Hopp til innhold

Kan bli tvunget til store millionkutt: – Oppleves som uansvarlig

Norges Skiforbund står i en vanskelig økonomisk situasjon. Nå har de bedt grenene om å utarbeide kuttplaner, som kan få store konsekvenser for hopp.

Ski-VM 2023: Hopp, lagkonkurranse

KAN BLI KUTT: Økonomien rundt det norske hopplandslaget er usikker før vinterens sesong. Her fra blandet lagkonkurranse i Planica tidligere i år, hvor Norge tok sølv. Fra venstre: Thea Minyan Bjørseth, Anna Odine Strøm, Halvor Egner Granerud og Johann André Forfang.

Foto: Heiko Junge / NTB

– Vi har allerede kuttet så mye at vi opplever det som dramatisk. Kutt utover det som allerede er gjort, oppleves som uansvarlig og urettferdig basert på hvor mye hoppsporten har generert av verdiskapning for vår organisasjon, sier Clas Brede Bråthen til NRK.

Sportssjefen for hopperne står likevel overfor potensielt nye kuttrunder i vinter.

25. oktober vedtok styret i Skiforbundet at grenene må legge frem tiltak for hvordan de kan kutte kostnader, hvis de ikke får inn nødvendige inntekter.

Spesielt gjelder det grenene med mer enn ti prosent usikre inntekter. Det gjelder blant annet for hopp, som ifølge en oversikt fra 14. oktober hadde 13 millioner i usikre markedsinntekter - tilsvarende 40 prosent av et foreslått hoppbudsjett på 32,3 millioner.

Kuttplanene skal presenteres på et styremøte i slutten av november.

Raw Air 2023

REAGERER: Sportssjef Clas Brede Bråthen ønsker endring.

Foto: Geir Olsen / NTB

– Det å ha usikre inntekter i Norges Skiforbund er ikke uvanlig. For sponsorkontrakter innhenter man løpende gjennom hele året. Men å ha en høy andel usikre inntekter på noen grener, det er en sak vi i disse dager må ta meget alvorlig, sa generalsekretær Arne Baumann i et intervju med NRK i forrige uke.

Der fortalte han også at de må se på kostnadsssiden og aktivitetssiden hvis de ikke får dekket de usikre inntektene til forbundet.

Han ønsker ikke å kommentre Bråthens syn om at kutt for hopp vil oppleves «uansvarlig og urettferdig».

– Den diskusjonen hører hjemme i Skistyret i forbindelse med budsjettbehandlingen, sier Baumann.

Hevder hopp er på «eksistensminimum»

Totalt viser oversikten fra oktober at det er 27 millioner i usikre markedsinntekter for de ulike grenene. I tillegg til hopp, er også langrenn over ti prosent. Oversikten fra oktober viser at de har 9,9 millioner i usikre markedsinntekter, en andel på elleve prosent.

Selve formålet med tiltaksplanen er grenene skal kunne nå budsjettmålet, hvis de usikre inntektene uteblir. Hvis grenene dermed ikke får inn millionene de har i usikre inntekter, tilsier vedtaket at de må kutte tilsvarende.

Bråthen mener kutt for hopperne vil gjøre at de ikke kan oppfylle deres visjon.

– Vedtaket fra oktober vil tilnærmet tvinge dere til kutt hvis dere ikke får inn økte inntekter. Er det mulig for dere å gjennomføre så store kutt som det eventuelt kan bli?

– Vi er på et absolutt eksistensminimum dersom vi skal kunne etterleve vår visjon «Vi Vil Være Verdens Viktigste Hoppnasjon», hevder Bråthen, og fortsetter:

– Dersom hoppsporten må endre visjon, misjon og mål er dette en mer krevende prosess enn det vi har tid til å gjennomføre i den korte perioden vi har foran oss nå.

En prognose fra oktober som NRK har sett viser at hopp styrer mot et underskudd på 11,8 millioner i 2023.

Det som står sentralt for Bråthen er at hopp imidlerertid genererer et stort overskudd på arrangementssiden - et overskudd som overgår underskuddet som ligger i hoppregnskapet.

Inntekter Skiforbundet

USIKRE INNTEKTER: Oversikten fra oktober viser store usikre inntekter for de ulike grenene i arbeidet med budsjett for 2024.

Foto: Norges Skiforbund

– Det blir ikke på min vakt

– Når det står at dere må komme med disse kuttplanene, er det da aktuelt å droppe verdenscuphelger eller sende mindre tropper?

– Det er ikke aktuelt å legge ned hoppsporten. Det blir ikke på min vakt, sier Bråthen.

– Må en da trosse at Skistyret ber om at det skal kuttes?

– Jeg har egentlig sagt det jeg har å si. Jeg kommer ikke til å legge ned hoppsporten i Norge, svarer sportssjefen.

Baumann vil ikke kommentere hvorvidt hopp har mulighet til å trosse vedtaket om kuttplaner.

I langrenn er det Espen Bjervig som sitter med det sportslige ansvaret, og dermed har ansvaret for å utarbeide planer for eventuelle kutt.

– Jobber dere nå med å utarbeide en plan for mulige kutt? Hva kan mulige kutt være?

– Nå har vi fokus på inntekter, svarer Bjervig i en melding til NRK.

– Men dere må vel utarbeide en plan i tillegg, i tilfelle dere ikke får inn de inntektene?

– Det må vi, men som jeg skriver, så er vårt fokus nå på å sikre inntekter.

Mens det er sportssjefene som har ansvaret for å utarbeide planene, er det grenkomitélederene som skal legge frem de mulige tiltakene for Skistyret.

Hoppkomitéleder Stine Korsen har foreløpig ikke svart NRK rundt uttalelsene til Bråthen, men skrev følgende tidligere denne uken:

– Budsjett ligger litt lenger frem i tid, og det er ikke påbegynt arbeid.

Skal ha bedt om forskuddsbetalinger

NRK får også opplyst at ledelsen i Skiforbundet orienterte kretsene om forbundets økonomi i forrige uke.

Der skal skipresident Tove Moe Dyrhaug og økonomisjef Mats Nysæter ha gitt beskjed om at det jobbes med å skyve på fakturarer og å få forskudd på innbetalinger.

Det for å sikre betalingsevne fremover.

– Vi har blant annet nevnt det som tiltak, ja, for å jobbe med den økonomiske situasjonen, sier Baumann til NRK.

generalsekretær i Norges skiforbund, Arne Baumann

GENERALSEKRETÆR: Arne Baumann tok over som generalsekretær i Norges Skiforbund i august.

Foto: Cornelius Poppe / NTB

– Ikke bærekraftig

I forrige uke kom det frem i VG at Bråthen hadde skrevet et internt notat, hvor han blant annet foreslo å økonomisk løsrive hoppgrenen fra Skiforbundet.

Sportssjefen har i lang tid reagert på at arrangementsinntektene til hopp ikke regnes inn som en del av budsjettet til grenen.

– Hovedutfordringen til NSF er beskrevet godt i Hildrum-utvalget sin rapport fra 2019, og kan oppsummeres med at forbundets økonomi ikke er bærekraftig. Vi tror manglende åpenhet og transparens rundt verdiskapningen er en av hovedgrunnene til det, mener sportssjefen.

– Skitinget og Skistyret beslutter hvordan forbundet organiseres og styres økonomisk, svarer generalsekretær Baumann.

Skihoppernes sportssjef Clas Brede Bråthen.

Hoppkomiteen i hastemøte: – Krevende

Siste nytt

 • Forbannet Hovland midt i fiaskorunde: – Så jævlig dårlig du er

  Viktor Hovland hadde en mildt sagt tung dag på jobb under majorturneringen The Masters fredag kveld norsk tid. Allerede på det første hullet kom en forsmak på det som var i vente, da han gikk av med en såkalt bogey. Det vil si at han brukte ett slag «for mye». På hull to ble vondt til betydelig verre, og etter banens fem første hull, lå han hele sju slag over par.

  – Den verste starten i manns minne, kommenterte Discovery-ekspert Per Haugsrud.

  – Et sjokk for systemet, supplerte kollega Henrik Bjørnstad.

  Hovland var avhengig av å pynte på scoren for å kvalifisere seg til turneringens to siste dager, men da han vartet opp med nok et skjevt utslag i sterk vind på den allerede fryktinngytende golfbanen Augusta, rant det over for 26-åringen.

  – Det er så sjukt. Det er så sjukt, ropte han i fortvilelse, før han utbrøt:

  – Så jævlig dårlig du er i golf!

  Discovery-ekspert Marius Thorp fikk med seg utbruddet:

  – Det er en reaksjon på at han ikke får til det han vil. Han vet nok godt at han ikke er jævlig dårlig i golf, sa han under kanalens studiosending.

  Avslutningen ble også et mareritt for mannen som skrev norsk idrettshistorie så sent som i august, og en dobbeltbogey på hull 15 fjernet alt håp om at han skulle klare cuten.

  Hovland hadde ikke misset en cut siden Scottish Open sommeren 2022, men nå går altså Masters-helgen uten nordmannen. Bare topp 50 får være med lørdag og søndag, og fredagens fiaskorunde sendte Hovland ned på en delt 71.-plass (runden pågår fortsatt).

  I tillegg til tidlig hjemreise, betyr resultatet ny verstenotering i en profesjonell turnering. Den forrige var en runde på 80 slag under Porsche European Open tilbake i 2018. Fasiten fredag er 81 slag, ni over par.

  Trioen i tet ligger på seks slag under par.

  Viktor Hovland, The Masters
  Foto: JAMIE SQUIRE / AFP
 • Strand Larsen-mål ikke nok for Celta Vigo

  Jørgen Strand Larsen notert seg med én scoring da Celta Vigo tapte 1-2 borte mot Real Betis i La Liga fredag kveld.

  Haldenserens scoring kom imidlertid ett minutt på overtid, og da ble det fryktelig kort tid for gjestene å snu kampen.

  Scoringen kom da nordmannen styrte inn en rakett fra Franco Cervi. Nettkjenningen var Strand LArsens 11. i ligaen denne sesongen.

  Fra før hadde Juan Miranda sendt vertene i ledelsen etter 53 minutter, før Nabil Fekir doblet en halvtime senere.

  Celta ligger på 17.-plass på La Liga-tabellen og har virkelig kniven på strupen for å unngå nedrykk. Det skiller bare tre poeng ned til Cádiz på nedrykksplass.

  Betis ligger på sin side helt oppe på 7.-plass og er for virkelig med i kampen om europaspill neste sesong. (NTB)

  Strand Larsen
  Foto: Reuters
 • Delte serien i jakt på VM-plass

  Håvard Sandstad Eidsmo (Freidig) og Eirik Langedal Breivik (NTNUI) delte seieren i sprintløpet i Halden O-meeting, den første viktige konkurransen på norsk jord i orienteringssesongen.

  Dermed har de festet grepet om to av de åtte ledige plassene til verdenscupåpningen i Sveits og Italia, konkurranser hvor det er viktig å prestere for å få en plass i troppen til VM i Skottland i sommer.

  I kvinneklassen tok Andrine Benjaminsen (Lillomarka) en klar seier.

  Håvard Sandstad Eidsmo og Eirik Langedal Breivik
  Foto: Ivar Haugen / NOF

Sendeplan

Kl. Program Kanal