Hopp til innhold

Hardt ut mot forbundet etter EM-vraking: – De har brutt kriteriene

Henrik Ingebrigtsen er tatt ut til EM på 5000 meter til tross for at Awet Kibrab har slått ham i 2024 – og satt en bedre tid. Det reagerer Kibrab-trener Hans Jørgen Borgen kraftig på.

Ingebrigtsen - Kibrab

VRAKET: Henrik Ingebrigtsen er klar for EM. Awet Kibrab (t.h) er vraket til 5000 meter, men får løpe halvmaraton.

Foto: Beate Oma Dahle/Tor Erik Schrøder / NTB

– For å være ærlig er jeg ikke glad for hva de har gjort, men jeg skal bare prøve, sier Kibrab til NRK før 5000-meteren på Bislett.

– Hvem var det som ikke burde ha vært med til 5000-meteren?

– Jeg løp litt fortere enn Henrik, så jeg tenker jeg kunne komme med på tiden i 2024, og jeg løp fortere enn Per Svela i 2023, så jeg tenkte det kunne være plass til meg. Men lykke til til gutta, jeg skal heie på dem.

Hans Jørgen Borgen, sportslig ansvarlig i Ull/Kisa, reagerer sterkt på beslutningen.

– Vi ble veldig skuffet. For Awet ønsker å løpe 5000 meter i OL, og et EM er veldig viktig trinn for å komme til OL. Helt avgjørende. Vi, og han, er veldig skuffet.

– Hva tenker du om at han ikke får plass?

– De har rett og slett brutt kriteriene. Det står soleklart hvordan man skulle prioritere, og der var han fjerdemann – uten tvil. Så hvordan de har fått til dette uttaket er et mysterium for oss, sier Hans Jørgen Borgen, som er sportslig leder for Ull/Kisa og trener Kibrab.

– Hvilke kriterier sikter du til da?

– Det at 2024-resultater skulle telle mest.

Awet Kibrabs trener Hans Jørgen Borgen i Ull/Kisa

UT MOT FORBUNDET: Hans Jørgen Borgen (til høyre).

«Totalvurdering»

Sportssjef i Norges Friidrettsforbund, Erlend Slokvik, forklarer uttaket på følgende måte:

– Det har vært et veldig tett uttak, der vi har to stykker som kjemper om medaljer i Jakob (Ingebrigtsen) og Narve (Gilje Nordås), og så har vi fire som kjemper om de to siste plassene. Det har vært jevnt, men ut ifra en totalvurdering har vi falt ned på at Per Svela og Henrik Ingebrigtsen får de to siste plassene, sier Erlend Slokvik, sportssjef i Norges Friidrettsforbund.

Awet Kibrab

FÅR IKKE LØPE: Awet Kibrab.

Foto: Annika Byrde / NTB

Awet Kibrab er tatt ut som reserve på distansen, slik NRK erfarte onsdag kveld. Han er også påmeldt halvmaraton.

Norge hadde seks kvalifiserte utøvere, men bare fire plasser på 5000-meteren i Roma.

Jakob Ingebrigtsen har friplass som tittelforsvarer, Narve Gilje Nordås var selvskreven i kraft av sine resultater det siste året – mens Magnus Tuv Myhre i realiteten var ute av diskusjonen ettersom sykdom skade og sykdom har holdt ham utenfor konkurranse så langt i år.

– Hva avgjorde at det er Henrik og Per som løper EM, og ikke Awet?

– Det er en totalvurdering i forhold til det de har prestert både i fjor og i år. Av de tre utøverne så er det Henrik som har hatt de to beste løpene med 5000-meteren i fjor vår og 3000 meteren i fjor høst. Og så er det Per som har løpt fortest nå i år. Totalt sett så falt vi ned på de to da, sier Slokvik til NRK.

Oslo 20231017. 
Sportssjef i Norges Friidrettsforbund Erlend Slokvik under pressekonferansen der ...

SPORTSSJEF: Erlend Slokvik.

Foto: NTB

Kibrab slo Ingebrigtsen i duell

Awet Kibrab slo Henrik Ingebrigtsen med klar margin da de møttes til duell i Stockholm, og satte en bedre tid i 2024 enn Sandnes-løperen. De har henholdsvis 13.25,48 og 13.26,92.

Forrige uke fortalte sportssjef Slokvik at resultater fra 2024-sesongen skulle vektlegges i EM-uttaket.

– Awet har bedre tid i år enn Henrik. Hvorfor er han da ikke valgt?

– Det skiller et drøyt sekund mellom dem i år. Totalt sett så har Henrik hatt bedre prestasjoner i kvalifiseringsperioden. For Per Svelas del så kommer han inn på 13.19 i år, selv om de andre løp bedre i fjor da.

Les også Rivalene møtes for første gang i år – Ingebrigtsen mener det ikke kan kalles en duell

Ingebrigtsen og Nordås

– Hvilke mesterskapsprestasjoner har dere vektlagt?

– For Henrik sin del, han er en harding, han var i VM-finalen i 2019, han har vist flere bra løp innimellom. Men det var veldig «tight», og vi var nødt til å velge to stykker.

– Hvis du skal se på hele perioden så har Awet bedre tid enn Svela. Hvorfor har man da lagt vekt på det motsatte i den duellen?

– Vi har lagt vekt på totalvurdering med tanke på hvem vi tror kan prestere best i EM. Det står et par andre ting i kriteriene også, som tidligere prestasjoner i mesterskap og potensial. Det er en totalvurdering ut fra alle kriteriene som ligger der.

Trond Mohn Games 2024

EM-KLARE: Per Svela og Narve Gilje Nordås er klare for 5000 meter. Førstnevnte tok EM-kravet da han løp 13.19 i Huelva i Spania, og har siden løpt 3000 meter i Bergen.

Foto: Paul S. Amundsen / NTB

Mener de bryter med prinsippene

Kibrab deltok i slutten av september i VM i gateløp på femkilometer, der han ble nummer åtte.

– Hvordan ses det på som mesterskapsprestasjon?

– Det har vi også sett på. Awet er en veldig god gateløper og det er derfor vi har valgt ham til å løpe halvmaraton også, for vi mener vi har et veldig sterkt lag i halvmaraton. Det er en veldig spennende konkurranse for oss, og kanskje kjempe om medaljene i lagkonkurransen der. Da tror vi Awet kan gjøre det veldig bra, sier Slokvik.

Hans Jørgen Borgen i Ull/Kisa mener at dersom mesterskapserfaring og tidene fra 2023-sesongen skulle gjelde, ville det vært naturlig å sende Kibrab og Ingebrigtsen. Ikke Per Svela.

– Da følger de altså det prinsippet på den ene vinklinga, men ikke den andre. Awet har også en 8.-plass fra VM i gateløp 5 kilometer i høst. Da ble han nest beste europeer. Så han har mesterskapserfaring.

Les også Nedtur for Henrik Ingebrigtsen i sesongåpningen: – Det ble et roteløp

Henrik Ingebrigtsen Stockholm

Borgen: – Problematisk å forholde seg til

Borgen understreker samtidig at de ikke argumenterer mot Henrik Ingebrigtsen.

– Vi unner ham alt vel og ønsker ham alt vel i VM. Dette er prinsippet hvordan de har satt reglene og hvordan de har håndtert dette her. Vi innordnet seg etter reglene og hvordan de tar ut det, og plutselig er det andre regler som har telt. Det er litt problematisk å forholde seg til.

Henrik Ingebrigtsen er svært fornøyd med å få en ny EM-sjanse på 5000 meter.

– Jeg er veldig takknemlig for denne muligheten, og føler at kroppen responderer bra om dagen. Så jeg er veldig klar for dette. Jeg er også veldig takknemlig for alle støttespillerne jeg og teamet har. De har gjort dette mulig. Jeg gleder meg veldig, skriver Ingebrigtsen i en melding.

Slokvik avviser at det er blitt vektlagt at Henrik Ingebrigtsen er en viktig støttespiller for gullfavoritt Jakob Ingebrigtsen i uttaksprosessen.

Det er nesten 60 år mellom disse to hekkeløpene på Bislett, men hvor stor forskjell er det på tidene?

Det er nesten 60 år mellom disse to hekkeløpene på Bislett, men hvor stor forskjell er det på tidene?

Taus kvelden før uttaket

Ull/Kisa ønsket at løpet på Bislett skulle brukes som et rent uttaksløp mellom de det stod mellom. Det blir det ikke noe av.

– Forrige gang vant Awet ganske tydelig mot Henrik, det var vel åtte eller ni sekunder. Vi var forberedt på det, og det kan godt hende Henrik hadde vunnet, men det hadde vært et bedre alternativ enn de har valgt nå, mener Borgen, som hadde håpet at uttaket skulle komme etter Bislett Games.

– Nå er det sånn at laget ble offentliggjort i dag. Men det er inkludert en reserve. Så man hadde jo ikke trengt å fortelle hvem som skal løpe ennå av de fem.

Nyheten om vrakingen av Kibrab kunne NRK avsløre kun et drøyt døgn før han skal i aksjon på 5000-meteren under Bislett Games.

Awet Kibrab er i stedet tatt ut til å løpe halvmaraton i EM. Selv ønsker imidlertid Kibrab å løpe 5000 meter, med tanke på å kvalifisere seg til OL som er hans hovedmål.