Hopp til innhold

Kan bli tvunget til store millionkutt: – Oppleves som uansvarlig

Norges Skiforbund står i en vanskelig økonomisk situasjon. Nå har de bedt grenene om å utarbeide kuttplaner, som kan få store konsekvenser for hopp.

Ski-VM 2023: Hopp, lagkonkurranse

KAN BLI KUTT: Økonomien rundt det norske hopplandslaget er usikker før vinterens sesong. Her fra blandet lagkonkurranse i Planica tidligere i år, hvor Norge tok sølv. Fra venstre: Thea Minyan Bjørseth, Anna Odine Strøm, Halvor Egner Granerud og Johann André Forfang.

Foto: Heiko Junge / NTB

– Vi har allerede kuttet så mye at vi opplever det som dramatisk. Kutt utover det som allerede er gjort, oppleves som uansvarlig og urettferdig basert på hvor mye hoppsporten har generert av verdiskapning for vår organisasjon, sier Clas Brede Bråthen til NRK.

Sportssjefen for hopperne står likevel overfor potensielt nye kuttrunder i vinter.

25. oktober vedtok styret i Skiforbundet at grenene må legge frem tiltak for hvordan de kan kutte kostnader, hvis de ikke får inn nødvendige inntekter.

Spesielt gjelder det grenene med mer enn ti prosent usikre inntekter. Det gjelder blant annet for hopp, som ifølge en oversikt fra 14. oktober hadde 13 millioner i usikre markedsinntekter - tilsvarende 40 prosent av et foreslått hoppbudsjett på 32,3 millioner.

Kuttplanene skal presenteres på et styremøte i slutten av november.

Raw Air 2023

REAGERER: Sportssjef Clas Brede Bråthen ønsker endring.

Foto: Geir Olsen / NTB

– Det å ha usikre inntekter i Norges Skiforbund er ikke uvanlig. For sponsorkontrakter innhenter man løpende gjennom hele året. Men å ha en høy andel usikre inntekter på noen grener, det er en sak vi i disse dager må ta meget alvorlig, sa generalsekretær Arne Baumann i et intervju med NRK i forrige uke.

Der fortalte han også at de må se på kostnadsssiden og aktivitetssiden hvis de ikke får dekket de usikre inntektene til forbundet.

Han ønsker ikke å kommentre Bråthens syn om at kutt for hopp vil oppleves «uansvarlig og urettferdig».

– Den diskusjonen hører hjemme i Skistyret i forbindelse med budsjettbehandlingen, sier Baumann.

Hevder hopp er på «eksistensminimum»

Totalt viser oversikten fra oktober at det er 27 millioner i usikre markedsinntekter for de ulike grenene. I tillegg til hopp, er også langrenn over ti prosent. Oversikten fra oktober viser at de har 9,9 millioner i usikre markedsinntekter, en andel på elleve prosent.

Selve formålet med tiltaksplanen er grenene skal kunne nå budsjettmålet, hvis de usikre inntektene uteblir. Hvis grenene dermed ikke får inn millionene de har i usikre inntekter, tilsier vedtaket at de må kutte tilsvarende.

Bråthen mener kutt for hopperne vil gjøre at de ikke kan oppfylle deres visjon.

– Vedtaket fra oktober vil tilnærmet tvinge dere til kutt hvis dere ikke får inn økte inntekter. Er det mulig for dere å gjennomføre så store kutt som det eventuelt kan bli?

– Vi er på et absolutt eksistensminimum dersom vi skal kunne etterleve vår visjon «Vi Vil Være Verdens Viktigste Hoppnasjon», hevder Bråthen, og fortsetter:

– Dersom hoppsporten må endre visjon, misjon og mål er dette en mer krevende prosess enn det vi har tid til å gjennomføre i den korte perioden vi har foran oss nå.

En prognose fra oktober som NRK har sett viser at hopp styrer mot et underskudd på 11,8 millioner i 2023.

Det som står sentralt for Bråthen er at hopp imidlerertid genererer et stort overskudd på arrangementssiden - et overskudd som overgår underskuddet som ligger i hoppregnskapet.

Inntekter Skiforbundet

USIKRE INNTEKTER: Oversikten fra oktober viser store usikre inntekter for de ulike grenene i arbeidet med budsjett for 2024.

Foto: Norges Skiforbund

– Det blir ikke på min vakt

– Når det står at dere må komme med disse kuttplanene, er det da aktuelt å droppe verdenscuphelger eller sende mindre tropper?

– Det er ikke aktuelt å legge ned hoppsporten. Det blir ikke på min vakt, sier Bråthen.

– Må en da trosse at Skistyret ber om at det skal kuttes?

– Jeg har egentlig sagt det jeg har å si. Jeg kommer ikke til å legge ned hoppsporten i Norge, svarer sportssjefen.

Baumann vil ikke kommentere hvorvidt hopp har mulighet til å trosse vedtaket om kuttplaner.

I langrenn er det Espen Bjervig som sitter med det sportslige ansvaret, og dermed har ansvaret for å utarbeide planer for eventuelle kutt.

– Jobber dere nå med å utarbeide en plan for mulige kutt? Hva kan mulige kutt være?

– Nå har vi fokus på inntekter, svarer Bjervig i en melding til NRK.

– Men dere må vel utarbeide en plan i tillegg, i tilfelle dere ikke får inn de inntektene?

– Det må vi, men som jeg skriver, så er vårt fokus nå på å sikre inntekter.

Mens det er sportssjefene som har ansvaret for å utarbeide planene, er det grenkomitélederene som skal legge frem de mulige tiltakene for Skistyret.

Hoppkomitéleder Stine Korsen har foreløpig ikke svart NRK rundt uttalelsene til Bråthen, men skrev følgende tidligere denne uken:

– Budsjett ligger litt lenger frem i tid, og det er ikke påbegynt arbeid.

Skal ha bedt om forskuddsbetalinger

NRK får også opplyst at ledelsen i Skiforbundet orienterte kretsene om forbundets økonomi i forrige uke.

Der skal skipresident Tove Moe Dyrhaug og økonomisjef Mats Nysæter ha gitt beskjed om at det jobbes med å skyve på fakturarer og å få forskudd på innbetalinger.

Det for å sikre betalingsevne fremover.

– Vi har blant annet nevnt det som tiltak, ja, for å jobbe med den økonomiske situasjonen, sier Baumann til NRK.

generalsekretær i Norges skiforbund, Arne Baumann

GENERALSEKRETÆR: Arne Baumann tok over som generalsekretær i Norges Skiforbund i august.

Foto: Cornelius Poppe / NTB

– Ikke bærekraftig

I forrige uke kom det frem i VG at Bråthen hadde skrevet et internt notat, hvor han blant annet foreslo å økonomisk løsrive hoppgrenen fra Skiforbundet.

Sportssjefen har i lang tid reagert på at arrangementsinntektene til hopp ikke regnes inn som en del av budsjettet til grenen.

– Hovedutfordringen til NSF er beskrevet godt i Hildrum-utvalget sin rapport fra 2019, og kan oppsummeres med at forbundets økonomi ikke er bærekraftig. Vi tror manglende åpenhet og transparens rundt verdiskapningen er en av hovedgrunnene til det, mener sportssjefen.

– Skitinget og Skistyret beslutter hvordan forbundet organiseres og styres økonomisk, svarer generalsekretær Baumann.

Skihoppernes sportssjef Clas Brede Bråthen.

Hoppkomiteen i hastemøte: – Krevende

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal