Hopp til innhold

Nedtur for Henrik Ingebrigtsen i sesongåpningen: – Det ble et roteløp

Henrik Ingebrigtsen må vise form før EM-uttaket i slutten av mai. I sesongåpningen i Stockholm endte han rundt 20 sekunder bak den personlige rekorden.

Henrik Ingebrigtsen Stockholm

IKKE FULLKLAFF: Henrik Ingebrigtsen måtte nøye seg med en tiendeplass i Stockholm, over 35 sekunder bak vinner Mohamed Ismail.

Foto: BILDBYRÅN

For første gang siden 10. september i fjor stilte Henrik Ingebrigtsen opp i et løp på bane onsdag kveld.

I Stockholm løp han 5000 meter, sammen med blant andre Awet Nftalem Kibrab og Abdullahi Dahir Rabi. Både Ingebrigtsen og Kibrab har klart EM-kravet på distansen, som lyder 13.20,00, mens Rabi løp inn til norsk rekord på 5 kilometer gateløp tidligere i år med tiden 13.24.

Sportssjef i Norges Friidrettsforbund, Erlend Slokvik, har tidligere pekt på løpet i Stockholm som et viktig løp for å vise form inn mot EM-uttaket, som gjøres senere denne måneden.

Det ble imidlertid ingen stor norsk kveld i Stockholm. Ingebrigtsen og Rabi slapp begge etter et par minutter, mens Kibrab måtte se teten seile av gårde halvveis på 5000-meteren.

– Det var ikke helt sånn et løp som jeg hadde håpet. Jeg brukte mye krefter underveis. Det var litt for rotete til at jeg skulle få ut det jeg hadde i dag, sier Ingebrigtsen til NRK.

33-åringen fortsetter:

– I starten av sesongen som her med litt mangel på overskudd, så må jeg på en måte ha litt mer klaff for at det skal funke. Det ble et roteløp, sier Ingebrigtsen til NRK.

– Det var en tung dag også. Men det er et bunnivå som er etablert. Det er så sent som det går an å springe rett og slett, oppsummerer han lett optimistisk.

Henrik Ingebrigtsen

I AKSJON: Ingebrigtsen havnet tidlig bakpå i onsdagens løp.

Foto: BILDBYRÅN

Slokvik: – Leverer brukbart

Ingebrigtsen hadde den beste personlige rekorden av de norske løperne, med 13.13,99 fra belgiske Oordegem i mai i fjor, men måtte se at han var langt unna en reprise i den svenske hovedstaden.

Til slutt kom Ingebrigtsen i mål på en tiendeplass med tiden 13.33,62, rundt 20 sekunder bak hans personlige rekord. Kibrab ble beste nordmann med tiden 13.25,48, mens Rabi brøt.

– De leverer jo brukbart, men de hadde nok håpet å løpe litt fortere i dag. Det er helt klart at noen følte seg i bedre form enn det de fikk vist i dag, sier Slokvik etter løpet.

– Det var litt overraskende at Awet fikk det såpass som han fikk det, for han har vært veldig bra på trening. Det er klart at han er litt skuffet over at det ikke gikk fortere, sier Slokvik videre.

Ingebrigtsen har deltatt i én konkurranse tidligere i 2024, da han løp en 10 kilometer på gate i Valencia tidligere i januar.

Les også 17-åring med supertid - sammenlignes med Jakob Ingebrigtsen

LYNRASK: Phoebe Gill sjokkerte på 800-meter i helgen.

Tøff kamp om EM-plassene

Hele seks norske løpere har klart EM-kravet på distansen, men det er kun fire løpere som får representere Norge under EM i Roma om en snau måned.

Sportssjef Slokvik forteller at det kun er Jakob Ingebrigtsen, som har friplass, som er sikret en plass på 5000-meteren i EM. Friidrettsforbundet må melde inn sitt uttak innen kl. 14.00 30. mai.

Slokvik vil ikke love Henrik Ingebrigtsen noen EM-plass etter onsdagens løp i Stockholm.

– Han må nok løpe noe bedre enn det. Det må han. Det er jo tidlig og vi får se hva de andre gjør, men det er jo andre som har løpt fortere i år. Vi får se hvordan resultatene blir i neste uke, sier Slokvik.

Ingebrigtsen selv er optimistisk, og viser blant annet til at han også leverte en meget god 3000 meter i sesongavslutningen i fjor høst.

– Formen er god nok, og så får vi se om jeg kommer på EM-laget. Det er jo en del plasser heldigvis på grunn av at min bror som har friplass, så vi får se. Det er fortsatt noen uker igjen, sier Ingebrigtsen.

– Føler du er et rotterace?

– Nei, det er en håndfull med løpere som ønsker den plassen, men når det kommer til stykket så står det i mellom to-tre stykk som skal fylle de siste plassene, sier 33-åringen.

Awet Kibrab

BEST AV DE NORSKE: Awet Kibrab løp inn til en sjetteplass i Stockholm og ble best av de norske utøverne. Her fra et løp på Bislett i 2022.

Foto: Annika Byrde / NTB

Svensk rekord

Nordmennene møtte sterk motstand i Stockholm fra blant andre svenske Andreas Almgren og amerikanske Paul Chelimo.

Det ble fra start satt en fart for å kunne klare OL-kravet på 13.05,00.

Farten gjorde at det ble en splitt i feltet allerede etter to minutter, hvor Rabi og Ingebrigtsen havnet bakpå.

Kibrab holdt følge med teten i ytterligere frem minutter, men måtte i likhet med Chelimo slippe like før passering 2600 meter.

Almgren ble overlatt til seg selv med 2000 meter igjen og løp inn til tredjeplass, på tiden 12.59,82. Tiden er også svensk rekord. Almgren hadde selv den tidligere svenske rekorden med tiden 13.01,70.

Andreas Almgren

SLITEN OG GLAD: Andreas Almgren løp inn til svensk rekord.

Foto: BILDBYRÅN

Mohamed Ismail vant løpet med tiden 12.56,43, ett tidel foran Isaac Kimeli.

PS! Vidar-løperen Theodor Berre Jacobsen løp inn på tiden 14.09,34, et snaut sekund foran hans tidligere personlige rekord.

Siste nytt

 • The Guardian: Ten Hag får sparken etter FA-cupfinalen

  Uavhengig av hvordan det går i lørdagens FA-cupfinale mot byrival Manchester City, så skal Manchester United ha bestemt seg for å sparke Erik ten Hag som manager.

  Det skriver The Guardian fredag.

  Fremtiden til ten Hag har vært diskutert i lang tid. Denne sesongen ledet han Manchester United til åttendeplass i Premier League, deres svakeste ligaplassering siden 1990.

  FILE PHOTO: Premier League - Manchester United v Newcastle United
  Foto: Molly Darlington / Reuters
 • Xavi sparket i Barcelona

  Xavi får ikke lede Barcelona ut kontraktstiden, og er allerede ferdig som manager i klubben etter sesongen.

  Det bekrefter klubben på sine hjemmesider fredag.

  Barcelona skriver at Xavi fikk beskjeden av klubbpresident Joan Laporta fredag ettermiddag. Xavi hadde en kontrakt som først går ut neste sommer.

  Allerede i januar sa Xavi at han hadde bestemt seg for å slutte som Barcelona-manager etter sesongen, men for en måned siden gjorde han helomvending og ville fortsette i jobben likevel.

  – Jeg endret meningen min fordi jeg følte full tillit fra presidenten, styret og spillerne. Dette prosjektet er ikke ferdig enda, sa Xavi da.

  Nå er klubblegenden med 767 kamper for Barcelona likevel ferdig i jobben han har hatt siden høsten 2021. Forrige sesong ledet han klubben til LaLiga-tittelen.

  Flere medier skriver at tyske Hansi Flick blir Barcelonas nye manager. Klubben skriver at de vil offentliggjøre førstelagets nye struktur i løpet av neste dagene.

  Xavi
  Foto: Isabel Infantes / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal