Hopp til innhold

Professor langer ut mot Skiforbundets konflikthåndtering: – Amatørmessig

I konflikten mellom enkeltutøvere og Norges Skiforbund, er det én stor, tapende part, mener professor. Han frykter vedvarende turbulens vil skremme sponsorene.

Klæbo og Braathen

VEDVARENDE KONFLIKTER: Både Johannes Høsflot Klæbo og Lucas Braathen har gått i front for å få klarhet i bruk av egne bilderettigheter.

Foto: AP PHOTO/NTB

– Jeg tror den store tapende parten her er den sterke parten, nemlig Skiforbundet, sier Tor Wallin Andreassen, professor i innovasjon ved Norges Handelshøgskole (NHH).

For den ene konflikten etter den andre har hjemsøkt Skiforbundet denne høsten. Tidligere i oktober valgte Lucas Braathen å legge opp som 23-åring etter en langvarig konflikt.

Les også Alpinsjefen om Braathens sjokkbeskjed: – En ekstrem konklusjon

Austria Alpine Skiing World Cup Braathen

Johannes Høsflot Klæbo, har i likhet med Braathen, kjempet saken for utøvernes image rights. Sammen har de ønsket å få et svar på hvordan utøvernes eiendomsrett til image rights påvirker forbundets rettigheter til å inngå sponsoravtaler.

Og helt siden skiesset valgte å takke nei til landslaget i april har han vært i strid med forbundet rundt en representasjonsavtale.

Etter intense forhandlinger endte dette med at Klæbo får en standard representasjonsavtale, i likhet med alle andre som ikke er på landslaget.

En stor alpinstjerne har valgt å slutte. Og Klæbo, som har valgt å stå på egne bein, har nå en avtale som gir ham stor kommersiell frihet mellom verdenscuphelgene. Noe som betyr at han i stor grad kan profilere private sponsorer når han ikke går verdenscuprenn.

– Alle ønsker å ha med de store profilene på landslag. Samtidig viser historien at landslagene og fellesskapet står sterkt, også hos samarbeidspartnerne, sier kommunikasjonssjef i Skiforbundet, Espen Graff.

Begge konfliktene kan svekke salgsproduktet til Norges Skiforbund, mener Andreassen.

– Når disse store stjernene faller ut av ligningen, så har dette særforbundet en dårligere sponsorpakke de kan selge til sine sponsorer, mener han.

– De må legge saken dø

Vegard Arntsen er daglig leder i Sponsor Insight. Han mener at verken Skiforbundet eller Johannes Høsflot Klæbo er tjent med konflikten som har pågått siden mai.

– Problemet ligger nok på nye sponsorer, i den grad man jakter det. Det er litt vanskeligere når det er en pågående konflikt. Det er liksom ikke det mest selgende og banke på dørene og si «hei, vil dere sponse oss» når det pågår en konflikt, sier Arntsen.

Les også Skiforbundet gir opp nye forhandlinger med Klæbo: – Dette er et nederlag

Bjervig og Klæbo

Akkurat nå er prosessen rundt en representasjonsavtale lagt på is. Klæbo får gå verdenscup. Men sponsorsjefen frykter for konsekvensene om den skulle blusse opp igjen.

Vegard Arntsen

UHELDIG: Sponsorsjef Vegard Arntsen mener konflikten gjør begge parter mindre attraktive for sponsorer.

– Konflikter er ikke veldig selgende, dette går egentlig utover begge leire. Altså både utøveren og forbundet blir litt mindre attraktive ettersom sponsorer der ute har tusentalls av muligheter og kan velge noe annet der det er harmoni, sier Arntsen og legger til:

– De må legge den saken dø en gang for alle.

På spørsmål om Skiforbundet frykter at et høyt konfliktnivå vil svekke omdømmet til forbundet, svarer kommunikasjonssjef Graff:

– Konflikter er aldri bra for omdømmet. Skiforbundet er en stor og sammensatt virksomhet, og det skjer også mye positivt, både i bredde og i topp.

Mener Skiforbundet må moderniseres

Tor Andreassen, på sin side, mener at konfliktnivået mellom Norges Skiforbund og enkeltutøvere er et tegn på dårlig ledelse.

– Bare det at de mister Braathen, virker for meg som amatørmessige forhold, når man da ikke har dialog.

Han mener at i motsetning til utøverne, er det noe helt grunnleggende Skiforbundet ikke har forstått.

Tor Wallin Andreassen, professor NHH

PROFESSOR: Tor Wallin Andreassen.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

– De nye sosiale mediene har gitt utøverne en annen markedsverdi. Som da Idrettsforbundet eller Skiforbundet ikke har fått med seg. De lever i den gamle «Gerhardske» dugnadsånden med en for alle, alle for en.

– Det er holdninger der hvor jeg opplever at lederne ikke helt henger med og ikke har dialog med utøverne, som de er så avhengige av. Det andre er at de ikke har fulgt med i timen når det gjelder utvikling av kontraktene sine, hevder han.

Nå må begge parter innse at samarbeid er løsningen og ansvaret ligger også hos utøverne, mener han.

– Sammen er de dynamitt. Hver for seg så er de nokså stusslige.

Graff: – Alltid behov for tilpasninger

Arntsen tror landslagsmodellen kan bli svekket av at utøvere bryter ut fra landslagsopplegget.

– Svaret er jo egentlig ja. Utøverne har jo blitt en slags mediekanal i seg selv. Det må de finne en god løsning på mellom forbund og utøver, uansett hvilken idrett vi snakker om, sier Arntsen.

– Og så tror jeg man må anerkjenne at hvis man klarer å bygge opp en haug med følgere og har en kommersiell verdi, så må man få lov til å ta ut en større del av dette selv også.

– Er det på tide å endre landslagsmodellen, Graff?

– Vi opplever at landslagsmodellen står støtt, men samtidig er det alltid behov for tilpasninger, utvikling og modernisering, sier kommunikasjonssjefen.

Ski-VM 2023: Hopp, lagkonkurranse

Kan bli tvunget til store millionkutt: – Oppleves som uansvarlig

Siste nytt

 • Brann med full kontroll mot Vålerenga i Spania

  Brann hadde få problemer mot Vålerenga i en treningskamp i Marbella tirsdag. Eirik Hornelands lag vant overbevisende 3-0 mot de kongeblå.

  Brann og Vålerenga avsluttet sine respektive treningsleirer på den spanske solkysten med en treningskamp tirsdag.

  Joachim Soltvedt scoret to mål og Magnus Warming scoret ett mål for rødtrøyene.

  t0-xkePEsP0
  Foto: NTB
 • Simen Hegstad Krüger står over rennhelgen i Lahti

  Det opplyser Norges Skiforbund i en uttalelse tirsdag.

  – Simen ble forkjølet i etterkant av forrige World Cup og er fortsatt ikke klar for konkurranse, sier landslagslege Ove Feragen.

  Martin Kirkeberg Mørk (Drammens Ballklubb og Equinor rekruttlandslag) kommer inn i troppen.

  GgmAIqIkeuo
  Foto: NTB
 • Nytt poengtrekk for Reading

  Den engelske fotballklubben Reading ble tirsdag sanksjonert med to poengs trekk for å ha vært for sen med skattebetalinger over lengre tid.

  Reading, som spiller på nivå tre i engelsk fotball, har tidligere i sesongen blitt trukket fire poeng for ikke å ha nok midler til å dekke lønnskostnadene.

  Tirsdag opplyser klubben på X at ytterligere to poeng forsvinner. Poengtrekket til gjøre at Reading bare har tre poeng til nedrykksstreken i League One.

  Den engelske fotballigaen (EFL) har uttalt at klubbeier Dai Yongge ikke har vist nok vilje til å få økonomien i klubben på rett kjøl. De har også oppmuntret kineseren til å selge klubben, noe han ifølge tirsdagens melding fra klubben skal være i gang med.

  I tillegg til poengtrekket har Dai fått en bot på om lag 133.000 kroner. Den regningen må betales innen 21 dager for ikke å risikere ytterligere straff.

  (NTB)

  2nOnOhcRJbo
  Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal