter klokken 11.10 søndag, mens kvinnenes ritt starter 13.35 lørdag. Kvinnene kjører ikke gjennom Arenbergskogen.

null
Spiller nå
Kvestet til blods av knotter, endte opp med ti sting 00:43
Neste

Siste nytt

  • Suverene Vipers til semifinale i sluttspillet

    Vipers Kristiansand knuste Gjerpen 33-19 og tok seg enkelt til finale i håndballsluttspillet.

    Dermed fikk sørlendingene en opptur etter lørdages smertelige 23-30-tapet mot Györ i den første kvartfinalen i Mesterligaen.

    I hjemlige turneringer går det derimot som det pleier for Vipers. Klubben har allerede vunnet serien uten poengtap og tatt hjem nok en NM-pokal. Sluttspillet står igjen.

    Anna Vjakhireva ble Vipers' toppscorer med sju mål på ni skudd mot Gjerpen i Skienshallen. Gjestene ledet «bare» 15-11 til pause.

    Fra før har Storhamar og Sola tatt seg videre. De slo ut henholdsvis Oppsal (29-28 og 39-27) og Fredrikstad (30-24 og 37-21).

    I den siste kvartfinaleserien blir det en tredje kamp. Molde sørget for det med 32-27 i mandagens hjemmemøte med Larvik. Det første oppgjøret ga LHK-seier 35-29. (NTB)

    Anna Vjakhireva
    Foto: NTB
  • Kolstad til ny sluttspillfinale – delte meninger om rødt kort

    Kolstad er i rute til å forsvare titteltrippelen i norsk håndball. Trønderne tok seg overlegent videre til finalen i sluttspillet etter to seire over Drammen.

    I den første kampen vant Kolstad 32-26, og i mandagens returoppgjør i Drammen ble det 28-23-seier for bortelaget.

    Dermed vant Kolstad semifinalen sammenlagt 60-49.

    Kort tid før pausen fikk Drammens nøkkelspiller August Storbugt rødt kort etter at Sander Sagosen dundret i parketten.

    TV 2s håndballekspert Bent Svele mente dommeravgjørelsen var helt riktig.

    – Bildene lyver ikke. Det er i mine øyne et klokkeklart rødt kort, sa Svele på direkten.

    Kjelling hadde et helt annet syn på saken.

    – Det er et latterlig rødt kort. Han løper i ham, og det er selvfølgelig en tominutter. Men med rødt kort er vi ute i stygt spill og forferdelige ting. Det er en skulder som treffer ham, sa DHK-treneren til TV 2 i pausen.

    – Jeg skjønner at det er vondt for stakkars Sander som får den i ansiktet. Rødt kort er sikkert korrekt på mange måter. Men når vi har det fysiske nivået vi ligger på her, synes jeg det blir teit, fortsatte Kjelling.

    Storbugt forklarte episoden med at han forsøkte å ta seg forbi Kolstads robuste forsvarsblokk.

    – Det er kjempeuheldig og kjempetrist. Jeg gir dommer en mulighet til å dømme. Det er veldig synd at jeg treffer ham i ansiktet. Det er ikke med vilje, sa han til TV 2.

    ØIF Arendal tar imot Elverum i den andre semifinalen tirsdag etter å ha tapt bortekampen knepent 35-36.

    Tidligere i sesongen har Kolstad vunnet både serien og NM. (NTB)

    REMA1000-ligaen: Kolstad-Elverum 29–28.
    Foto: Ole Martin Wold / NTB
  • Nadal videre etter lang Madrid-kamp

    Rafael Nadal (37) fikk en pangstart, men måtte likevel svette litt for å nå åttedelsfinalen i tennisturneringen Madrid Open.

    Spanjolen vant 6-1 i det første settet mot Pedro Cachin fra Argentina og så ut til å få en komfortabel reise til neste runde. I stedet tok kampen en ny vending.

    Nadal ble brutt to ganger i settet som fulgte. Han lå under 1-4, men Cachin greide ikke å holde på overtaket. Mange brudd kom tett, og spillerne måtte ut i tiebreak.

    Der tapte Nadal 5-7. Et tredje sett ble spilt for å kåre en vinner, og der viste den gamle gruskongen rutine og vant 6-3. Oppgjøret varte i litt over tre timer.

    I neste runde skal Nadal opp mot Jiri Lehecka. Den unge tsjekkeren er nummer 31 på verdensrankingen, mens Nadal er helt nede på 512.-plass som følge av et langt skadeavbrekk.

    Nylig var Nadal tilbake i konkurranse for første gang på over tre måneder. Trolig er han inne i sitt siste år som elitespiller. (NTB)

    Rafael Nadal
    Foto: OSCAR DEL POZO / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal